Ρήγας Στύλας: Τα καλύτερα για τη Νίκη Βόλου έρχονται…

Στο Blue Heart FM φιλοξενήθηκε ο τεχνικός διευθυντής της ΠΑΕ Νίκη Βόλου, Ρήγας Στύλας, παρουσιάζοντας το πλάνο και τους στόχους της ομάδας για τη φετινή αγωνιστική σεζόν που πρόκειται να ξεκινήσει στις 28 Μαρτίου. Ο κ. Στύλας τόνισε πως οι παίκτες έχουν αστείρευτη δίψα να παίξουν ποδόσφαιρο και στην προπόνηση παρουσιάζονται σαν να μην σταμάτησαν λεπτό τις προπονήσεις.

Αναλυτικά η συνέντευξη του Ρήγα Στύλα όπως αποδόθηκε από την εφημερίδα Θεσσαλία:

Για τις θέσεις της διοίκησης της ΠΑΕ: «Είμαστε εδώ για να υπερασπιστούμε τα συμφέροντα της ομάδας, αλλά και του ελληνικού ποδοσφαίρου γενικότερα. Εμείς θέλουμε να παίξουμε μπάλα. Δεν ήρθαμε εδώ για να κάνουμε παιχνίδι εκτός των τεσσάρων γραμμών. Αφήστε μας να παίξουμε ποδόσφαιρο και ο καλύτερος ας κερδίσει».

Για την κατάσταση των ποδοσφαιριστών της Νίκης μετά την αποχή: «Εξεπλάγην. Τα παιδιά είχαν μεγάλο χρονικό διάστημα να παίξουν ομαδικά και εξεπλάγην θετικά, γιατί μέσα στο γήπεδο είναι σαν να μην έλειψαν μια μέρα. Υπάρχει αστείρευτη δίψα για ποδόσφαιρο».

Για τους στόχους της ομάδας: «Θα πω αυτό που είχα πει όταν έπιασα δουλειά ως τεχνικός διευθυντής στη Νίκη. Από τη στιγμή που εργάζεσαι στη Νίκη Βόλου δεν υπάρχει άλλος στόχος από τον πρωταθλητισμό. Δεν μπορούμε να πούμε ψέματα στον κόσμο. Αυτή η ομάδα, θέλεις δεν θέλεις, σε ωθεί να κάνεις πράγματα, ώστε να γράψεις ιστορία. Ένα ιστορικό σωματείο δεν μπορεί να πει «εμείς θέλουμε να παραμείνουμε στην κατηγορία», παρά μόνο όταν είσαι στην Α’ Εθνική. Όταν δουλεύεις σ’ ένα ιστορικό σωματείο, που έχει βάσεις, πυρήνα και κόσμο, δεν μπορείς να πεις κάτι διαφορετικό».

Για τη δουλειά του ως τεχνικός διευθυντής: «Αυτός που κάνει τη δουλειά του, παίρνει αυτό που του αξίζει στο γήπεδο. Επομένως θεωρώ ότι έχω δικαιωθεί εν μέρει μετά από δέκα χρόνια σκληρής δουλειάς και πάρα πολλών ταξιδιών».

Για το αν θα ενισχυθεί το έμψυχο δυναμικό: «Ήδη γίνονται ενέργειες για να συμπληρωθεί το ρόστερ. Εμείς δεν σταματήσαμε ποτέ να δουλεύουμε με τον Στάικο κατά τη διάρκεια της καραντίνας. Δεν υπήρξε μέρα που να σταματήσαμε. Δεν σταματήσαμε να κοιτάμε παίκτες, δεν σταματήσαμε να ψάχνουμε λύσεις για τα προβλήματα που θα έρθουν. Θεωρώ ότι αυτό δεν ισχύει μόνο για εμάς τους δύο. Κανείς σ’ αυτή την ομάδα δεν έχει σταματήσει να δουλεύει. Είμαι πολύ χαρούμενος που στη διοίκηση βρίσκονται ο Αλέξης και ο Βασίλης και τους λέω έτσι γιατί πρώτα τους θεωρώ φίλους και μετά συνεργάτες μου και διότι σου δίνουν χίλια-δυο πράγματα για να αλωνίσεις όλον τον κόσμο. Να πω για τον Ανδρέα Κικίλια, τον Κώστα Καραγεωργόπουλο, τα κορίτσια στα γραφεία και τον δικηγόρο της ομάδας; Δουλεύουμε καθημερινά ώστε να μην περάσει μία ημέρα χωρίς να κάνουμε κάτι. Οι πρώτοι που παίρνουν το μήνυμα είναι οι παίκτες. Όταν βλέπουν εξέλιξη, ποιότητα, υγεία, μέλλον, θα δώσουν κι αυτοί την απάντησή τους στο γήπεδο».

Για το πώς η Νίκη μπορεί να γίνει πιο δυνατή: «Θα ήθελα να πω στον κόσμο της Νίκης το εξής: Το ερχόμενο καλοκαίρι θα πρέπει να έρθουν όλοι στην ομάδα και να την κάνουν δική τους. Η ομάδα αυτή έχει το δικαίωμα να μπορεί να «εισβάλλει» όλος ο κόσμος για να την αγκαλιάσει, να αγοράσει μετοχές, να βοηθήσει με οποιονδήποτε τρόπο. Θα ζήσουν πράγματα που κάποιοι μπορεί να μην τα έχουν ζήσει ακόμη. Αυτή η οικογένεια θα πρέπει να μεγαλώσει και να «δεθεί» ακόμη πιο πολύ, προκειμένου να μεγαλώσει ακόμη περισσότερο ο πυρήνας της Νίκης, ο οποίος είναι ήδη μεγάλος. Ο κόσμος δίνει ώθηση στους ποδοσφαιριστές να κάνουν πράγματα που ούτε οι ίδιοι μπορούν να πιστέψουν».

Για τη συνεργασία με σύλλογο της Αργεντινής: «Υπάρχει μία πρώτη κουβέντα. Έχουμε μείνει λίγο πίσω στην ολοκλήρωση της συνεργασίας, γιατί αυτή τη στιγμή μας απασχολούν άλλα πράγματα. Η συνεργασία αυτή σίγουρα θα ανακοινωθεί και θα μάθει ο κόσμος και το όνομα του συλλόγου. Επειδή, όμως, τώρα προέχουν άλλα πράγματα, το αφήνουμε και οι δύο πλευρές να έρθει το καλοκαίρι για να γίνουν τα πράγματα όπως πρέπει».

Για το αν οι προσθήκες θα είναι Έλληνες ή ξένοι παίκτες: «Του χρόνου πρώτα ο Θεός θα πάμε σε διαφορετικό πρωτάθλημα, όπου ο στόχος θα είναι ένας, η άνοδος, για τον οποίο θα παλέψουμε, όπως όλες οι ομάδες. Οι τρεις χώρες, στις οποίες προσανατολίζομαι, είναι οι Ισπανία, Αργεντινή και Γαλλία. Θα δούμε τι ακριβώς θέλουμε να κάνουμε και πώς θέλουμε να «κουμπώσουμε το παζλ», όπως το θέλει ο Στάικος Βεργέτης. Εκείνος θα δώσει την κατεύθυνση κι εγώ θα προσπαθήσω να βρω τα κομμάτια του «παζλ» κι εφόσον έρθουμε σε συμφωνία, θα γίνουν οι μεταγραφές. Θεωρώ ότι μόνο αυτές οι χώρες ταιριάζουν ποδοσφαιρικά αυτή τη στιγμή στο πρωτάθλημα».

Για τον αν προτείνονται από μόνοι τους παίκτες: «Υπάρχει αυτό. Όταν έχεις διοίκηση τους κ.κ. Παπακωνσταντίνου, Βενέτη, προπονητή τον Βεργέτη και γενικά έχεις υγεία, αυτά μαθαίνονται πολύ γρήγορα στο ποδόσφαιρο. Ο ένας παίκτης μιλά με τον άλλον και σε συνδυασμό με την όμορφη πόλη, πολλοί θέλουν να έρθουν. Οι ποδοσφαιριστές αρέσκονται να παίζουν σε ιστορικές ομάδες και να έχουν όμορφη καθημερινότητα. Ωστόσο με το έργο που θα γίνει στον ΟΣΕ, θα δώσουμε μεγάλη βαρύτητα στους γηγενείς, προκειμένου να αναδείξουμε πολλούς ποδοσφαιριστές».

Για τον τρόπο διοίκησης της ΠΑΕ: «Ένας χρηματοδότης θέλει να βάλει τα λεφτά του σε κάτι υγιές. Όταν τα βάζει σ’ ένα βαρέλι χωρίς πάτο, δεν έχει ένα αποτέλεσμα. Ένας που αγαπά αυτό που κάνει σίγουρα θέλει να το βελτιώσει. Στην Ελλάδα υπάρχουν κανόνες στο ποδόσφαιρο, αλλά δεν εφαρμόζονται».

Για την αλλαγή της προκήρυξης: «Ό,τι ήταν να κάνει ο υπουργός, το έκανε. Τώρα θα πρέπει να γίνει πασιφανές ποια θα είναι η δομή του πρωταθλήματος. Αυτή τη στιγμή από κάθε όμιλο ανεβαίνουν οι δύο πρώτοι και πέφτουν οι δύο τελευταίοι. Τι θα γίνει με τις υπόλοιπες ομάδες; Αυτή την ερώτηση πρέπει να την κάνουμε στην ΕΠΟ και όχι στον Αυγενάκη. Ο υπουργός σού δίνει το πλαίσιο και οι αρμόδιοι οφείλουν να κάνουν τη δουλειά τους, αλλιώς να μη βρίσκονται σ’ αυτές τις θέσεις».
Για το αν υπάρχει κίνδυνος προσβολής της απόφασης, όπως έγινε με τα Χανιά: «Τα Χανιά είχαν το δικαίωμα, όπως και η Νίκη, η οποία αδίκως κατηγορήθηκε. Όταν όμως αυτοί οι κύριοι ήθελαν επικύρωση βαθμολογίας μόνο προς τα πάνω και όχι προς τα κάτω, εμείς τι έπρεπε να κάνουμε; Η Νίκη ήταν η μόνη που ήθελε να τελειώσει το πρωτάθλημα και οι τρεις αγωνιστικές θα μπορούσαν να γίνουν σε 11 μέρες. Ωστόσο προς συμφέρον κάποιων έγιναν «μαγειρέματα» και αναδιάρθρωση πραγματοποιήθηκε μόνο στη Φούτμπολ Λιγκ. Τώρα οι αρχές του ποδοσφαίρου πρέπει να τελειώσουν με τις δομές του πρωταθλήματος αντιμετωπίζοντας το θέμα με σοβαρότητα και ευθύνη. Αυτό πρέπει να γίνει πριν αρχίσει το πρωτάθλημα και να μην περιμένουμε πάλι το καλοκαίρι».

Για αναδιάρθρωση του Δ.Σ. της Ένωσης με ισότιμα μέλη όλες τις ομάδες: «Αυτό δεν μπορεί να γίνει τώρα, αλλά την επόμενη χρονιά. Επίσης δεν μπορούν να πουν ότι του χρόνου δεν θα είναι περισσότερες οι ομάδες της Σούπερ Λιγκ 2. Από τη στιγμή που υπάρχει κατάργηση της κατηγορίας, δεν μπορούν να πουν κάτι διαφορετικό. Αν ξεκαθαρίσουν ότι θα ανέβουν όλες οι ομάδες που πληρούν τα οικονομικά κριτήρια, είναι μία ασφάλεια και δικαιοσύνη για όλες τις ομάδες που θα πατήσουν χορτάρι και θα δώσουν τη «μάχη» τους στη Φούτμπολ Λιγκ».

Για τη Σούπερ Λιγκ 2 της επόμενης χρονιάς: «Προσωπικά θα ήθελα μία κατηγορία με Βορρά και Νότο. Από εκεί και πέρα θα ήθελα να υπάρχουν πλέι οφ και πλέι άουτ, γιατί έτσι αυξάνεται ο ανταγωνισμός».

Για το πώς θα γίνει πιο ανταγωνιστικό το πρωτάθλημα: «Είναι ζητήματα, τα οποία πρέπει να συζητήσουν η ΕΠΟ και η Λίγκα, ώστε να καθορίσουν τη δομή των πρωταθλημάτων. Έχουμε το έναυσμα από τον υπουργό για την οικονομική διαφάνεια που είναι σημαντικότατο θέμα στο ποδόσφαιρο, διότι υπάρχει μεγάλος ανταγωνισμός με την παρουσία δυνατών και ανταγωνιστικών ομάδων. Ο ανταγωνισμός μεγαλώνει και εκεί οι ομάδες θα παρατάξουν τα «όπλα» τους κι ας κερδίσουν. Αυτό είναι το ποδόσφαιρο. Από εκεί κι πέρα εγώ δεν είμαι αρμόδιος να βγάλω μία δομή πρωταθλήματος, αλλά υπάρχουν άνθρωποι με σπουδές σε αυτό το αντικείμενο και ο καθένας στον τομέα του. Να μην μιλάνε άνθρωποι που δεν έχουν ιδέα από τους τομείς που υπηρετεί ο κάθε άνθρωπος ξεχωριστά. Διότι μόνο κακό μπορεί να γίνει».

Για το αν θα απουσιάζει το κίνητρο φέτος: «Πρέπει να υπάρξει ανταγωνισμός. Γιατί να παλέψω; Εκτός αν μας πουν ότι θα κερδίσουν την άνοδο δύο ομάδες από κάθε όμιλο και θα υποβιβαστούν δύο ομάδες από κάθε όμιλο στη παρακάτω κατηγορία. Μετά θα γίνει «πόλεμος» για να βγει μία ομάδα κατηγορία, αλλά από τη στιγμή που προϋπάρχει, πριν ξεκινήσει το πρωτάθλημα, μία κατάργηση της κατηγορίας, είναι αστείο να μιλάμε χωρίς ολοκληρωμένα σχέδια και δομές».

Για την Γ’ Εθνική: «Κατ’ αρχήν είναι ευχάριστο το γεγονός ότι οι αθλητές επανέρχονται στις ομαδικές προπονήσεις. Πρέπει να μπούμε στο ρόλο του αθλητή, καθώς διανύει δύσκολη καθημερινότητα. Η ψυχολογική τους κατάσταση είναι άσχημη και περνούν μία φάση κατάθλιψης μακριά από το γήπεδο. Μπράβο στους αρμόδιους που έδωσαν το «πράσινο» φως και στην Γ’ Εθνική, γιατί αρκετός αθλητικός κόσμος ανυπομονεί για προπονήσεις και επίσημους αγώνες σε όλους τους κλάδους των αθλημάτων γενικότερα. Όμως επειδή αναφερόμαστε σε ερασιτεχνικό αθλητισμό, πρέπει η πολιτεία να βοηθήσει 100% τους ερασιτέχνες αθλητές. Ο αθλητισμός αποτελεί το μεγαλύτερο κομμάτι της κοινωνίας και της ψυχολογίας μας. Πόσος κόσμος προετοιμάζεται σωματικά, ψυχολογικά, οικονομικά για να πάει στο γήπεδο κάθε Κυριακή; Όλος αυτός ο αντίκτυπος είναι ένα μεγάλο κομμάτι στην ψυχολογία του Έλληνα».

Για το ήρεμο κλίμα στη Νίκη: «Από το καλοκαίρι εγώ ήμουν αυτός που επιδίωξα, ώστε η ομάδα μας να διαθέτει «στεγανά». Οι ομάδες που δουλεύουν πάνω σε επαγγελματικό προσανατολισμό και με διάρκεια, εργάζονται πάνω σε αυτό το πρότζεκτ, δηλαδή να βγαίνει αυτό που πρέπει προς τα έξω. Δε μπορούμε να λέμε το οτιδήποτε, διότι είναι λάθος. Όταν θες να εντυπωσιάσεις, μπορείς να το κάνεις, αλλά θεωρώ ότι η εντύπωση είναι η εικόνα της ομάδας που βλέπει ο κόσμος στο γήπεδο. Τα λόγια δεν έχουν τόσο μεγάλη αξία, όσο ο «καθρέφτης» που δεν είναι άλλος από το γήπεδο».

Για το αν κοιτάζουν τον χαρακτήρα σ’ έναν ποδοσφαιριστή: «Εγώ δουλεύω πάρα πολύ στο χαρακτήρα του ποδοσφαιριστή, τον οποίο θα φέρω στην ομάδα. Μου αρέσει ο ποδοσφαιριστής να έχει οικογένεια όσον αφορά στην προσαρμογή και την ωριμότητα. Βλέπουμε ότι υπάρχει μία αγάπη και οικογενειακή κατάσταση στη Νίκη Βόλου. Όταν μια ομάδα καταφέρει να λέγεται οικογένεια δεν έχει να φοβηθεί τίποτα».

Για το αν τυχόν έρθουν γηγενείς παίκτες: «Για να αποκτήσεις γηγενείς ποδοσφαιριστές και να τους εντάξεις στο ρόστερ, ώστε να ανταπεξέλθουν στη δυσκολία του πρωταθλήματος, πρέπει να υπάρχουν φυτώρια. Οι υποδομές έχουν δρομολογηθεί. Με την πάροδο τεσσάρων χρόνων να προωθηθούν πέντε παιδιά στη μεγάλη ομάδα. Για μένα μακάρι να είναι 50 παιδιά».

Για το έργο του ως μάνατζερ: «Προσωπικά αυτή τη στιγμή δεν είμαι μάνατζερ, όπου ήμουν οκτώ χρόνια σε αυτή τη θέση. Τα τελευταία δύο χρόνια είμαι τεχνικός διευθυντής της ΠΑΕ Νίκη. Σίγουρα στο επάγγελμα αυτό όσο το εξασκούσα, υπήρχαν πολλά προβλήματα, διότι ασχολήθηκε κόσμος που δεν αγαπούσε αυτό που έκανε. Όμως φταίνε και οι πατεράδες των παιδιών, γιατί καλό είναι να κρίνουμε τους ανθρώπους που δεν κάνουν σωστά τη δουλειά τους, αλλά και εκείνους που δεν σκέφτονται σωστά. Επίσης, βοήθησα παλαιότερα τη Νίκη Βόλου με την μεταγραφή του Νοριέγκα. Επίσης πήγα τον Ανιέτε στον Απόλλωνα Σμύρνης σε επίπεδο Α’ Εθνικής».

Για το μήνυμα προς τον κόσμο: «Πέρασε ένα χρονικό διάστημα άσχημο για όλους μας μέχρι και αυτή τη στιγμή. Τα καλύτερα έρχονται και εφόσον τελειώσουν όλες αυτές οι διαδικασίες, η νέα χρονιά θα είναι άκρως ανταγωνιστική. Εμείς θα δώσουμε το 100% των δυνατοτήτων μας για τη δημιουργία μιας ομάδας να διεκδικεί στόχους. Ο κόσμος της Νίκης Βόλου να έχει εμπιστοσύνη στους Αλέξη Παπακωνσταντίνου και Βασίλη Βενέτη που είναι οι «καπετάνιοι». Θεωρώ ότι είμαστε από τις λίγες ομάδες που παρέχουμε φαγητό στους ποδοσφαιριστές μας σε καθημερινή βάση και αποτελούμε μία οικογένεια. Ο κόσμος να κάνει λίγη υπομονή ακόμα βάσει της κατάστασης που βιώνουμε, ώστε να επανέλθουμε στην κανονική ροή της ζωής μας και θα δει πράγματα που ήταν άγνωστα τα προηγούμενα χρόνια».

Ακολουθήστε το goalpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις