Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης Αυγενάκη στο Gazzetta.gr: Ποιες ομάδες θα πάρουν προκαταβολές από το στοίχημα

Ο Υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, σε μία εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη στο Gazzetta.gr τοποθείται για τα πάντα: από την ΕΠΟ και την υποψηφιότητα του Ζαγοράκη μέχρι το έργο του Υπουργείου, το κίνημα #MeToo και πολλά ακόμα!

Ο Λευτέρης Αυγενάκης προφανώς και δεν χρειάζεται συστάσεις. Ο Υφυπουργός Αθλητισμού – που έχει μπει για τα καλά και στο αθλητικό προσκήνιο – μιλάει έξω από τα δόντια στο Gazzetta.gr για όλα όσα απασχολούν και τον ποδόσφαιρο, την ΕΠΟ και τις εκλογές της με την υποψηφιότητα Ζαγοράκη αλλά και για το μπάσκετ, το κίνημα #MeToo, τα χρήματα στις ομάδες από το στοίχημα, το πλάνο για το ΟΑΚΑ, το αντιντόπινγκ κοντρόλ και πολλά επιπλέον θέματα. Ας δούμε λοιπόν όλα όσα έχει να πει, που είναι πολλά και ενδιαφέροντα.

 

«ΑΝΥΠΟΜΟΝΩ ΝΑ ΔΩ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΠΟ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ  ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΛΛΕΣ, ΠΡΟΗΓΜΕΝΕΣ, ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΕΣ ΧΩΡΕΣ»

– Η υποψηφιότητα Ζαγοράκη για την προεδρία της ΕΠΟ και άλλων συμπαικτών του από το έπος του Euro2004 μπορεί να αποτελέσει ένα σημείο αναφοράς για να περάσει το ελληνικό ποδόσφαιρο σε μια νέα εποχή, ενότητας και ανάπτυξης;

Για πρώτη φορά στα χρονικά είναι υποψήφιο, για την προεδρία της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, στις εκλογές της 27ης Μαρτίου, ένα πρόσωπο που συγκεντρώνει την αποδοχή της συντριπτικής πλειονότητας στην ποδοσφαιρική οικογένεια και στο φίλαθλο κοινό της χώρας μας. Και συνάμα πρόκειται για εμβληματική προσωπικότητα: ο Θοδωρής Ζαγοράκης, ο αρχηγός της Πρωταθλήτρια Ευρώπης Εθνικής ομάδας, ο ευρωβουλευτής μας! Ένας άνθρωπος κατευθείαν από το DNA του ποδοσφαίρου. Είναι δυνατόν να αμφισβητείται ή να αναρωτιέται οποιοσδήποτε αν ο Ζαγοράκης μπορεί να αποτελέσει σημείο αναφοράς ενότητας και ανάπτυξης;

Επίσης, για πρώτη φορά στα χρονικά, ποδοσφαιριστές – σύμβολα έχουν πειστεί ότι όλα μπορούν να αλλάξουν προς το καλύτερο και συστρατεύονται γύρω από τον αρχηγό τους, στην εθνική προσπάθεια: οι Άγγελος Χαριστέας, Παντελής Καφές, Δημήτρης Παπαδόπουλος, Γιούρκας Σεϊταρίδης και ο Γιώργος Ανατολάκης πλαισιώνουν τον Ζαγοράκη με τις υποψηφιότητές τους για μέλη στην Εκτελεστική Επιτροπή της ΕΠΟ.

Είναι δυνατόν όλα αυτά τα πρόσωπα, μαζί με την ύπαρξη και την ανάγκη άμεσης εφαρμογής της Ολιστικής Μελέτης για το ελληνικό ποδόσφαιρο, που εκπόνησαν FIFA/UEFA με τη στενή συνεργασία μας, να μην με κάνουν αισιόδοξο; Ανυπομονώ, λοιπόν, να δω και στην Ελλάδα εκείνο που είναι αυτονόητο για τις άλλες, προηγμένες ποδοσφαιρικά, χώρες της Δύσης: Εκεί που έχουν επικεφαλής σπουδαίους ποδοσφαιριστές όπως ο Μπόνιεκ στην Πολωνία, ο Σούκερ στην Κροατία, ο Σαβίσεβιτς στο Μαυροβούνιο, ο Μιγιάτοβιτς στη Σλοβενία, ο Κομπιασβίλι στη Γεωργία κ.ά.

Τώρα, λοιπόν, είναι η κρίσιμη ώρα και το μεγάλο στοίχημα: Η στιγμή που οι 69 εκλέκτορες, οι εκπρόσωποι των ποδοσφαιρικών ενώσεων, του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου μας και όλων των ΠΑΕ, θα πρέπει να αποδείξουν αν επιθυμούν την ανάπτυξη. Στις πράξεις κι όχι στα λόγια.

Τώρα είναι η ώρα της ΣΥΝΘΕΣΗΣ όλων των δυνάμεων που αποτελούν την ποδοσφαιρική οικογένεια. Η ΣΥΝΘΕΣΗ του ενθουσιασμού, της φρεσκάδας, της ανανέωσης των νέων προσώπων και της συνεργασίας, με την εμπειρία των παλαιότερων. Όπως ακριβώς συνέβη και πριν από 17 χρόνια στα γήπεδα της Πορτογαλίας με την Εθνική ομάδα το 2004 και την πρωτοφανή επιτυχία της.

Η σύνθεση θα δημιουργήσει την πιο ΙΣΧΥΡΗ ομάδα. Ομάδα που η Κυβέρνηση, το Υφυπουργείο Αθλητισμού, η FIFA και η UEFA της δείχνουν τον δρόμο προς την επιτυχία. Με την ενσωμάτωση της Ολιστικής Μελέτης στο Καταστατικό και τους Κανονισμούς, με τις δομικές αλλαγές που φέρνει σ’ όλο το ποδοσφαιρικό οικοδόμημα, για ένα διαφορετικό περιβάλλον και προϊόν, το οποίο θα χαίρονται όλοι.

Η πολιτική βούληση της Κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, θυμίζω, εκφράστηκε εμφατικά από τον Πρωθυπουργό στις 25 Φεβρουαρίου του 2020, στη τότε συνάντησή του στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρόεδρο της UEFA, Αλεξάντερ Τσέφεριν και τον αντιπρόεδρο της FIFA, Γκρεγκ Κλαρκ.

Είχε πει χαρακτηριστικά ότι  «το 2004 ήταν μια πολύ σημαντική στιγμή για εμάς και δυστυχώς δεν εκμεταλλευτήκαμε πλήρως αυτή τη σημαντική στιγμή. Επίσης, έχουμε πλήρη εμπιστοσύνη στην ικανότητα του ελληνικού ποδοσφαίρου να επουλώσει το ίδιο τις πληγές του, με την κατάλληλη υποστήριξη και την κατάλληλη καθοδήγηση». Επιπλέον, από την πλευρά μας, στο σχέδιο νόμου που πέρασε από την Ηλεκτρονική Διαβούλευση και θα συζητηθεί το προσεχές διάστημα στη Βουλή, νομοθετούμε και όλες τις αναγκαίες ρυθμίσεις/ υποχρεώσεις της Πολιτείας, που απορρέουν από την Ολιστική Μελέτη.

Ενδεικτικά:

  • οι εκλογές της ΕΠΟ θα διεξάγονται κάθε 4 χρόνια, αλλά πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες,
  • για την αντιμετώπιση της βίας εκσυγχρονίζεται το πλαίσιο λειτουργίας των Λεσχών Φιλάθλων, θεσπίζεται νέο σύστημα διενέργειας οργανωμένων μετακινήσεων φιλάθλων και επανεισάγεται το «ιδιώνυμο»,
  • οι εκθέσεις για χειραγωγημένους αγώνες θα κοινοποιούνται στην Εθνική Πλατφόρμα Αθλητικής Ακεραιότητας (Ε.Π.ΑΘΛ.Α).

Αναλαμβάνουμε στο ακέραιο το μερίδιο της ευθύνης που μας αναλογεί για να γίνει καλύτερο το ποδόσφαιρό μας και ελπίζουμε ότι το κάθε μέλος της ποδοσφαιρικής οικογένειας, θα αναλάβει το δικό του.

«ΧΡΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΣΤΟΙΧΗΜΑ ΣΕ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΚΑΙ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΟ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟ»

– Κύριε υπουργέ, πρόσφατα νομοθετήθηκε διαφορετικός τρόπος φορολόγησης των κερδών όσων παίζουν στοίχημα με σκοπό την χρηματοδότηση των αθλητικών ομάδων. Πού και με ποιον τρόπο θα κατευθυνθούν αυτά τα χρήματα;

Για πρώτη φορά ικανοποιείται ένα πολύχρονο πάγιο αίτημα. Νομοθετήσαμε τη χρηματοδότηση των αθλητικών ομάδων από τη φορολογία επί των κερδών στα τυχερά παίγνια. Και προσέξτε: τα χρήματα αυτά θα διανέμονται τόσο στον επαγγελματικό αθλητισμό όσο και στον ερασιτεχνικό αθλητισμό που έχει τεράστιες ανάγκες. Ένα ακόμα μέτρο, ένα ακόμα χρηματοδοτικό εργαλείο για την ανάπτυξη του αθλητισμού.

Πιο συγκεκριμένα, υπογράφεται μαζί με το Υπουργείο Οικονομικών μια Απόφαση που εξειδικεύει τους δικαιούχους και το ύψος της χρηματοδότησης. Στη ΓΓΑ θα περιέρχεται το 60% από τα επιπλέον έσοδα της Πολιτείας, που δημιουργούνται εκ της συγκεκριμένης φορολογίας, προκειμένου να διατεθούν στις αθλητικές ομάδες. Το 50% θα διανέμεται στον επαγγελματικό αθλητισμό και το υπόλοιπο 50% στον ερασιτεχνικό αθλητισμό.

Τα ποσά που θα λαμβάνουν οι ομάδες θα χρησιμοποιούνται κατά κύριο λόγο για την συντήρηση των εγκαταστάσεων που χρησιμοποιούν και για την ανάπτυξη των φυτωρίων.

Ειδικά για φέτος και ως ενίσχυση από τις επιπτώσεις της πανδημίας, προβλέπεται να δοθούν άμεσα προκαταβολές στις Αθλητικές Ανώνυμες Εταιρίες: Στις ομάδες των πρωταθλημάτων Super League 1, Super League 2, Basket League και Volley League

Και παράλληλα δουλεύουμε για την εξασφάλιση προκαταβολής, από τα ποσά που θα προκύψουν από τη νέα μορφή φορολόγησης του στοιχήματος και για τα νόμιμα και ενεργά, εγγεγραμμένα στο μητρώο, ερασιτεχνικά αθλητικά σωματεία. Με αυτό τον τρόπο θα ενισχύσουμε για 2ο συνεχόμενο χρόνο τον ερασιτεχνικό αθλητισμό, η στήριξη του οποίου αποτελεί προτεραιότητα του Υπουργείου μας.

 

«ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΑΣΤΕ ΜΕ ΤΟΥΣ ΛΟΙΜΩΞΙΟΛΟΓΟΥΣ, ΠΑΡΑ ΤΙΣ ΔΙΑΦΩΝΙΕΣ»

– Σας έχουμε δει να αναφέρεστε σε διαφωνίες και λανθασμένες αποφάσεις της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων σχετικά με τις αθλητικές δραστηριότητες. Ποιες επιτρέπουν, πώς και πότε σε σχέση με τα αιτήματα που τους υποβάλλετε. Αντίστοιχα, υπάρχει μεγάλη πίεση από την αθλητική κοινότητα για να επιστρέψει στη δράση. Πώς έχουν τα πράγματα;

Παρότι μπορεί να διαφωνούμε συχνά με τις εισηγήσεις της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων, την επιστημονική κατάρτιση των οποίων σεβόμαστε απόλυτα, την ώρα της μάχης απέναντι στην πανδημία συνεργαζόμαστε και οφείλουμε να συνεργαζόμαστε αρμονικά.

Το Υπουργείο και η Υγειονομική Επιστημονική Επιτροπή μας, με επικεφαλής τον ΓΓΑ, Γιώργο Μαυρωτά, καταθέτουμε κάθε εβδομάδα εμπεριστατωμένες εισηγήσεις, βασισμένες σε τεκμηριωμένα στοιχεία από την αυστηρότατη εφαρμογή των υγειονομικών πρωτοκόλλων που έχουν συνταχθεί και εγκριθεί και από τα αποτελέσματα των τεστ που διεξάγονται. Ο οργανωμένος αθλητισμός έχει πολύ μικρή θετικότητα, διοργανώνεται σε όσο το δυνατόν πιο ασφαλές περιβάλλον και πασχίζουμε να τους πείσουμε για την κατά το δυνατόν μεγαλύτερη δραστηριότητά του.

Ολόκληρη η συνέντευξη ΕΔΩ

Ακολουθήστε το goalpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις