ΥΠΕΡ της αναδιάρθρωσης Αυγενάκη η Ένωση SL2 και FL – Τι αναμένεται να κάνει ο υφυπουργός

Μοιράσου το άρθρο
 • 17
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  17
  Shares

Μπορεί σήμερα μετά το Δ.Σ. της Ένωσης SL2 και FL να εκδόθηκε μία ανακοίνωση που εκφράζει την αντίθεσή της για την επικείμενη αναδιάρθρωση των κατηγοριών του επαγγελματικού ποδοσφαίρου με τη συγχώνευση των δύο κατηγοριών, όμως η θέση που είχε εκφράσει η Ένωση κατά τη διαβούλευση του νομοσχεδίου ήταν εκ διαμέτρου αντίθετη. Κι επειδή η θέση αυτή είχε αποτυπωθεί γραπτά και στο σωστό timing, στο κομμάτι της διαβούλευσης του αθλητικού νομοσχεδίου, αξίζει να θυμηθούμε τι ακριβώς έγραφε.

Στην τοποθέτησή της η Ένωση αναφέρει πως ο περιορισμός των επαγγελματικών κατηγοριών σε δύο, κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση όμως θα πρέπει να υπάρξει ένα χρονοδιάγραμμα σταδιακής μείωσης του αριθμού των 32 ομάδων από τον οποίο θα εκκινήσει το νέο πρωτάθλημα της Β’ Εθνικής.

Τι θα κάνει ο Αυγενάκης

Θεωρείται απίθανο ο Λευτέρης Αυγενάκης να πάρει πίσω το σχέδιο εξυγίανσης του επαγγελματικού ποδοσφαίρου, στο οποίο περιλαμβάνεται η συγχώνευση της SL2 με την FL με την ταυτόχρονη θέσπιση αυστηρών οικονομικών κριτηρίων για τις συμμετέχουσες ομάδες, καθώς η όποια διαφωνία έπρεπε να εκφραστεί την περίοδο της διαβούλευσης. Κατά την περίοδο αυτή, όχι μόνο δεν εκφράστηκε αντίθετη άποψη αλλά η συντριπτική πλειοψηφία των ΠΑΕ αλλά και η Ένωση SL και FL τάχθηκε ξεκάθαρα υπέρ του νομοσχεδίου. Η ψήφιση του αθλητικού νομοσχεδίου αναμένεται αμέσως μετά το Πάσχα, ενώ δεν τίθεται θέμα “μεσούσης της περιόδου” καθώς η εφαρμογή του αρχίζει από την επόμενη αγωνιστική περίοδο. Άλλωστε οι ομάδες της Football League αποφάσισαν να ξεκινήσουν το πρωτάθλημα έχοντας τη ρητή διαβεβαίωση τόσο από το Υπουργείο, όσο και από το Προεδρείο της Ένωσης ότι θα γίνει η αναδιάρθρωση.

Η επίσημη θέση της SL2 και FL στη διαβούλευση του νομοσχεδίου:

Αναλυτικά το σχόλιο της Σούπερ Λιγκ 2 – Φούτμπολ Λιγκ στη διαβούλευση για το Άρθρο 13 Αναδιάρθρωση επαγγελματικών κατηγοριών ποδοσφαίρου Τροποποίηση των άρθρων 108 και 109 του ν.2725/1999 (Α121):

Να σημειώσουμε πως η συγκεκριμένη θέση έφερε την υπογραφή “Ένωση Επαγγελματικού ποδοσφαίρου Α2 και Β Εθνικής”

«Άρθρο 13 Αναδιάρθρωση επαγγελματικών κατηγοριών ποδοσφαίρου
Τροποποίηση των άρθρων 108 και 109 του ν.2725/1999 (Α121)

Με την υπ.αρ. 1 καθιερώνονται δυο επαγγελματικές κατηγορίες πρωταθλήματος ποδοσφαίρου, πράγμα που θεωρούμε ότι κινείται στην σωστή κατεύθυνση με σκοπό την εξυγίανση και επανεκκίνηση του επαγγελματικού ποδοσφαίρου.
Ασφαλώς όμως θα πρέπει σταδιακά να οδηγηθούμε σε μείωση αφού ο αριθμός των 32 ΠΑΕ σε μια επαγγελματική κατηγορία κρίνεται υπερβολικός και θα πρέπει οι ομάδες που θα αγωνίζονται στην Super League 2, σταδιακά να μειωθούν.
Η αναδιάρθρωση στοχεύει στη βιωσιμότητα των ΠΑΕ. Για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος και να πάψουν οι παθογένειες του παρελθόντος θα πρέπει αφενός οι ΠΑΕ που μετέχουν στην Super League 2 και αφετέρου η διοργανώτρια να είναι υγιείς οικονομικά. Επειδή και στην αιτιολογική έκθεση αναφέρεται ότι ο σκοπός είναι να γίνει βιώσιμο το επαγγελματικό ποδόσφαιρο για το λόγο αυτό θα πρέπει να εξασφαλιστούν πόροι για τις ΠΑΕ και την διοργανώτρια αρχή για να λυθούν τα υφιστάμενα προβλήματα και να μην δημιουργήσουμε νέες και περισσότερες προβληματικές ΠΑΕ.

Σωστά προτείνεται με το άρθρο 15 «Κεντρική διαχείριση τηλεοπτικών δικαιωμάτων Super League 2- Τροποποίηση του άρθρου 84Α του ν. 2725/1999», η κατ’ ελάχιστη τριετής παραχώρηση τηλεοπτικών δικαιωμάτων. Σε αυτή τη φάση επανεκκίνησης και βιωσιμότητας θα πρέπει να υπάρξει άμεση υπογραφή τριετούς σύμβασης παραχώρησης τηλεοπτικών δικαιωμάτων με τηλεοπτικό πάροχο με ανάλογο τίμημα για τις ομάδες που θα μετέχουν στην Super League 2 που θα καλύπτει μέρος των ανελαστικών εξόδων τους.

Στην παρ. 3, προβλέπεται ότι αν τα σωματεία της Γ Εθνικής που ανέρχονται στην Β Εθνική κατηγορία δεν μετατραπούν σε ΠΑΕ εντός 30 ημερών τότε αποβάλλονται. Θα πρέπει να συμπληρωθεί ότι σε αυτή την περίπτωση ο αριθμός των ομάδων της Super League 2, δεν θα συμπληρώνεται από άλλα σωματεία της Γ Εθνικής μέχρις ότου επιτευχθεί μια ικανοποιητική μείωση των ομάδων που θα αγωνίζονται στην SL2, αφού στην εκκίνησή της θα βρίσκονται 32 ΠΑΕ».