Ρόκας: Σε επαγγελματικά πρότυπα η Ακαδημία του Ολυμπιακού Βόλου

Ο Στάθης Ρόκας ανέλαβε το πόστο του τεχνικού διευθυντή στην Ακαδημία ποδοσφαίρου του Ολυμπιακού Βόλου και με την εμπειρία και τις γνώσεις του θέλει να προσφέρει τις υπηρεσίες του στον σύλλογο και μέσα από τα τμήματα υποδομής να βγουν παίκτες, που θα στελεχώσουν την πρώτη ομάδα του Ολυμπιακού.

Με δηλώσεις του στη ραδιοφωνική εκπομπή «Clasico» στον «Βόλος 98.6» αναφέρθηκε στην επανέναρξη της λειτουργίας της Ακαδημίας, μετά από πολύμηνη αγωνιστική απραξία και έδωσε το στίγμα της οργάνωσης και του στόχου που θέτουν όλοι όσοι ασχολούνται με τα τμήματα υποδομής του Ολυμπιακού Βόλου. Αναλυτικά οι δηλώσεις του: «Γίνεται μια συσπείρωση του Ολυμπιακού Βόλου γύρω από την Ακαδημία, έχοντας ως γνώμονα το καλό των παιδιών, για να μπορέσουμε να φτιάξουμε την Ακαδημία, όπως αρμόζει στη μεγαλύτερη ομάδα της πόλης. Μιλήσαμε με τον πρόεδρο, βρήκαμε μια κοινή συνισταμένη για το πώς πρέπει να λειτουργεί η Ακαδημία και έχουν μπει άνθρωποι αναγνωρίσιμοι και γνώστες του ποδοσφαίρου. Δεν μιλάω μόνο για τους προπονητές, που είναι αξιολογημένοι, καταπληκτικοί άνθρωποι και με τεράστια εμπειρία στο χώρο του ποδοσφαίρου. Είναι και η εκτελεστική επιτροπή, την οποία αποτελούν άνθρωποι που μπορούν να λύνουν προβλήματα και να βοηθούν, γιατί γνωρίζουν και αυτοί το ποδόσφαιρο.

Εγώ θα είμαι ο ενδιάμεσος κρίκος ανάμεσα στους προπονητές, την εκτελεστική επιτροπή και τη διοίκηση και θα προσπαθώ να λύνω τα χέρια των προπονητών, για να έχουν όσο το δυνατόν περισσότερα εφόδια να δώσουν στα παιδιά. Η διοίκηση θα πρέπει να έχει έναν άνθρωπο εκεί, ο οποίος θα εποπτεύει όλη αυτή η διαδικασία, ανά πάσα ώρα και στιγμή.

Την περασμένη Δευτέρα είχαμε την επανέναρξη της Ακαδημίας και εκπλαγήκαμε ευχάριστα από τον αριθμό των παιδιών που ήταν στο γήπεδο. Γιατί υπάρχει ένας φόβος, μία ανασφάλεια. Πιστεύω, ωστόσο, ότι είμαστε σε πάρα πολύ καλό δρόμο. Δεν περιμέναμε να υπάρχει τόσο μεγάλος αριθμός παιδιών την πρώτη μέρα, μετά από όλη αυτή τη διαδικασία που έχουμε περάσει. Το πιο ενθαρρυντικό απ’ όλα είναι, πως υπάρχει διάθεση να έρθουν νέα παιδιά στην Ακαδημία από την τρέχουσα περίοδο. Είναι δύσκολο να υπάρχουν εγγραφές νέων παιδιών αυτό το διάστημα και το γεγονός αυτό μας χαροποιεί ιδιαίτερα.

Έχουμε δημιουργήσει ένα τιμ με έμπειρους προπονητές που έχουν γράψει την ιστορία τους στον Ολυμπιακό Βόλου, όπως είναι ο Γιώργος Καραμίχαλος και ο Ίμρε Μπόντα. Έχουμε προπονητές πολύ αξιόλογους, όπως ο Νίκος Αγιασιώτης και έχουμε δύο νεαρά παιδιά, τον Χρήστο Καλαϊτζίδη και τον Γιάννη Πατσιαούρα. Έχουν όρεξη για δουλειά και στοχεύουν να γίνουν προπονητές. Είναι ευκαιρία μέσα από τον Ολυμπιακό Βόλου να βοηθήσουν τα παιδιά και από την πλευρά τους να αναδειχθούν και αυτοί προπονητικά.

Οι ηλικίες που έχουμε αυτή τη στιγμή είναι από το 2004 έως και το 2016. Σίγουρα παίζει ρόλο ότι έχουμε τις αθλητικές εγκαταστάσεις στην Άλλη Μεριά, στις οποίες έχει γίνει τρομερή δουλειά. Έχουν γίνει απίστευτα πράγματα και δεν μιλάμε για τον αγωνιστικό χώρο, τον οποίο θα το ζήλευαν ομάδες της Σούπερ Λιγκ. Μιλάμε για το γυμναστήριο, τα αποδυτήρια, για όλη την εγκατάσταση γενικά, καθώς και για το μικρό γήπεδο της Άλλης Μεριάς, το οποίο και αυτό είναι πάρα πολύ καλό.

Πλέον, πρέπει να πούμε, ότι και σε θέματα εγκαταστάσεων και υποδομών ο Ολυμπιακός Βόλου είναι σε εξαιρετικό επίπεδο. Μιλάμε για μία οργανωμένη κατάσταση, ενώ ήδη τελειώνουμε τον προγραμματισμό της επόμενης χρονιάς. Έχουμε μπει σε μία διαδικασία να λειτουργεί η Ακαδημία του Ολυμπιακού σε επαγγελματικά πρότυπα, όπως λειτουργούν οι ακαδημίες των μεγάλων ΠΑΕ. Του χρόνου να είμαστε καλά- και όπως πρέπει- και θα υπάρξουν πάρα πολλές συνεργασίες με μεγάλες ΠΑΕ εντός και εκτός Ελλάδα. Για να καταλάβουν όλοι, ότι ο Ολυμπιακός δουλεύει όπως πρέπει και δίνει όλα τα εφόδια σε ένα παιδί για να μπορέσει να παίξει ποδόσφαιρο και να γίνει καλύτερος άνθρωπος.

Ο Ίμρε Μπόντα έχει πολλές γνωριμίες στην Ουγγαρία, εγώ από την πλευρά μου έχω πολλές προσωπικές φιλίες με τις πιο μεγάλες ΠΑΕ της Ελλάδος. Έχω έρθει σε συμφωνία με αρκετές ακαδημίες, είτε να έρθουν στην πόλη μας, είτε να πάμε εμείς στις μεγάλες πόλεις, για να αντιμετωπίσουμε σπουδαίες ομάδες σε φιλικά παιχνίδια και τουρνουά.

Ένας από τους μεγάλους μας στόχος είναι να βγάλουμε, επιτέλους, παιδιά από την Ακαδημία, που θα πλαισιώσουν τη μεγάλη ομάδα. Ξεκινάμε βήμα-βήμα και μ’ ένα πλάνο τριετίας, ο Ολυμπιακός Βόλου να έχει παιδιά από την Ακαδημία του. Όχι απλά να βρίσκονται στο ρόστερ, αλλά να είναι έτοιμοι παίκτες να μπουν μέσα στο γήπεδο και να παίξουν.

Είμαστε καθημερινά στο γήπεδο από τις 3.30 το μεσημέρι μέχρι τις 7 το απόγευμα. Επειδή έχουμε διαφορετικά γκρουπ και διαφορετικές ώρες προπόνησης, λόγω του υγειονομικού πρωτοκόλλου, υπάρχουν κάποια στάνταρ. Καλό θα είναι όποιος γονιός θέλει να φέρει το παιδί του στον Ολυμπιακό, να έρθει στις εγκαταστάσεις της Ακαδημίας στην Άλλη Μεριά, να δει από κοντά τη δουλειά που γίνεται και να συζητήσει μαζί μας.

Θα προσπαθήσουμε να δώσουμε σε όλα τα παιδιά τα εφόδια να παίξουν ποδόσφαιρο και να κάνουν το όνειρό τους πραγματικότητα».

«Δεν είναι εύκολο να ανταπεξέλθεις μετά από πολύμηνη απραξία»
Ο Στάθης Ρόκας αναφέρθηκε και στην πρώτη ομάδα και στη φετινή πορεία του Ολυμπιακού Βόλου στο πρωτάθλημα της Φούτμπολ Λιγκ: «Πολλές φορές έχω έρθει σε αντιπαράθεση με τον πρόεδρο, αλλά θα πρέπει να του δώσουμε ένα θετικό πρόσημο. Γιατί, αν τη συγκεκριμένη δύσκολη στιγμή δεν βρίσκονταν ο Ευριπίδης Τσιμπανάκος να αναλάβει τον Ολυμπιακό, η ομάδα ίσως είχε άλλη τροχιά. Ξεκινήσαμε τη χρονιά πιστεύοντας ότι θα γίνει αναδιάρθρωση και θα παίζαμε στη Σούπερ Λιγκ 2. Άλλαξε όλη η διαδικασία, άλλαξαν πρόσωπα, άλλαξαν καταστάσεις. Η ομάδα είχε βρει μία ροή και ξαφνικά προέκυψε το θέμα με τον κορωνοϊό. Δεν είναι εύκολο να ανταπεξέλθεις. Είναι περίεργη διαδικασία. Γιατί δεν την έχουμε ξαναζήσει. Και αυτό το βλέπω και από τον εαυτό μου. Δεν μπορείς να έχεις στάνταρ επίπεδα απόδοσης κάθε Κυριακή-Τετάρτη-Κυριακή. Το ρόστερ της ομάδας έχει πολύ μικρό μέσο όρο ηλικίας. Κι αυτό ίσως να μας επηρεάζει. Αν όλοι οι ποδοσφαιριστές ήταν έμπειροι, έχοντας 10-12 χρόνια στην πλάτη τους, ίσως να μπορούσαν να το διαχειριστούν καλύτερα. Ωστόσο, υπάρχουν και ομάδες που έχουν την εμπειρία, αλλά και αυτές δεν μπορούν να το διαχειριστούν. Για παράδειγμα, η Νίκη Βόλου έχει έμπειρους παίκτες, αλλά δεν μπορεί να ανταπεξέλθει. Πραγματικά, δεν γνωρίζει κανείς, πώς μπορεί να λειτουργήσει μία ομάδα από εβδομάδα σε εβδομάδα. Είχαμε να παίξουμε επίσημα παιχνίδια 13 μήνες. Ο ποδοσφαιριστής δεν είναι μηχανή. Πρέπει να είναι στο γήπεδο και να αθλείται. Γιατί η ατομική προπόνηση δεν είναι η ίδια μ’ αυτή που κάνει μία ομάδα μέσα στο γήπεδο.

Νομίζω, πάντως, ότι όποιο παιδί μπαίνει στο γήπεδο δίνει το 100% από αυτό που μπορεί και προσπαθεί για το καλύτερο της ομάδας».

 

Ακολουθήστε το goalpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις