Πρόταση της Σούπερ Λιγκ για οριστική διακοπή αγώνα εντός 45 λεπτών εφόσον οι συνθήκες δεν το επιτρέπουν

Στο πλέγμα των προτάσεων, που έχει καταθέσει η SL1 στην ΕΠΟ, εν όψει της ετήσιας αναθεώρησης των κανονισμών ποδοσφαίρου, έχει προτείνει τον προσδιορισμό συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος, διάρκειας 45 λεπτών, κατά το οποίο ο διαιτητής θα έχει τη δυνατότητα να αποφασίσει τη μη τέλεση του αγώνα, εφόσον κρίνει ότι οι συνθήκες δεν το επιτρέπουν.

Η SL1 έρχεται ουσιαστικά να συγκεκριμενοποιήσει το διάστημα κατά το οποίο ένας διαιτητής θα έχει περιθώριο μέχρι να αποφασίσει ότι οι συνθήκες επιτάσσουν τη μη διεξαγωγή ενός αγώνα.

Όταν λοιπόν υπάρχουν επεισόδια στις εξέδρες, ή μέσα στο γήπεδο, ή ακόμη και στον περιβάλλοντα χώρο του γηπέδου, όταν δηλαδή οι συνθήκες δεν επιτρέπουν να αρχίσει μία αναμέτρηση ή να συνεχιστεί, τότε θα δίνεται στον διαιτητή η εξουσία της οριστικής διακοπής μέσα σε 45 λεπτά, από τη στιγμή που αποφασίζει να διακόψει προσωρινά το παιχνίδι ή να μην το αρχίσει στην προγραμματισμένη ώρα έναρξής του. Μέχρι σήμερα δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για το πόσο μπορεί ένας διαιτητής να περιμένει οι συνθήκες να ομαλοποιηθούν. Ο εκάστοτε διαιτητής μπορούσε να περιμένει κατά την κρίση του όσο ήθελε. Η SL1 λοιπόν, επιθυμεί να αλλάξει αυτή η διάταξη και το αόριστο της κρίσης του διαιτητή να συγκεκριμενοποιηθεί σε 45 λεπτά. Μάλιστα, το περιθώριο για πιθανή εκκένωση του γηπέδου, κατόπιν εντολής του διαιτητή, είναι ακόμη πιο μικρό σύμφωνα με την πρόταση της SL1 και ανέρχεται στα 30 λεπτά.

Η διάταξη που η Σούπερ Λιγκ προτείνει να ενταχθεί στον Πειθαρχικό Κώδικα είναι η εξής: «Σε κάθε περίπτωση που οι εν γένει συνθήκες που επικρατούν στις εξέδρες ή στον αγωνιστικό χώρο ή στην περιμετρική αυτού έκταση δεν επιτρέπουν την ασφαλή έναρξη ή συνέχιση του αγώνα, ο διαιτητής αναβάλλει την έναρξη ή διακόπτει οριστικά τον αγώνα. Αν η αναβολή έναρξης ή η διακοπή υπερβούν τα σαράντα πέντε (45) λεπτά, τότε ο αγώνας ματαιώνεται / διακόπτεται οριστικά και ο διαιτητής ανακοινώνει άμεσα την απόφασή του και συντάσσει το φύλλο αγώνα. Κατ’ εξαίρεση ο διαιτητής δύναται το αργότερο μέχρι την παρέλευση του ως άνω σαρανταπεντάλεπτου να διατάξει την εκκένωση των κερκίδων ή μέρους αυτών, η οποία πρέπει να λάβει χώρα το αργότερο εντός τριάντα (30) λεπτών από τη γνωστοποίηση της σχετικής απόφασης του διαιτητή. Αν παρά την εντολή εκκένωσης, αυτή δεν επιτευχθεί εντός του εν λόγω χρονικού διαστήματος, ο διαιτητής διατάσσει την οριστική ματαίωση ή διακοπή του αγώνα…».

Πηγή:soccerplus.gr

Ακολουθήστε το goalpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις