Τιμ Σπαρβ: Η εμπειρία στην ΑΕΛ ήταν πολύ διαφορετική – Είδα πράγματα που δεν έχω δει στο ποδόσφαιρο

Ο αρχηγός της εθνικής Φινλανδίας και πρώην παίκτης της ΑΕΛ, Τιμ Σπαρβ, μίλησε στο SPORT24 για τους στόχους της ομάδας του στο Euro 2020, τους αντιπάλους του στο δεύτερο όμιλο της διοργάνωσης, αλλά και για την εμπειρία του στην Ελλάδα.

Τα παιχνίδια της Φινλανδίας θα έχουν και ελληνικό “χρώμα”, καθώς αρχηγός της ομάδας είναι ο Τιμ Σπαρβ, ο οποίος τη φετινή σεζόν αγωνίστηκε στη Super League Interwetten με τη φανέλα της ΑΕΛ. Το SPORT24 επικοινώνησε με τον 34χρονο αμυντικό μέσο, που είναι απ’ τους πολύπειρους του συγκροτήματος του Μάρκου Κανέρβα μεταφέροντας μάς το κλίμα ενόψει του Euro 2020.

Η φετινή διοργάνωση θα είναι διαφορετική. Οι ομάδες θα χρειαστεί να αγωνιστούν σε διαφορετικές πόλεις ανά την Ευρώπη και είναι κάτι στο οποίο πρέπει να προσαρμοστούν οι παίκτες, όπως υπογράμμισε ο Σπαρβ στα πρώτα του λόγια: “Τη Δευτέρα το πρωί πήγαμε στη Ρωσία, επειδή θα παίξουμε κάποια παιχνίδια στην Αγία Πετρούπολη, έτσι εκεί είναι η βάση μας. Το πρώτο παιχνίδι είναι κόντρα στην Δανία, επομένως μία μέρα πριν τον αγώνα θα φύγουμε για την Κοπεγχάγη και θα επιστρέψουμε στη Ρωσία μία μέρα μετά.

Είναι πολύ διαφορετικό Euro, για πολλούς λόγους. Έχουμε τον κορονοϊό, έχουμε αυτή τη δομή που παίζουμε σε διαφορετικές πόλεις, έτσι είναι μία ξεχωριστή διοργάνωση και νομίζω ως παίκτες πρέπει να προσαρμοστούμε όσο είναι δυνατόν”.

Παίξαμε καλό ποδόσφαιρο και το Euro είναι η επιβράβευσή μας

Η Φινλανδία έχει σημειώσει μεγάλη πρόοδο τα τελευταία χρόνια και τα καλά αποτελέσματα στα προκριματικά της έδωσαν το “εισιτήριο” για τη μεγάλη διοργάνωση. Μία επιβράβευση για την ομάδα, αλλά και για τον ίδιο τον Σπαρβ, ο οποίος φοράει το εθνόσημο απ’ τα 15 του χρόνια.

“Οι παίκτες, αλλά και οι οπαδοί της Φινλανδίας ανυπομονούμε, είναι η πρώτη φορά που συμμετέχουμε, έτσι είμαστε πάρα πολύ χαρούμενοι που θα είμαστε εκεί. Είμαι περήφανος για ό,τι πετύχαμε. Το να παίζω για τη χώρα μου είναι η μεγαλύτερη τιμή που μπορώ να φανταστώ. Έπαιξα το πρώτο μου παιχνίδι όταν ήμουν 15 χρονών για την Κ15. Έχω περάσει απ’ όλα τα τμήματα υποδομής και τώρα στα 34 μου ετοιμάζομαι για να εκπροσωπήσω τη χώρα μου στο Euro. Ήταν ένα μεγάλο ταξίδι, με πολλά σκαμπανεβάσματα. Αυτά τα 3-4 χρόνια ήταν φανταστικά. Πήραμε πολύ καλά αποτελέσματα, παίξαμε καλό ποδόσφαιρο και αυτή είναι η επιβράβευσή μας”.

Ποιος είναι ο στόχος της Φινλανδίας σε αυτό το τουρνουά; Όπως ανέφερε ο πρώην παίκτης της ΑΕΛ, εκτός απ’ την πρόκριση στη φάση των 16, σκοπός είναι να μπορέσει η ομάδα του Κανέρβα να δείξει το πραγματικό της πρόσωπο: “Ο στόχος είναι να περάσουμε στα νοκ-άουτ. Είναι ένας φιλόδοξος στόχος αν κοιτάξεις τις ομάδες στον όμιλό μας και αν αναλογιστεί κανείς ότι είναι η πρώτη μας φορά στο τουρνουά. Είναι ένας δύσκολος στόχος, αλλά ελπίζω ότι θα κάνουμε τους Φινλανδούς περήφανους.

Ελπίζω να δουν μία ενωμένη ομάδα, που παίζει με τον τρόπο που συνηθίζει. Ξέρουμε ότι θα αντιμετωπίσουμε τους καλύτερους στον πλανήτη, δεν θα είναι εύκολο, αλλά ελπίζω να δείξουμε το πραγματικό μας πρόσωπο. Να μην φοβηθούμε, να είμαστε γενναίοι και να παίξουμε με τον τρόπο που μπορούμε. Τα αποτελέσματα δεν ξέρεις πώς θα έρθουν, αλλά θέλουμε να είμαστε στο ίδιο επίπεδο με τα τελευταία χρόνια”.

Όταν βρισκόμουν στην Ελλάδα κρατούσα ημερολόγιο

Τη φετινή σεζόν ο Σπαρβ αγωνίστηκε στη χώρα μας με τη φανέλα της ΑΕΛ πραγματοποιώντας 19 εμφανίσεις. Για εκείνον ήταν μία διαφορετική εμπειρία, ικανή να τον βοηθήσει στην μετέπειτα καριέρα του, όταν εκπληρώσει το όνειρό του και γίνει προπονητής: “Όλοι στην Ελλάδα καταλαβαίνουν ότι το περιβάλλον στην ΑΕΛ είναι διαφορετικό απ’ ό,τι έχω συνηθίσει. Είναι ένας απ’ τους λόγους που ήρθα στην Ελλάδα. Ένιωσα ότι ήθελα μία διαφορετικού τύπου πρόκληση σε αυτό το κομμάτι της ζωής μου. Είμαι 34 και ζω μακριά απ’ τη Φινλανδία απ’ τα 16 μου. Για πολλά χρόνια έμεινα στη Σουηδία, την Αγγλία, την Ολλανδία, τη Γερμανία, τη Δανία και τον τελευταίο καιρό στην Ελλάδα.

Είναι πολύ ωραίο να γνωρίζεις διαφορετικές κουλτούρες, αυτό είναι το πάθος μου στη ζωή και θεωρώ πως προσπαθείς να διαλέξεις πάντα τα καλύτερα από κάθε κουλτούρα. Ονειρεύομαι να ασχοληθώ με την προπονητική κάποια στιγμή και να βοηθήσω μικρά παιδιά στην καριέρα του. Επομένως, προσπαθώ να μαθαίνω όσα μπορώ, ώστε να γίνω καλύτερος προπονητής”.

Στη χώρα μας συνάντησε μία ξεχωριστή εμπειρία και μάλιστα κρατούσε ημερολόγιο αποτυπώνοντας όσα είδα και έζησε: “Η εμπειρία στην ΑΕΛ ήταν πολύ διαφορετική από άλλες που έζησα. Το περίμενα ότι δεν θα ήταν τέλεια, είδα πράγματα που δεν έχω δει στο ποδόσφαιρο πριν. Δούλεψα όμως και με κάποιος φανταστικούς ανθρώπους και ποδοσφαιριστές. Είμαι ευγνώμων για τις στιγμές που έζησα. Φυσικά, δεν ήταν το πιο επαγγελματικό περιβάλλον για να δουλεύει κανείς, όμως ήταν πολύ ενθαρρυντικό να βλέπεις πώς στηρίζει ο ένας τον άλλον. Από τον γιατρό και τον φυσιοθεραπευτή, μέχρι τον φροντιστή, τον οδηγό του λεωφορείου και το προπονητικό τιμ, έδωσαν ό,τι μπορούσαν, δούλεψαν σκληρά.

Ο Τιμ Σπαρβ στο παιχνίδι της ΑΕΛ με τον ΠΑΟΚ για τη Super League Interwetten.
Ο Τιμ Σπαρβ στο παιχνίδι της ΑΕΛ με τον ΠΑΟΚ EUROKINISSI SPORTS

Όμως είναι δύσκολο να πετύχεις, όταν δεν δίνεις τα κατάλληλα εργαλεία, το κατάλληλο περιβάλλον για να κάνεις τη δουλειά σου. Κράτησα ημερολόγιο τον καιρό που βρισκόμουν στην Ελλάδα. Κάποια στιγμή στο μέλλον θέλω να μοιραστώ κάποια απ’ τα πράγματα που είδα. Πιθανότατα αυτό θα γίνει μετά το Euro, όταν θα έχω χρόνο να γράψω. Αλλά ήταν μία περιπέτεια, χαίρομαι που τα κατάφερα, αλλά υπήρχαν και κάποια πράγματα που νιώθω ότι δεν ήταν κομμάτι για το πώς ένα κλαμπ πρέπει να λειτουργεί σε μία σύγχρονη κοινωνία”.

Φυσικά, ο Σπαρβ αναφέρθηκε και στους Έλληνες οπαδούς, τους οποίους χαρακτήρισε τρελούς με το ποδόσφαιρο: “Στην Ελλάδα συνάντησα καταπληκτικούς, παθιασμένους οπαδούς, είστε τρελοί με το ποδόσφαιρο. Σαν άνθρωποι είστε φιλικοί, αγαπάτε την οικογένεια, η θρησκεία παίζει σημαντικό ρόλο στην κοινωνία σας. Μου αρέσει που είστε τρελοί με το ποδόσφαιρο, ειδικά όταν συζητάτε γι’ αυτό και ο καθένας έχει τη γνώμη του. Ήταν πολύ ωραίο να έχω αυτή την ευκαιρία. Βίωσα πώς είναι να παίζεις για την ΑΕΛ, την ομάδα της πόλης, μπορείς να δεις ότι ο κόσμος είναι περήφανος για την ομάδα και είναι μέρος της. Γενικά το ποδόσφαιρο είναι τα πάντα για εσάς”.

Αγαπημένος μου παίκτης ήταν ο Γιώργος Καραγκούνης

Τέλος, η συζήτηση με τον Σπαρβ έκλεισε με τον ερώτηση αν υπάρχει το όνειρο για τη Φινλανδία να γίνει η Εθνική Ελλάδας με την κατάκτηση του Euro. Ο 34χρονος αμυντικός μέσος δεν έχει τέτοιες αυταπάτες, ενώ ξεχώρισε τον αγαπημένο του παίκτη από το έπος του 2004.

“Δεν ονειρεύομαι να σηκώσω την κούπα. Ονειρεύτηκα την πρόκριση σε ένα μεγάλο τουρνουά, το οποίο καταφέραμε. Είναι λίγο αφελές να ονειρεύεσαι την κούπα όταν συμμετέχεις για πρώτη φορά. Θυμάμαι την Ελλάδα να σηκώνει το τρόπαιο, αγαπημένος μου παίκτης ήταν ο Γιώργος Καραγκούνης. Μου άρεσε το στιλ παιχνιδιού του και η επιθετικότητά του. Φυσικά, τον Χαριστέα που σκόραρε το γκολ. Αυτές είναι οι ιστορίες των αουτσάιντερ που φτιάχνουν το ποδόσφαιρο, σε αντίθεση με ό,τι προσπαθεί να κάνει η European Super League. Είναι ανήκουστο αυτό που πέτυχε η Ελλάδα, αλλά αυτό σε κάνει να ασχοληθείς με το ποδόσφαιρο, όταν βλέπεις ότι ομάδες που κανένας δεν περιμένει να νικήσουν, τελικά τα καταφέρνουν”.

Διαβάστε ολόκληρη την συνέντευξη εδώ

Ακολουθήστε το goalpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις