Μπουκώρος για αναδιάρθρωση: Να μην απαιτείται «πόθεν έσχες» για μετόχους με ποσοστό κάτω του 5% (17.500€)

Ο βουλευτής Μαγνησίας κ. Χρήστος Μπουκώρος, στην τοποθέτησή του για το αθλητικό νομοσχέδιο πρότεινε να μην χρειάζεται «πόθεν έσχες» για μετόχους με ποσοστό κάτω του 5% του Μ.Κ., το οποίο «μεταφράζεται» σε ποσό κάτω των 17.500€. Επίσης, ο Χρήστος Μπουκώρος πρότεινε να δοθεί μία προκαταβολή στις ομάδες των Ιούλιο, από τα αναμενόμενα έσοδα που θα προέρχονται από το Στοίχημα και τα τηλεοπτικά.

Αναλυτικά η τοποθέτησή του σχετικά με την αναδιάρθρωση του επαγγελματικού ποδοσφαίρου:

«Όσον αφορά στην αναδιάρθρωση των κατηγοριών του ποδοσφαίρου. Νομίζω ότι αυτό που χαρακτηρίζει τις συγκεκριμένες διατάξεις είναι η προσπάθεια νοικοκυροσύνης. Εισάγεται δηλαδή ένα πλαίσιο υποχρεώσεων ταυτοχρόνως και ισόρροπα με ένα πλαίσιο δικαιωμάτων για τα ποδοσφαιρικά σωματεία των μεγάλων κατηγοριών.

Τι γίνεται δηλαδή; Εδώ η κάθε ποδοσφαιρική ομάδα πρέπει να πληροί ορισμένες προϋποθέσεις για να συμμετέχει στα πρωταθλήματα. Ποιες είναι αυτές οι προϋποθέσεις; Το μετοχικό κεφάλαιο να είναι αυξημένο. Ορθώς! Διότι μια εταιρεία -γιατί περί ποδοσφαιρικών ανωνύμων εταιρειών πρόκειται- πρέπει να αποδεικνύει την οικονομική της ευρωστία, όπως γίνεται με όλες τις εταιρείες και στην υπόλοιπη κοινωνία και στην υπόλοιπη οικονομία, προκειμένου να μπορεί να συμμετέχει στο αθλητικό γίγνεσθαι το οποίο έχει και οικονομική διάσταση.

Μια παρατήρηση μόνο, αναφορικά με το «πόθεν έσχες» σε όλους τους μετόχους. Θα παρακαλούσα να μελετήσετε κ. Υπουργέ με τους συνεργάτες σας, αν είναι δυνατόν για μετόχους που κατέχουν λιγότερο από το 5% των μετοχών μιας ομάδας –και σας το λέω αυτό γιατί πολλές ομάδες της περιφέρειας στηρίζονται στη λαϊκή συμμετοχή, στη λαϊκή βάση, στη μία μετοχή, στα 100 έως 1.000 ευρώ που θα βάλει ο αγνός φίλαθλος για να συμπληρωθεί το μετοχικό κεφάλαιο της ομάδος, το 5% με ανώτατο όριο σημαίνει 17.500 ευρώ στις 350.000 μετοχικό κεφάλαιο- να μην απαιτείται «πόθεν έσχες» γιατί αυτό φοβίζει τον φίλαθλο κόσμο και όσους θέλουν να συνδράμουν στις ομάδες τους και ενδεχομένως να λειτουργήσει αποτρεπτικά. Δείτε τη νομική διάσταση της πρότασης. Κατά τα λοιπά, είναι ορθή η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, όπως και η αναγκαιότητα εγγυητικής επιστολής.

Η υποχρεωτική συμμετοχή Ελλήνων ποδοσφαιριστών σε πολύ σημαντικό ποσοστό είναι αυτονόητα στη θετική κατεύθυνση.

Αυτές είναι οι υποχρεώσεις των ομάδων. Έχουν και δικαιώματα, τα οποία, όμως, για πρώτη φορά με το νομοσχέδιο «Αυγενάκη» καθίστανται ξεκάθαρα. Δηλαδή, ξέρουν οι ομάδες τι χρηματοδότηση να περιμένουν πριν ξεκινήσει το πρωτάθλημα. Το μερτικό τους -ας μου επιτραπεί η έκφραση- από το ΣΤΟΙΧΗΜΑ θα είναι προκαθορισμένο και μέσα από θεσμικές διαδικασίες σε συνεργασία με την αρμόδια Επιτροπή του Υπουργείου Οικονομικών.

Επίσης, μαζί με την κεντρική διαχείριση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων για τρία χρόνια, που θα είναι η άλλη πηγή εσόδων των ομάδων, θα έχουμε έναν πλουραλισμό εσόδων για το επαγγελματικό ποδόσφαιρο, διασφαλίζοντας ότι οι μέτοχοι και οι ιδιοκτήτες των ομάδων δεν θα βάζουν μόνο χρήματα, αλλά θα ξέρουν πόσα περίπου θα εισπράξουν και πότε θα τα εισπράξουν. Αυτό είναι βασικό.

Δηλαδή, το να εισπράξουν ένα μέρος της χρηματοδότησης τον Ιούλιο και το άλλο στο τέλος της χρονιάς, με την αυστηρή προϋπόθεση ότι θα έχουν την εγγυητική επιστολή, ότι δεν θα μένουν ποδοσφαιριστές και προπονητές απλήρωτοι και δεν θα δημιουργούνται οικονομικές υποχρεώσεις στα ασφαλιστικά ταμεία, προκειμένου να έχουν την ασφαλιστική και τη φορολογική ενημερότητα για να εισπράττουν την επιχορήγηση, εξυγιαίνει απολύτως το περιβάλλον».

 

Ακολουθήστε το goalpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις