Τα «αιωρούμενα» κρουαζιερόπλοια που κάνουν τον γύρο του διαδικτύου

Τι είναι το φαινόμενο Φάτα Μοργκάνα;

 

Μία φωτογραφία με τα «αιωρούμενα» κρουαζιερόπλοια της Λεμεσού στην Κύπρο έχει κάνει τον γύρο του διαδικτύου. Το στιγμιότυπο ανέβασε στη σελίδα «Καιρόφιλοι Κύπρου» ο κύριος Μιχάλης Μιχαήλ. Το οπτικό φαινόμενο που παρουσιάζει τα κρουαζιερόπλοια στον αέρα ονομάζεται «Φάτα Μοργκάνα». Γιατί, όμως, συμβαίνει αυτή η οφθαλμαπάτη;

Σύμφωνα με την Καθημερινή της Κύπρου και τον ανώτερο μετεωρολογικό λειτουργό, κύριο Φίλιππο Τυμβίο, σε συνθήκες άπνοιας το καλοκαίρι, το στρώμα της ατμόσφαιρας που βρίσκεται σε επαφή με τη θάλασσα είναι ψυχρό και με πολλούς υδρατμούς ενώ ψηλότερα ο αέρας είναι θερμότερος και ξηρότερος.

Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να διαθλάται το φως αντικειμένων που βρίσκονται μέσα στη θάλασσα, και να συμπεριφέρεται σαν να περνά μέσα από ένα φακό. Έτσι, και η εικόνα που έχουμε, δεν φθάνει στο μάτι μας ακολουθώντας ευθεία γραμμή όπως συμβαίνει κατά κανόνα, αλλά τεθλασμένη. «Αυτό ξεγελά την αντίληψή μας και η εικόνα που βλέπουμε είναι ψευδαίσθηση: θεωρούμε ότι τα αντικείμενα στη θάλασσα είναι ψηλότερα από ότι πραγματικά είναι. Πολλές φορές κιόλας, εάν υπάρχει πλήρης παγίδευση του φωτός στην κατώτερη ατμόσφαιρα, τα πράγματα που βλέπουμε φαίνεται να αιωρούνται πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας», εξηγεί ο κύριος Τυμβίος.

202893349_6355919421100616_4054634212646261713_n.jpg
Το σχεδιάγραμμα που εξηγεί ακριβώς τι συμβαίνει με τη Φάτα Μοργκάνα

Ποια ήταν η Φάτα Μοργκάνα

Το φαινόμενο ονομάζεται Φάτα Μοργκάνα και παρατηρείται συχνά στην Ιταλία και συγκεκριμένα στα στενά μεταξύ Σικελίας και Καλαβρίας, στη Μεσσίνη. Η Φάτα Μοργκάνα ονομάστηκε έτσι από την αδερφή του Βασιλιά Αρθούρου (Morgan Le Fay), την οποία η παράδοση θέλει να έχει υπάρξει και ισχυρή μάγισσα. Οι ναυτικοί που βρίσκονταν στο σημείο έβλεπαν τους σχηματισμούς που προκαλεί η Φάτα Μοργκάνα στους βράχους της περιοχής ως κάστρο, το οποίο και ψήλωνε, όσο περνούσε η ημέρα, για να χαθεί και να εμφανιστεί, το επόμενο πρωί, στο ίδιο σημείο.

ethnos.gr

Ακολουθήστε το goalpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις