Τα πλεονεκτήματα των αδειοδοτημένων της Σούπερ Λιγκ 2

Αν και με την πρώτη ματιά οι μη αδειοδοτημένες ομάδες δεν θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα κατάρτισης των ρόστερ τους γιατί οι ποινές είναι πολύ μικρές σε σχέση με το τι αντιπροσωπεύει το «διαβατήριο» για τη Σούπερ Λιγκ 2, εντούτοις με μία πιο λεπτομερή εξέταση του θέματος ο καθένας μπορεί να αντιληφθεί τα πλεονεκτήματα των αδειοδοτημένων και τα μειονεκτήματα των υπολοίπων.

Τι ισχύει με την αδειοδότηση της Σούπερ Λιγκ 2

Πλην της Νίκης Βόλου, του Α.Ο. Τρίκαλα, της ΑΕΛ, του Λεβαδειακού, της Ξάνθης και της Βέροιας όλες οι υπόλοιπες ομάδες θα έχουν περιορισμούς στις μεταγραφικές κινήσεις τους, οι οποίες είναι οι εξής:

Για τις μη αδειοδοτημένες ΠΑΕ ισχύει η απαγόρευση μεταγραφών ποδοσφαιριστές άνω των 25 ετών ανεξαρτήτου ιδιότητας (επαγγελματίες ή ερασιτέχνες) και υπηκοόητητας, εκτός από τρεις ποδοσφαιριστές, τη δυνατότητα απεριορίστου αριθμού μεταγραφών Ελλήνων ποδοσφαιριστών κάτω των 25 ετών και απεριορίστου αριθμού μεταγραφών αλλοδαπών ποδοσφαιριστών κάτω των 23 ετών και τη δυνατότητα ανανέωσης απεριορίστου αριθμού των υφιστάμενων συμβολαίων ανεξαρτήτου ηλικίας και υπηκοότητας. (Απόφαση Ε.Ε. της ΕΠΟ 36/05.06.2020)

Για τις τέσσερις ομάδες που ανεβαίνουν από τη Γ’ Εθνική θα δοθεί ένα εύλογο χρονικό διάστημα για να ετοιμάσουν τον φάκελό τους, οπότε παραμένει ερωτηματικό αν θα βρίσκονται ανάμεσα στις αδειοδοτημένες ή ανάμεσα σ’ αυτές που θα κινηθούν με περιορισμούς στις μεταγραφές.

Τα μειονεκτήματα των μη αδειοδοτημένων

Παρά το γεγονός πως οι ποινές δεν είναι αυστηρές για όσες ομάδες δεν πληρούν τις προϋποθέσεις που θέτει η ΕΠΟ για τη συμμετοχή τους στο πρωτάθλημα της Σούπερ Λιγκ 2, εντούτοις ο αριθμός τους συσσωρεύει το πρόβλημα αναζήτησης ποδοσφαιριστών κάτω των 25 ετών.

Αν οι μη αδειοδοτημένες ομάδες ήταν αντιστρόφως ανάλογες σε σχέση με αυτές που αδειοδοτήθηκαν τότε το πρόβλημα θα ήταν σαφώς μικρότερο. Όμως από τη στιγμή που 22 ομάδες θα κινηθούν για ποδοσφαιριστές κάτω των 25 ετών τότε το πρόβλημα διογκώνεται. Η ζήτηση αυξάνεται για μικρούς ηλικιακά ποδοσφαιριστές ενώ αντιθέτως μειώνεται για αυτούς που γεννήθηκαν πριν το 1996.

Θα πρέπει να σημειώσουμε πως οι ομάδες αυτές είχαν τη δυνατότητα να ανανεώσουν όσα συμβόλαια ήθελαν από τους παίκτες που ήταν στο ρόστερ τους και γι’ αυτό το τελευταίο διάστημα βλέπουμε «μπαράζ» ανακοινώσεων με ανανεώσεις συμφωνιών.

Μειονέκτημα αποτελεί και η απόκτηση ξένων ποδοσφαιριστών ηλικίας κάτω των 23 ετών. Οι καλοί νεαροί ποδοσφαιριστές γίνονται συνήθως στόχοι «πλούσιων» ομάδων που επενδύουν σ’ αυτές τις ηλικίες με αποτέλεσμα να προκύπτει δυσκολία στην ανεύρεση «ψημένων» ξένων παικτών που να μην έχουν ξεπεράσει το 23ο έτος της ηλικίας τους.

Τα πλεονεκτήματα των αδειοδοτημένων

Το σημαντικότερο πλεονέκτημα των ομάδων που απέκτησαν το «διαβατήριο» της Σούπερ Λιγκ 2 είναι πως έχουν απόλυτη ελευθερία κινήσεων στο τρέχων μεταγραφικό παζάρι. Δεν έχουν κανέναν ηλικιακό περιορισμό, είτε πρόκειται για Έλληνα, είτε για ξένο ποδοσφαιριστή.

Ο μικρός αριθμός των αδειοδοτημένων ομάδων (6 που μπορεί να γίνουν και 10) περιορίζει τις επιλογές των ποδοσφαιριστών που ηλικιακά είναι πάνω από 25 ετών ενώ αντιθέτως διευρύνει αυτές των ομάδων.

Οι προτάσεις των μάνατζερ αναμένεται να πέσουν «βροχή» στις αδειοδοτημένες ομάδες. Η αυξημένη προσφορά αναμένεται να ρίξει και τις τιμές προς όφελος των ομάδων. Στους ξένους, επίσης, δημιουργείται πληθώρα επιλογών καθώς ο περιορισμός στους μη αδειοδοτημένους  ξεκινά από τα 23 χρόνια και όχι από τα 25.

Βέβαια, το πλεονέκτημα για τις ομάδες που διαθέτουν το “SL2 pass” θα πρέπει να διαχειριστεί αναλόγως από τους ανθρώπους που θα αναλάβουν το χτίσιμο των  ρόστερ τους ώστε αυτό να φανεί στον αγωνιστικό χώρο και όχι στα βιογραφικά.

 

 

Ακολουθήστε το goalpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις