Αυγενάκης για τη βία: «Οι ποινές που θα αποδίδει η δικαιοσύνη θα εφαρμόζονται άμεσα»

Μοιράσου το άρθρο
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Ο υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, μίλησε για τις αλλαγές σε βία, ντόπινγκ και χειραγώγηση, μετά την πρόσφατη ψήφιση του  νέου αθλητικού νόμου.

Για το ντόπινγκ, τη βία και τη χειραγώγηση αγώνων μίλησε στην εκπομπή «SocialNet» στο Action 24, ο υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, μετά και το νέο νόμο που επιφέρει αλλαγές σε αυτούς τους τρεις τομείς.

Ειδικά για τη βία, με την επαναφορά του ιδιώνυμου: «Έτσι οι ποινές που θα αποδίδει η δικαιοσύνη θα εφαρμόζονται άμεσα. Με το ιδιώνυμο τα πράγματα θα γίνουν ακόμα πιο αυστηρά. Οι ποινές θα είναι άμεσα εφαρμόσιμες».

Αναλυτικά οι δηλώσεις του Λευτέρη Αυγενάκη:

«Τρεις είναι οι μάστιγες που απασχολούν τον διεθνή άρα και τον ελληνικό αθλητισμό: το ένα είναι το ντόπινγκ, το άλλο είναι η χειραγώγηση των παιχνιδιών και το τρίτο είναι η βία. Εμείς έχουμε ασχοληθεί δυναμικά και τα τρία αυτά, ως Κυβέρνηση, με την έγκριση, την εντολή και το ενδιαφέρον του ίδιου του Πρωθυπουργού, από την πρώτη στιγμή κι από το πρώτο νομοσχέδιο που φέραμε, ως Κυβέρνηση και ως υπουργείο, τον Νοέμβριο του 2019. Για το ντόπινγκ τρέξαμε να διορθώσουμε όλα τα κακώς κείμενα που μας είχε υποδείξει η WADA, συστήνοντας αυτοκέφαλο οργανισμό τον ΕΟΑΚΑΝ, ο οποίος ήδη λειτουργεί. Για τη χειραγώγηση γίναμε η τρίτη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση που κυρώσαμε τη σύμβαση Macolin και προχωρήσαμε στην πλατφόρμα ΕΠΑΘΛΑ, όπου από εκεί χειριζόμαστε όλες τις υποθέσεις χειραγώγησης παιχνιδιών».

Για τη βία στα γήπεδα: «Για τη βία δεν μπορώ να σας πω ότι έχουμε λύσει όλα τα προβλήματα. Πρόκειται για ένα θέμα που έχει προεκτάσεις στην ίδια την κοινωνία, ένα κοινωνικό πρόβλημα αφενός, αφετέρου είναι και θεσμικό. Στο θεσμικό επίπεδο, σε ότι αφορά το υφυπουργείο Αθλητισμού, διότι για αυτά τα θέματα συνεργαζόμαστε και με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και με το υπουργείο Δικαιοσύνης, έχουμε κάνει μια σειρά από βήματα. Πλέον οι διωκτικές και ανακριτικές αρχές θα έχουν στη διάθεσή τους όλο το οπτικοακουστικό υλικό που συγκεντρώνει η Ελληνική Αστυνομία κατά τη διάρκεια των ανακρίσεων από μία υπόθεση οπαδικής βίας. Αυτό το υλικό θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τις δικαστικές αρχές. Η προηγούμενη Κυβέρνηση είχε απαγορεύσει να χρησιμοποιείται ως στοιχείο το αντίστοιχο υλικό. Επίσης, έχουμε θεσπίσει την παρουσία ειδικού αστυνομικού με κάμερα ώστε όταν συμβαίνει κάτι μέσα στο γήπεδο να μπορεί να εστιάσει στα σημεία όπου γίνονται κάποιες εντάσεις. Στη συνέχεια, αυτό το υλικό θα δοθεί στους αρμοδίους για να εντοπιστούν οι δράστες. Διευρύναμε τα όρια και τα σημεία όπου εντοπίζεται η οπαδική βία. Αυτά δεν είναι μόνο μέσα στο γήπεδο είναι και έξω από το γήπεδο. Είναι και οι ημέρες εκτός αγώνων που δίνονται ανάμεσα στους οπαδούς τα λεγόμενα «ραντεβού». Είναι πάρα πολλά αυτά τα περιστατικά.

Ασχοληθήκαμε και με το θέμα για τις Λέσχες Φιλάθλων. Στη χώρα μας έχουμε καταγεγραμμένες ανεπίσημα πάνω από 150 λέσχες φιλάθλων ή συνδέσμους ή εντευκτήρια, που λέγονταν κάποια στιγμή με τον νόμο Κοντονή. Από αυτές μόνο 15 ήταν νόμιμες. Οι υπόλοιπες λειτουργούσαν παράνομα, είτε με την ανοχή των μεγάλων ΠΑΕ, είτε χωρίς την έγκρισή τους. Ως Κυβέρνηση είμαστε υπέρ της λειτουργίας των νόμιμων λεσχών. Είναι πολύ σημαντικό να υπάρχουν λέσχες, δηλαδή δομές οργανωμένων φιλάθλων αλλά φιλάθλων, οι οποίοι θα στηρίζουν την ομάδα τους εντός και εκτός Ελλάδος. Αυτό όμως πρέπει να γίνεται με κανόνες. Προσφάτως ολοκληρώσαμε τη διαδικασία της νομοθέτησης. Και οι ΠΑΕ έχουν την ευθύνη αλλά και οι αυτοί που έχουν τη διαχείριση αυτών των λεσχών. Όλες οι λέσχες μπαίνουν στη διαδικασία νομιμοποίησης. Σε συνεργασία που είχαμε με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και το Δικαιοσύνης, κατ΄ επέκταση, έχουμε προχωρήσει σε σειρά ερευνών και έχουν βρεθεί «μαργαριτάρια». Σε λέσχες, που παρανόμως λειτουργούσαν, βρέθηκαν από μολότοφ μέχρι ότι μπορείτε να φανταστείτε».

Για τις λέσχες φιλάθλων: «Μετά τον περιορισμό σε αυτή την εικόνα αναρχίας που υπήρχε στο κέντρο της Αθήνας, κάποιοι από αυτούς, παρεισφρήσανε στις λέσχες φιλάθλων. Είναι εύκολο να κρυφτούν μέσα στην ανωνυμία και να εκτονώνουν από εκεί την αντίδρασή τους, να καταστρέφουν και να ισοπεδώνουν. Η Διεύθυνση της Οπαδικής Βίας, της Ελληνικής Αστυνομίας, έχει πλήρη εικόνα και έχει χαρτογραφημένη όλη αυτή τη μετακίνηση αυτών των ακραίων στοιχείων σε οπαδικές παρέες. Επίσης, επαναφέρουμε το ιδιώνυμο αδίκημα, τον νόμο του 2006 του Γιώργου Ορφανού, με μία επικαιροποίηση. Έτσι οι ποινές που θα αποδίδει η δικαιοσύνη θα εφαρμόζονται άμεσα. Με το ιδιώνυμο τα πράγματα θα γίνουν ακόμα πιο αυστηρά. Οι ποινές θα είναι άμεσα εφαρμόσιμες. Πρόκειται για μία ώρα ευθύνης για όλους μας. Τα γήπεδα ανοίγουν για το κοινό αλλά μόνο εάν ακολουθήσει το πλαίσιο που έχει συμφωνηθεί από τις αρμόδιες αρχές».

 

Ακολουθήστε το goalpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις