Άκης Πέτρου: Ο Βόλος κάθε χρόνο εξελίσσεται

Ο Άκης Πέτρου από το πόστο του τεχνικού διευθυντή έχει ζήσει από κοντά όλη την προσπάθεια της ομάδας του Βόλου, από τη Γ’ Εθνική μέχρι τη Σούπερ Λιγκ, στην οποία οι «κυανέρυρθοι» φαίνεται να εδραιώνονται τα τελευταία χρόνια, αποδίδοντας σωστό και επιθετικό ποδόσφαιρο.

Μιλώντας από την Ολλανδία, όπου προετοιμάζεται η ομάδα ενόψει της νέας χρονιάς,

αναφέρθηκε στη μέχρι τώρα πορεία της προετοιμασίας, έκανε λόγο για τα κενά που υπάρχουν στην ομάδα και τα οποία θα καλυφθούν άμεσα και εξέφρασε την πεποίθησή του, πως ο Βόλος της νέας περιόδου θα έχει πορεία ανάλογη της περσινής και ακόμη καλύτερη. Αναλυτικά οι δηλώσεις του Άκη Πέτρου:

Για την προετοιμασία που έγινε στην Ολλανδία: «Ως τοποθεσία είναι ότι πιο ιδανικό μέρος που θα μπορούσε να έχει μία ομάδα την περίοδο της προετοιμασίας της. Το ξενοδοχείο είναι πάρα πολύ καλό, το ίδιο και οι αθλητικές εγκαταστάσεις. Επίσης, οι καιρικές συνθήκες είναι εξαιρετικές, έτσι ώστε να γίνει μία άρτια προετοιμασία. Συν το γεγονός, ότι είχαμε και καλούς αντιπάλους για να δώσουμε φιλικά παιχνίδια, έτσι ώστε παρότι η ομάδα είναι καινούργια και έχει πολλά νέα πρόσωπα, να μπορέσει να μονταριστεί».

Για το αν συνεχίζεται το ψάξιμο, προκειμένου να ολοκληρωθεί το ρόστερ:

«Το ρόστερ δεν έχει ολοκληρωθεί. Εξαρχής γνωρίζαμε ότι θα χρειαστούμε, τουλάχιστον, τρεις παίκτες. Θα βλέπαμε στην Ολλανδία τις αδυναμίες μας, έτσι ώστε στη συνέχεια να να ενισχύσουμε την ομάδα. Αυτή τη στιγμή κοιτάζουμε να κάνουμε άλλες τρεις με τέσσερις μεταγραφές και πιστεύω ότι μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα θα ολοκληρώσουμε τις κινήσεις μας, χωρίς πάντως να χρειάζεται βιασύνη.

Για το αν είναι πιο εύκολα τα πράγματα για τον Βόλο, τώρα που η ομάδα εδραιώνεται στην κατηγορία: «Από τη μία πλευρά σίγουρα είναι πιο εύκολα. Γιατί έχουμε έναν κορμό 10 παικτών από την περσινή ομάδα. Από την άλλη, όμως, μεγαλώνουν οι απαιτήσεις. Άρα, αυτόματα δημιουργείται πίεση, καθώς πρέπει να παρουσιάσεις κάτι καλύτερο από την περσινή χρονιά. Δεν είναι εύκολο, όταν έχεις πάνω από 10 παίκτες καινούργιους στην ομάδα».

Για το αν και ο ίδιος έχει αποκτήσει εμπειρία όλα αυτά τα χρόνια που εργάζεται ως τεχνικός διευθυντής στην ομάδα: «Σίγουρα με την πάροδο του χρόνου αποκτάς κάποια εμπειρία, αλλά πάλι λάθη θα γίνουν, όταν έχεις να κάνεις με 10-12 καινούρια πρόσωπα. Δεν μπορείς να έχεις 100% επιτυχία στις επιλογές σου. Προσπαθούμε να κάνουμε τα λιγότερα λάθη, με το μικρότερο δυνατό κόστος για την ομάδα.

Το να πάρεις έναν ποδοσφαιριστή και να πεις ότι έκανα μία μεταγραφή δεν σημαίνει τίποτα. Πρέπει να είμαστε, όσο μπορούμε πιο σίγουροι για την επιλογή του παίκτη. Να ταιριάζει σ’ αυτό που θέλουμε, στον τρόπο παιχνιδιού και στο DNA της ομάδας. Εξετάζουμε πάρα πολλές περιπτώσεις παικτών, οι οποίοι να ταιριάζουν με τον τρόπο παιχνιδιού και το σύστημα που θέλει να παίξει ο Βόλος».

Για τον αν ο κορωνοϊός δημιουργεί προβλήματα στο να γίνουν οι καλύτερες δυνατές επιλογές παικτών: «Από τότε που ξέσπασε η Πανδημία του κορωνοϊού, δεν μπορείς να παρακολουθήσεις από κοντά έναν ξένο ποδοσφαιριστή, πέρα από το να τον δεις σε βίντεο ή να συλλέξεις πληροφορίες. Ωστόσο, δεν κοιτάς μόνο την τελευταία χρονιά ενός παίκτη, αλλά τουλάχιστον τα τρία τελευταία χρόνια. Από την άλλη έχουμε τις γνωριμίες, τους ανθρώπους και πέρα από αυτό που βλέπουμε, ρωτάμε και για το χαρακτήρα του, αν είχε τραυματισμούς και διάφορα άλλα.

Ένας ποδοσφαιριστής για να είναι καλός πρέπει να διαθέτει όλο το πακέτο. Το να έχει μόνο το ταλέντο και τα προσόντα και το μυαλό του να είναι έξω από την πραγματικότητα, δεν είναι ολοκληρωμένος ποδοσφαιριστής. Όλα παίζουν ρόλο. Η επιτυχία της περσινής ομάδας είχε να κάνει και με το γεγονός ότι διέθετε παίκτες  εξαιρετικούς σε χαρακτήρα. Όταν είσαι μια «δεμένη» οικογένεια στα αποδυτήρια, μέσα από τη δουλειά θα έρθουν και τα ανάλογα αποτελέσματα.

Το ίδιο βέβαια ισχύει και για τον προπονητή. Δεν αρκεί μόνο να είσαι καλός προπονητής, αλλά και καλός άνθρωπος».

Για το αν υπάρχει ρίσκο με την επιλογή ενός νεαρού προπονητή: «Όταν παίρνεις έναν νέο σε ηλικία προπονητή ή ένα νέο σε ηλικία ποδοσφαιριστή πάντα θα υπάρχει το ρίσκο. Από την πρώτη στιγμή που δημιουργήθηκε η ομάδα ήμασταν υπέρ των νεαρών προπονητών και των νέων μυαλών. Το ίδιο συμβαίνει και για τους παίκτες. Η ομάδα δικαιώθηκε πέρυσι και δύο νεαρά παιδιά κατάφεραν να πάρουν μεταγραφή σε μεγάλες ομάδες. Δεν παίζει μπάλα η ηλικία. Από τη στιγμή που είσαι επαγγελματίας δεν υπάρχει μικρός ή μεγάλος. Όλοι είναι ίδιοι και ο καλύτερος θα παίξει.

Φέτος το καλοκαίρι η ομάδα πραγματοποίησε δοκιμαστικά και μέσα σε τρεις μέρες ήρθαν στον Βόλο 107 παιδιά από όλη την Ελλάδα για να δοκιμαστούν. Από τη Λάρισα μέχρι και την Κατερίνη ζήτημα ήταν πάνω από 40. Τα υπόλοιπα παιδιά ήταν από όλα τα μέρη της Ελλάδας. Από την Αλεξανδρούπολη μέχρι την Κρήτη. Έγιναν κάποιες επιλογές και κάποιοι νεαροί ποδοσφαιριστές ενσωματώθηκαν στην ομάδα Κ19, γιατί πρέπει να γίνεται σωστή δουλειά και στο φυτώριο, έτσι ώστε να βγαίνουν παίκτες. Επιλέξαμε δύο-τρία παιδιά να τα έχουμε μαζί μας στην προετοιμασία και είμαστε πάρα πολύ ευχαριστημένοι».

Για το αν η ομάδα στοχεύει και φέτος να δώσει την ευκαιρία και να στηρίξει κάποια νέα παιδιά, έτσι ώστε να ακολουθήσουν το δρόμο του Δουβίκα και του Μήτογλου: «Το ποδόσφαιρο είναι μία βιομηχανία. Είμαστε υπέρ των νέων παιδιών και κάθε χρόνο μακάρι να μπορούμε να εξελίσσουμε κάποιους ποδοσφαιριστές και να παίρνουν μεταγραφή για μεγαλύτερα κλαμπ. Θα πρέπει οι παίκτες που έρχονται στην ομάδα να έχουν όνειρο και στόχο για διάκριση. Για να μπορεί να κερδίζει από αυτό τόσο ο σύλλογος, όσο και ο ποδοσφαιριστής. Όταν βγάζεις νέα παιδιά, το όνομα της ομάδας ακούγεται παντού. Οι νέοι ποδοσφαιριστές μπορούν, επίσης, να φέρουν κέρδος στην ομάδα. Ο Δουβίκας διαφήμισε το όνομά του Βόλου και της Ελλάδας στην Ολλανδία, με τη μεταγραφή του στην Ουτρέχτη. Είναι πολύ καλό για την ομάδα πολλοί ποδοσφαιριστές να γνωρίζουν το Βόλο, να λένε τα καλύτερα για την ομάδα και να θέλουν να έρθουν να αγωνιστούν στο σύλλογο»

Για το αν έχει εδραιωθεί αυτή η ομάδα στη στις συνειδήσεις των φιλάθλων, έτσι ώστε να δούμε κόσμο στο γήπεδο: «Θεωρώ, πως ναι. Πέρα από τους φιλάθλους του Βόλου, τη συγκεκριμένη ομάδα χαιρόντουσαν πέρυσι να τη βλέπουν και οι αντίπαλοι σε όλη η Ελλάδα. Γιατί έπαιζε σωστό και καλό ποδόσφαιρο, τερματίζοντας στην 7η θέση της Σούπερ Λιγκ. Άρα, θεωρώ ότι τον κόσμο εμείς το φέρνουμε στο γήπεδο με αυτό που παρουσιάζουμε. Κι αυτό προσπαθούμε να κάνουμε από την πρώτη μέρα που δημιουργήθηκε αυτή η ομάδα»

Για το πού μπορεί να φτάσει ο Βόλος: «Θέλω να πιστεύω, ότι θα κάνουμε ένα βήμα παραπάνω από πέρυσι. Εφόσον γίνουν τρεις-τέσσερις καλές προσθήκες, πιστεύω, ότι η ομάδα θα είναι παρά πολύ ανταγωνιστική. Από την παρουσία της στη μεγάλη κατηγορία τα δύο τελευταία χρόνια έχει αποκτήσει το σεβασμό όλων των αντιπάλων. Από την πρώτη κιόλας χρόνια ήμασταν ανταγωνιστική ομάδα, δεν ήμασταν σάκος του μποξ και ποτέ δεν θα γίνουμε. Άρα, αυτομάτως κερδίζεις την εκτίμηση των αντιπάλων, οι οποίοι σε υπολογίζουν. Θεωρώ, πως φέτος θα είμαστε ακόμα πιο υπολογίσιμοι. Κάθε φέτος και καλύτερα…»

Για το αν η ομάδα στοχεύει σ’ ένα καλό ξεκίνημα, όπως τα προηγούμενα χρόνια, να συλλέξει βαθμούς, για να μπορεί να διαχειριστεί καλύτερα τη συνέχεια του πρωταθλήματος: «Ο στόχος μας γενικά είναι να βλέπουμε όλα τα παιχνίδια με την ίδια σοβαρότητα. Είτε πρόκειται για φιλικά, είτε πρωταθλήματος και κυπέλλου, πρέπει να είμαστε σοβαροί και προσηλωμένοι στο στόχο μας.

Στη διάρκεια της προετοιμασίας λες από τη μία πλευρά δεν με ενδιαφέρει το αποτέλεσμα. Γιατί θέλω να δω τι λείπει από την ομάδα κι αν βαδίζουμε σε καλό δρόμο. Από την άλλη, όμως, θα πρέπει να αποκτάμε και τη νοοτροπία του νικητή. Ακόμη και στα φιλικά παιχνίδια θέλουμε να κερδίζουμε. Δεν υπάρχει ένα σχέδιο που να λέει, ξεκινάω καλά, έτσι ώστε να είμαι πιο άνετος και πιο ήσυχος στο πρωτάθλημα στη συνέχεια. Όλες οι ομάδες, σε κάθε παιχνίδι, θέλουν να κερδίζουν. Εμείς θα επιδιώξουμε να είμαστε έτοιμοι στην έναρξη του πρωταθλήματος».

Για το αν θεωρεί πως ο οργανισμός του Βόλου μεγαλώνει μέρα με τη μέρα: «Θεωρώ πως ναι και είναι φυσιολογικό. Με την πάροδο των χρόνων, ο Βόλος μεγαλώνει και αυξάνονται οι απαιτήσεις των ανθρώπων που διοικούν την ομάδα. Έχουμε δημιουργήσει δύο γήπεδα καινούργια, έχουμε το δικό μας γυμναστήριο, το δικό μας πούλμαν και κάθε χρόνο προσθέτετε και ένα λιθαράκι. Όλα μαζί δεν μπορούν να γίνουν από τη μία στιγμή στην άλλη. Ο Βόλος μέσα σε λίγα χρόνια έχει κάνει πάρα πολλά πράγματα, γιατί υπάρχουν ομάδες με ιστορία 100 χρόνων που έχουν πετύχει πολύ λιγότερα. Η ομάδα χρόνο με το χρόνο εξελίσσεται κι αυτό είναι μία πραγματικότητα»

Για το μήνυμα που θέλει να στείλει στον κόσμο: «Ο Βόλος θα προσπαθήσει και φέτος να παίξει σωστό ποδόσφαιρο. Ο φίλαθλος κόσμος τώρα με την πανδημία έχει ανάγκη να έρθει στο γήπεδο, να δει την αγαπημένη του ομάδα να παίζει ωραίο ποδόσφαιρο. Εμείς από την πλευρά μας θα προσπαθήσουμε για το καλύτερο και ελπίζουμε να προσφέρουμε όμορφο θέαμα, έτσι ώστε ο κόσμος που θα έρχεται στο γήπεδο να φεύγει χαρούμενος από αυτό που θα δει από την ομάδα.

Ο Βόλος θα είναι μία ομάδα που θα παλεύει και στα 90 λεπτά χωρίς να σταματά και το μήνυμα που θα ήθελα να στείλω στον κόσμο είναι, να έρθει στο γήπεδο, να στηρίξει αυτή την προσπάθεια, ώστε η ομάδα να μεγαλώσει ακόμα πιο πολύ».

 

Ακολουθήστε το goalpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις