Βαζάκας: Πολύ σκληρός για να πεθάνει ο Ολυμπιακός Βόλου…

Ο Γιώργος Βαζάκας έχει συνδέσει το όνομά του, ως προπονητής του Ολυμπιακού Βόλου, με την άνοδο της ομάδας στη Β’ Εθνική, την περίοδο 1998-99, στην πρώτη του θητεία στον «ερυθρόλευκο» πάγκο. Φέτος είναι η τέταρτη θητεία του στον Ολυμπιακό και έρχεται σε μια δύσκολη περίοδο στην ομάδα, με τους «ερυθρόλευκους» να επιστρέφουν μετά από έξι χρόνια στη δεύτερη επαγγελματική κατηγορία.
Έχοντας δουλέψει επαγγελματικά σε 25 ελληνικές ομάδες, με 745 παιχνίδια στην πλάτη του, ως προπονητής, θεωρείται ο εμπειρότερες της Σούπερ Λιγκ 2 και θέλει να δημιουργήσει φέτος έναν Ολυμπιακό Βόλου μαχητικό, ανταγωνιστικό, που θα μπαίνει κάθε αγωνιστική στο γήπεδο με στόχο να παλέψει με πάθος για τη νίκη.
Ο Γιώργος Βαζάκας μιλά στην εφημερίδα “Θεσσαλία” για τους στόχους που θέτει φέτος ο Ολυμπιακός Βόλου, για το πρωτάθλημα της Σούπερ Λιγκ 2 και τις ιδιαιτερότητες που υπάρχουν, για το πως θα έπρεπε να δομηθεί το ελληνικό ποδόσφαιρο, σε μια αποκαλυπτική συνέντευξη. Αναλυτικά:

Επιστροφή στον Ολυμπιακό Βόλου, ως προπονητής, μετά από επτά χρόνια. Πως είναι φέτος τα πράγματα στην ομάδα, η οποία θα αγωνιστεί, ύστερα από έξι περιόδους στη δεύτερη επαγγελματική κατηγορία;
«Ο Ολυμπιακός Βόλου είναι πολύ σκληρός για να πεθάνει. Είναι φέτος μία δύσκολη χρονιά από πολλές πλευρές. Υπάρχει το πρόβλημα της αδειοδότησης, από τη στιγμή που η ΕΠΟ ζήτησε μέσα σε διάστημα τριών ημερών, από τις 27 μέχρι τις 30 Ιουνίου, να γίνουν οι ανανεώσεις των συμβολαίων των ποδοσφαιριστών. Αποτέλεσμα, οι ομάδες να μην προλάβουν να ανανεώσουν τη συνεργασία με τους ποδοσφαιριστές που θα ήθελαν. Αυτό το πρόβλημα αντιμετωπίζει όχι μόνο ο Ολυμπιακός Βόλου, αλλά οι περισσότερες ομάδες της κατηγορίας.
Ας μην ξεχνάμε, πως εκείνη την περίοδο, ο ιδιοκτήτης και μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ, Ευριπίδης Τσιμπανάκος, είχε εκφράσει την επιθυμία να αποχωρήσει από τη ομάδα και είχε απευθύνει πρόσκληση, σε όποιον ήθελε να έρθει να αναλάβει την ΠΑΕ Ολυμπιακός.
Από τη στιγμή που δεν παρουσιάστηκε κάποιος αγοραστής για την ΠΑΕ, η διοίκηση αποφάσισε να συνεχίσει. Δεν το κρύβω, λόγω των προσωπικών σχέσεων που έχω με τον Ευριπίδη Τσιμπανάκο, αποφάσισα να έρθω ως προπονητής στον Ολυμπιακό Βόλου. Σε μία ομάδα που έχω ζήσει πολλές καλές στιγμές, οι οποίες με έχουν στιγματίσει ως προπονητή.
Επειδή γνωρίζω τις καταστάσεις στο Βόλο, θα μπορέσω να βοηθήσω να ξεπεράσει ο Ολυμπιακός τα προβλήματα και να βρει το δρόμο του. Κρατάμε χαμηλά τον πήχη και προσπαθούμε να δημιουργήσουμε μία ομάδα, που θα πατάει γερά μέσα στο γήπεδο. Παράλληλα, να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις, κάποια στιγμή, να επανέλθει ο Ολυμπιακός στη Σούπερ Λιγκ, εκεί που πραγματικά ανήκει.
Αυτή τη στιγμή, όμως, για να μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας, είναι μία ομάδα που τώρα δημιουργείται. Πολλές φορές, ωστόσο, μέσα από τα προβλήματα μπορεί μία ομάδα να έχει πολλά και τεράστια οφέλη.
Οφείλουμε όλοι όσοι απαρτίζουμε το ποδοσφαιρικό τμήμα να κάνουμε μία ανταγωνιστική ομάδα και να φέρουμε και πάλι τον κόσμο στο γήπεδο. Ο κόσμος του Ολυμπιακού έχει περάσει πάρα πολλά τα τελευταία χρόνια. Ωστόσο, μέσα από τις στάχτες μπορεί να ξαναγεννηθεί μία μεγάλη ομάδα και να είναι αυτό το καμάρι του Βόλου».

Μετά από έξι χρόνια ο Ολυμπιακός μπαίνει και πάλι στον ποδοσφαιρικό χάρτη, καθώς θα αγωνιστεί στη Σούπερ Λιγκ 2. Θα καταφέρει να αφήσει το στίγμα του στο πρωτάθλημα;
«Αυτό πραγματικά είναι επίτευγμα του Ευριπίδη Τσιμπανάκου. Παρέλαβε την ομάδα όταν δεν αγωνιζόταν σε καμία κατηγορία το 2016 και κατόρθωσε ύστερα από πολύ μεγάλη προσπάθεια έξι ετών να οδηγήσει την ομάδα στη Σούπερ Λιγκ 2. Ο Ολυμπιακός Βόλου να είναι και πάλι μεταξύ των 50 επαγγελματικών ομάδων της Ελλάδος. Θα μου πείτε, με την ιστορία που έχει ο Ολυμπιακός Βόλου στο ελληνικό ποδόσφαιρο, είναι επίτευγμα αυτό; Όμως, μέσα από τα προβλήματα που πέρασε αυτή η ομάδα, είναι μεγάλη επιτυχία να βρίσκεται στη δεύτερη επαγγελματική κατηγορία. Δεν πρέπει, επίσης, να ξεχνάμε, ότι ο ποδοσφαιρικός χάρτης του Βόλου δεν έχει πλέον δύο επαγγελματικές ομάδες, αλλά τρεις. Ο Ολυμπιακός Βόλου έχει λαό και πρέπει να κάνει πολύ μεγάλη προσπάθεια να συγκεντρώσει και πάλι τον κόσμο στο γήπεδο».

Ο Ολυμπιακός Βόλου είναι μια ομάδα που σας έχει στιγματίσει προπονητικά;
«Το 2012, όταν είχα αναλάβει τον Ολυμπιακό Βόλου στη δεύτερη θητεία μου, ως προπονητής, τα πράγματα ήταν πολύ δύσκολα. Δεν γνωρίζαμε, τότε, σε ποια κατηγορία θα έπαιζε η ομάδα. Τη χρονιά εκείνη μαζέψαμε παίκτες, δημιουργήσαμε ένα καλό σύνολο και με τις διοικητικές αλλαγές που υπήρξαν στη διάρκεια της χρονιάς, εκείνος ο Ολυμπιακός Βόλου διεκδίκησε την άνοδο στη Σούπερ Λιγκ. Έχασε, τότε, την άνοδο στο 86’ στο παιχνίδι με την Καλλονή στη Μυτιλήνη (σ.σ. 2-2) και στη συνέχεια με τον Παναιτωλικό, στο τελευταίο παιχνίδι των πλέι οφ στο Πανθεσσαλικό στάδιο η ομάδα δεν μπόρεσε να κερδίσει και να ανέβει στη μεγάλη επαγγελματική κατηγορία. Εκείνο το ματς ήταν ορόσημο στην καριέρα μου. Πίστευα, ότι θα είχα ολοκληρώσει έναν μεγάλο κύκλο με τον Ολυμπιακό Βόλου. Είχα οδηγήσει την ομάδα από την Γ’ Εθνική στη Β’ κατηγορία το 1999. Την επόμενη χρονιά βοήθησα ο Ολυμπιακός να κρατηθεί στη Β’ Εθνική και είχε έρθει η ώρα να ανέβει η ομάδα μαζί μου κατηγορία και να παίξει στη Σούπερ Λιγκ. Δεν το καταφέραμε… Η ζωή, όμως, είναι κύκλος. Θέλει πολύ προσπάθεια από όλους, υπομονή, γιατί χτίζουμε μία ομάδα από το μηδέν».

Υπάρχει ταλέντο στην ομάδα που «χτίζεται»;
«Αυτή τη στιγμή δεν έχει ολοκληρωθεί το ρόστερ. Υπάρχουν ορισμένες αντικειμενικές δυσκολίες, όπως αυτή με την έκδοση των δελτίων των ποδοσφαιριστών του περσινού ρόστερ. Οι ποδοσφαιριστές, οι οποίοι ήρθαν στην ομάδα φέτος, ειλικρινά θα πω είναι από τα μεγαλύτερα ταλέντα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στην κατηγορία. Από τη μέση και μπροστά αυτός ο Ολυμπιακός, που δημιουργείται, είναι μία πολύ ποιοτική και γρήγορη ομάδα. Νομίζω, πώς μεσοεπιθετικά είμαστε καλά. Δεν έχουμε ολοκληρώσει τις κινήσεις μας, σε ότι έχει να κάνει με το μεσοαμυντικό κομμάτι. Έχουμε, όμως, ακόμα χρόνο μπροστά μας. Σίγουρα η ομάδα δεν είναι έτοιμη αυτή τη στιγμή, όπως την είχαμε σχεδιάσει στο μυαλό μας. Χρειάζονται ακόμη αρκετές προσθήκες. Η διοίκηση θα φροντίσει να τις κάνει. Έχω μιλήσει με τον πρόεδρο γι’ αυτό το θέμα και προχωράμε…».

Το πρόβλημα που υπάρχει με τον ηλικιακό περιορισμό στις μεταγραφές, λόγω της μη αδειοδότησης, αποτελεί τροχοπέδη στη δημιουργία μιας ανταγωνιστικής ομάδας;
«Έχω μία φιλοσοφία. Ό,τι γίνεται, υπάρχει λόγος που γίνεται. Μπορεί να υπάρχουν στενά χρονικά περιθώρια και παρά τον ηλικιακό περιορισμό που έχουμε στις μεταγραφές, θα αποκτηθούν ποδοσφαιριστές. Είναι γεγονός, πως πολλές ομάδες αναζητούν παίκτες κάτω των 25 ετών Έλληνες και κάτω των 23 ετών ξένους, λόγω της μη αδειοδότησης από την ΕΠΟ. Επειδή, όμως, ο Ολυμπιακός είναι μεγάλο όνομα στην κατηγορία και επειδή η διοίκηση γνωρίζει από ποδόσφαιρο, νομίζω, ότι στο τέλος θα καταφέρουμε να δημιουργήσουμε ένα ανταγωνιστικό σύνολο και μια δυνατή ομάδα».

Θα είναι ποιοτικό το φετινό πρωτάθλημα της Σούπερ Λιγκ 2, όταν θα υπάρχουν 36 ομάδες;
«Πέρυσι το πρωτάθλημα της Σούπερ Λιγκ 2 ήταν άκρως ανταγωνιστικό. Πρόπερσι δεν ήταν. Έτσι όπως διαμορφώνεται ο χάρτης στην κατηγορία, έχουμε μπροστά μας ένα μεταβατικό στάδιο. Θα υπάρχουν ορισμένες πολύ καλές ομάδες – απ’ ότι φαίνεται – και θα έχουμε και ομάδες, λόγω του προβλήματος που αντιμετωπίζουν με την αδειοδότηση, που δεν θα είναι σε μεγάλο βαθμό ανταγωνιστικές. Το γεγονός, ωστόσο, ότι θα υποβιβάζονται αρκετές ομάδες από κάθε όμιλο, θα δημιουργήσει ανταγωνισμό. Τώρα, αν θα είναι ποιοτικό το πρωτάθλημα, αυτό θα φανεί στην πορεία. Έχω την αίσθηση, όμως, ότι θα δούμε ένα αρκετά καλό πρωτάθλημα φέτος. Θα υπάρχουν 10-12 ομάδες που θα παλεύουν για να σωθούν και θα υπάρχουν και τρεις-τέσσερις ομάδες που θα παλέψουν για την άνοδο».

Ποιες ομάδες χρίζετε, ως φαβορί, για την άνοδο;
«Βάσει των ομίλων, στο Βορρά, λόγω της οικονομικής ευρωστίας που έχει, αλλά και λόγω του ρόστερ και της δυναμικής της, η ΑΕΛ έχει για μένα τον πρώτο λόγο. Η Βέροια, επίσης, είναι μία ομάδα που έχει, επίσης, οικονομική ευρωστία. Ενισχύεται και θα ναι μία ομάδα που θα παλέψει και αυτή για την άνοδο. Δεν βλέπω την Ξάνθη να μπορεί να παλέψει τις ομάδες που προανέφερα και τις οποίες χρίζω ως φαβορί.
Από κει και πέρα, αν ο Ολυμπιακός Βόλου πετύχει στις μεταγραφές, όσον αφορά τους μεσοαμυντικούς, θα παίξει ρόλο σ’ αυτή την κατηγορία.
Ο Νότιος όμιλος με μια πρώτη ματιά δείχνει πως δεν θα είναι τόσο ισχυρός. Υπάρχει ο Λεβαδειακός, μια ομάδα που έχει πάρει αδειοδότηση και έχει κρατήσει σε μεγάλο βαθμό το περσινό ρόστερ. Είναι δυνατός και θα πρωταγωνιστήσει. Από κει και πέρα, όλες οι υπόλοιπες ομάδες δε δείχνουν δυνατές. Μάλλον αποδυναμώθηκαν, παρά ενισχύθηκαν, σε σχέση με πέρυσι. Δεν γνωρίζω, αν θα υπάρξει κάποια ομάδα, για παράδειγμα η Καλαμάτα, η οποία έχει δυναμική, η οποία θα διεκδικήσει την άνοδο. Ο Νότιος όμιλος θα είναι πιο αδύναμος, σε σχέση με τον Βόρειο».

Πόσες μεταγραφές θα πρέπει να γίνουν στον Ολυμπιακό Βόλου για να είναι πλήρες η ομάδα;
«Εφόσον εκδοθούν τα δελτία των ποδοσφαιριστών από την ΕΠΟ, ο Ολυμπιακός θα κινηθεί για μία-δύο ακόμα προσθήκες. Σε διαφορετική περίπτωση θα πρέπει να αντικατασταθούν όλοι αυτοί οι παίκτες, των οποίων τα δελτία δεν θα ανανεωθούν. Θα πρέπει σίγουρα να κινηθούμε για την απόκτηση 6-7 ποδοσφαιριστών».

Αποτελεί στοίχημα για τον Γιώργο Βαζάκα η επιστροφή του κόσμου του Ολυμπιακού στο γήπεδο;
«Ο Ολυμπιακός είναι μεγάλη ομάδα, έχει κόσμο και αυτός ο κόσμος δημιουργεί πίεση. Αν καταφέρουμε και φέρουμε και πάλι τον κόσμο στο γήπεδο, πάει να πει ότι κάτι καλό έχουμε δημιουργήσει. Δεν θα πω ότι αποτελεί στοίχημα για μένα η επιστροφή του κόσμου στο γήπεδο. Για μένα αυτό το γεγονός αποτελεί στόχο. Να μπορέσουμε δηλαδή να φτιάξουμε μία ομάδα, η οποία θα φέρει και πάλι τον κόσμο στο γήπεδο. Σκεφτείτε τι μπορεί να γίνει, αν ο Ολυμπιακός Βόλου καταφέρει κάποια στιγμή και επιστρέψει στη Σούπερ Λιγκ. Πρέπει να πείσουμε τον κόσμο με την προσπάθεια που θα κάνουμε και με την εικόνα μας, ως ομάδα, να επιστρέψει στο γήπεδο».

Ο κορωνοϊός δημιούργησε μεγάλο πρόβλημα και στο ποδόσφαιρο. Η επιστροφή των φιλάθλων στα γήπεδα αποτελεί ελπίδα ανάκαμψης;
«Ένας σοβαρός λόγος που περνάει κρίση το ποδόσφαιρο είναι η αναγκαστική απουσία των φιλάθλων από τα γήπεδα, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Όταν πηγαίνεις στο γήπεδο να παίξεις ένα παιχνίδι και δεν υπάρχει κόσμος, είναι σαν να πηγαίνεις να κάνεις προπόνηση.
Οι ποδοσφαιριστές δεν έχουν κίνητρο και όλη αυτή η κατάσταση τους κάνει κακό. Δεν νιώθουν την πίεση του κόσμου. Δεν υπάρχει το χειροκρότημα των φιλάθλων. Δεν αισθάνονται ότι παίζουν ποδόσφαιρο. Όταν, όμως, υπάρχει κόσμος στο γήπεδο, τότε τα πράγματα είναι τελείως διαφορετικά.
Τα τελευταία χρόνια ο κορωνοϊός έφερε το ποδόσφαιρο αρκετά πίσω, με την κρίση να μεγαλώνει. Πολλοί παίκτες δεν μπορούν να δώσουν αυτό που μπορούν».

Η αναδιάρθρωση που έγινε φέτος, με την ενοποίηση των Σούπερ Λιγκ 2 και Φούτμπολ Λιγκ, θα βοηθήσει στην αναβάθμιση του ποδοσφαίρου στην Ελλάδα;
«Όταν ο Βασιλειάδης είχε κάνει την αναδιάρθρωση των κατηγοριών, με την προσθήκη της Σούπερ Λιγκ 2, είχα πει τότε, ότι ο άνθρωπος αυτός είναι άσχετος με το ποδόσφαιρο. Οι αναδιαρθρώσεις γίνονται από κάτω προς τα πάνω και όχι το αντίθετο. Κατόρθωσαν, τότε, και δημιούργησαν μία κλειστή Λίγκα, τη Σούπερ Λιγκ, η οποία παίρνει όλα τα χρήματα. Δύσκολα μπαίνεις σ’ αυτήν. Μοιράζονται όλη την πίτα και δεν τους ενδιαφέρουν οι μικρότερες κατηγορίες.
Ο Ολυμπιακός Βόλου ανέβηκε από την Γ’ Εθνική το καλοκαίρι του 2018 και δεν έπαιξε ποτέ στη δεύτερη επαγγελματική κατηγορία. Λόγω της αναδιάρθρωσης έπαιξε τότε στη Φούτμπολ Λιγκ, την τρίτη επαγγελματική κατηγορία. Επί της ουσίας δεν ανέβηκε ποτέ…
Πέρυσι στη Σούπερ Λιγκ 2 μοίρασαν αρκετά χρήματα. Κάθε ομάδα πήρε περίπου 500.000 ευρώ, σε αντίθεση με τις ομάδες της Φούτμπολ Λιγκ, όπου τα χρήματα που έλαβαν ήταν λιγότερα από 50 χιλιάδες ευρώ. Αυτή η κατηγορία είχε οδηγηθεί σε μαρασμό. Θα πει κάποιος, από το κράτος περιμένουν οι ομάδες χρήματα για να συντηρηθούν; Το στοίχημα, όμως, είναι αποτέλεσμα του ποδοσφαίρου. Είναι εύλογο οι ομάδες να ζητούν χρήματα, ως ποσοστό, από τις στοιχηματικές εταιρίες.
Επίσης, είμαι υπέρ της κεντρικής διαχείρισης και θα πρέπει να ισχύσει ότι συμβαίνει στην Αγγλία. Οι ομάδες που ανεβαίνουν κατηγορία παίρνουν περισσότερα χρήματα, έτσι ώστε να δυναμώσουν για να γίνει ένα ανταγωνιστικό πρωτάθλημα. Κάτι ανάλογο πρέπει να γίνει και στην Ελλάδα. Στηρίζεις τις δύο μεγάλες κατηγορίες, βοηθάς, όμως και τις μικρότερες, δημιουργώντας μία ημιεπαγγελματική κατηγορία, τη Γ’ Εθνική. Με τα ανάλογα εχέγγυα. Να υπάρχει ασφάλεια στους ποδοσφαιριστές και πολλά ακόμα πράγματα».

Ποια είναι η αιτία, κατά τη γνώμη σας, που οι ομάδες δεν επιλέγουν Έλληνες ποδοσφαιριστές;
«Φτάσαμε στο σημείο να μην βγαίνουν ταλέντα στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Ποια είναι η αιτία; Ο τρόπος που οργανώθηκε το ποδόσφαιρο. Δεν βοήθησε τον Έλληνα ποδοσφαιριστή η αναδιάρθρωση των πρωταθλημάτων. Σε τι ωφέλησε τον Έλληνα ποδοσφαιριστή; Θα έπρεπε η ΕΠΟ να υποχρεώσει τις ομάδες να χρησιμοποιούν τουλάχιστον τρεις ποδοσφαιριστές κάτω των 21 ετών. Να επιδοτείται η συμμετοχή, δίνοντας κίνητρο στις ομάδες. Θα πρέπει να δοθούν κίνητρα, για να μπορούν να χρησιμοποιούν οι ομάδες Έλληνες ποδοσφαιριστές».

Μήπως, όμως και οι ομάδες δεν δίνουν βαρύτητα στην υποδομή και ιδιαίτερα οι σύλλογοι της Σούπερ Λιγκ 2;
«Μεγάλο πρόβλημα αποτελεί για τις ομάδες το γεγονός ότι δεν υπάρχουν οι απαιτούμενες γηπεδικές εγκαταστάσεις. Πώς ένα παιδί θα πάει να παίξει ποδόσφαιρο, όταν δεν υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες; Δυστυχώς οι παράγοντες δεν επενδύουν στο ποδόσφαιρο. Αν εξαιρέσουμε τη Σούπερ Λιγκ, όπου εκεί υπάρχουν πετυχημένοι επιχειρηματίες και παράγοντες, γιατί παίρνουν χρήματα, ποιος μπορεί να επενδύσει στη Σούπερ Λιγκ 2, όταν τα έσοδα είναι 300.000 ευρώ και το μπάτζετ πάνω από ένα εκατομμύριο; Που θα βρεθούν τα χρήματα αυτά; Νομίζω, ότι ο τρόπος με τον οποίο διοργανώνονται τα πρωταθλήματα δεν επιτρέπει σε ανθρώπους να επενδύσουν στο ποδόσφαιρο. Παλαιότερα υπήρχαν παράγοντες που επένδυαν στο ποδόσφαιρο, θέλοντας να βοηθήσουν και τον τόπο τους. Στη σημερινή εποχή οι καλοί και αξιόλογοι παράγοντες εκλείπουν».

Πως βλέπετε τη συμμετοχή των τεσσάρων ομάδων Β’ από τη Σούπερ Λιγκ στο πρωτάθλημα της Σούπερ Λιγκ 2;
«Για μένα είναι λάθος να συμμετάσχουν στο πρωτάθλημα της Σούπερ Λιγκ 2 τέσσερις ομάδες Β’ από τη Σούπερ Λιγκ. Από τη στιγμή που δεν ανεβαίνουν κατηγορία, τί νόημα υπάρχει να αγωνίζονται αυτές οι ομάδες στη δεύτερη επαγγελματική κατηγορία; Πιστεύω ότι αυτές οι ομάδες θα παίξουν καθοριστικό ρόλο στο ποια ομάδα θα βγει πρωταθλήτρια, όπως και ποιες ομάδες θα υποβιβαστούν. Είναι εγκληματικό λάθος να μπουν αυτές οι ομάδες και να παίξουν στη δεύτερη επαγγελματική κατηγορία.
Απορώ γιατί δεν ξεσηκώνεται η Λίγκα. Στην αρχή αυτές οι ομάδες είχαν πει, ότι δεν έχουν οικονομικές απαιτήσεις από τα έσοδα που θα λάβουν οι ΠΑΕ της Σούπερ Λιγκ 2. Ωστόσο, όλοι όταν δουν το μέλι, βάζουν το χέρι στο βάζο…»

Πηγή: Εφημερίδα “Θεσσαλία”

Ακολουθήστε το goalpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις