Συγκλόνισε η περιπέτεια του Ν. Μαγγίτση στο Πακιστάν ανάμεσα σε Tαλιμπάν και χιονοστιβάδες(photos)

Η περιπέτεια διήρκεσε συνολικά 59 μέρες. Τι συμπεριελάμβανε; Συγκλονιστικές εμπειρίες, αρκετούς θανάτους, επιθέσεις ταλιμπάν, θερμοκρασίες που κυμαίνονταν στους -35 βαθμούς Κελσίου, φοβερή καταπόνηση μα και μεγάλη ικανοποίηση.

Ικανοποίηση γιατί; Μα γιατί ο …συνήθης ύποπτος και λάτρης της περιπέτειας Αγριώτης Νίκος Μαγγίτσης, μαζί με τον Αλέξανδρο Αραβίδη από την Αθήνα, είναι πλέον οι πρώτοι Έλληνες ορειβάτες που επιχείρησαν ν’ ανέβουν στη πιο δύσκολη και δεύτερη σε υψόμετρο κορυφή του κόσμου, την περίφημη Κ2 στο Βόρειο Πακιστάν, στην περιοχή Baltistan.

Αυτή τη φορά ο Νίκος Μαγγίτσης, ο… …μοναδικός ‘Ελληνας ορειβάτης που έχει κατακτήσει τις επτά κορυφές του κόσμου, που έχει ανέβει στο Έβερεστ, που έχει κάνει …ρουτίνα την ανάβασή του στα Ιμαλάια, που έχει υψώσει την ελληνική σημαία σε Βόρειο και Νότιο Πόλο, όχι μόνο έζησε μια συγκλονιστική περιπέτεια, αλλά μάλλον από τύχη και τη βοήθεια του Θεού επέστρεψε πίσω σώος (αδυνατισμένος βέβαια κατά 12 κιλά) στις γυναίκες της ζωής του, στη μητέρα του Σοφία, τη γυναίκα του Σόνια και τη μεγάλη του αδυναμία τη δίχρονη κόρη του.

Σήμερα, στο ξενοδοχείο Volos Palace ο Νίκος Μαγγίτσης, μίλησε για τη συγκλονιστική του εμπειρία, έχοντας δίπλα του τους ανθρώπους που τον στρήριξαν και που του έδωσαν τη δυνατότητα να ταξιδέψει μέχρι το μακρινό Πακισταν, τον Βολιώτη επιχειρηματία (Χρώματα Πάνος) κ. Παύλο Πάνο και τη σύζυγό του Έλενα Χριστοδουλιά (εκπρόσωπος της Benetton Θεσσαλίας).

Ο κ. Παύλος Πάνος τόνισε χαρακτηριστικά: “Ο Νίκος Μαγγίτσης, έστω κι αν δεν κατάφερε να φτάσει μαζί με τον Αλέξανδρο Αραβίδη στην κορυφή της Κ2, της δυσκολότερης κορυφής στον κόσμο, είναι για μας ο μεγάλος νικητής.

Είναι ένας πολύ σπουδαίος αθλητής που ξεπέρασε τις τεράστιες δυσκολίες της αποστολής και γύρισε κοντά μας γερός. Ένα μεγάλο ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ στο Νίκο Μαγγίτση για όσα πέτυχε. Είμαι ευγνώμων που επέστρεψε υγιής. Η αλήθεια είναι πως όταν έφευγε και με αγκάλιασε, λέγοντάς μου να προσέχω την οικογένειά του αν πάθει κάτι στο ταξίδι, μόνο τότε ένιωσα τη σπουδαιότητα και τη δυσκολία του εγχειρήματός του. Είμαστε εδω τα “Χρώματα Πάνος” για να βοηθούμε όλες τις άδολες προσπάθειες των μεγάλων αθλητών της περιοχής μας που προέρχονται κυρίως από αθλήματα που δεν έχουν την ανάλογη προβολή και δεν είναι τόσο πολύ διαδεδομένα.

Η κα Έλενα Χριστοδουλιά είπε: ” Ευχαριστούμε τον Νίκο που επέστρεψε νικητής και προέβαλε σημαντικά τη χώρα μας. Είμαστε πάντα δίπλα του, αρωγοί στις μεγάλες και επίπονες προσπάθειές του”.

Τρίτος το λόγο πήρε ο μεγάλος πρωταγωνιστής που φαίνεται να …μη βάζει μυαλό με τίποτα. Ο Νίκος Μαγγίτσης τόνισε: “Ξεκινήσαμε από την Ελλάδα στις 9 Ιουνίου και επιστρέψαμε μετά από 59 μέρες. Δεν καταφέραμε να φτάσουμε στην κορυφή της Κ2, αφού δεν μας το επέτρεψαν οι καιρικές συνθήκες. Όμως, με τον εξαίρετο συναθλητή μου Αλέξανδρο Αραβίδη ζήσαμε μια συγκλονιστική περιπέτεια.Είδαμε τέσσερις ορειβάτες (τους δύο Νεοζηλανδούς από την ομάδα μας) να χάνουν τη ζωή τους, ενώ μόλις λίγο πιο μακριά από μας 11 ορειβάτες έπεσαν θύματα τρομοκρατικής επίθεσης από Ταλιμπάν που πρώτα τους διαμέλισαν και στη συνέχεια τους σκότωσαν.

Ο Αλέξανδρος έφτασε στα 8.000 μέτρα κι εγώ στα 7.5000μ., όταν η Κ2 βρίσκεται στα 8.611μ.

Αντικρίσαμε το μεγαλύτερο σύμπλεγμα πάγων στον κόσμο το “Μπαλτόρο”, ενώ ευτυχώς ακούσαμε τους δύο συνοδούς μας ΣΕΡΠΑ και φυσικά τη διαίσθησή μας και δεν συνεχίσαμε την ανάβαση τη μοιραία εκείνη νύχτα που οι δύο σύντροφοί μας Νεοζιλανδοί (πατέρας και γιος) έχασαν τη ζωή τους.

Συνολικά από τους 90 ορειβάτες που βρίσκονταν στο βουνό, έχασαν τη ζωή τους οι 21.

Ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου, τη γυναίκα μου Σόνια για τη συμπαράστασή της, την οικογένειά μου, μα και τους Παύλο Πάνο και Έλενα Χριστοδουλιά που χωρίς τη συμπαράστασή τους δεν θα μπορούσα να κάνω αυτό το ταξίδι”.

Ερωτηθείς ο κ. Μαγγίτσης αν θα συνεχίσει και στο μέλλον να …ρισκάρει τη ζωή του για την κατάκτηση ψηλών κορυφών απάντησε: “Προτιμώ να ζω μια μέρα σα λιοντάρι, παρά 50 μέρες σαν πρόβατο.

Βέβαια σε επόμενες αποστολές θα προτάξουμε την ασφάλειά μας από τις επιθυμίες μας…Έχω ένα παιδί, οικογένεια και πολλούς φίλους που θέλω να ζήσω ανάμεσά τους…”

Goalkeeper  για το Goalpost.gr

Ακολουθήστε το goalpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις