Αχ. Μπέος: Τους όρους στο ποδόσφαιρο τους βάζει η ΕΠΟ και όχι οι ομάδες

Στον ΣΠΟΡ FM Μαγνησίας 89.5 και στην εκπομπή «Στο πέταλο» μίλησε χθες ο δήμαρχος Βόλου και πρόεδρος της ΠΑΕ Βόλος, Αχιλλέας Μπέος, ο οποίος αναφέρθηκε τόσο στο θέμα της κεντρικής διαχείρισης, που αποτελεί νίκη του ποδοσφαίρου, αλλά και στην ομάδα του Βόλου, η οποία αύριο Κυριακή ρίχνεται στη «μάχη» του πρωταθλήματος της Σούπερ Λιγκ, αντιμετωπίζοντας στις 6.15 μ.μ. στο Πανθεσσαλικό στάδιο τη Λαμία.
Στην αρχή της συζήτησης ο Αχιλλέας Μπέος αναφέρθηκε στα θέματα της προκήρυξης της Σούπερ Λιγκ και της κεντρικής διαχείρισης, τονίζοντας σχετικά:
«Η δική μου θέση είναι να υποβιβάζονται δύο ομάδες από τη Σούπερ Λιγκ και να προβιβάζονται δύο ομάδες από τη Σούπερ Λιγκ 2. Όμως, υπερίσχυσε η αντίθετη άποψη, αυτών που υποστηρίζουν τον υποβιβασμό μίας ομάδας από τη Σούπερ Λιγκ και την άνοδο μιας ομάδας από τη Σούπερ Λιγκ 2. Θα υπάρχει και μπαράζ για μία θέση ακόμη στη Σούπερ Λιγκ.
Αν εξαιρέσεις τις τέσσερις ομάδες της Σούπερ Λιγκ που μετέχουν στο πρωτάθλημα με ομάδες Β’, από τις υπόλοιπες 32 ομάδες που έχουν ανακοινωθεί, πόσες έχουν πάρει αδειοδότηση; Γνωρίζουμε ποιος θα είναι ο ακριβής αριθμός των ομάδων που θα συμμετέχουν; Όχι… Συζητήθηκε και πέρασε από την Εκτελεστική Επιτροπή της ΕΠΟ η προκήρυξη της Σούπερ Λιγκ. Από την πλευρά της η Σούπερ Λιγκ 2 είχε προκήρυξη; Όχι βέβαια… Άρα τί να ψηφίσουν, από τη στιγμή που δεν υπάρχει προκήρυξη;
Ο αρμόδιος υπουργός είχε τονίσει, ότι οι ομάδες θα έπρεπε να είναι σύννομες σε αυτά που επιτάσσει το επαγγελματικό ποδόσφαιρο μέχρι τις 23 Ιουλίου. Εκείνη την ημερομηνία πέντε ομάδες πληρούσαν τις προϋποθέσεις να αγωνιστούν στο πρωτάθλημα και έδωσε παράταση μέχρι τις 25 Αυγούστου. Δεκατέσσερις ομάδες αυτή τη στιγμή πληρούν τις προϋποθέσεις και μιλάμε για ένα πρωτάθλημα που δεν γνωρίζουμε καν πότε θα αρχίσει.
Οι παθογένειες του ελληνικού ποδοσφαίρου είναι επί σειρά ετών. Εγώ ήμουν αυτός που είχα πει στον Θοδωρή Ζαγοράκη, πως δεν θα αντέξει πολύ στην προεδρία της ΕΠΟ και θα παραιτηθεί, έτσι όπως είναι η κατάσταση. Πρέπει να βάλεις το μαχαίρι στο κόκκαλο. Δεν γίνεται να τα έχεις με όλους καλά. Το ποδόσφαιρο για μένα είναι επιστήμη. Αν το αγαπάς και το γνωρίζεις, πας καλά. Αν δεν το γνωρίζεις, θα προσπαθείς συνέχεια χωρίς να καταφέρνεις τίποτα. Το προεδρείο της ΕΠΟ θα πρέπει να επιλέξει τρεις-τέσσερις προηγούμενες ευρωπαϊκές λίγκες και με βάση αυτές να προσπαθήσουμε να πλησιάσουμε σε ένα σωστό μοντέλο ποδοσφαίρου. Βάσει των διατάξεων και των κανονισμών, να ξεκινήσουμε από την αρχή, βάζοντας ένα νέο πλαίσιο, τόσο στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο, όσο και στο ερασιτεχνικό, με τη σύμφωνη γνώμη της πολιτείας. Τους όρους τους βάζει η Ομοσπονδία και όχι οι ομάδες.
Η Ελλάδα είναι η μοναδική ευρωπαϊκή χώρα στην οποία δε λειτουργεί το σύστημα της κεντρικής διαχείρισης. Μέσα σε ένα συνεταιρισμό 14 μελών όλοι είμαστε το ίδιο και παίρνουμε από κοινού αποφάσεις. Στο συνεταιρισμό έχουμε όλοι ίδια δικαιώματα. Στη γενική συνέλευση της ΕΠΟ στις 27 Αυγούστου από τις 67 ενώσεις, μέλη και σωματεία, τα 65 ψήφισαν υπέρ της κεντρικής διαχείρισης. Κάτι που η ολιστική μελέτη που κρατάει, ως σημαία, ο αρμόδιος υπουργός, το προβλέπει ρητά. Ποιον εξυπηρετεί ο υπουργός και ποια συμφέροντα; Δεν μπορεί οι δύο να υπερισχύσουν των 12.
Το κέρδος από την κεντρική διαχείριση θα το έχει το επαγγελματικό ποδόσφαιρο. Πριν πέντε χρόνια, όταν υπήρχε κεντρική διαχείριση, το σύνολο του επαγγελματικού ποδοσφαίρου έπαιρνε 31 εκατομμύρια ευρώ από τη Nova για 16 ομάδες. Έληξε η σύμβαση με τη Nova και ζήτησε η Σούπερ Λιγκ αύξηση 2 εκατομμυρίων ευρώ, την οποία δεν δέχτηκε το συνδρομητικό κανάλι και εκεί έληξε η κεντρική διαχείριση. Σήμερα που μιλάμε, ο Ολυμπιακός, ο Παναθηναϊκός, η ΑΕΚ και ο ΠΑΟΚ παίρνουν συνολικά 34 εκατομμύρια ευρώ. Γιατί όμως γίνεται αυτό; Γιατί αυτές οι ομάδες δημιούργησαν το χάος, για να σταματήσει η κεντρική διαχείριση. Μέσα από την κεντρική διαχείριση δημιουργείται ένα ανταγωνιστικό και ελκυστικό πρωτάθλημα. Αυτοί οι κύριοι ήθελαν επί σειρά ετών οι μικρές ομάδες να είναι αιχμάλωτοι. Μέσα από την κεντρική διαχείριση, τη διαφάνεια, την ισονομία και τη δικαιοσύνη, θα υπάρχει ανταγωνιστικότητα, επιστροφή του κόσμου στα γήπεδα και θα δούμε καλύτερο ποδόσφαιρο. Θα πρέπει, βέβαια, να νομοθετήσει και ο αρμόδιος υπουργός και μου φαίνεται αδιανόητο να μην το πράξει. Αφού πήραμε τις εγγυήσεις, ότι θα υπάρξει κεντρική διαχείριση από το 2023, τότε υπογράψαμε με τον πάροχο για τα τηλεοπτικά δικαιώματα των δύο προσεχή ετών»

«Καλύτερο ποδόσφαιρο φέτος από τον Βόλο»
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην ομάδα του Βόλου, η οποία αύριο ρίχνεται στη μάχη του πρωταθλήματος της Σούπερ Λιγκ, αντιμετωπίζοντας τη Λαμία στο Πανθεσσαλικό: «Ο Βόλος κάθε χρόνο αφήνει το δικό του στίγμα στο πρωτάθλημα. Φέτος έγινε υπέρβαση, γιατί είχαμε τη δυνατότητα να την κάνουμε, από τα χρήματα που μπήκαν στο ταμείο από ένα δίκαιο αίτημα που διεκδικούσε το ποδόσφαιρο χρόνια και αναφέρομαι στο ποσοστό από τις στοιχηματικές εταιρίες, το οποίο το έδωσε η σημερινή κυβέρνηση. Ο Βόλος αξιοποίησε την ταμειακή ευχέρεια που είχε και επένδυσε στο να κάνει καλύτερη ομάδα. Πέρυσι ο Βόλος έχει μία πολύ καλή ομάδα, η οποία κοιτούσε όλους τους αντιπάλους στα μάτια. Έπαιζε ελκυστικό ποδόσφαιρο, ωστόσο, στηρίζονταν σε 12 παίκτες. Δέκα-έντεκα ποδοσφαιριστές ήταν νέοι με μικρότερη εμπειρία και όχι τόσο ποιοτικοί. Σήμερα στην ομάδα υπάρχουν 19 ποιοτικοί παίκτες. Αυτή τη στιγμή ο Βόλος διαθέτει αξιόλογες λύσεις σε όλες τις γραμμές. Είμαστε ευχαριστημένοι, περιμένουμε, όμως το αποτέλεσμα να το δούμε μέσα στον αγωνιστικό χώρο. Δεν πρέπει να μας ξεγελά η εικόνα που παρουσίασε η ομάδα στο φιλικό με την ΑΕΚ. Γιατί στο πρωτάθλημα τα πράγματα θα είναι διαφορετικά και τις περισσότερες ομάδες που θα έρχονται στο Βόλο θα παίζουν κλειστά. Κοιτάζουμε παιχνίδι με παιχνίδι. Η ομάδα έχει 15 καινούργιους ποδοσφαιριστές, χρειάζεται να αποκτήσει ομοιογένεια και πιστεύω ότι ο χρόνος λειτουργεί υπέρ της. Θεωρώ, ότι φέτος θα δούμε καλύτερο ποδόσφαιρο από τον Βόλο σε σχέση με πέρυσι
Από την ομάδα έφυγαν δύο ποδοσφαιριστές για τους οποίους, πιστεύω, ότι θα έχουν μόνιμη θέση στην Εθνική ομάδα. Ο Δουβίκας στα παιχνίδια με Κόσοβο και Σουηδία έδειξε ότι έχει πάρει τη φανέλα στο σπίτι του. Εξίσου πολύ καλός παίκτης είναι και ο Μήτογλου.
Είμαστε σε καλό δρόμο, η ομάδα δουλεύει σε βάθος, έχουμε αποκτήσει ταυτότητα και γνωρίζουμε τί θέλουμε μέσα στον αγωνιστικό χώρο. Για άλλη μία φορά ζητάω τη στήριξή του κόσμου. Είναι επιτακτική ανάγκη να ενώσουμε τις δυνάμεις μας. Δεν μας χωρίζει τίποτα. Ζούμε στην ίδια πόλη κι αυτή η ομάδα δημιουργήθηκε για να μας κάνει περήφανους.
Άμα δείτε το χώρο που δημιούργησε φέτος η ομάδα του Βόλου, το γυμναστήριο με σύγχρονα μηχανήματα και τα εργομετρικά, ζήτημα να τον έχουν τρεις-τέσσερις ομάδες στην Ελλάδα. Δεν είναι τίποτα τυχαίο. Γίνεται μία συστηματική δουλειά σε όλα τα επίπεδα».
Ο δήμαρχος Βόλου αναφέρθηκε και στις γηπεδικές εγκαταστάσεις, στο Πανθεσσαλικό στάδιο, αλλά και στο ΕΑΚ, τονίζοντας χαρακτηριστικά:
«Το Πανθεσσαλικό, όσον αφορά το κεντρικό γήπεδο, είναι κατά 80% αυτό που θέλουμε. Με τη διακοπή του πρωταθλήματος τον Οκτώβριο θα φτιαχτεί πάλι και θα είναι έτοιμο για το υπόλοιπο της αγωνιστικής περιόδου. Στο βοηθητικό αλλάξαμε τον χλοοτάπητα και το αρδευτικό. Έγινε μία τεράστια δουλειά.
Στις αρχές Οκτωβρίου θα οργωθεί όλος ο αγωνιστικός χώρος του ΕΑΚ και μπαίνει υβριδικός χλοοτάπητας, που αυτή τη στιγμή έχει μόνο ο ΠΑΟΚ και ο Ολυμπιακός. Εξασφαλίσαμε τη χρηματοδότηση σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού. Είναι μία δαπάνη περίπου 550.000 ευρώ. Μέχρι τέλος του μήνα βγαίνει ο ανάδοχος εργολάβος και αρχίζουν τα έργα. Όταν θα παραδοθεί το έργο, θα είναι ένα σύγχρονο γήπεδο, όσον αφορά τον αγωνιστικό χώρο. Υπάρχει μία μελέτη για την ανακατασκευή, σε μεγάλο βαθμό, των κερκίδων, αν και η δική μου άποψη είναι ότι πρέπει να γκρεμιστούν όλες οι κερκίδες Ο Δήμος είναι έτοιμος να επενδύσει γύρω στο 1,5 εκατομμύριο ευρώ και με τον καινούργιο χρόνο θα είμαστε σε θέση να κάνουμε προκήρυξη για το έργο. Να φτιάξουμε τις υπάρχουσες κερκίδες, να κάνουμε υποστύλωση, στεγανοποίηση και μετά να μπουν τα καθίσματα.
Το γήπεδο της Νεάπολης το δώσαμε τα δύο τελευταία χρόνια στη Νίκη και στον Ολυμπιακό. Φέτος το δώσαμε πάλι στον Ολυμπιακό Βόλου. Πηγαίνετε να δείτε, πως είναι η κατάσταση του αγωνιστικού χώρου. Υποσχέθηκαν ότι θα το φτιάξουν. Αν δεν το φτιάξουν, αυτοί θα παίζουν στο χωράφι. Δεν είναι υποχρεωμένος ο δήμος να φτιάχνει το γήπεδο για να παίζουν επαγγελματικές ομάδες. Εμείς τους το παραχωρούμε. Θα πρέπει να σεβαστούν την περιουσία του δήμου. Θα πρέπει να βάζουν το χέρι στην τσέπη και να καλύπτουν τις ανάγκες. Σε καμία περίπτωση, όσο εγώ είμαι δήμαρχος, Ο δήμος δεν θα αρνηθεί να δώσει γήπεδο για προπόνηση ή για αγώνα, σε οποιαδήποτε ομάδα, αρκεί αυτή να αναλάβει τις υποχρεώσεις της»
Κλείνοντας ο Αχιλλέας Μπέος τόνισε: “Στο Βόλο είναι επιτακτική ανάγκη να υπάρξει μία επαγγελματική ομάδα, την οποία θα αγκαλιάσει ο κόσμος. Ο Βόλος έχει ανάγκη τον κόσμο, για να διαφημίσει την πόλη για να δούμε και πάλι τον Βόλο σε ευρωπαϊκή διοργάνωση. Έχουμε τη δυνατότητα να το κάνουμε».

Ακολουθήστε το goalpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις