Αφιέρωμα στην διεθνή Βολιώτισσα αμυντικό, Σοφία Πελεκούδα

Το ”μικρόβιο” του ποδοσφαίρου το κόλλησε από μικρή ηλικία από τον αδερφό της, ο οποίος κάθε φορά που έπαιζε μπάλα στη γειτονιά της περιοχής της, η ίδια τον ακολουθούσε χωρίς κανένα δισταγμό!!!Οι γονείς της δεν άργησαν να καταλάβουν τη λατρεία που έδειξε από την πρώτη στιγμή στο άθλημα και αποφάσισαν να την εγγράψουν στην Ακαδημία του ΑΣ Βόλος 2004 από την πρώτη μέρα ίδρυσης της.

Επιμέλεια: Ηλίας Σχορτσιανίτης

Η Σοφία ξεκίνησε τα πρώτα της ποδοσφαιρικά βήματα στην Ακαδημία του ΑΣ Βόλος 2004 και από την ηλικία των 14 ετών προωθήθηκε στη γυναικεία ερυθρόλευκη ομάδα του Νομού Μαγνησίας, έχοντας δίπλα της όλα αυτά τα χρόνια τους προπονητές κ. κ. Β. Κεχαγιά, Θ. Κατσαμόρα, Θ. Μακρή, Μ. Καλόγηρο και Χ. Αμπελάκια. Στη συνέχεια βρέθηκε για 1 ποδοσφαιρικό χρόνο στις Ελπίδες Καρδίτσας. Έπειτα στις Αμαζόνες Δράμας με προπονητές, τον κο Κ. Τερζή, την κα Ελένη Μιχαηλίδου και τον κο Ε. Καρασάββα. Μία τριάδα που τη βοήθησε σημαντικά να εξελιχθεί ως παίκτρια, καθώς οι Δραμινές στέφθηκαν για πρώτη φορά πρωταθλήτριες και συμμετείχαν στα προκριματικά του Champios League Γυναικών.

Σταθμός στην ποδοσφαιρική της καριέρα αποτέλεσε ο ΠΑΟΚ με προπονητή τον κο Αλέξανδρο Κατηκαρίδη με τον οποίο η ίδια ωρίμασε τόσο εντός όσο και εκτός αγωνιστικών χώρων!!!Με το Δικέφαλο του Βορρά κατέκτησε το πρώτο της νταμπλ και έζησε την πρώτη πρόκριση στη φάση των ”32” της σπουδαίας ευρωπαϊκής διοργάνωσης, ο λόγος για το Champions League Γυναικών. Από τον Σεπτέμβριο του 2016 φόρεσε τη φανέλα της Προοδευτικής Περάματος, η οποία μετονομάστηκε σε Γιάννενα WFC και καταγράφει αξιοπρεπή πορεία στα μεγάλα ”σαλόνια” της Α’ Εθνικής Γυναικών. Μάλιστα η Σοφία συνέβαλε τα μέγιστα στο σκοράρισμα με τη φανέλα της ομάδας των Ιωαννίνων (συνολικά 10 γκολ σε δύο σεζόν) παρόλο που η φυσική της θέση είναι αμυντικός! Έπειτα από τον Σεπτέμβριο του 2019 μέχρι σήμερα ανήκει στο έμψυχο δυναμικό του Άρη Θεσσαλονίκης.

Η 27χρονη διεθνής Βολιώτισσα ακραία αμυντικός διακρίνεται για τον ακέραιο χαρακτήρα της, το απαράμιλλο θάρρος, το πείσμα και την απόλυτη δόση ευαισθησίας που πηγάζει βαθιά μέσα από την ψυχής της! Παλεύει συνεχώς, ώστε να ολοκληρώσει με πλήρη επιτυχία το έργο της μέσα στα γήπεδα, δηλαδή, να ανακόψει επάξια και προβάλλει σθεναρή αντίσταση στις επιθετικές ορέξεις των αντίπαλων παικτριών, γεγονός που το καταφέρνει περίφημα, ενώ συντονίζει την εύρυθμη λειτουργία της αμυντικής διάταξης και θωρακίζει με απόλυτη ασφάλεια τα μετόπισθεν σε όποια ομάδα και αν αγωνίζεται! Διαθέτει εξαιρετικό κρεσέντο και απειλεί σοβαρά τις αντίπαλες εστίες με αριστοτεχνικές εκτελέσεις φάουλ και κόρνερ, ”πονοκεφαλιάζοντας” τις γκολκίπερ.

Επίσης, η εγνωσμένη ποδοσφαιρική της αξία δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη και από την Εθνική μας Ομάδα. Σε μία αποκλειστική συνέντευξη που μας παρέθεσε η ίδια στις 11 Οκτωβρίου 2016 στο Ματιές στο Γυναικείο Ποδόσφαιρο, τόνισε ότι η Εθνική είναι ένα κεφάλαιο, το οποίο διαθέτει αρκετές χαραγμένες εμπειρίες!!!

Ρίγη συγκίνησης και ύψιστη περηφάνια την περικλείουν που φορά τη φανέλα με το εθνόσημο και υπέρτατη τιμή κάθε φορά που ακούει τον Εθνικό μας Ύμνο πριν από κάθε αναμέτρηση. Σαφώς αξέχαστη ανάμνηση αποτελεί το πρώτο της γκολ στο ντεμπούτο της στο ματς με την Πορτογαλία, ενώ σκόραρε κατά της Ουγγαρίας.

Τα κύρια χαρακτηριστικά της γνωρίσματα είναι η τακτικότητα, η γοητεία και η ευελιξία, έχοντας μία καλή ισορροπία και ένα ισορροπημένο μυαλό. Η μεγαλύτερη επιθυμία της είναι η κοινωνική αρμονία, αγαπά τα ειρηνικά περιβάλλοντα και αποφεύγει τις συγκρούσεις με κάθε κόστος. Αποτελεί το συνδετικό κρίκο που κρατάει μία ομάδα δεμένη, γιατί είναι η καταλληλότερη στο να διατηρεί την αρμονία και την ειρήνη. Διαθέτει εκθαμβοτικότητα, διαίσθηση και ένστικτο, ενώ εκφράζει την ευφυΐα της μέσα από την δημιουργικότητα, την συντονισμένη και προσεγμένη δουλειά και στο τέλος οι επιτυχίες είναι εκείνες που προκαλούν θόρυβο!!!

Η Σοφία ολοκλήρωσε τις σπουδές της στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων στο Τμήμα Φιλολογίας και διακαής πόθος της είναι να εργαστεί στο αντικείμενο των σπουδών της. Όνειρό της να αγωνιστεί σε ομάδα του εξωτερικού, αλλά μέσα από σκληρή δουλειά, αφοσίωση και πιστή στο άθλημα που λατρεύει, είναι ικανή να εκπληρώσει και αυτό το πολυπόθητο όνειρό της!

Για να ανταπεξέλθει στον ανυπέρβλητο αγώνα της ζωής, έχει απασχοληθεί και στον ιδιωτικό τομέα, αποτελώντας ακόμη μια γυναίκα-σύμβολο ενάντια σε προκαταλήψεις που διαθέτουν δυστυχώς κάποιοι ”ανεγκέφαλοι” στη σημερινή μας εποχή. Γυναίκα που παλεύει στη ζωή παλικαρίσια και αντρίκια! Πάνω όμως έχει συνοδοιπόρους τους γονείς της, τον αδερφό της και δικά της αγαπημένα πρόσωπα που δεν την ξεχνούν ποτέ.

Μία θαρραλέα και πεισματάρα γυναίκα που σχεδιάζει τα προσωπικά της μελλοντικά σχέδια, δίχως όμως να παραβλέπει την τωρινή κατάσταση που επικρατεί, αλλά με βασικό ”όπλο” την αισιοδοξία και το χαμόγελο της δεν το βάζει κάτω και συνεχίζει την σκληρή δουλειά εντός και εκτός γηπέδων!

Ακολουθήστε το goalpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις