Sportradar: Πάνω από 1.100 χειραγωγημένα παιχνίδια

Την άκρως ενδιαφέρουσα έκθεση για την ύποπτη (στοιχηματική) δραστηριότητα σε πολλά αθλήματα παρουσίασε το Universal Fraud Detection System (UFDS). Τους τελευταίους 18 μήνες το σύστημα παρακολούθησης στοιχημάτων εντόπισε ύποπτη δραστηριότητα σε 12 αθλήματα από 70 χώρες σε όλο τον κόσμο.

Περισσότεροι από 1.100 ύποπτοι αγώνες από την έναρξη της πανδημίας, τον Απρίλιο του 2020, ενώ μόνο οι 655 από αυτούς αφορούν το πρώτο 9μηνο του τρέχοντος έτους. Το ποδόσφαιρο, σύμφωνα με τη Sportradar, παρουσιάζει τα περισσότερα χειραγωγημένα παιχνίδια. Οι αναμετρήσεις ξεπερνούν τις 500 στο εν λόγω άθλημα, με το 40% εξ’ αυτών να προέρχονται από αγώνες τρίτης κατηγορίας και κάτω, ενώ φτάνουν έως το επίπεδο των Νέων.

«Θα έβαζα το χέρι μου στη φωτιά πως τα 655 παιχνίδια έχουν χειραγωγηθεί για στοιχηματικούς σκοπόυς», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Διευθύνων Σύμβουλος της Sportradar Integrity Services, Andreas Krannich, ενώ δεν έκρυψε πως ανησυχεί περισσότερο για το σύστημα που δεν μπορεί να εντοπίσει μια πιθανή χειραγώγηση, παρά για το ότι υπονοεί πως κάτι δεν πάει καλά σε έναν αγώνα. «Όλο αυτό αποτελεί άμεση συνέπεια του covid-19. Tα στημένα παιχνίδια εξαπλώνονται και επηρεάζουν και αθλήματα που κατά το παρελθόν δεν ήταν ποτέ στο επίκεντρο για τέτοια θέματα», συμπλήρωσε μεταξύ άλλων.

Τα στημένα παιχνίδια αλλάζουν… πρόσωπο

Η μακρά περίοδος της καραντίνας σε παγκόσμιο επίπεδο μπορεί να ανήκει στο παρελθόν, όμως το στήσιμο των αγώνων δεν ήταν διαφορετικό όλο αυτό το διάστημα. «Το γεγονός πως μάθαμε να επικοινωνούμε ψηφιακά για επαγγελματικούς σκοπούς, αποτέλεσε ενα πλεονέκτημα για τους στημένους αγώνες… Οι σύλλογοι και οι αθλητές μπορεί να μην έχουν τις οικονομικές, προ-covid, ανέσεις, όμως οι «υπεύθυνοι» των στημένων αγώνων είχαν την ευκαιρία να τους πλησιάσουν», δήλωσε χαρακτηριστικά, με τον Andreas Krannich να αναφέρεται στους λεγόμενους «επενδυτές» που πλησίαζαν συλλόγους με οικονομικά προβλήματα και έδειχναν ένα «εικονικό» ενδιαφέρον για τον σύλλογο (για την έλευση ενός νέου προπονητή ή την ολοκλήρωση κάποιων αξιόλογων μεταγραφών). «Αυτή η τάση δεν έχει εμφανιστεί μόνο στο ποδόσφαιρο, αλλά και στο μπάσκετ και μάλιστα δυναμώνει ολοένα και πιο πολύ».

Η απαγόρευση που δεν λειτούργησε ποτέ

Πολλές «φωνές» έχουν κάνει λόγο για απαγόρευση στοιχημάτων σε χαμηλότερα πρωταθλήματα ή περιορισμό των ειδικών αγορών, όπως είναι τα κόρνερ και οι κάρτες. Ο Andreas Krannich ήταν ξεκάθαρος σε αυτό: «Η απαγόρευση δεν λειτούργησε ποτέ. Ζούμε σε ένα ψηφιακό περιβάλλον, με το κάθε προσφερόμενο στοίχημα να απέχει μόλις λίγα κλικ από εμάς. Εάν προσπαθήσει κανείς να απαγορεύσει αυτές τις δραστηριότητες, τότε εκείνες όχι απλώς θα περνούν υπόγεια, αλλά θα δημιουργηθεί και μαύρη αγορά». Αποτέλεσμα αυτού θα είναι η τοπική Αστυνομία να μην μπορεί να απευθυνθεί στις νόμιμες στοιχηματικές εταιρίες της κάθε χώρας και οι οποίες είναι πρόθυμες (όπως απαιτείται από τον Νόμο) να συνεργαστούν μαζί της.

Αξίζει να αναφερθεί πως το Sportradar σε συνεργασία με το Ολλανδικό Asser Institutet ανέλυσε υποθέσεις στημένων αγώνων που εντοπίστηκαν από το ίδιο. Η πλειοψηφία των στοιχημάτων αφορούσαν το τελικό αποτέλεσμα (1Χ2), τα χάντικαπ και τα σύνολα τερμάτων. «Το οργανωμένο έγκλημα βγάζει χρήματα από αυτές τις τρεις αγορές», μιας και οι ειδικές αγορές σε κόρνερ, κάρτες και φάουλ αποτελούν «πταίσματα» για την αστυνομία, σε σύγκριση με άλλες μορφές χειραγώγησης, καταλήγοντας πως «στο τέλος υπάρχουν τρία θύματα: ο οπαδός που παραπλανιέται, το άθλημα που χάνει την αξιοπιστία του και ο παίκτης του στοιχήματος που χάνει τα χρήματα του».

foxbet.gr

Ακολουθήστε το goalpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις