Αμπασκάλ: «Κοιτάμε στα μάτια ακόμα και τους μεγάλους αντιπάλους»

Ο 32χρονος Γκιγέρμο Αμπασκάλ που εντυπωσιάζει με τον Βόλο αποκαλύπτει στο Gazzetta την προπονητική φιλοσοφία του και συμβουλεύει το ελληνικό ποδόσφαιρο να προσθέσει μοντέρνες ιδέες.

 

Το γεγονός ότι ο Βόλος φιγουράρει μέσα στις πρώτες θέσεις της βαθμολογίας μετά από έξι αγωνιστικές είναι πραγματικά εντυπωσιακό, αλλά όπως έχουμε αναλύσει ό,τι έχει πετύχει η ομάδα της Μαγνησίας έχει εξήγηση από τα πρώτα κιόλας ματς της σεζόν. Το χθεσινό εκπληκτικό come back από το 4-1 στο 4-4 στην Τούμπα απέναντι στον ΠΑΟΚ επιβεβαίωσε πως τίποτα δεν είναι τυχαίο. Ούτε φυσικά και η παρουσία του 32χρονου Γκιγέρμο Αμπασκάλ στην τεχνική ηγεσία της ομάδας.

Ποιος είναι λοιπόν αυτός ο νεαρός Ισπανός προπονητής που έχει καταφέρει όχι μόνο να διατηρήσει τον πήχη ψηλά στο ξεκίνημα, αλλά να εξελίξει τον Βόλο και να παρουσιάζει μια συγκεκριμένη ταυτότητα παίζοντας με τον δικό της τρόπο ανεξαρτήτως αντιπάλου; Μετά από έξι αγωνιστικές ήρθε η ώρα να τον γνωρίσουμε καλύτερα. Πριν όμως πει στη συνέντευξη που παραχώρησε στο Gazzetta για τον πόσο τον επηρέασε το πέρασμά του από την Μπαρτσελόνα και τη Σεβίλλη, ο Γκιγέρμο Αμπασκάλ έπρεπε να μας πει τον τρόπο που γύρισε το παιχνίδι στην Τούμπα σε αυτό το συγκλονιστικό 4-4…

«Κοιτάμε στα μάτια ακόμα και τους μεγάλους αντιπάλους»

«Πριν από το ματς ξέραμε τις δυνάμεις μας. Προηγηθήκαμε, αλλά στη συνέχεια πάθαμε ένα μπλακ – άουτ. Αυτό που θέλαμε στο ημίχρονο ήταν να κάνουμε ένα restart και να πιστέψουμε στις δυνατότητές μας γιατί πνευματικά είχαμε επηρεαστεί από την εξέλιξη του παιχνιδιού. Στο ημίχρονο λοιπόν είπαμε να το πιστέψουμε, να διορθώσουμε τα λάθη μας και τα παιδιά στο δεύτερο μέρος έδειξαν τη νοοτροπία του νικητή γυρνώντας ένα ματς από 4-1 σε 4-4 απέναντι σε μια ομάδα όπως είναι ο ΠΑΟΚ. Δείξαμε ότι είμαστε μια ομάδα που δεν τα παρατάει ποτέ», τονίζει ο Αμπασκάλ στο Gazzetta.

 

«Αυτό είναι το κλειδί. Να κοιτάμε στα μάτια τον μεγάλο αντίπαλο. Ακόμα και στο Champions League προχωράνε εκείνοι που έχουν ομαδικότητα, συνεπώς πρέπει να κοιτάμε να δουλεύουμε ως ομάδα και ως σύνολο. Έτσι και στη δική μας την ομάδα διαθέτουμε πολλούς παίκτες που παράγουν φάσεις, που σκοράρουν, που πιστεύουν στον εαυτό τους. Πάντα πρέπει να ξέρουμε ότι παίζουν 11 εναντίον 11. Ακόμα και οι παίκτες που έρχονται από τον πάγκο πρέπει να ξέρουν ότι μπορούν να βοηθήσουν», λέει ο Αμπασκάλ.

«Όταν βγάζεις πάθος μπορείς να μεταμορφώσεις τα πάντα»

Ποιο όμως είναι το μυστικό του Βόλου στο ξεκίνημα της σεζόν για να καταφέρνει να φιγουράρει μέσα στις πρώτες θέσεις του βαθμολογικού πίνακα; Είναι κάτι που δεν το βλέπουμε συχνά στο ελληνικό ποδόσφαιρο άλλωστε…

Αν ρωτήσεις τον Αμπασκάλ αυτό που τον περιγράφει με τον καλύτερο τρόπο ως προπονητή, θα σου πει μια λέξη. Το πάθος. Με αυτό, όπως υπογραμμίζει, μπορεί να καταφέρει τα πάντα.

«Αυτό που με χαρακτηρίζει είναι το πάθος που έχω με τους ποδοσφαιριστές μου. Όταν βγάζεις πάθος μπορείς να μεταμορφώσεις τα πάντα. Αυτό το πάθος λοιπόν με το οποίο δουλεύουμε η ομάδα το βγάζει στο γήπεδο και αποτελεί την ταυτότητά της. Ο Βόλος είναι μια ομάδα θαρραλέα που γνωρίζει πως να επιτεθεί όταν έχει την μπάλα και πως να ανακτήσει την κατοχή για να μπορέσει να ξαναεπιτεθεί», τονίζει ο Αμπασκάλ και προσθέτει αναφορικά με το ισπανικό μοντέλο παιχνιδιού που τον χαρακτηρίζει:

«Η φιλοσοφία που έχουμε είναι το χτίσιμο από πίσω για να φτάσει η μπάλα στους παίκτες μπροστά. Και αυτό για να το πετύχεις χρειάζεσαι να έχεις δυνατούς παίκτες στη μεσαία γραμμή, αλλά και στα άκρα της άμυνας. Όπως και τερματοφύλακα ικανό γιατί από αυτόν ξεκινάνε οι επιθέσεις. Γίνεται μια συνολική προσπάθεια. Είτε σκοράρουμε, είτε δεχόμαστε γκολ, το κάνουμε όλοι μαζί. Οι παίκτες μου έχουν ποιότητα και η δική μου η δουλειά ως προπονητής είναι να κάνω την μπάλα να φτάσει με τον καλύτερο τρόπο στο επιθετικό τρίτο για να μπορέσει μετά να γίνει η διαφορά».

«Η Μπαρτσελόνα και η Σεβίλλη με έκαναν να διαμορφώσω τη φιλοσοφία μου»

Το μεγάλο σχολείο για αυτόν όμως ήταν η Μπαρτσελόνα, αγωνιζόμενος ως τα 18-19 του χρόνια στην περίφημη ακαδημία της Μασία πριν αποφασίσει να ακολουθήσει στη συνέχεια τον δρόμο του προπονητή. Εκεί ο Αμπασκάλ μπόρεσε να κατανοήσει το παιχνίδι και να γεμίσει με εμπειρίες που τον βοηθάνε σήμερα στη δουλειά του.

«Η Μπαρτσελόνα μου έδωσε μια καλή ευκαιρία για να καταλάβω το ποδόσφαιρο. Το πως και το γιατί. Με βοήθησε να καταλάβω το παιχνίδι. Κάθε ένας από εμάς παίρνει εμπειρίες μέσα από όσα ζει, μέσα από τη δουλειά του. Το σημαντικό όμως είναι να αναλύεις ότι βιώνεις. Υπάρχουν προπονητές που μπορεί να είναι μεγάλοι σε ηλικία, αλλά να κάνουν συνεχώς τα ίδια πράγματα για χρόνια και να μην βελτιώνονται. Αποκτάς την εμπειρία όταν καταφέρνεις να πάρεις τα πάντα από αυτήν», αναφέρει ο Αμπασκάλ, ο οποίος φυσικά δεν ξεχνάει ούτε το πέρασμά του από τη Σεβίλλη, όπου εργάστηκε τα πρώτα του χρόνια πριν πάρει το χρίσμα του πρώτου προπονητή φεύγοντας από την πατρίδα του την Ανδαλουσία.

«Η Σεβίλλη είναι ένα παράδειγμα κλαμπ, το οποίο με τον Μόντσι έχει καταφέρει να διατηρηθεί σε αυτό το επίπεδο. Είναι μια ομάδα που θέλει πάντα να κερδίζει, συνδυάζοντας το με τη δουλειά που γίνεται στο σκάουτινγκ και στην ακαδημία. Στη Σεβίλλη το ζουν το ποδόσφαιρο και έχουν καταφέρει να δημιουργήσουν με τον Μόντσι ένα σύνολο που στέκεται κάθε χρόνο στο ύψος του. Η Σεβίλλη με έκανε να αφομοιώσω τη φιλοσοφία του να μην τα παρατάω ποτέ, και αυτό κάνω στον Βόλο».

Στη Μασία ο Αμπασκάλ είχε την ευκαιρία να βρεθεί στο ίδιο περιβάλλον με παίκτες όπως ο Μέσι, ο Φάμπρεγας και ο Πικέ. Παραδείγματα που βοηθάνε έναν προπονητή να εξελίξει το σύνολό του.

«Το ποδόσφαιρο είναι εμπειρίες και είχα τη δυνατότητα να παίξω μαζί με τον Μέσι, τον Φάμπρεγας και τον Πικέ. Θυμάμαι ένα παιχνίδι που ήμασταν 0-0 και ο Μέσι σε ηλικία 16 ετών τότε μπήκε μέσα και σκόραρε τέσσερα γκολ. Η Μασία τι σου δείχνει; Ότι μπορεί να είσαι μικρός, αλλά αν είσαι γρήγορος και έχεις ικανότητες, τότε θα παίξεις. Εκεί βρίσκονται παίκτες που καθημερινά θέλουν να βελτιώνονται στην προπόνηση. Παρακολουθείς πως εξελίσσονται και αυτό σε κάνει και σένα ως προπονητή να θέλεις να εξελίξεις τους παίκτες σου. Η εμπειρία της Μασία είναι πραγματικά εντυπωσιακή».

«Playoffs; Στόχος για μένα είναι πάντα το επόμενο παιχνίδι»

Γυρνώντας την κουβέντα στον Βόλο, ρωτήσαμε τον Αμπασκάλ που μπορεί να φτάσει αυτή η ομάδα τη φετινή σεζόν. Ο ίδιος δεν μιλάει για τον στόχο των playoffs. Όχι γιατί δεν είναι φιλόδοξος, αλλά γιατί για τον ίδιο στόχος είναι πάντα μόνο το επόμενο παιχνίδι και στη συγκεκριμένη περίπτωση αυτό που ακολουθεί με την ΑΕΚ.

«Πάμε παιχνίδι με παιχνίδι. Ο στόχος είναι τώρα το παιχνίδι με την ΑΕΚ. Δεν σκέφτομαι τίποτε άλλο πέρα από αυτό. Μετά από κάθε παιχνίδι ξαναγεννιόμαστε και αρχίζουμε από την αρχή. Δεν πρέπει ποτέ να κοιτάμε το τι έγινε στο παρελθόν. Πρέπει να κρατάμε το παρόν για να βελτιωνόμαστε στο μέλλον. Εμείς και απέναντι στην ΑΕΚ θα κινηθούμε στην ίδια γραμμή. Θα διατηρήσουμε τη φιλοσοφία μας, προσπαθώντας να βελτιωνόμαστε και να αποτελούμε ένα δυσκολοκατάβλητο σύνολο για τον αντίπαλο. Θα συνεχίσουμε στο ίδιο στυλ παλεύοντας το ίδιο σε κάθε παιχνίδι», υποστηρίζει ο 32χρονος Σεβιγιάνος κόουτς.

«Το ελληνικό πρωτάθλημα χρειάζεται προπονητές με μοντέρνες ιδέες και ευκαιρίες στους νεαρούς παίκτες»

Όσο για τις πρώτες του εντυπώσεις από το ελληνικό ποδόσφαιρο; Θεωρεί πως παρά τη γενική εικόνα που έχουν πολλοί για παιχνίδι με κλειστές άμυνες, ο ίδιος έχει δει ομάδες, πέρα από τις μεγάλες, όπως ο Παναιτωλικός και ο ΟΦΗ που προσπαθούν να παίξουν όμορφα. Αυτό που έχει ανάγκη, ωστόσο, το ελληνικό πρωτάθλημα σύμφωνα με τον Αμπασκάλ είναι μοντέρνες ιδέες προπονητών και ευκαιρίες στους νεαρούς ποδοσφαιριστές.

«Έχω δει ομάδες στο ελληνικό ποδόσφαιρο που θέλουν να παίζουν όμορφα και να έχουν την κατοχή της μπάλας, όπως ο Παναιτωλικός και ο ΟΦΗ. Νομίζω πως το ελληνικό πρωτάθλημα χρειάζεται να… κλέψει ιδέες και να προοδεύσει δίνοντας χώρο στους νεαρούς ποδοσφαιριστές. Πρέπει να τους βάλεις να παίξουν και να τους δώσεις χώρο. Αυτό είναι πολύ σημαντικό. Μέχρι στιγμής βλέπω πως μπαίνουν αρκετά γκολ στο ελληνικό πρωτάθλημα και οι ομάδες που έχουν θάρρος πάνε ψηλά. Σίγουρα πολλά πράγματα για εμάς τους προπονητές εξαρτώνται από τα αποτελέσματα, όμως πρέπει να παραμείνουμε στη φιλοσοφία μας. Προσωπικά μου αρέσει που βλέπω ομάδες να παίζουν επιθετικά εναντίον μας, να μας πιέζουν. Είναι καλό για το ελληνικό ποδόσφαιρο αυτό. Αλλά για να προοδεύει το ελληνικό πρωτάθλημα χρειάζεται προπονητές με μοντέρνες ιδέες και να δοθούν ευκαιρίες στους νεαρούς ποδοσφαιριστές».

Ο Αμπασκάλ περνάει όμορφα στον Βόλο, έχει εγκλιματιστεί στην πόλη και αυτό κάνει τα πράγματα ακόμα πιο ωραία για εκείνον στο εργασιακό του περιβάλλον.

«Περνάω εξαιρετικά. Μου αρέσει πολύ η πόλη του Βόλου. Συνδυάζει βουνό και θάλασσα. Ο πρόεδρος κάνει τα πάντα για την ομάδα. Είμαστε μια μικρή οικογένεια, είμαστε συνεχώς μαζί και βοηθάμε ο ένας τον άλλο. Ο πρόεδρος ό,τι κάνει για μας βοηθάει πολύ στη βελτίωσή μας. Κάθε χρόνο άλλωστε ο σύλλογος βελτιώνεται. Μου αρέσει πολύ το κλίμα που υπάρχει και στην ομάδα και στην πόλη, απολαμβάνω το φαγητό και οι άνθρωποι εδώ είναι πολύ καλοί».

Ακολουθήστε το goalpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις