Μαυρονάσιος: «Δεν έπρεπε να ξεκινήσει το πρωτάθλημα»

Στο ραδιόφωνο του ΣΠΟΡ FM Μαγνησίας 89.5 και στην εκπομπή «Στο Πέταλο» μίλησε ο πρόεδρος του Ολυμπιακού Βόλου, Σωτήρης Μαυρονάσιος.

Ο πρόεδρος του Ολυμπιακού Βόλου, Σωτήρης Μαυρονάσιος, μίλησε χθες στον ΣΠΟΡ FM Μαγνησίας 89.5 και στην εκπομπή «Στο Πέταλο». Έκανε λόγο για λάθη από πλευράς παραγόντων των ομάδων της Σούπερ Λιγκ 2, καθώς θα έπρεπε να πιέσουν περισσότερο, προκειμένου τα έσοδα από το τηλεοπτικό συμβόλαιο να είναι μεγαλύτερα.

Απόδοση: e-thessalia.gr

Αρχικά ο κ. Μαυρονάσιος τόνισε τα εξής: «Με άλλες προϋποθέσεις άρχισε η περιβόητη αναδιάρθρωση και με άλλες οικονομικές προϋποθέσεις αρχίζουν οι ομάδες στο πρωτάθλημα της Σούπερ Λιγκ 2. Νομίζω ότι έγιναν πάρα πολλά λάθη και το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης το έχουμε εμείς οι παράγοντες. Τα μέλη της Λίγκας πρόσφατα, πριν από 15 μέρες, σε μία συγκέντρωση που είχαμε κάνει στο γκολφ της Γλυφάδας, είχαμε πάρει ομόφωνη απόφαση, εάν τα τηλεοπτικά έσοδα δεν είναι τουλάχιστον 250.000 ευρώ για όλους και το ποσοστό από το στοίχημα δεν είναι της τάξης των 230.000 ευρώ, να μην ξεκινήσει το πρωτάθλημα. Αυτό επαναλαμβάνω έγινε πριν την κλήρωση του πρωταθλήματος. Μεσολάβησαν στο διάστημα αυτό διαβουλεύσεις, υπήρξε η πρόταση της ΕΡΤ, η συνάντηση με τον κ. Αυγενάκη, ο οποίος ενδιαφέρθηκε για τα δρώμενα της Σούπερ Λιγκ 2. Το συμβούλιο της Σούπερ Λιγκ 2 κατέθεσε εγγράφως αντιπρόταση στην ΕΡΤ και συμφώνησε να αποδεχθεί κάποιες τηλεοπτικές παροχές.

Εμείς, ως ΠΑΕ Ολυμπιακός Βόλου και δύο ακόμη ΠΑΕ, δεν είμαστε σύμφωνοι. Θεωρούμε ότι τα χρήματα που θα πάρουν οι ομάδες από την ΕΡΤ είναι πάρα πολύ λίγα. Προσωπικά, είμαι πάρα πολύ απογοητευμένος. Φταίμε όλοι εμείς οι παράγοντες, που έχουμε τις τύχες των ομάδων στα χέρια μας. Δεν είμαστε ένας πραγματικός συνεταιρισμός. Πρέπει να είμαστε όλοι μαζί και ενωμένοι, για να διεκδικούμε τα δίκαια αιτήματά μας. Όταν δεν υπάρχει ομοψυχία, δεν μπορούμε να διεκδικήσουμε οποιοδήποτε αίτημα. Οι ομάδες για να παίξουν στη Σούπερ Λιγκ 2 φρόντισαν να ανταποκριθούν στα αυστηρά οικονομικά κριτήρια που έθεσε η πολιτεία. Δεν είναι δυνατόν μία ομάδα της Σούπερ Λιγκ 2 να καταθέτει εγγυητική επιστολή 150.000 ευρώ, η οποία θα έχει ισχύ ενάμιση χρόνο και θα παίρνει έσοδα 100.000 ευρώ από τα τηλεοπτικά. Είμαστε πλήρως αδικημένοι και θα έπρεπε όλες οι ομάδες να είχαμε αντιδράσει διαφορετικά. Σεβόμαστε, ωστόσο, την πλειοψηφία. Τη δεχόμαστε για να αρχίσει το πρωτάθλημα. Δεν παύει, όμως, να διαμαρτυρόμαστε και να έχουμε αντίθετη άποψη. Ο Ολυμπιακός πρωτοστάτησε και είπε όχι, καθώς δεν τηρήθηκαν οι συμφωνίες. Διαφωνούμε κάθετα, αλλά σεβόμαστε την πλειοψηφία.

Εδώ θα πρέπει να τονίσω, ότι δεν φέρει καμία ευθύνη ο κ. Λεουτσάκος. Είναι πρόεδρος της Λίγκας και εκτελεί τις αποφάσεις των μελών. Αφού τα μέλη δέχτηκαν την πρόταση της ΕΡΤ, ο κ. Λεουτσάκος έπρεπε να το προχωρήσει το θέμα, όπως και έπραξε. Οι παράγοντες των ομάδων δεν κάθισαν ποτέ σ’ ένα τραπέζι να συζητήσουν με γνώμονα το κοινό συμφέρον, να ανταλλάξουν απόψεις και να πάρουν μία απόφαση, σύμφωνα με το συμφέρον των ομάδων. Υπάρχουν διχογνωμίες μεταξύ των μελών, που εξυπηρετούν πολιτικές σκοπιμότητες, συμφέροντα και θεωρώ ότι έτσι πλήττεται ο συνεταιρισμός».

Για την ψαλίδα που υπάρχει στα εγγυημένα έσοδα της Σούπερ Λιγκ σε σχέση μ’ αυτά της Σούπερ Λιγκ 2: «Αυτό που γίνεται στην Ελλάδα δεν το συναντάς σε καμία χώρα του κόσμου. Δεν είναι δυνατόν να υπάρχει αυτή η μεγάλη ψαλίδα όσον αφορά τις τηλεοπτικές παροχές ή οτιδήποτε έχει σχέση με χορηγίες, ανάμεσα στις δύο κατηγορίες, στη Σούπερ Λιγκ και στη Σούπερ Λιγκ 2. Μία μικρομεσαία ομάδα της Σούπερ Λιγκ, π.χ. η Λαμία, ξεκινάει με το καλημέρα τη χρονιά έχοντας εξασφαλισμένα 3 εκατ. ευρώ από τα τηλεοπτικά δικαιώματα και το ποσοστό από το στοίχημα. Η δεύτερη τη τάξει επαγγελματική κατηγορία στην Ελλάδα, η Σούπερ Λιγκ 2, ξεκινά με 300.000 ευρώ ανά ομάδα. Αυτό δεν το συναντάς πουθενά στον κόσμο

Θεωρώ, ότι δεν έπρεπε να ξεκινήσει το πρωτάθλημα. Έπρεπε να ασκήσουμε μεγαλύτερη πίεση, γιατί όλες οι ομάδες στην πορεία του πρωταθλήματος θα αντιμετωπίσουν οικονομικά προβλήματα».
Για το θέμα με τα δελτία των ποδοσφαιριστών που ανακλήθηκαν, μετά την απόφαση του Διαιτητικού Δικαστηρίου στην προσφυγή της ΑΕΛ: «Η προσωπική μου εκτίμηση είναι, πως πρόκειται για ένα δύσκολο θέμα. Υπάρχει μία απόφαση από το Διαιτητικό Δικαστήριο, με την οποία δικαιώθηκε η ΠΑΕ ΑΕΛ. Οι ομάδες βέβαια έχουν δίκαιο, αυτές που ανέβηκαν από τη Φούτμπολ Λιγκ, χωρίς αγωνιστικά κριτήρια, δεν υποχρεούταν βάσει του νόμου να καταθέσουν φάκελο για αδειοδότηση. Εύχομαι να πρυτανεύσει η λογική και να μπορέσουν όλοι οι παίκτες, τα δελτία των οποίων ανακλήθηκαν, να αγωνιστούν κανονικά. Ο Ολυμπιακός δεν έχει τόσο μεγάλο πρόβλημα, όσον αφορά το ρόστερ, σε σχέση με την Καλαμαριά που έχει εννέα ποδοσφαιριστές, την Καλλιθέα που έχει 11 και το Αιγάλεω».

Για τον αγώνα που κάνει καθημερινή η διοίκηση: «Ο Ολυμπιακός Βόλου είναι μεγάλη ομάδα, χρειάζεται ηρεμία υπομονή και πολλή δουλειά. Η θέση του πρέπει να είναι στην κατηγορία των μεγάλων. Αυτή τη στιγμή βρίσκεται στη Σούπερ Λιγκ 2 και απαρτίζεται, ως επί το πλείστον, από νεαρούς ποδοσφαιριστές. Φέτος, όπως έχω τονίσει, θα είναι ένα μεταβατικό στάδιο. Η ομάδα θα επιδιώξει να διαδραματίσει όσο το δυνατόν καλύτερη πορεία, να παίξει καλό ποδόσφαιρο, να είναι ανταγωνιστική και να βάλει τις βάσεις με τα νέα παιδιά για την επόμενη χρονιά. Εάν γίνει ένας καλός διοικητικός χειρισμός, υπάρξει καλή λειτουργία και οργάνωση και καλή χρήση των οικονομικών, ο Ολυμπιακός θα είναι σε θέση σε σύντομο χρονικό διάστημα να αγωνιστεί στη Σούπερ Λιγκ. Ωστόσο, όλα αυτά στα λόγια είναι πάρα πολύ ωραία. Χρειάζονται όμως, να γίνουν πράξη κι αυτό θα επιτευχθεί μέσα από τη δουλειά.

Έχουν καταβληθεί πάρα πολλά χρήματα, χωρίς η ομάδα να έχει το παραμικρό έσοδο. Έχετε αναλογιστεί, πώς αυτή η ομάδα συντηρείται οικονομικά, μέσα από όλα αυτά τα δύσκολα κριτήρια που μπήκαν από την Πολιτεία; Έσοδα δεν υπάρχουν, γήπεδο δεν έχουμε εξασφαλίσει, εισιτήρια διαρκείας δεν έχουμε πουλήσει. Όλα αυτά είναι αρνητικά για την ομάδα και αξίζουν συγχαρητήρια στη διοίκηση που ανεβαίνει έναν Γολγοθά. Ο φίλαθλος θέλει να βλέπει την ομάδα του να παίζει καλό ποδόσφαιρο, να κερδίζει, να ανεβαίνει κατηγορίες και έχει απόλυτο δίκιο. Το κατανοώ και το σέβομαι. Οι φίλαθλοι του Ολυμπιακού Βόλου είναι απαιτητικοί και καλά κάνουν. Γιατί η ομάδα όντως είναι πολύ μεγάλη, έχει ιστορία, έχει αγωνιστεί σε μεγάλες κατηγορίες, έχει παίξει Ευρώπη και η θέση της είναι στη Σούπερ Λιγκ. Εκτιμώ, ωστόσο, πως με την είσοδο του κ. Νταόπουλου στη διοίκηση, ο οποίος είναι ένας πολύ σοβαρός επιχειρηματίας, που θα συνδράμει και θα βοηθήσει οικονομικά, τα πράγματα θα μπουν σε μία σειρά. Έρχονται καλύτερες μέρες για τον Ολυμπιακό».

Για τις εργασίες που γίνονται στο προπονητικό κέντρο στον Άγιο Γεώργιο Φερών: «Ευχαριστούμε τον δήμαρχο Ρήγα Φεραίου, κ. Νασίκα, που μας παραχώρησε το χώρο στον Άγιο Γεώργιο. Μέχρι στιγμής όλες οι εργασίες έχουν γίνει με έξοδα της διοίκησης. Παρά τις δύσκολες συγκυρίες και τις εποχές που περνούμε, δημιουργούμε αυτή τη στιγμή αλλά δύο γήπεδα στο προπονητικό κέντρο στον Άγιο Γεώργιο. Χρειάζεται συνεχή βελτίωση, ενώ θα γίνουν εργασίες και στα αποδυτήρια. Είναι ένα έργο πάρα πολύ δύσκολο και προσπαθούμε η ομάδα να έχει στη διάθεσή της ένα άρτιο αθλητικό κέντρο. Αυτό δεν θα είναι καλό μόνο για τον Ολυμπιακό Βόλου, αλλά και για την ευρύτερη περιοχή. Υπάρχουν διάφορα προγράμματα ΕΣΠΑ και θα προσπαθήσουμε και εμείς να μπούμε σε κάποιο πρόγραμμα, για να βελτιώσουμε ακόμη περισσότερο το προπονητικό μας κέντρο».

Ακολουθήστε το goalpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις