Έτσι κέρδισε στο Διαιτητικό η Ζάκυνθος

Πώς η Ζάκυνθος πέτυχε τη δεύτερη και πιο σημαντική της νίκη στο Διαιτητικό Δικαστήριο.

Η ΕΠΟ υποχρεώνεται, μετά τη δικαστική νίκη της Ζακύνθου, να ανοίξει το σύστημα DTMS ώστε η ομάδα του Ιονίου να μετατρέψει τους ερασιτέχνες ποδοσφαιριστές της σε επαγγελματίες. Την Τετάρτη (03/11) έδωσε μία ακόμα μάχη στο Διαιτητικό Δικαστήριο και το FL News που παρακολούθησε τη διαδικασία σας παρουσιάζει το σχετικό ρεπορτάζ…

Όπως είναι εμφανές, έως και ο νομικός της ΕΠΟ Βαίλης Σαράκης μίλησε για απόνερα ενός νόμου… ανοροθογραφιών, τοποθέτηση που έπαιξε σαφώς τον ρόλο της. Οι δικηγόροι της Ζακύνθου στάθηκαν στο γεγονός ότι δεν ήταν ευθύνη της ομάδας η καθυστέρηση διαδικασιών, ενώ ο νομικός της Καβάλας, Τάκης Μπαλτάκος πριν την έναρξη της δίκης έκανε γνωστό ότι ακολουθεί και ο ΑΟΚ… «Εκπροσωπώ την Καβάλα, η οποία έχει ταυτότητα νομικού λόγου με τη Ζάκυνθο. Της Καβάλας κρίνεται την Πέμπτη (04/11) και από την απόφασή θα εξαρτηθεί κατά πόσο θα προσφύγουμε ή όχι. Δεν κάνουμε πρόσθετη παρέμβαση, αλλά σας ανακοινώνουμε την πρόθεση της Καβάλας να υποστηρίξει τις θέσεις της».

«Η ΕΠΟ δεν ήθελε να φτάσουμε εδώ»

Ο Απόστολος Μπίρδας έκανε αρχικά μία αναδρομή στα όσα είχαν συμβεί έως τώρα. Επανέλαβε όσα και στην προηγούμενη προσφυγή της Ζακύνθου και τόνισε ότι:

«Αν το Υπουργείο Ανάπτυξης είχε εγκρίνει το καταστατικό της εταιρείας είτε 16/09, είτε 17/09, τώρα δεν θα ήμασταν εδώ. Έκανε, όμως έξι ημέρες να το εγκρίνει. Κάναμε αγώνα δρόμου. Σύμφωνα με το άρθρο 27 του Κ.Ι.Μ. πρόκειται για κλασική περίπτωση ανωτέρας βίας. Η ΕΠΟ δεν ήθελε να φτάσουμε στο δικαστήριό σας, να κριθεί η αίτησή μας πριν ξεκινήσει το πρωτάθλημα. Ωστόσο, τα καταφέραμε. Από την ΕΠΟ μας είπαν ν’ απευθυνθούμε μόνοι μας στη FIFA. Την απάντησή της την ερμηνεύει διαφορετικά από τη γραμματική ερμηνεία του εγγράφου.

Αν απέρριπτε το αίτημά μας η FIFA δεν θα πλάτιαζε ο συντάκτης της. Θα έλεγε ότι το απορρίπτει. Είπε ότι μπορούμε να μετατρέψουμε τους ερασιτέχνες που ήταν ως τις 31/8 στο ερασιτεχνικό σωματείο σε επαγγελματίες. Και χωρίς το έγγραφο θα έπρεπε η αίτηση να γίνει δεκτή. Πρόκειται για κλασική περίπτωση ανωτέρας βίας. Ένα ολόκληρο νησί περιμένει την απόφασή σας. Αν δεν τους ήθελε η ΕΠΟ δεν έπρεπε να τους καλέσει. Σε κάθε περίπτωση δεν ευθύνονται γιατί η σύσταση της εταιρείας έγινε μετά τις 17/09».

«Η FIFA είχε απόλυτη γνώση του φακέλου»

Ο Βασίλης Γκαγκάτσης από την πλευρά του υπογράμμισε μεταξύ άλλων:

«Πίστευε κανείς από την ΕΠΟ από τότε που κλήθηκε το σωματείο (σ.σ. 18/08) ότι μέσα σε 13 ημέρες θα ολοκλήρωνε ως διά μαγείας τις διαδικασίες σύστασης ΠΑΕ; Κανείς δεν έπρεπε να το περιμένει, γιατί ήξερε τις διαδικασίες του νόμου 2725/99. Δεν στέλνει η ΕΠΟ έγγραφο στη FIFA και το στέλνει η Ζάκυνθος μόνη της. Η FIFA είχε υπόψη όλο το φάκελο και ότι η Ζάκυνθος έγινε ΠΑΕ 21 Σεπτεμβρίου και απαντάει ότι μπορούμε να κάνουμε επαγγελματίες τους ερασιτέχνες, αυτούς που ήταν στη δύναμή μας ως 31/08.

Σύμφωνα με την ΕΠΟ το έγγραφο αυτό δεν λέει ότι μπορούμε να κάνουμε τους ερασιτέχνες επαγγελματίες, γιατί οι διατάξεις του κανονισμού αναφέρονται μόνο στις ΠΑΕ. Μα η FIFA έχει υπόψη της από τον φάκελο ότι η ΠΑΕ έγινε 21/09. Πώς έχει την απαίτηση η ΕΠΟ να λέει ότι οι ερασιτέχνες έπρεπε να ανήκουν στην ΠΑΕ ως 31 Αυγούστου;

Επικαλείται τα άρθρα 3,4 του Γ’ παραρτήματος του Κ.Ι.Μ. ότι δεν υπέβαλε τα δικαιολογητικά της για να εκδώσει δελτία. Παραλείπει εντέχνως να πει ότι παραπέμπει στο άρθρο 11. Όπως αυτό αναφέρει: «Η υποβολή της αίτησης μεταβολών, όλων των απαιτούμενων δικαιολογητικών και του κατά περίπτωση ορισθέντος παραβόλου για την έκδοση Δ.Α.Ι. των επαγγελματιών και ερασιτεχνών ποδοσφαιριστών των ΠΑΕ γίνεται, σε πρώτο στάδιο, υποχρεωτικά μέσω του Εγχώριου Συστήματος Συσχετισμού Μετεγγραφών (ΕΣΣΜ ή DTMS) της ΕΠΟ, πάντα εντός των προβλεπόμενων μετεγγραφικών περιόδων κάθε έτους».

Πρέπει, δηλαδή, να μας δοθούν οι κωδικοί και ν’ ανοίξει το σύστημα η ΕΠΟ. Πώς έχει την απαίτηση χωρίς κωδικούς να λέει ότι δεν υποβάλαμε δικαιολογητικά για την έκδοση των δελτίων; Η ερμηνεία της δεν συνάδει με το άρθρο 11 που είναι σαφές. Όταν απευθύνθηκε η πρόσκληση συμμετοχής ήξερε η ΕΠΟ ότι ως 31 Αυγούστου δεν μπορεί να έχει ολοκληρωμένη ΠΑΕ. Έχουν δαπανήσει πάνω από 500 χιλιάδες για ποιο λόγο; Κλασική περίπτωση ανωτέρας βίας».

Σαράκης: «Νόμος… ανορθογραφιών – Κίνδυνος ποινών»

Ακολούθως πήρε τον λόγο ο νομικός της ΕΠΟ, Βασίλης Σαράκης:

«Οι καταστάσεις που δημιουργήθηκαν φέτος είναι μεθεόρτια ενός νόμου που βγήκε στις 19/06 και των ανορθογραφιών αυτών που προέβλεψε. Προέβλεψε συγχώνευση δύο κατηγοριών, ότι για να συμμετέχουν οι ομάδες όφειλαν από 30 χιλιάδες Μ.Κ. να το κάνουν 350 χιλιάδες, εγγυητική 150 χιλιάδες, αδειοδότηση από την ΕΕΑ, θεωρούσε το πιστοποιητικό ως πιστοποιητικό συμμετοχής. Τους έδωσε τη δυνατότητα προσφυγής στα πολιτικά δικαστήρια και υπήρξε μια τεράστια καθυστέρηση.

Μιλάμε για τρομερά καθυστερημένες ημερομηνίες για να ξεκινήσει ένα επαγγελματικό πρωτάθλημα. Η ΕΠΟ όντως κάλεσε ερασιτεχνικές ομάδες για να καλύψουν κενά στις 13/08. Αν οι ομάδες ήθελαν και μπορούσαν να κάνουν ΠΑΕ, μεταγραφές θα έκαναν ως 17/09. Οι ανορθογραφίες μετέφεραν τις ημερομηνίες τόσο τραγικά.

Ο Κ.Ι.Μ. στο άρθρο 6 προβλέπει ρητά τι προβλέπεται. Η ίδια ομάδα έστειλε έγγραφο στη FIFA. Δεν ερμηνεύεται, περιέχει σαφή απάντηση. Απευθύνεται σε όλους και λέει ότι έπρεπε οι παίκτες ν’ ανήκουν στην ΠΑΕ ως 31/08. Δεν αφήνει περιθώρια. Έχει και μια έμμεση απειλή για την ΕΠΟ να τηρήσει τους κανόνες ακεραιότητας. Αν δεν τις τηρήσουμε τις μεταγραφικές περιόδους, υπάρχει κίνδυνος προστίμων.

Η Επιτροπή Ιδιότητας Ποδοσφαιριστων δεν έχει αρμοδιότητα να κρίνει το αίτημα, γι’ αυτό το απέρριψε. Αν είχε απορριφθεί ένα δελτίο από το τμήμα μητρώου, τότε μπορούσε να προσφύγει. Δεν υπήρχε σχετικό αίτημα για ποδοσφαιριστές. Δεν έχουμε την πολυτέλεια και τη δυνατότητα να κάνουμε κάτι διαφορετικό. Αν υπήρχε η δυνατότητα, θα το κάναμε. Δεν υπήρχε λόγος ν’ αρνηθεί η ΕΠΟ».

Ο Απόστολος Μπίρδας απάντησε:

«Αν ήθελε να εξυπηρετήσει, δεν ζητάμε εξυπηρέτηση. Η ΕΠΟ έκανε τα πάντα για να μη φτάσει εδώ πριν ξεκινήσει το πρωτάθλημα. Ήθελε το αντίθετο. Πρόστιμο θα επιβληθεί εάν συμβεί το αντίθετο, εάν δεν εκδοθούν τα δελτία».

Ο Λάμπρος Μπίρδας είπε:

«Από φέτος που ρυθμίστηκε η έκδοση δελτίων ηλεκτρονικά (DTMS), για να πάω εγώ να βγάλω δελτίο πρέπει να το αναρτήσω, δίνοντάς μου κωδικούς το τμήμα. 25 ημέρες ήμασταν κάθε μέρα στην ΕΠΟ».

Και ο Γκαγκάτσης πρόσθεσε:

«Οι απαντήσεις της ΕΠΟ καλύπτουν απόλυτα τη Ζάκυνθο για τις ανορθογραφίες του νόμου και τις καθυστερημένες κλήσεις. Ή επικαλείται το έγγραφο της FIFA που λέει ότι είναι υπέρ των απόψεών μας ή δεν το επικαλείται. Κι εμείς πιστεύουμε ότι δεν χρειάζεται καμία ερμηνεία».

πηγή: FLnews.gr

Ακολουθήστε το goalpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις