ΕΠΦΑ Μαγνησίας: Επιστολή τοποθέτηση σχετικά με το υπό διαβούλευση σχέδιο νόμου

Επιστολή τοποθέτηση σχετικά με το υπό διαβούλευση σχέδιο νόμου από την ΕΝΩΣΗ ΠΤΥΧΙΟΥΧΩΝ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ ΕΠΦΑ:

ΘΕΜΑ: το υπό διαβούλευση σχέδιο νόμου με τίτλο: «Αθλητικός Εθελοντισμός,  Αθλητισμός Αναψυχής και Άθληση για Όλους, Πνευματικός Αθλητισμός, Ηλεκτρονικός Αθλητισμός (esports), Εργασιακός Αθλητισμός και λοιπές τροποποιήσεις της αθλητικής νομοθεσίας»

Αξιότιμοι κυρίες και κύριοι βουλευτές του νομού Μαγνησίας,

Σχετικά με την επιστολή που σας αποστείλαμε στις 11 Σεπτεμβρίου  2021 προκειμένου να σας εκφράσουμε την έντονη δυσαρέσκεια μας και τον προβληματισμό μας σε σχέση με την απόφαση της κυβέρνησης να ανασταλούν τα προγράμματα μαζικού αθλητισμού, θα θέλαμε να σας ευχαριστήσουμε για την άμεση ανταπόκριση και ενημέρωση σχετικά με την απάντηση του Υφ. Αθλητισμού κ. Αυγενάκη, η απάντηση του οποίου  ήταν ότι:  «δεν ακολουθούνται οι διαδικασίες ΑΣΕΠ για την πρόσληψη των γυμναστών,  είναι ανύπαρκτος ο μηχανισμός ελέγχου και δεν υπάρχει καμία διαδικασία αξιολόγησής τους. Επίσης δήλωσε ότι τα προγράμματα “άθληση για όλους” ούτε καταργούνται, ούτε περικόπτονται, αλλά διαμορφώνονται με νέο λειτουργικό πλαίσιο με κανόνες ελέγχου της διαφάνειάς τους και αξιολόγηση, για να γαλουχήσουμε τους πολίτες και ειδικά τη νεολαία στην άθληση και για να συνδυάσουμε τον αθλητισμό με την υγεία και την ποιότητα ζωής.»

Ωστόσο πριν από λίγες μέρες ανακοινώθηκε από το υπουργείο αθλητισμού το νέο αθλητικό νομοσχέδιο για διαβούλευση «Αθλητικός Εθελοντισμός,  Αθλητισμός Αναψυχής και Άθληση για Όλους, Πνευματικός Αθλητισμός, Ηλεκτρονικός Αθλητισμός (esports), Εργασιακός Αθλητισμός και λοιπές τροποποιήσεις της αθλητικής νομοθεσίας», στο οποίο περιλαμβάνονται και οι κανόνες για την λειτουργία του αθλητισμού για τους πολίτες. Από την αθλητική μεταρρύθμιση που πρεσβεύει ο κ. Αυγενάκης, ο πρωταγωνιστής είναι ο εθελοντής, ο εκπαιδευτής απόφοιτος ιδιωτικών σχολών αμφιβόλου προγράμματος σπουδών και ο εκπαιδευτής σεμιναριακής εκπαίδευσης. Ο πτυχιούχος ΤΕΦΑΑ ή ΣΕΦΑΑ, τετραετούς φοίτησης, με ειδικότητα σε κάθε τομέα της άσκησης που καλείται να εφαρμόσει, μετατρέπεται σε κομπάρσο του όλου δράματος.

Σε μια εποχή όπου η στοχευμένη άσκηση αποδεικνύεται καθημερινά ότι είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της υγείας, της ψυχικής και σωματικής ευεξίας και της ποιότητας ζωής, τόσο των υγιών όσο και των ασθενών πληθυσμών και παράλληλα τα ελληνικά πανεπιστήμια τροφοδοτούν τη χώρα με χιλιάδες επιστήμονες, απόφοιτους ΤΕΦΑΑ ή ΣΕΦΑΑ, με εκατοντάδες μεταπτυχιακούς και διδακτορικούς τίτλους σπουδών ΑΝΕΡΓΟΥΣ,  η επιλογή της κυβέρνησης για ποιοτική (?) προσφορά υπηρεσιών άσκησης στους πολίτες της, είναι οι σεμιναριακού επιπέδου εκπαιδευτές, οι οποίοι καθιστούν το εργαλείο που ονομάζεται άσκηση αντί να είναι ωφέλιμο, να είναι επικίνδυνο. Συνεπώς η ημιμάθεια επιβραβεύεται και οι πανεπιστημιακοί τίτλοι υποβαθμίζονται.

Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο αντικαθιστά το καθεστώς επιλογής αποκλειστικά πτυχιούχων φυσικής αγωγής που υπήρχε από τους δήμους με μοριοδότηση (διαδικασίες ΑΣΕΠ) στην ειδικότητά τους, τους μεταπτυχιακούς και διδακτορικούς τίτλους σπουδών, ενώ αφήνεται έρμαιο στην κρίση του καθενός Δ.Σ οποιουδήποτε αθλητικού συλλόγου, μέσα από αμφιβόλου ποιότητας πρωτοκόλλων λειτουργίας και με μοναδικό γνώμονα τη φτηνή παροχή αθλητικών υπηρεσιών.

Μέσα στη διαβούλευση του νομοσχεδίου που θα πραγματοποιηθεί τις προσεχείς ημέρες ελπίζουμε ο κ. Αυγενάκης να κατανοήσει την οπισθοδρόμηση της μεταρρύθμισης της οποίας είναι εισηγητής και οι κύριοι βουλευτές του κοινοβουλίου να κατανοήσουν ότι ο ελληνικός λαός δεν αξίζει τέτοιας μεταχείρισης και υποβάθμισης.

Το Δ.Σ της ΕΠΦΑ Μαγνησίας εκπροσωπεί όλους τους Πανεπιστημιακούς απόφοιτους αλλά και φοιτητές Καθηγητές Φ.Αγωγής και Προπονητές των Σ.Ε.Φ.Α.Α (Τ.Ε.Φ.Α.Α.) του Νομού Μαγνησίας και σας μεταφέρει την δυσαρέσκεια τους στο συγκεκριμένο υπό διαβούλευση νομοσχέδιο.  Θεωρούμε  ότι αδικείται κατάφορα και προσβάλλεται μέσα από αυτό το σχέδιο νόμου ο πτυχιούχος φυσικής αγωγής και με όλες μας τις δυνάμεις θα σταθούμε απέναντι στον κίνδυνο που ελλοχεύει προς κατάντια της χώρας ως τριτοκοσμική, καθότι εάν περάσει αυτό το νομοσχέδιο, τρέμουμε στην ιδέα μήπως παρόμοια μεταρρύθμιση εισηγηθεί η κυβέρνηση και στο εθνικό σύστημα υγείας και παραδώσει τη θεραπεία των ασθενών σε μη πτυχιούχους γιατρούς πανεπιστημιακής εκπαίδευσης , αλλά σε «γιατρούς» σεμιναριακής εκπαίδευσης μερικών εβδομάδων.

Σύμφωνα με όσα προαναφέρουμε παραπάνω:

ΚΑΛΟΥΜΕ

-Την Κυβέρνηση να αποσύρει τις προτεινόμενες αντιεπιστημονικές και επικίνδυνες για τη δημόσια υγεία διατάξεις του νομοσχεδίου και να προβεί στις αναγκαίες τροποποιήσεις των άρθρων του νομοσχεδίου σε συνεργασία με τα Τμήματα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (Τ.Ε.Φ.Α.Α.) των ΑΕΙ της χώρας, που είναι οι αρμόδιοι επιστημονικοί φορείς αθλητισμού και άσκησης και, εκ της αποστολής τους, έχουν ιδρυθεί για να υπηρετούν τον αθλητισμό τόσο σε επίπεδο πρωταθλητισμού όσο και σε επίπεδο αναψυχής και άθλησης για όλους, προάγοντας την υγεία και την ποιότητα ζωής των πολιτών κάθε ηλικίας.

ΖΗΤΑΜΕ

-Το Κοινοβούλιο να αναγνωρίσει ότι, για τον ορθό σχεδιασμό και την ορθή εφαρμογή των προγραμμάτων άσκησης αναψυχής και άθλησης για όλους (Π.Α.γ.Ο.), απαιτούνται εξειδικευμένες επιστημονικές γνώσεις, οι οποίες παρέχονται στα πιστοποιημένα προγράμματα σπουδών των Τμημάτων Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού των ΑΕΙ της χώρας. Παράλληλα αποτελεί ανάγκη, η διαμόρφωση ενός νέου αθλητικού νομοσχεδίου, που θα υπηρετεί την άσκηση αναψυχής και άθλησης για όλους (Π.Α.γ.Ο.) και θα εφαρμόζεται από κατάλληλα εκπαιδευμένους επαγγελματίες με στόχο την προαγωγή της υγείας και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής όλων των πολιτών της χώρας.

Με εκτίμηση

                  Για το Δ.Σ.         

        Ο  Πρόεδρος                                                          Ο Γραμματέας   

   Τουλούδης Νικόλαος                                                                Οικονόμου Ηλίας                                                                                                                                                                                                       

Ακολουθήστε το goalpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις