Νίκη Βόλου: Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων – Μετανάστες και Ποδόσφαιρο

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σήμερα, Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου, η ΠΑΕ Νίκη Βόλου μας παρουσιάζει πώς το Ελληνικό Φόρουμ Προσφύγων έχει καταφέρει να μετατρέψει το ποδόσφαιρο σε ένα σημαντικό εργαλείο ένταξης των προσφύγων, των μεταναστών και των αιτούντων άσυλο στην ελληνική κοινωνία, μέσω της ποδοσφαιρικής ομάδας GFR FC.

Συγκεκριμένα, σε συζήτηση που είχαμε με τον κ. Χρήστο Λαζαρίδη, Υπεύθυνο Επικοινωνίας του Ελληνικού Forum Προσφύγων και Συντονιστής του αγωνιστικού τμήματος, μας ανέφερε τα εξής:

“Το Ελληνικό Forum Προσφύγων είναι σωματείο προσφυγικών και μετανασταυτικών κοινοτήτων, με έδρα την Αθήνα. Ιδρύθηκε, τυπικά, το 2012 από πρόσφυγες, αιτούντες άσυλο, μετανάστες και γηγενείς, με σκοπό την ενίσχυση της συμβολής στην κοινωνική ένταση και στην συμπερίληψη των προσφύγων και των μεταναστών στην ελληνική και, κατ’ επέκταση, στην ευρωπαϊκή κοινωνία. Το Ελληνικό Forum Προσφύγων λειτουργεί ως γέφυρα επικοινωνίας κι αλληλεπίδρασης, ανάμεσα στο νεοεισερχόμενο πληθυσμό και την κοινωνία υποδοχής, αναδεικνύοντας όλα εκείνα τα σημεία που ενώνουν τις διαφορετικές κοινότητες των ανθρώπων.

Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, εμείς, ως σωματείο προσφύγων και μεταναστών, επιθυμούμε να στείλουμε ένα ισχυρό μήνυμα αποδοχής της ετερότητας κάθε ανθρώπου, ανεξαρτήτως εθνοτικής ή εθνολογικής καταγωγής, φύλου και σεξουαλικού προσανατολισμού. Ένα από τα βασικά “οχήματα” του οργανισμού μας, για την επίτευξη του στρατηγικού στόχου της κοινωνικής έντασης και συμπερίληψης των προσφύγων και των μεταναστών, είναι η ποδοσφαιρική μας ομάδα, το GFR FC. Η ποδοσφαιρική μας ομάδα είναι ένα εργαλείο ένταξης αυτού του πληθυσμού, αλλά και χαρτογράφησης, πέραν των αναγκών και των δεξιοτήτων των ανθρώπων που διαβιούν στον τόπο μας. Η βασικότερη επιδίωξη είναι η ενίσχυση της ορατότητας των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες και οι μετανάστες. Βασικότερη όλων αποτελεί το αίτημα για αναγνώριση, πρωτίστως της ύπαρξης τους, ακολούθως ως προς τις συνθήκες διαβίωσής τους. Η ένταξή τους δεν μπορεί να συντελεστεί στις δομές προσωρινής, πλην μόνιμης φιλοξενίας. Εμείς θέλουμε οι πρόσφυγες κι οι μετανάστες να ενταχθούν μέσα στην κοινωνία δίπλα μας και να συμβάλλουμε στην προσπάθειά μας για τη συλλογική πρόοδο.

Η Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων είναι μία εξαιρετική αφορμή, για να ανοίξουμε, επιτέλους, τον διάλογο πιυ αφορά την αρμονική συμβίωση, μεταξύ πληθυσμών με διαφορετικά χαρακτηριστικά, αναδεικνύοντας αυτά που μας ενώνουν, κι όχι αυτά που μας χωρίζουν”.

Συγκεντρώστε περισσότερες πληροφορίες για την Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, πατώντας στα παρακάτω links:

Χάρτης Θεμελιωδών Δικαιωμάτων ΕΕ: https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EL/TXT/?uri=LEGISSUM%3Al33501

Οικουμενική Διακήρυξη για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα: https://www.ohchr.org/EN/UDHR/Pages/Language.aspx?LangID=grk Ακολουθήστε τις σελίδες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης του Ελληνικού Forum Προσφύγων:

Facebook: https://www.facebook.com/Greekforumofrefugees

Twitter: https://twitter.com/Refugeegr

Instagram: @gfr_fc_athens & @greekforumofrefugees

Ακολουθήστε το goalpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις