Αυτά είναι τα νέα μέτρα που ισχύουν από αύριο Παρασκευή (24/12)

Περιορισμούς χωρίς lockdownαποφάσισε η κυβέρνηση όπως σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου. Θα κάνουμε και για την μετάλλαξη Όμικρον ό,τι απαιτείται προκειμένου να την αντιμετωπίσουμε με όσο το δυνατόν καλύτερο τρόπο χωρίς πανικό, σταθμίζοντας όλα τα δεδομένα, ακούγοντας όλες τις εισηγήσεις αλλά και χωρίς εφησυχασμούς, δήλωσε ο κ. Οικονόμου. «Προφανώς και ο κόσμος που είναι εμβολιασμένος θα μπορέσει να επισκεφτεί τους δικούς του να βγει στην αγορά να διασκεδάσει», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι με τα δεδομένα που έχουμε στη διάθεσή μας θα προχωρήσουμε στο επόμενο διάστημα.

Σε δύο «δόσεις» τα νέα μέτρα

Κρίθηκε επιτακτικό να ληφθούν μέτρα λόγω της μετάλλαξης Όμικρον, τόνισε ο Θάνος Πλεύρης. Όπως είπε ο υπουργός Υγείας, η χώρα μας βίωσε την ένταση του κύματος της μετάλλαξης Δέλτα και τις τελευταίες εβδομάδες βρισκόμασταν σε μία ύφεση αλλά παράλληλα υπήρχε μία εξάπλωση της μετάλλαξης όμικρον. «Τις τελευταίες δύο ημέρες παρατηρείται μία αύξηση των κρουσμάτων την οποία προσπαθούμε να αποκωδικοποιήσουμε αν σχετίζεται με το συγχρωτισμό ή αν παράλληλα πίσω από την Δέλτα υποκρύπτεται και η όμικρον. Τα στοιχεία που έχουμε για την όμικρον αναφέρουν ότι στο σκέλος της μεταδοτικότητας είναι πάρα πολύ υψηλή. Υπάρχουν κάποια αισιόδοξα μηνύματα αλλά τις επόμενες 10 με 15 μέρες θα έχουμε μια πιο σαφή εικόνα ως εκ τούτου έχει κριθεί επιτακτικό να ληφθούν μέτρα», σημείωσε ο Θάνος Πλεύρης.

 

Τα μέτρα θα ληφθούν σε δύο «δόσεις». Από αύριο Παρασκευή 24 Δεκεμβρίου έως 2 Ιανουαρίου, ενώ από τις 3 Ιανουαρίου θα ισχύσουν και άλλα.

 

Από αύριο Παρασκευή στις 6 το πρωί ισχύουν τα εξής νέα μέτρα:

  • Υποχρεωτική μάσκα παντού σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους. Αφορά και τη διασκέδαση και τα γυμναστήρια.
  • Διπλή μάσκα ή μάσκα αυξημένης προστασίας σε σούπερ μάρκετ και ΜΜΜ
  • Απαγορεύονται δημόσιες εκδηλώσεις κατά τις εορτές
  • Οι επισκέπτες πέρα από το PCR 72 ωρών ή rapid test 24 ωρών, επειδή υπάρχουν δείγματα ότι η νόσος εμφανίζεται μετά από αυτό το χρονικό διάστημα, καλούνται να επαναλαμβάνουν το τεστ την δεύτερη ημέρα και την τέταρτη ημέρα από την είσοδο τους στην χώρα
  • Αυστηρή σύσταση για τεστ πριν από κάθε κοινωνική εκδήλωση

Όπως σημείωσε ο κ. Πλεύρης στις 27 Δεκεμβρίου θα συνεδριάσει εκ νέου η επιτροπή των ειδικών για να εισηγηθεί νέα μέτρα για αθλητικές εκδηλώσεις και τηλεργασία που θα ισχύουν από τις 3 Ιανουαρίου και μετά. Σε καμία περίπτωση δεν θα περιλαμβάνουν lockdown, τόνισε ο υπουργός Υγείας.

Τα νέα μέτρα ανακοίνωσαν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου και ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης.

ethnos.gr

Ακολουθήστε το goalpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις