Σύλλογος Δρομέων Υγείας Βόλου: Ο απολογισμός του 2021 (photos)

Για 2η συνεχόμενη χρονιά τα μέτρα που εφαρμόζονται ενάντια στην πανδημία, έφεραν πολλές αλλαγές στις καθημερινές μας δραστηριότητες. Έτσι επηρεάστηκε και ο αθλητισμός, και δράσεις όπως το τρέξιμο στο πρώτο μισό του έτους επιτρέπονταν μόνο στην ατομική τους μορφή, ενώ από το καλοκαίρι άρχισαν ξανά και οι αγώνες.

Ο Σύλλογος Δρομέων Υγείας Βόλου προσάρμοσε κάθε δράση του στις απαιτήσεις της Πολιτείας με αποτέλεσμα και φέτος όλα να γίνουν στην εντέλεια, και το κυριότερο με ασφάλεια χωρίς να κινδυνεύσει η υγεία κάποιου αθλητή ή συγγενών και φίλων του. Ωστόσο από άλλες αιτίες υπήρξαν πολύ δυσάρεστα γεγονότα. Έτσι, στις 8 Μαΐου ο δρομέας του συλλόγου Δημήτρης Παπαχρήστος έχασε τη ζωή του κατά την ποδηλατική του προπόνηση παρασυρόμενος από αυτοκίνητο στην οδό Λαρίσης. Η πεζοπορία από τον Άγιο Ονούφριο στις Σταγιάτες αφιερώθηκε στη μνήμη του, ενώ την 1η Μαΐου 2022 ο ΣΔΥΒ θα διοργανώσει τον 1ο Ορεινό Αγώνα Πηλίου «Δημήτρης Παπαχρήστος» στην Ανακασιά Πηλίου, στα μέρη όπου έζησε και προπονούταν ο αθλητής.

Στις 2 Νοεμβρίου από αντίστοιχο τρόπο χάθηκε στη Θεσσαλονίκη η πιο αγαπημένη αθλήτρια της Ελλάδας και μία από τους πιο άξιους ανθρώπους, η Δήμητρα Ιορδανίδου. Ο ΣΔΥΒ τίμησε τη μνήμη της στους Μαραθωνίους Αθήνας και Θεσσαλονίκης, και στις 28 Νοεμβρίου στον Βόλο με τρέξιμο στον Βόλο φορώντας κάθε δρομέας τον αριθμό με το όνομά της, κάτι που ο σύλλογος θα κάνει κάθε Νοέμβριο.

Στις 5 Δεκεμβρίου δρομέας του ΣΔΥ Βόλου χτυπήθηκε από αυτοκίνητο κατά την προπόνηση στον δρόμο Βόλου-Αγριάς, έπεσε στη θάλασσα και ακόμη νοσηλεύεται στο νοσοκομείο. Ο Σύλλογος κατέθεσε στις αρχές αιτήματα σχετικά με την ασφάλεια των αθλητών και αθλούμενων, ενώ ζητά να είναι όσο το δυνατό περισσότερες ώρες ανοιχτά τα στάδια Πανθεσσαλικό και ΕΑΚ αντί να βρίσκονται συχνά κλειστά, ακόμη και απροειδοποίητα.

Στις 7 Φεβρουαρίου υπήρξε μία σύλληψη στη Μακρινίτσα, ένα πρόστιμο 5.000 ευρώ και 5 πρόστιμα των 300 ευρώ κατά τη διάρκεια ατομικής πεζοπορίας στον Πήλιο εναντίον δύο μελών του ΣΔΥ Βόλου και 4 άλλων άσχετων περιπατητών, με την κατηγορία της συνάθροισης πεζοπορίας. Ο ΣΔΥ Βόλου συνέχισε κανονικά τις ίδιες δράσεις πάντα σε ατομικό επίπεδο με πλήρη δημοσιότητα που έφτασε μέχρι και πρωτοσέλιδο στις εφημερίδες, και παρότι ο σύλλογος έκανε μέχρι και επανάληψη της ίδιας ακριβώς δράσης στη Μακρινίτσα γνωστοποιώντας τη παντού, δεν υπήρξε επανάληψη των διώξεων από τις αρχές. Το θέμα από την πρώτη ημέρα πήρε πανελλαδική διάσταση στον αθλητικό και όχι μόνο χώρο, η συμπαράσταση της αθλητικής κοινότητας από την πρώτη στιγμή ξεπέρασε κάθε προηγούμενο, και ο ΣΔΥ Βόλου θα διεκδικήσει μέχρι τέλους τη δικαίωση και την αποκατάστασή του. Έντονη ήταν η αντίδραση του ΣΔΥ Βόλου και για άλλα περιστατικά προστίμων που υπήρξαν εναντίον αθλητών και αθλούμενων για παράδειγμα στην παραλία Βόλου, που ο σύλλογος χαρακτηρίζει αδικαιολόγητα.

Στα ευχάριστα γεγονότα, μία ζωή συνέβαλε να σωθεί η γυμνάστρια, ναυαγοσώστρια, αθλήτρια του ΣΔΥΒ Λαμπρινή Δανιηλίδου που με την εμπειρία της διαπίστωσε ότι το φαινομενικά όχι μεγάλο πρόβλημα που αντιμετώπισε κοριτσάκι 15 μηνών στη Θάσο τον Ιούνιο, ήταν στην πραγματικότητα πάρα πολύ σοβαρό, Η αθλήτρια προσέφερε άμεσα τις πρώτες βοήθειες, και ειδοποίησε το Κέντρο Υγείας το οποίο με υπεράνθρωπες προσπάθειες κράτησε το παιδί στη ζωή.

Ένα νέο παραθαλάσσιο μονοπάτι από τον Άγιο Στέφανο στην Κριθαριά ανέδειξαν και παρέδωσαν τον Ιανουάριο με ατέλειωτο κόπο πολλών εβδομάδων ο Γιώργος Καλαντζής, ο Θανάσης Οικονόμου από τον ΣΔΥΒ, όπως και ο Γιάννης Προκοπίου από τον Φυσιολατρικό Όμιλο Πάνα. Σε αυτό έγινε η πρώτη πεζοπορία όλων των εποχών στις 17 Ιανουαρίου, και ένα μήνα μετά επαναλήφθηκε με καθαρισμό όλων των παραλιών. Στις 30 Ιανουαρίου 2022 ο ΣΔΥΒ θα πραγματοποιήσει στο μονοπάτι το 1ο Κριθαριά Trail.

Από τις διοργανώσεις του συλλόγου, για 2η συνεχόμενη χρονιά δεν έγινε τον Απρίλιο ο 6ος Ημιμαραθώνιος Βόλου. Θα πραγματοποιηθεί στις 3 Απριλίου 2022. Στις 17 και 18 Απριλίου 2021 εκατοντάδες δρομείς από όλη την Ελλάδα έτρεξαν virtual τον Ημιμαραθώνιο Βόλου στην περιοχή τους, και στον Βόλο. Ο ΣΔΥΒ διοργάνωσε στις 10 Οκτωβρίου το 2ο ΗΡΑΚΛΗΣ Γορίτσα Trail, έναν αγώνα που θα μείνει αξέχαστος στους trail runners από όλη την Ελλάδα που έτρεξαν, λόγω της καταρρακτώδους βροχής που έπιασε κατά τη διάρκεια του αγώνα.

Ο 38ος Αυθεντικός Μαραθώνιος Αθήνας έγινε στις 13-14 Νοεμβρίου και ο ΣΔΥΒ μετείχε με 101 δρομείς πραγματοποιώντας αποστολή με λεωφορείο, και κάνοντας οργάνωση πολλών εβδομάδων για όσα χρειάζονταν, ειδικά λόγω του πολύ αυστηρού πρωτοκόλλου. Η διαμονή έγινε σε ξενοδοχείο 4 αστέρων κοντά στο Καλλιμάρμαρο. Επρόκειτο για μία ακόμη χρονιά, για την μεγαλύτερη αθλητική αποστολή που γίνεται από τη Μαγνησία για οποιοδήποτε άθλημα. Ο ΣΔΥ Βόλου επιφύλασσε σε κάθε αθλητή του και μια έκπληξη, καθώς καθένας παρέλαβε δωρεάν το νέο t-shirt του συλλόγου. Αυτό μπορεί να το παραλαμβάνει δωρεάν και κάθε μέλος ή νέο μέλος του συλλόγου, με μόνη προϋπόθεση την εξόφληση της συνδρομής μέλους 2021, 5 ευρώ.

Μία εβδομάδα μετά έγιναν μέσα σε μία ημέρα ο Μαραθώνιος Θεσσαλονίκης και ο Νυχτερινός Ημιμαραθώνιος, και ο ΣΔΥΒ είχε 63 συμμετοχές. Σε αυτούς ακόμη τους αγώνες εκτός Μαγνησίας ο ΣΔΥ Βόλου είχε διψήφιο αριθμό συμμετοχών μέσα στο έτος :

31 στον 15ο Γύρο Λίμνης Ιωαννίνων 18-19/9
27 στο 8ο Αχίλλειο Άθλο στα Φάρσαλα 26/9
25 στο Zagori Mountain Running 24-25/7
18 στο 1ο Καστράκι Trail Run Γρεβενά 24/10
17 στον Χειμωνιάτικο Ενιπέα 12/12
14 στο Karya Olympus Trail 2021 20/6
11 στο Pourlia Trail 3/10
10 στον Olympus Marathon 26-27/6
10 στον Hercules Marathon Οίτη Φθιώτιδας 26/9

Συνολικά 87 ήταν οι διοργανώσεις δρόμου και βουνού που έτρεξαν οι δρομείς του ΣΔΥ Βόλου στο 2021, και 136 οι αγώνες μαζί με τις παράλληλες αποστάσεις που γίνονταν. Από τους αγώνες της Μαγνησίας εκτός από τον αγώνα της Γορίτσας, αυτές ήταν οι κυριότερες συμμετοχές :

48 στον 5ο Αγώνα Δρόμου Αλμυρού «Almyros City – Zerelia Lakes» 3/10
34 στον 19ο Αγώνα Θυσίας, Δράκεια Πηλίου 19/12
28 στον Ρήγειο Δρόμο 10/10
23 στο Ultra Pelion Trail 28-29/8
23 στο 9o Skiathos Trail Run 19/9
19 στο 1ο Skopelos Trail Race 5/9
13 στον 2ο Καραμάνειο Δρόμο Υγείας Δράκεια 21/7
Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Βετεράνων Πανθεσσαλικό 19-20/6
Τρέχω για τη Φλόγα 17/10

Πάρα πολλά μέλη του ΣΔΥ Βόλου είχαν μεγάλες επιτυχίες μέσα στο 2021. Στη λίστα των καλύτερων Ελλήνων και Ελληνίδων μαραθωνοδρόμων 2021, όσων πετυχαίνουν επίδοση κάτω των 3 και 4 ωρών αντίστοιχα, εντάχθηκαν οι Γιώργος Δαφνής (2:48:31 Θεσσαλονίκη), Χρήστος Παρασκευάς (2:50:35 Θεσ/κη), Ανδρέας Βύρλιος (2:58:33 Αθήνα), Βάνα Σπύρου (3:49:42 Θεσ/κη και 3:54:12 Αθήνα). 14 ήταν οι δρομείς του ΣΔΥΒ που κέρδισαν τη γενική κατάταξη αγώνα στο 2021 (10 άνδρες, 4 γυναίκες), και 57 (35+22) μαζί με όσους βραβεύτηκαν στις 3αδες ή στις κατηγορίες.

Από τους αγώνες υπεραπόστασης που έτρεξαν οι δρομείς του ΣΔΥ Βόλου, εντυπωσιακά ήταν τα 263 χιλιόμετρα σε 71 ώρες και 3 λεπτά από τον Θανάση Αλεξίου στο Frozen Peaks Panorama στο Νευροκόπι. Ο Φιλάρετος Μπούκης εκτός από τις άλλες πρωτιές, τερμάτισε νικητής του Olympus Mythical Trail 100χλμ. Μεγάλη νίκη κατέκτησε ο Βασίλης Τιμπλαλέξης στον αγώνα 59 χιλιομέτρων, 1ος Δρόμος Ωραίας Ελένης.

Ο τυφλός δρομέας του ΣΔΥΒ Γιώργος Παρίσσης έκλεψε και φέτος την παράσταση πανελλαδικά αγωνιζόμενος σε πολλές διοργανώσεις με αποκορύφωμα τον Μαραθώνιο Αθήνας.

Ο ΣΔΥ Βόλου βρέθηκε μέσα στο έτος και στο εξωτερικό, με την Ευαγγελία Παπαχρήστου να τρέχει τον 24ο Μαραθώνιο της αθλητικής πορείας της στη Λάρνακα στις 21 Νοεμβρίου. Τον Μαραθώνιο του Ρότερνταμ τερμάτισε ο Γιώργος Σταθούρος. Αρκετούς αγώνες στην Κύπρο έκανε η Μάρω Μακροθανάση με αποκορύφωμα τον trail Sea-to-Sky Cyprus 54χλμ. Στο Βαλκανικό Πρωτάθλημα Βετεράνων Αθλητών Στίβου στην Κορυτσά Αλβανίας αγωνίστηκαν οι Στράτος Συμεωνίδης, Μαρία Διαμαντοπούλου φέρνοντας στην Ελλάδα πολλά χρυσά και όχι μόνο μετάλλια, και πανελλήνιο ρεκόρ απο τον πρώτο με την Εθνική στην σκυτάλη. Σε ποδηλατικούς αγώνες στην Ελβετία και στην Ανδόρα μετείχε ο Γιάννης Κλόκας.

Ατέλειωτες ήταν και οι φιλανθρωπικές δράσεις, ενώ ο ΣΔΥΒ στήριξε τον ποδηλάτη Άγγελο Κριτσιώτη που ολοκλήρωσε τη διαδρομή Βόλος – Θεσσαλονίκη για την Κιβωτό. Πολλά μέλη του ΣΔΥΒ μετείχαν επίσης στο Χάρισε χιλιόμετρα στη Συζωή. Στη διαδρομή του Νίκου Μαγγίτση Όλυμπος – Αγριά σε ετάπ για την οικονομική ενίσχυση του Ορφανοτροφείου μετείχε από τον ΣΔΥΒ ο Δημήτρης Ρούσης. Τα μέλη του συλλόγου και οι οικογένειές τους προσφέρουν αίμα ανά τακτά διαστήματα καθώς λόγω των γεγονότων υπάρχει έλλειψη. Ο αριθμός μητρώου του ΣΔΥ Βόλου στις Κεντρικές Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες Διαχείρισης Εθνικού Μητρώου Εθελοντών Αιμοδοτών, είναι ο 15211.

Ο 10χρονος Γιάννος Μακρυγιάννης έτρεξε τον πρώτο του Μαραθώνιο 42.195 μέτρων, και είναι ο νεαρότερος δρομέας του ΣΔΥΒ που κάλυψε έστω άτυπα και μέσα σε τρεις βδομάδες την απόσταση τρέχοντας καθημερινά από ένα ως 5 χιλιόμετρα, με μέσο όρο 2χλμ ανά ημέρα.

Σε άλλα αθλήματα, σε πολλούς ποδηλατικούς αγώνες μετείχε ο Γιάννης Κλόκας, σε κολυμβητικό ο Γιάννης Μελαχροινάκης, σε τρίαθλο αρκετά μέλη του ΣΔΥΒ, άλλα μέλη σε πεζοπορίες και ορειβασίες που έφτασαν ως και την κορυφή της Ελλάδας, τον Μύτικα στον Όλυμπο. Στο πρώτο μισό κυρίως του έτους που δεν πραγματοποιούνταν αγώνες και που ήταν κλειστά τα στάδια, έγιναν 24 ατομικές πεζοπορίες και 96 ατομικές προπονήσεις. Στις 4 Ιουλίου συμπληρώθηκαν 4 χρόνια από την ημέρα που ο Δημήτρης Κοντογιάννης έφυγε από τη ζωή και προς τιμή του έγινε πεζοπορία στις Μηλιές από όπου ο πρώην πρόεδρος του συλλόγου καταγόταν. Στις 13 Ιουνίου έγινε εκδρομή με λεωφορείο και πεζοπορική διαδρομή στο περίφημο Μονοπάτι των Καταρρακτών Χάνια – Μακρυρράχη με 34 συμμετοχές.

Οι αρχαιρεσίες του ΣΔΥΒ έγιναν στις 18 Οκτωβρίου, και το νέο ΔΣ που αναδείχθηκε είναι το εξής : Πρόεδρος Παλάντζας Κώστας, Αντιπρόεδρος Παπαχρήστου Ευαγγελία, Γραμματέας Αντωνίου Γιάννης, Ταμίας Τρύφωνος Σπύρος, μέλη Καλαντζής Γιώργος, Κοτρώνης Κώστας, Μιχαλόπουλος Μάριος. Αναπληρωματικοί Κουτσουμπές Απόστολος, Αλεξίου Αθανάσιος, Καραδημητρίου Ευστάθιος. Μεγάλη τιμή αποτελεί επίσης για τον ΣΔΥ Βόλου η εκλογή του Κ. Παλάντζα στο ΔΣ της Ελληνικής Ομοσπονδίας Συλλόγων Λαϊκού Μαζικού Αθλητισμού – Υπεραποστάσεων, της οποίας ο ΣΔΥ Βόλου αποτελεί ιδρυτικό μέλος, κατόπιν των εκλογών που πραγματοποιήθηκαν στις 20 Μαρτίου.

Στη θέση του προέδρου της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών και Κέντρων Υγείας Μαγνησίας εξελέγη ο γιατρός, μέλος του ΣΔΥΒ Νίκος Χαυτούρας. Ανάμεσα στα 441 μέλη του Συλλόγου Δρομέων Υγείας Βόλου, οι 56 από αυτούς είναι εργαζόμενοι στο Γενικό Νοσοκομείο Βόλου, ή απασχολούνται σε διάφορους κλάδους που σχετίζονται με την Ιατρική.

Για πρώτη φορά στο 2021 δεν πραγματοποιήθηκε κοπή πίτας και βραβεύσεις από τον ΣΔΥΒ λόγω των μέτρων για την πανδημία. Για το 2022 ο σύλλογος προγραμματίζει τις εξής διοργανώσεις σε συνεργασία με φορείς και συλλόγους :
30 Ιανουαρίου 2022 : 1ο Κριθαριά Trail 2022.
3 Απριλίου 2022 : 6ος Ημιμαραθώνιος Βόλου 2022.
1 Μαΐου 2022 : 1ος Ορεινός Αγώνας Πηλίου «Δημήτρης Παπαχρήστος».
11-12 Ιουνίου 2022 : Κένταυρος Pelion Marathon 2022.
17 Σεπτεμβρίου 2022 : 1ο Pelion Night Trail.
9 Οκτωβρίου 2022 : 3ο ΗΡΑΚΛΗΣ Γορίτσα Trail 2022.

Ο ΣΔΥ Βόλου συνεργάστηκε και στο 2021 άψογα με όλους τους φορείς, συλλόγους και σωματεία του Βόλου, της Μαγνησίας και της Ελλάδας που ευχαριστεί πολύ. Ειδικά ευχαριστεί επίσης τη Λέσχη Ειδικών Δυνάμεων Μαγνησίας, τους χορηγούς του συλλόγου και των αγώνων του, τις εφημερίδες, sites, ΜΜΕ που προέβαλαν τις δραστηριότητες του ΣΔΥ Βόλου.

85 νέα μέλη γράφτηκαν μέσα στο έτος στον ΣΔΥ Βόλου, με συνέπεια ο σύλλογος να αριθμεί 441 λίγο πριν μπει στην 33η χρονιά της ιστορίας του, από 356 που ήταν πέρυσι στις 31 Δεκεμβρίου 2020. Ο σύλλογος ευχαριστεί τα μέλη του που κάθε ένας διαθέτοντας προσωπικό χρόνο, κόπο και ιδρώτα οδηγούν τον σύλλογο και το άθλημα στα αξιοθαύμαστα επίπεδα πανελλήνιας επιτυχίας και αναγνώρισης.

Ο Σύλλογος Δρομέων Υγείας Βόλου
και η διοργάνωση του Ημιμαραθωνίου Βόλου
εύχονται σε όλο τον κόσμο

Ευτυχισμένο το 2022

και στην δρομική κοινότητα της Ελλάδας
ατέλειωτα χιλιόμετρα
και πλούσιο έργο!

default

Ακολουθήστε το goalpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις