Αυτά είναι τα νέα μέτρα που ισχύουν από σήμερα (30/12)

Με επιβεβαιωμένο τον μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων από τις αρχές της πανδημίας χθες, στην επίσπευση των υγειονομικών περιορισμών που επρόκειτο να εφαρμοστούν από τις 3 Ιανουαρίου οδηγήθηκε και η Αθήνα, ώστε τελικά τα νέα μέτρα να τίθενται σε εφαρμογή από σήμερα στις 6 το πρωί και μέχρι τις 16 Ιανουαρίου.

Τα νέα μέτρα
Για την εργασία:
 • Τηλεργασία σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα σε ποσοστό έως και 50%
 • εφαρμογή κυλιόμενου ωραρίου.

Για την εστίαση – διασκέδαση:

 • Λειτουργία των καταστημάτων εστίασης και διασκέδασης έως τις 12.00 τα μεσάνυχτα
  Απαγόρευση της μουσικής
 • Υποχρεωτική χρήση μάσκας υψηλής προστασίας (FFP2/KN95), ή διπλής για τους εργαζόμενους στην εστίαση,
 • Πελάτες μόνο καθήμενοι -απαγόρευση ορθίων πελατών
 • Μετρικές αποστάσεις στα τραπεζοκαθίσματα και όριο 6 ατόμων ανά τραπέζι.

Ειδικά για το ρεβεγιόν της Πρωτοχρονιάς, δηλαδή για την νύχτα της 31ης Δεκεμβρίου προς την 1η Γενάρη 2022, θα ισχύσουν όλα τα παραπάνω μέτρα, με εξαίρεση το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων εστίασης- διασκέδασης, που θα παραταθεί μέχρι τις 2 το πρωί.

Για τα γήπεδα:

 • Πληρότητα εμβολιασμένων θεατών θα είναι έως το 10% της χωρητικότητας τους, με πλαφόν θεατών τα 1.000 άτομα.
 • Αν το μέτρο δεν τηρηθεί οι αγώνες θα γίνονται κεκλεισμένων των θυρών.

Για τις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων

 • Επίσκεψη στις μονάδες μόνο με τη διενέργεια PCR test διάρκειας 48 ωρών.

Για τα νοσοκομεία/νοσηλευτικά ιδρύματα

 • Απαγόρευση εισόδου για τους ιατρικούς επισκέπτες
 • Εντατικοποίηση των ελέγχων στα επισκεπτήρια.

 

Για τα σούπερ μάρκετ και τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς:

 • Υποχρεωτική χρήση μάσκας υψηλής προστασίας (FFP2/KN95), ή διπλής από τους εργαζόμενους στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, στα σούπερ μάρκετ, αλλά και όπου παρατηρείται συνωστισμός.

Για τα πάρτι

 • Απαγόρευση διενέργειας εκδήλωσης πάρτι σε δημόσιο ή ιδιωτικό χώρο, για να αποφευχθεί η μεταφορά τής διασκέδασης σε άλλους χώρους.

Κυρίαρχη η «Omicron»

Η παραλλαγή «Omicron» έχει κυριαρχήσει ήδη και στην Ελλάδα, γνωστοποίησε, άλλωστε, χθες ο Υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, εντοπίζοντας τις ρίζες της εκτεταμένης διάδοσής της στις νεότερες ηλικίες. Συγκεκριμένα, τα άτομα ηλικίας 18-30 ετών είναι αυτά που κατά βάση νοσούν ασυμπτωματικά, με τον κ. Πλεύρη να συνιστά την αποφυγή του συγχρωτισμού της νεολαίας με άτομα μεγαλύτερης ηλικίας στα παραδοσιακά τραπέζια των ημερών, προτρέποντας μάλιστα τους πολίτες να προβούν σε διαγνωστικά τεστ, πριν παρακαθίσουν σε αυτά ως συνδαιτημόνες.

Επισπεύδονται οι εμβολιασμοί

Παράλληλα, ένα βήμα πιο κοντά ήρθε χθες και το ενδεχόμενο επέκτασης της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών με την νέα χρονιά, όπως και η αναθεώρηση της χρονικής ισχύος των πιστοποιητικών εμβολιασμού από πλευράς της κυβέρνησης, ώστε να «στεγανοποιηθεί» όσο το δυνατόν περισσότερο η ελληνική κοινωνία απέναντι στην πλέον μεταδοτική εκδοχή της πανδημίας του κορωνοϊού. Το γεγονός ότι η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας προκαλείται από ασθενείς που νοσούν ακόμη από την μετάλλαξη «Δέλτα» έχει κινητοποιήσει το αρμόδιο Υπουργείο για την εξεύρεση «εφεδρειών», το οποίο ακολούθως έχει προχωρήσει -για το σκοπό αυτό- σε συμφωνία με τον ιδιωτικό τομέα, ώστε αυτός να διαθέσει με τη σειρά του κλίνες και προσωπικό, αν το ΕΣΥ φτάσει σύντομα στα όριά του.

Θετική μεταβλητή στην πολυπαραγοντική εξίσωση που καλείται να επιλύσει το Μέγαρο Μαξίμου ως προς την νέα μετάλλαξη αποτελεί η εμβολιαστική κάλυψη του γενικού πληθυσμού, η οποία έχει ανέβει κατά 10 μονάδες το τελευταίο διάστημα, σε συνδυασμό με τη δυνατότητα των διαθέσιμων εμβολίων να αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά την νέα παραλλαγή «Όμικρον», ώστε να αποκλιμακωθεί μεσοπρόθεσμα ο αριθμός των εισαγωγών, όπως και το ποσοστό παρατεταμένων νοσηλειών στις δομές του ΕΣΥ.

«Τα δεδομένα ακόμα για την νόσο που προκαλεί η Omicron σε συγκεκριμένες ηλικίες δεν είναι πλήρη, αλλά η λογική λέει πως ο πλήρως εμβολιασμένος ακόμα και με συννοσηρότητες θα έχει ηπιότερη νόσηση. Από περιστατικά που μας αναφέρονται στα νοσοκομεία για άτομα που ήταν πλήρως εμβολιασμένα, φαίνεται ότι η νόσηση είναι ήπια», εξήγησε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ, Θάνος Δημόπουλος, επισημαίνοντας παράλληλα πως «αν κάποιος έχει τα παραμικρά συμπτώματα που συνάδουν με κοινό κρυολόγημα, να σκεφτεί την Όμικρον και να αποφύγει την επαφή με άλλους».

3 πράγματα

Αντιπαραβάλλοντας τον τρόπο αναχαίτισης της «Omicron» μεταξύ Λονδίνου και Αθήνας, ο Καθηγητής Πολιτικής Υγείας στο LSE, Ηλίας Μόσιαλος περιέγραψε ότι «στις χώρες με υψηλά ποσοστά εμβολιασθέντων και 3ης δόσης, ίσως η επίπτωση στο σύστημα υγείας να είναι μικρότερη, ειδικά αν η Omicron προκαλεί πιο ήπια νόσο». «Αλλά, δυστυχώς εάν στην Ελλάδα έχουμε πολλούς που θα νοσήσουν, ίσως έχουμε και πολλές εισαγωγές στα νοσοκομεία, σε μικρό διάστημα. Και αυτό προσπαθούμε να αποφύγουμε» παρατήρησε στην ίδια κατεύθυνση ο κ. Μόσιαλος, καταλήγοντας πως «για να μπορέσουμε να ελέγξουμε το κύμα προέχουν 3 πράγματα: αύξηση των εμβολιασμών, τρίτη δόση για όσους δεν την έχουν κάνει ακόμη και αυστηρή τήρηση των μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας».

Ακολουθήστε το goalpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις