Μετάλλαξη Όμικρον: Τι συμπτώματα θα έχετε ανάλογα με το εμβόλιο που έχετε κάνει και τις δόσεις

Η προστασία που προσφέρουν τα εμβόλια κατά του κορονοϊού έναντι στης σοβαρής νόσου από τη μετάλλαξη Όμικρον απασχολεί δεκάδες ερευνητικά κέντρα και επιστήμονες ανά τον κόσμο. Ανάμεσα σε πολλές δημοσιεύσεις, εντάσσεται κι αυτή του γνωστού γιατρού Επειγόντων του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Κολούμπια της Νέας Υόρκης, Κρέγκ Σπένσερ.

Αναλύοντας τον τρόπο με τον οποίο η μετάλλαξη Όμικρον προσβάλλει τους εμβολιασμένους με την τρίτη και δεύτερη δόση, καθώς και όσους δεν έχουν εμβολιαστεί καθόλου, καταλήγει πως είναι μεν λιγότερο σοβαρή από την παραλλαγή δέλτα, όμως, όλα εξαρτώνται από τις δόσεις εμβολίου που έχουμε λάβει.

Ο Κρεγκ Σπένσερ, με αναρτήσεις του στο twitter ανέφερε μέσα από τις παρατηρήσεις εκατοντάδων ασθενών τα συμπεράσματα στα οποία κατέληξε, τα οποία είναι τα εξής:

Όλοι οι ασθενής που πάσχουν από Όμικρον και έχουν κάνει την 3η «αναμνηστική» δόση έχουν ήπια συμπτώματα, όπως λέει:

«Λέγοντας ήπια εννοώ κυρίως πονόλαιμο. Πολύ πονόλαιμο και επίσης κόπωση, σε συνδυασμό με κάποιους μυϊκούς πόνους. Ωστόσο, δεν εμφανίζουν δύσπνοια και μια δυσκολία στην αναπνοή. Όλα ταλαιπωρούνται, αλλά είναι ασφαλείς», τονίζει ο Σπένσερ.

 

Ασθενείς με Όμικρον που έχουν κάνει δύο δόσεις εμβολίου

Σύμφωνα με τον Δρ. Σπένσερ, οι περισσότεροι ασθενείς που είχαν κάνει δύο δόσεις Pfizer ή Moderna, είχαν μεν ήπια συμπτώματα, αλλά περισσότερα από όσους είχαν κάνει την τρίτη δόση:

«Είχαν περισσότερη κόπωση και πιο υψηλό πυρετό. Επίσης περισσότερο βήχα. Η εικόνα τους ήταν λίγο πιο επιβαρυμένη συνολικά, αλλά και πάλι δεν είχαν δύσπνοια και καμία δυσκολία στην αναπνοή. Μπορώ να πω ότι η εικόνα τους ήταν συνολικά ικανοποιητική», είπε .

 

Όσοι από τους ασθενείς με κορονοϊό και παραλλαγή Όμικρον είχαν κάνει μία δόση εμβολίου Johnson & Johnson και δεν είχαν προχωρήσει σε αναμνηστική δόση, δεν είχαν ιδιαίτερα καλή εικόνα, σύμφωνα με τον ίδιο:

«Οι περισσότεροι ασθενείς που έχω δει και οι οποίοι έλαβαν το μονοδοσικό εμβόλιο Johnson & Johnson ήταν συνολικά σε χειρότερη κατάσταση, με φρικτούς πόνους και πυρετό για λίγες ή περισσότερες μέρες. Ένοιωθαν αδύναμοι και κουρασμένοι. Κάποιοι υπέφεραν από συμπτώματα δύσπνοιας και βήχα. Αλλά κανένας, ωστόσο, δεν χρειάστηκε νοσηλεία και παροχή οξυγόνου. Περνούσαν δύσκολα, αλλά δεν κινδύνευε η ζωή τους», τόνισε ο Δρ. Κρέγκ Σπένσερ.

Ασθενείς με Όμικρον και χωρίς εμβολιασμό

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε ο γιατρός από το νοσοκομείο όπου εργάζεται, οι μη εμβολιασμένοι, εμφανίζουν δεδομένα νοσηλείας 15πλάσια ή και περισσότερο από τους εμβολιασμένους.

«Σχεδόν κάθε ασθενής που χρειάστηκε εισαγωγή στο νοσοκομείο με Covid δεν ήταν εμβολιασμένος. Όλοι υπέφεραν από βαριά δύσπνοια και παρατηρούσαμε πτώση του οξυγόνου τους όποτε επιχειρούσαν να περπατήσουν. Όλοι χρειάζονται την υποστήριξη οξυγόνου για να αναπνέουν σωστά», δήλωσε ο Δρ. Σπένσερ.

Οι συστάσεις γιατρού είναι ξεκάθαρες: Εμβολιαστείτε αν δεν το έχετε κάνει! Προχωρήστε σε δεύτερη δόση από διαφορετικό εμβόλιο εάν είχατε κάνει το μονοδοσικό Johnson & Johnson και κάντε άμεσα την τρίτη αναμνηστική δόση.

«Ως γιατρός επειγόντων, στον οποίο θα εμπιστευτείτε τη ζωή σας αν βρεθείτε στα Επείγοντα Περιστατικά στις 3 τα ξημερώματα, σας διαβεβαιώνω ότι θα προτιμούσατε να αντιμετωπίστε το επερχόμενο κύμα Όμικρον εμβολιασμένοι», κατέληξε ο Σπένσερ.

 

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το goalpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις