Μαραθώνια συνεδρίαση της ΕΕΑ για το ιδιοκτησιακό καθεστώς της ΠΑΕ Ξάνθη – Παρόντες Πάπας και Ουζουνίδης

Παρουσία του μεγαλομετόχου και προέδρου της ΠΑΕ Ξάνθη Μπιλ Πάπας και του αντιπροέδρου και νομικού συμβούλου της ομάδας Φάνη Ουζουνίδη πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας η ακρόαση της ΠΑΕ Ξάνθη ενώπιον της ΕΕΑ για την υπόθεση του νυν ιδιοκτησίακού της καθεστώτος.

Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε στην μεγάλη αίθουσα του υπουργείου Παιδείας “Ζακλίν ντε Ρομιγί”, εκεί όπου τέτοιες μέρες πριν δυο χρόνια εκδικάστηκε και η περίφημη υπόθεση της δήθεν πολυϊδιοκτησίας της ΠΑΕ Ξάνθη με την ΠΑΕ ΠΑΟΚ. Αν και η ακρόαση της ΠΑΕ Ξάνθη ήταν το μοναδικό θέμα στην ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού, επιλέχθηκε αυτή να πραγματοποιηθεί στην μεγάλη αίθουσα λόγω του Covid και των ασφαλώς αποστάσεων που έπρεπε να υπάρχουν ανάμεσα στα μέλη της Επιτροπής και τους διαδίκους.

Η συνεδρίαση ήταν μαραθώνια για τα δεδομένα της ΕΕΑ. Ξεκίνησε τρία λεπτά πριν τις 12.00 το μεσημέρι, όταν κλήθηκαν οι Μπιλ Πάπας και Φάνης Ουζουνίδης και ολοκληρώθηκε χωρίς να υπάρξει διακοπή περίπου 100 λεπτά μετά, δηλαδή 20 λεπτά πριν τις δύο το μεσημέρι. Για περίπου μια ώρα ο Μπιλ Πάπας και κυρίως ο Φάνης Ουζουνίδης απαντούσαν στο σφυροκόπημα των ερωτημάτων των μελών της Επιτροπής, ενώ ακολούθως στην αίθουσα κλήθηκε ο Έλληνας νομικός εκπρόσωπος της αυστραλιανής τράπεζας Westpac και ενός παραρτήματος της ίδιας τράπεζας στη Νέα Ζηλανδία.

Στην φωτογραφία, οι δυο δικηγοροι συζητούν μεταξύ τους ενώ λίγο πιο δίπλα τους ο Μπιλ Πάπας παρακολουθεί διακριτικά, πριν την έναρξη της συνεδρίασης και αναμένοντας την κλήση τους για να προσέλθουν ενώπιον της έδρας και να καταθέσουν. Αυτή ήταν η πρώτη φορά που ο ίδιος ο Πάπας βρέθηκε ενώπιον των μελών της ΕΕΑ αφού όλες τις προηγούμενες φορές των τελευταίων 16 μηνών όλα τα θέματα τα χειρίστηκε αποκλειστικά ο Φάνης Ουζουνίδης χωρίς να χρειαστεί ούτε μέσω βιντεοκλήσης η προσωπική του παρουσία, κάτι που συνέβη αυτή τη φορά για πρώτη φορά.

Οπως έγινε γνωστό από πηγές της δίκης στο ThrakiSportS, τελικά η καταγγελία στην ΕΕΑ έχει γίνει αποκλειστικά απο τις τράπεζες της Αυστραλίας και καμία καταγγελία ή πρόσθετη παρέμβαση δεν έχουν καταθέσει η ΠΑΕ ΑΕΛ ή ο Αλέξης Κούγιας, παρά τις κατά καιρούς δηλώσεις τους. Στο μικροσκόπιο της ΕΕΑ μπήκε πρωτίστως η δήλωση που φέρεται να έχει κάνει εγγράφως ο Μπιλ Πάπας στο ομοσπονδιακό δικαστήριο της Αυστραλίας, βάσει της οποίας ο ίδιος έχει πουλήσει από τον περασμένο Μάρτιο τις μετοχές της Mazcon, η οποία είναι εταιρεία μέσω της οποίας αγόρασε την ΠΑΕ Ξάνθη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Μπιλ Πάπας δεν αντέκρουσε την αυθεντικότητα του συγκεκριμένου εγγράφου, υποστήριξε ωστόσο ότι μια δήλωση που έγινε στο πλαίσιο μιας αστικής υπόθεσης σε αλλοδαπό δικαστήριο που βρίσκεται σε εξέλιξη δεν σημαίνει ότι αποτελεί και την αλήθεια. Επανέλαβε ότι ήταν και παραμένει ιδιοκτήτης της Mazcon (και μέσω αυτής είναι ιδιοκτήτης της ΠΑΕ Ξάνθη), ενώ σε ερωτήματα σχετικά με το ποθεν έσχες των χρημάτων του για τις εξαγορές αλλά και τις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου που έγιναν, υποστήριξε ότι υπάρχουν στην διάθεση των μελών της ΕΕΑ όλοι οι τραπεζικοί λογαριασμοί και τα εμβάσματα, βάσει των οποίων αποδεικνύεται ότι υπάρχει και πραγματική διοίκηση και πραγματικός χρηματοδότης στην ομάδα της Ξάνθης.

Από την πλευρά της ΠΑΕ Ξάνθη πιστεύουν ότι δεν μπορεί να πληγώνεται το κύρος μιας ΠΑΕ όπως αυτή της Ξάνθης εξαιτίας κατά βάση μόνο δημοσιευμάτων, αφού σε βάρος του Μπιλ Πάπας δεν έχει καν ασκηθεί ποινική δίωξη στην Αυστραλία και τα όποια ζητήματα αντιμετωπίζει με τις τράπεζες εκεί είναι καθαρά αστικής φύσεως και σε καμία περίπτωση ποινικής. Μέρος της δικογραφίας ενώπιον της ΕΕΑ αποτέλεσαν αρκετά δημοσιεύματα εφημερίδων και ιστοσελίδων της Αυστραλίας αλλά και πολλά ρεπορτάζ και αναδημοσιεύσεις τους από το ThrakiSportS, επί των οποίων κλήθηκε να δώσει πειστικές απαντήσεις η πλευρά του Μπιλ Πάπας και της ΠΑΕ Ξάνθη.

Από την πλευρά της θρακιώτικης ομάδας εκφράζεται συγκρατημένη αισιοδοξία ότι τα μέλη της ΕΕΑ θα σταθούν στο ύψος της περίστασης, θα διαπιστώσουν ότι υπάρχει πραγματική διοίκηση και πραγματικός χρηματοδότης στην ΠΑΕ και κατά συνέπεια θα πάψει να υφίσταται αυτή η εκκρεμότητα, που μόνο καλό δεν κάνει στην εικόνα της. Δεν έχει διευκρινιστεί ποιο είναι ακριβώς το αίτημα των τραπεζών της Αυστραλίας, οι οποίες προχώρησαν στην καταγγελία, αλλά παλιότερα δημοσιεύματα μέσων ενημέρωσης της Αυστραλίας υποστήριζαν ότι θα επιδίωκαν να δεσμεύσουν τα περιουσιακά στοιχεία του Μπιλ Πάπας στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένης της ΠΑΕ Ξάνθη, με το επιχείρημα ότι αποκτήθηκαν με χρήματα που εξασφάλισε με απατηλό τρόπο από τα δάνεια που φέρεται να έλαβε.

Η ουσία είναι ότι η υπόθεση συζητήθηκε ενώπιον της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού, μετά από πέντε αναβολές και απασχόλησε αποκλειστικά την συνεδρίαση της Δευτέρας. Ωστόσο άμεσα δεν αναμένεται απόφαση, αφού δόθηκε ολιγοήμερη προθεσμία για υποβολή υπομνημάτων και αμέσως μετά την κατάθεσή τους, θα αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για την διάσκεψη, στην οποία τα επτά από τα μέλη της ΕΕΑ (στη συνεδρίαση παραβρέθηκαν 11 αφού ήταν και κάποια αναπληρωματικά) θα κληθούν να λάβουν την απόφασή τους. Σε κάθε περίπτωση πάντως, όπως έχει αποδείξει η πρόσφατη ιστορία, το όλο θέμα δεν θα τελειώσει με την έκδοση της απόφασης της ΕΕΑ, αλλά θα αποτελέσει το έναυσμα νέων νομικών κινήσεων, είτε η απόφαση είναι προς τη μία είτε προς την άλλη πλευρά.

πηγή: thrakisports.gr

Ακολουθήστε το goalpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις