Κύπελλο Ελλάδος: Προημιτελικά, πράξη πρώτη

Οκτώ ομάδες μπαίνουν στη μάχη των προημιτελικών του Κυπέλλου Ελλάδος στις 19 και 20/01/2022 και σε εννέα μέρες θα είναι γνωστό ποιες θα συνεχίσουν στα ημιτελικά. Οι επτά από τη Super League, ανάμεσά τους οι τέσσερις πρώτες της βαθμολογίας και η μοναδική εκπρόσωπος της Super League 2, η Αναγέννηση Καρδίτσας, δίνουν τους πρώτους αγώνες τους.

Τα τελευταία 12 χρόνια μόνο μία φορά ομάδα που κέρδισε τον πρώτο προημιτελικό, αποκλείστηκε στο δεύτερο παιχνίδι. Ήταν το 2019 ο Πανιώνιος, όταν είχε νικήσει 2-1 τον ΠΑΟΚ και στο δεύτερο παιχνίδι αποκλείστηκε στην παράταση. Για να ξαναβρούμε ομάδα που κέρδισε πρώτο προημιτελικό και αποκλείστηκε πρέπει να γυρίσουμε στο 2009, όταν ο ΠΑΟΚ και η Ξάνθη είχαν αποκλειστεί από Ολυμπιακό και ΑΕΚ αντίστοιχα.

Στο Αγρίνιο…

Ο Παναιτωλικός υποδέχεται στο Αγρίνιο τον περσινό φιναλίστ Ολυμπιακό, τον οποίο δεν έχει νικήσει στην ιστορία του σε 25 επίσημους αγώνες, ενώ πέρσι ο Ολυμπιακός προκρίθηκε από τη μεταξύ τους κόντρα στη φάση των “16” με δύο νίκες 3-0. Διαιτητής θα είναι ο Αριστομένης Κουτσιαύτης (Άρτας), στο 18ο παιχνίδι Κυπέλλου στην καριέρα του.

Στη Λεωφόρο…

Ο Παναθηναϊκός φιλοξενεί την Αναγέννηση Καρδίτσας, με τη διαφορά της μιας κατηγορίας που χωρίζει τις δύο ομάδες να δίνει στους “πράσινους” θεωρητικό προβάδισμα. Ο Παναθηναϊκός αποκλείστηκε πέρυσι στην προημιτελική φάση από τον ΠΑΣ Γιάννενα, ενώ η θεσσαλική ομάδα βρίσκεται για πρώτη φορά σε αυτή τη φάση. Έχει μάλιστα έναν ποδοσφαιριστή στο δυναμικό της, τον Τάσο Λαγό, που αγωνίστηκε με τη φανέλα του Παναθηναϊκού στο τελευταίο Κύπελλο που κατέκτησε το 2014. Στο “Απόστολος Νικολαΐδης” σφυρίζει ο Τάσος Παπαπέτρου (Αθήνα), που φτάνει τους 22 αγώνες Κυπέλλου στην καριέρα του.

Στην Τούμπα…

Στη Θεσσαλονίκη διεξάγεται το μεγάλο παιχνίδι της φάσης αυτής ανάμεσα στον ΠΑΟΚ και την ΑΕΚ, δύο ομάδες με μεγάλη παράδοση στον θεσμό. Οι δυο τους αναμετρήθηκαν σε τελικό τρεις διαδοχικές σεζόν, από το 2017 ως το 2019 ενώ πέρσι βρέθηκαν αντίπαλοι στα ημιτελικά. Και στις τέσσερις αυτές περιπτώσεις ο ΠΑΟΚ ήταν η ομάδα που πανηγύρισε. Η ΑΕΚ έχει να πανηγυρίσει πρόκριση επί του ΠΑΟΚ από το 2011. Οι δύο ομάδες ήταν προγραμματισμένο να παίξουν και για το πρωτάθλημα στις 9 Ιανουαρίου, αλλά ο αγώνας αναβλήθηκε για υγειονομικούς λόγους, ενώ στην Τούμπα για το πρωτάθλημα ο ΠΑΟΚ είχε επικρατήσει με 2-0 στις 26 Σεπτεμβρίου. Διαιτητής θα είναι ο έμπειρος Ούγγρος Ίστβαν Βαντ, που έχει σφυρίξει σε αγώνα Super League και πέρυσι και σε αρκετά ματς ελληνικών ομάδων στην Ευρώπη, αλλά για πρώτη φορά διαιτητεύει αγώνα στο Κύπελλο Ελλάδος…

Στο Χαριλάου…

Στο τελευταίο χρονικά παιχνίδι της 1ης αγωνιστικής (20/01) ο Άρης υποδέχεται στο “Κλεάνθης Βικελίδης” τη Λαμία, την ομάδα που τα τελευταία χρόνια εξελίσσεται σε σύγχρονο… “φονέα των γιγάντων”. Στις επιτυχίες του παρελθόντος σε βάρος της ΑΕΚ, προσέθεσε πρόσφατα και αποκλεισμούς του Παναθηναϊκού και του Ολυμπιακού. Ο Άρης έχει αποκλειστεί μία φορά σε προημιτελική φάση από ομάδα της περιφέρειας σε διπλό αγώνα. Ήταν πριν από 20 χρόνια, όταν δεν τα κατάφερε με την Ξάνθη. Από τότε βρήκε στα προημιτελικά μόλις δύο φορές ομάδα της περιφέρειας και προκρίθηκε. Και τις δύο την… Ξάνθη! Η Λαμία το 2019 απέκλεισε τον Ολυμπιακό στα προημιτελικά, όπως είχε κάνει και πριν από μισό αιώνα. Το 1972 είχε νικήσει στα πέναλτι τον ΟΦΗ στο Ηράκλειο σε μονό αγώνα. Στο παιχνίδι διαιτητής θα είναι ο Αθηναίος Κώστας Περράκης, στο πρώτο παιχνίδι της καριέρας του στον θεσμό!

Το πρόγραμμα:

Τετάρτη 19 Ιανουαρίου

15.00 Παναιτωλικός – Ολυμπιακός

17.00 Παναθηναϊκός – Αναγέννηση Καρδίτσας

19.00 ΠΑΟΚ – ΑΕΚ

Πέμπτη 20 Ιανουαρίου

21.30 Άρης – Λαμία

Οι πρώτοι σκόρερ του Κυπέλλου: 6 γκολ: Βαγγέλης Τσεβανέδης (ΑΕ Λευκίμμης) 4 γκολ: Χαράλαμπος Σάμιος (Εθνικός Πειραιά), Ηλίας Ιγνατίδης (Ποσειδών Μηχανιώνας), Κώστας Τσίτας (Άρης Σούδας) Οι πρώτοι σε ασίστ του Κυπέλλου: 3 ασίστ: Ντάρκο Γέβτιτς (ΑΕΚ), Παναγιώτης Παπανικολάου (Αήττητος Σπάτων), Μάριος Παπαδόπουλος (Άγιος Νικόλαος), Γιώργος Νικόλτσης (Άρης Σούδας), Γρηγόρης Κυζιρίδης (Εδεσσαϊκός), Ραφαέλ Ζέλο (Ηλιούπολη).

Ακολουθήστε το goalpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις