Η Ουκρανία συμφώνησε για συνομιλίες με τη Ρωσία

Τη συμφωνία με τη Ρωσία για διεξαγωγή διαπραγματεύσεων στη Λευκορωσία ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι.

Την είδηση επιβεβαίωσε ο επικεφαλής της επίσημης ρωσικής αντιπροσωπείας των διαπραγματευτών και βοηθός του Ρώσου προέδρου, Βλαντιμίρ Μεντίνσκι λίγο μετά την εκπνοή της διορίας που είχε δώσει η Ρωσία στην Ουκρανία, που έληξε στις 14:00 ώρα Ελλάδας.

Την είδηση ότι η Ουκρανία συμφώνησε για συνομιλίες με την Ρωσία σε έδαφος της Λευκορωσίας, μεταδίδουν και ρωσικά μέσα ενημέρωσης, λίγα λεπτά αφότου εξέπνευσε το σχετικό τελεσίγραφο.
«Το αποτέλεσμα της συνομιλίας με τον Αλεξάντερ Λουκασένκο. Συμφωνήσαμε ότι η ουκρανική αντιπροσωπεία θα συναντηθεί με τη ρωσική χωρίς προηγούμενες προϋποθέσεις στα σύνορα Ουκρανίας-Λευκορωσίας, στην περιοχή του ποταμού Πρίπιατ.Ο Αλεξάντερ Λουκασένκο ανέλαβε την ευθύνη για το γεγονός ότι την ώρα της αποχώρησης, των διαπραγματεύσεων και της επιστροφής της ουκρανικής αντιπροσωπείας, όλα τα αεροπλάνα, ελικόπτερα και πύραυλοι που τοποθετήθηκαν στο έδαφος της Λευκορωσίας θα παραμείνουν στο έδαφος», έγραψε ο πρόεδρος της Ουκρανίας στο Facebook.
Επικοινωνία με τον πρόεδρο της Λευκορωσίας Αλεξάντρ Λουκασένκο είχε νωρίτερα ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι, λίγο πριν εκπνεύσει η διορία που έχει δώσει η Ρωσία για τη διεξαγωγή συνομιλιών στην πόλη Γκομέλ.
Η είδηση αυτή έρχεται λίγο μετά την επικοινωνία με τον πρόεδρο της Λευκορωσίας Αλεξάντρ Λουκασένκο που είχε νωρίτερα ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι, λίγο πριν εκπνεύσει η διορία που έχει δώσει η Ρωσία για τη διεξαγωγή συνομιλιών στην πόλη Γκομέλ. Ταυτόχρονα, συνομιλούσαν ο Βλαντιμίρ Πούτιν με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Ναφτάλι Μπένετ, με τον Ρώσο πρόεδρο να επισημαίνει ότι «η Ουκρανία έχασε την ευκαιρία της».

Η αντιπροσωπεία της Ρωσίας είχε φτάσει στη Λευκορωσία για συνομιλίες με την ουκρανική αντιπροσωπεία  και έδωσε διορία μέχρι τις 14.00 ώρα Ελλάδας, όπως είχε δηλώσει στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος τύπου του Βλαντιμίρ Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόβ.

Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο RIA Novosty, η αντιπροσωπεία περιλαμβάνει στελέχη των υπουργείων Εξωτερικών και Άμυνας της Ρωσίας. «Είμαστε έτοιμοι για διαπραγματεύσεις στο Γκομέλ» δήλωσε ο Πεσκόβ. Από την πλευρά του, το υπουργείο Εξωτερικών της Λευκορωσίας ανακοίνωσε ότι προετοιμάζεται για τις συζητήσεις και εργάζεται για να διευθετήσει θέματα πρωτοκόλλου.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντιμίρ Ζελένσκι, είπε πως θα οι συζητήσεις θα μπορούσαν να γίνουν στη Λευκορωσία, αν η Ρωσία δεν είχε εξαπολύσει επίθεση από αυτή τη χώρα και πρόσθεσε ότι οι όποιες συνομιλίες θα γίνουν σε χώρα  η οποία δεν έχει δείξει εχθρότητα στην δική του.

«Βαρσοβία, Μπρατισλάβα, Βουδαπέστη, Κωνσταντινούπολη, Μπακού. Προτείναμε όλες αυτές τις πόλεις. Και οποιαδήποτε άλλη πόλη θα μας βόλευε» είπε ο Ζελένσκι.

Ακολουθήστε το goalpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις