Πόλεμος στην Ουκρανία: Πυραύλους Kinzhal χρησιμοποίησε για πρώτη φορά η Ρωσία (video)

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε το Σάββατο ότι οι χρησιμοποιήθηκαν υπερηχητικοί πύραυλοι τύπου Kinzhal, γνωστοί και ως «στιλέτο» («dagger»), προκειμένου να καταστραφεί υπόγεια αποθήκη με πυραύλους και πυρομαχικά στη δυτική Ουκρανία.

Πρόκειται για υπερηχητικούς πυραύλους που εκτελούν περίπλοκους ελιγμούς στον αέρα και «πιάνουν» ταχύτητες πολλαπλάσιες εκείνης του ήχου, με αποτέλεσμα να είναι αδύνατο να καταρριφθούν από τα υπάρχοντα συστήματα αεράμυνας, σύμφωνα με τη Μόσχα.
Η χρήση τους στον πόλεμο στην Ουκρανία έγινε για πρώτη φορά σήμερα, όπως μετέδωσε το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA. Αν και το πρακτορείο Reuters, από την άλλη πλευρά, σημειώνει ότι δεν έχει ακόμη καταφέρει να επαληθεύσει τις σχετικές ρωσικές ανακοινώσεις.

Το… ιδανικό όπλο σύμφωνα με τον Πούτιν

Ο ίδιος ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έχει χαρακτηρίσει τον πύραυλο Kinzhal «ιδανικό όπλο».

Ουσιαστικά πρόκειται για πύραυλο που μπορεί να «πιάσει» ταχύτητες έως και δεκαπλάσιες εκείνης του ήχου, παρακάμπτοντας τα συστήματα αεράμυνας του όποιου εχθρού. Εκτοξεύεται από αεροσκάφη και πλήττει στόχους στο έδαφος, έως και 2.000 χλμ μακριά, ή και παραπάνω σύμφωνα με τη ρωσική πλευρά. Ενώ μπορεί να φέρει και πυρηνικές κεφαλές.

Έχει παρουσιαστεί επισήμως από το 2018. Οι ρωσικές δυνάμεις φέρονται, ωστόσο, να έχουν χρησιμοποιήσει υπερηχητικούς πυραύλους και στη Συρία από το 2016 και έπειτα.

πηγή: ethnos.gr

Ακολουθήστε το goalpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις