Ήττα με “κάτω τα χέρια” στη Θεσσαλονίκη για τον Ολυμπιακό Βόλου (1-0)

Ένας “άγευστος” και “άοσμος” Ολυμπιακός Βόλου ηττήθηκε, “με κάτω τα χέρια” από τον συνδιεκδικητή της παραμονής στην κατηγορία, Απόλλωνα Πόντου, με 1-0, και παρέμεινε σε δεινή θέση, όσον αφορά την προσπάθειά του για την αποφυγή του υποβιβασμού του. Δεν μπόρεσε ποτέ να ξεπεράσει το “σοκ” του εις βάρος του γκολ στο 44′ η ομάδα του Τίμου Καβακά, η οποία είχε ένα ολόκληρο ημίχρονο να αντιδράσει, αλλά δεν έκανε καν ευκαιρία.

Η σύνθεση του Ολυμπιακού Βόλου

Σε σχηματισμό 4-2-3-1, ο Τίμος Καβακάς επέλεξε τον Ξενοδόχοβ κάτω από τα δοκάρια, αριστερά στην άμυνα τον Σκοπελίτη, δεξιά τον Γραικό και στο κεντρικό δίδυμο τους Στάμου και Φιλίποβιτς. Στα αμυντικά χαφ αγωνίστηκαν οι Κόλα και Ντιαμπί, με τον Ντος Σάντος να κινείται μπροστά από αυτούς, σε ρόλο επιτελικού μέσου. Στις πτέρυγες κινούνταν, μεσοεπιθετικά, οι Βερνάρδος και Κουντουριώτης, με τον Γκαργκαλατζίδη να αποτελεί την “αιχμή του δόρατος” στην ερυθρόλευκη επίθεση.

Το ματς

Με καλό ρυθμό ξεκίνησε η αναμέτρηση, ανάμεσα στις δύο ομάδες, αναζητώντας από νωρίς, με διάθεση, “διόδους” προς τις εστίες. Η πρώτη τελική προσπάθεια ήρθε στο 8′ για τον Απόλλωνα, με το σουτ του Νασέρ να καταλήγει αρκετά άουτ. Ο Ολυμπιακός “απάντησε” δύο λεπτά αργότερα, με την απευθείας εκτέλεση φάουλ του Κουντουριώτη να περνά πολύ μακριά από την εστία του Ξενοδόχοβ.

Η πρώτη, ρεαλιστικά, καλή στιγμή της αναμέτρησης ήρθε στο 13′ κι ήταν για τους φιλοξενούμενους. Ο Ντος Σάντος κινήθηκε από τα δεξιά, πραγματοποίησε τη σέντρα, με τον Κουντουριώτη, ξανά, να επιχειρεί ένα μονοκόμματο σουτ, το οποίο κατέληξε λίγο άουτ.

Όσο περνούσαν τα λεπτά, οι ρόλοι ξεκίνησαν να γίνονται πιο διακριτοί στον αγωνιστικό χώρο του γηπέδου της Ευκαρπίας. Ο Ολυμπιακός είχε την υπεροχή, προσπαθώντας να δημιουργήσει, απέναντι σε έναν Απόλλωνα που προτίμησε να περιμένει την ομάδα του Καβακά πίσω από την μπάλα, “ψάχνοντας” τις αντεπιθέσεις.

Και σε μία από τις ελάχιστες φορές που προσπάθησε να αναπτυχθεί ορθολογικά, μέχρι εκείνο το χρονικό σημείο, στο 22′, ο Απόλλων έχασε σπουδαία ευκαιρία να προηγηθεί στο σκορ. Ύστερα από όμορφη ανάπτυξη των γηπεδούχων, ο Νασέρ βρέθηκε σε θέση βολής, με το σουτ του ποδοσφαιριστή του Απόλλωνα να καταλήγει στο οριζόντιο δοκάρι της εστίας του Ξενοδόχοβ.

Το παιχνίδι, παραδόξως, βάσει της μεγάλης βαθμολογικής σημασίας και για τις δύο ομάδες, δεν ήταν κακό ποιοτικά, με Απόλλωνα και Ολυμπιακό να δείχνουν πως θέλουν να παίξουν ποδόσφαιρο και να ψάξουν το γκολ, με την απουσία περαιτέρω μεγάλων φάσεων να οφείλεται, κυρίως, στα πολλά ατομικά λάθη και από τις δύο πλευρές. Ο Απόλλωνας ισορρόπησε, πήρε κομμάτι της κατοχής της μπάλας και προσπάθησε να κυκλοφορήσει κι εκείνος την μπάλα, προκειμένου να τη φέρει, ξανά, με αξιώσεις κοντά στην περιοχή του Ξενοδόχοβ.

Ο Ολυμπιακός, από την άλλη, συνέχισε να είναι συγκροτημένος, προσπαθούσε, με υπομονή, να δημιουργήσει και αμυνόταν σωστά και προσεκτικά. Τα πολλά λάθη μεταβιβάσεων, όμως, στη μεσαία γραμμή και κάποιες επιπόλαιες επιλογές των μεσοεπιθετικών του, σε καταστάσεις με προϋποθέσεις, δεν του έδωσαν τη δυνατότητα να απειλήσει, όπως θα ήθελε. Μάλιστα, στο πλαίσιο των πολλών λαθών στον άξονα, από πλευράς ερυθρολεύκων, ο Τίμος Καβακάς αναγκάστηκε να προχωρήσει σε αλλαγή τακτικής, πριν καν βγει το πρώτο μέρος, με τον Μάνγκα να αντικαθιστά τον Κόλα, στο 40′!

Κι εκεί που όλα έδειχναν πως το πρώτο μέρος θα ολοκληρωθεί, χωρίς τίποτα ιδιαίτερα αξιοσημείωτο, μέχρι το τέλος του, ο Απόλλων μπήκε μπροστά στο σκορ, στο 44′. Ύστερα από αδράνεια της άμυνας του Ολυμπιακού, ο Κουακού επωφελήθηκε και, με πλασέ, από πολύ πλεονεκτική θέση, “νίκησε” τον Ξενοδόχοβ, για το 1-0.

Με αυτόν τον “κρύο” τρόπο, η ομάδα του Τίμου Καβακά πήγε στα αποδυτήρια, με το σκορ εις βάρος της και την πίεση στο δικό της στρατόπεδο, ενόψει της επανάληψης.

Ο Ολυμπιακός έδειξε διάθεση να αντιδράσει, με την έναρξη της επανάληψης, ύστερα από τη “σφαλιάρα” που δέχτηκε στο τέλος του πρώτου μέρους, πραγματοποιώντας το πρώτο σουτ των δεύτερων 45′, με τον Γκαργκαλατζίδη, από πλάγια θέση, στο 50′, αλλά η μπάλα κατέληξε στην αγκαλιά του Πίτκα.

Από ‘κει και πέρα, ακολούθησε ένα χρονικό διάστημα, με τον Ολυμπιακό να έχει την κατοχή, να προσπαθεί να προσεγγίσει την αντίπαλη περιοχή, αλλά να είναι ιδιαίτερα αργός και νωθρός, σε μυαλό κι εκτέλεση, όσον αφορά την τελική πάσα ή προσπάθεια. Από την άλλη, ο Απόλλων, τεχνηέντως, έδωσε την μπάλα στον αντίπαλο, περίμενε τους ερυθρόλευκους να επιτεθούν και διαχειριζόταν εύκολα το υπέρ του αποτέλεσμα.

Χαρακτηριστικό των πρώτων 25 λεπτών του δευτέρου ημιχρόνου είναι πως, πέρα από το σουτ του Γκαργκαλατζίδη στο 50’, δεν υπήρξε άλλη τελική προσπάθεια, για καμία από τις δύο ομάδες. Οι δύο περιοχές γέμιζαν μόνο, μέσω κάποιων στατικών φάσεων, για Απόλλωνα και Ολυμπιακό, οι οποίες, όμως, πέρασαν παντελώς ανεκμετάλλευτες.

Όσο περνούσαν τα λεπτά, ο Ολυμπιακός αναγκάστηκε να “ανοίξει” και να ανεβάσει αρκετά τις γραμμές του, με τον Απόλλωνα να βάζει στο αγωνιστικό του “ρεπορτόριο” και την σκοπιμότητα, “ροκανίζοντας” τον χρόνο. Το παιχνίδι δε βρήκε ρυθμό ποτέ, με τους ερυθρόλευκους να προσπαθούν, αλλά να μην μπορούν, σε καμία περίπτωση, να φανούν απειλητικοί.

Η μοναδική τελική προσπάθεια που καταγράφηκε, από ‘κει κι έπειτα, είναι ένα “χλιαρό” σουτ του Βερνάρδου που κατέληξε στην αγκαλιά του Πίτκα, στο 89’.

Το παιχνίδι ολοκληρώθηκε, με τον Απόλλωνα να παίρνει μία σπουδαία νίκη που τον έφερε πέντε πόντους μακριά από την επικίνδυνη ζώνη, με 26 βαθμούς. Ο Ολυμπιακός, από την άλλη, παρέμεινε στους 20 και στις θέσεις που οδηγούν στον υποβιβασμό.

Απόλλων Πόντου (Καλαϊτζίδης): Πίτκας, Δαλιανόπουλος, Μαλεμαντσοκό, Αμπουντού, Παπαϊωάννου, Λουφάκης (82′ Εσαλό), Καλογέρης, Κουακού, Φράγκος, Ιντζίδης, Ελλέ.

Ολυμπιακός Βόλου (Καβακάς): Ξενοδόχοβ, Σκοπελίτης, Στάμου, Φιλίποβιτς, Γραικός, Ντιαμπί (76′ Κατσούκης), Κόλα (40′ Μάνγκα), Κουντουριώτης (81′ Κότος), Ντος Σάντος (46′ Χατζής – 76′ Μαρκοπουλιώτης), Βερνάρδος, Γκαργκαλατζίδης.

Ακολουθήστε το goalpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις