Ολυμπιακός Βόλου – Νίκη Βόλου: Η “ακτινογραφία” του βολιώτικου ντέρμπι

Ολυμπιακός Βόλου και Νίκη Βόλου αναμετρώνται το μεσημέρι του Σαββάτου (2/4, 14:45) στη Νεάπολη, στο πλαίσιο της 28ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος της Super League 2, και το goalpost.gr επιχειρεί να “ακτινογραφήσει” το προσεχές ντέρμπι, αναλύοντας τα αγωνιστικά δεδομένα, στο ερυθρόλευκο και στο κυανόλευκο στρατόπεδο.

“Με την πλάτη στον τοίχο” θα παραταχθεί ο Ολυμπιακός Βόλου, στο προσεχές “Clasico”. Η ομάδα του Τίμου Καβακά διανύει μία κακή αγωνιστική περίοδο, καθώς τις τελευταίες δύο εβδομάδες, έχει δώσει πέντε παιχνίδια, έχει διεκδικήσει 15 βαθμούς κι έχει συλλέξει μόλις δύο, με τις ισοπαλίες του στην Ηγουμενίτσα, κόντρα στον Θεσπρωτό και στην Αριδαία, με αντίπαλο τον Αλμωπό, την περασμένη Τετάρτη. Παράλληλα, έχει σκοράρει μόλις ένα τέρμα, στην τελευταία “πεντάδα” αναμετρήσεών του, στο “Χ” με τον Θεσπρωτό (1-1). Στο πλαίσιο όλων των παραπάνω, δε θα ήταν παράλογο να αναφέρουμε πως οι ερυθρόλευκοι παίζουν τη “ζωή” τους στη Νεάπολη, το Σάββατο, καθώς η φτωχή βαθμολογική τους συγκομιδή, τον τελευταίο καιρό, τους έχει “βυθίσει” στο -5 από τη ζώνη του υποβιβασμού. Στο τελευταίο παιχνίδι του Ολυμπιακού, στην Αριδαία, ο Τίμος Καβακάς επέλεξε σχηματισμό 3-5-2, λόγω και των πολλών απουσιών του στα μετόπισθεν, χρησιμοποιώντας τον Κόλα ως “λίμπερο”, έχοντας συνεχώς υπό την επιτήρησή του, τον δεινό σκόρερ του Αλμωπού, Ρόβα. Ο Ολυμπιακός, σε αυτό το τακτικό “μοτίβο” κέρδισε αμυντικά, καθώς παρέμεινε συμπαγής, καθ’ όλη τη διάρκεια της αναμέτρησης, αλλά υστέρησε δημιουργικά, φαινόμενο, βέβαια, που ταλανίζει τους ερυθρόλευκους, όλη τη σεζόν. Δεδομένου ότι ο κ. Καβακάς γνωρίζει πως έχει να αντιμετωπίσει μία ποιοτική ομάδα, από τη μέση και μπροστά, όπως η Νίκη, στο προσεχές παιχνίδι, δε θα ήταν απίθανο να επιλέξει ξανά σχηματισμό με τριάδα στα μετόπισθεν. Βέβαια, σε αυτό το επίπεδο, οι ερυθρόλευκοι οφείλουν να διαλέξουν τον “ρόλο” τους στο ντέρμπι. Με το 3-5-2, επιχειρείς να διασφαλίσεις το “μηδέν” παθητικό και να διεκδικήσεις τη νίκη, με ό,τι καλύτερο δύναται να προκύψει “μπροστά”. Φτάνει, όμως, αυτό στον Ολυμπιακό, τη δεδομένη χρονική στιγμή; Αν κι εφόσον το τρίποντο θεωρείται αυτοσκοπός, είναι αυτή η σωστή τακτική προσέγγιση του ντέρμπι, από πλευράς ερυθρόλευκων;

Από την άλλη πλευρά, η Νίκη πηγαίνει στο ντέρμπι με άλλον αγωνιστικό “αέρα”, διανύοντας ένα μακρόχρονο αγωνιστικό φορμάρισμα που την έχει εδραιώσει στην πρώτη πεντάδα του βαθμολογικού πίνακα. Συγκεκριμένα, στις τελευταίες επτά αναμετρήσεις, παραμένει αήττητη, έχοντας πέντε νίκες και δύο ισοπαλίες. Μάλιστα, τα συνεχόμενα θετικά της αποτελέσματα, πέρα από τη βαθμολογική της βελτίωση, έχει φέρει και ψυχολογία νικήτριας ομάδας, στο κυανόλευκο στρατόπεδο, καθώς, ακόμα και στη μετριότατη της αγωνιστική μέρα, στο παιχνίδι απέναντι στον Αλμωπό, στο Πανθεσσαλικό, το περασμένο Σάββατο, κατάφερε να πάρει τους τρεις βαθμούς, πράγμα που δεν μπορούσε να υλοποιήσει με την ίδια επιτυχία, στον πρώτο γύρο του πρωταθλήματος, στον οποίο κέρδιζε πολύ δύσκολα όταν δεν ήταν στα “φόρτε” της. Στα τελευταία ματς παρατηρείται, παράλληλα, πως η τετράδα στην άμυνα, σε σχέση με τον σχηματισμό με τα τρία στόπερ, της “πάει” περισσότερο, καθώς, από τη μία, κρατά την σταθερότητά της ανασταλτικά (έχει δεχτεί μόλις ένα γκολ, στα τελευταία επτά παιχνίδια!) και της δίνει πολλές λύσεις δημιουργικά. Το μοναδικό όνομα που βρίσκεται στο “απουσιολόγιο” του Αλέκου Βοσνιάδη είναι αυτό του Αντόνιο Ροχάνο, μία, δεδομένα, σημαντική απώλεια, η οποία δεν λογίζεται, όμως, σαν “ανεπανόρθωτη ζημιά”, καθώς και ο Κουσκουνάς έχει βρει πλήρως τα αγωνιστικά του πατήματα και πραγματοποιεί καλές εμφανίσεις, ενώ και ο Χρήστος Τζιώρας είναι απόλυτα έτοιμος να συνεισφέρει, καθώς έχει αναρρώσει πλήρως από τον τραυματισμό του. Η Νίκη, φέτος, κατά γενική ομολογία, παίζει πολύ καλό ποδόσφαιρο. Έχει εμφανίσει, όμως, αδυναμίες, απέναντι σε ομάδες που την πάνε στο physical game, στη δύναμη. Θεσπρωτός στην Ηγουμενίτσα, Ηρακλής και Αλμωπός, ομάδες που τους αρέσει το ποδοσφαιρικό “ξύλο”, έχουν δημιουργήσει αγωνιστικά προβλήματα στους κυανόλευκους. Δεν είναι τυχαίο ότι ο κ. Βοσνιάδης, στις χθεσινές του δηλώσεις, ανέφερε πως η ομάδα του προετοιμάζεται για ένα τέτοιο στιλ παιχνιδιού. Προετοιμάζεται, για να μην την… “ξαναπάθει”.

Όπως και να ‘χει, παρά την εμφανή διαφορά δυναμικότητας, ανάμεσα στα δύο ρόστερ, αναμένουμε να δούμε ένα παιχνίδι που θα έχει αναλλοίωτα, στο “ρεπορτόριό” του, τα χαρακτηριστικά του ντέρμπι. Δεδομένα, θα παίξει ρόλο, στη διαμόρφωση του αποτελέσματος, η διάθεση στις προσωπικές μονομαχίες και το “καθαρό μυαλό” στην τελική προσπάθεια, είτε αφορά τη δημιουργία, είτε την εκτέλεση των φάσεων, καθώς δεν είναι απίθανο να δούμε το ματς να κρίνεται “στο γκολ”.

Υπομονή, λοιπόν, μέχρι αύριο το μεσημέρι…

 

Ακολουθήστε το goalpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις