Τσουκαλάς στο SDNA: “Σε 2-3 χρόνια στην Α’ Εθνική η Νίκη”

Ο Σταύρος Τσουκαλάς μίλησε στο SDNA για την εκτός έδρας νίκη της Νίκης Βόλου επί του Ολυμπιακού Βόλου (1-2), τον στόχο της ομάδας, τον Αλέκο Βοσνιάδη, τον αγώνα με τον ΠΑΟΚ Β’ που ακολουθεί, ενώ ανέφερε χαρακτηριστικά ότι “στα επόμενα 2-3 χρόνια η Νίκη Βόλου θα είναι στην Α’ Εθνική”.

Αναλυτικά η συνέντευξη:

Η Νίκη Βόλου ήταν η μεγάλη νικήτρια στο ντέρμπι της Μαγνησίας, καθώς επικράτησε με 2-1 του Ολυμπιακού για την 28η αγωνιστική του Βορείου ομίλου της Betsson Super League 2.

Ο αρχηγός και σκόρερ του δεύτερου τέρματος των «κυανόλευκων» Σταύρος Τσουκαλάς μίλησε στο SDNA για το αποτέλεσμα αυτό το νικηφόρο σερί που έχει η ομάδα τις τελευταίες αγωνιστικές, το εκτός έδρας ματς που ακολουθεί με τον ΠΑΟΚ Β απ΄όπου και ξεκίνησε την καριέρα του, το πόσο έχει αλλάξει το πρωτάθλημα της δεύτερης τη τάξει επαγγελματικής κατηγορίας ενώ εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι μέσα στα επόμενα χρόνια θα μπορέσει να επιστρέψει στα μεγάλα σαλόνια.

Η Νίκη Βόλου ήταν η μεγάλη νικήτρια στο ντέρμπι της Μαγνησίας. Αυτή η νίκη είναι μια νίκη όπως όλες οι άλλες για εσάς ή κάτι παραπάνω;

«Αυτή η νίκη είναι όπως οι άλλες σε θέμα βαθμολογικό, γιατί δίνει απλά τρεις βαθμούς, αλλά σε θέμα ηθικής ή σε θέμα τοπικού ντέρμπι που υπάρχουν κι άλλα πολλά, που παίζουν τα συναισθήματα ρόλο σίγουρα δίνει πολλά παραπάνω».

Να υποθέσω ότι την εβδομάδα που προηγήθηκε του αγώνα είχατε άγχος ή όχι τόσο;

«Άγχος όχι, πιο πολύ υπήρχε αυτή η προσμονή για το παιχνίδι. Αν και η ομάδα μας είχε ένα σερί με πολλές νίκες. Ήμασταν σίγουροι. Είχαμε αυτοπεποίθηση. Από εκεί και πέρα όμως επειδή ξέραμε και ο κόσμος πως ζει αυτό το παιχνίδι θέλαμε κι εμείς να το ζήσουμε πόσο μάλλον αρκετοί παίκτες, που ήρθαμε φέτος στην ομάδα, ένα εκτός έδρας τοπικό ντέρμπι και περιμέναμε πως και πως. Οπότε άγχος δεν θα έλεγα ότι υπήρχε πιο πολύ προσμονή και περιμέναμε με ανυπομονησία να έρθει αυτό το παιχνίδι».

Ποιο πιστεύεις ότι ήταν το σημείο κλειδί του ματς;

«Θεωρώ ότι από την αρχή που μπήκαμε στον αγωνιστικό χώρο είχαμε τη σοβαρότητα. Γενικά η ομάδα, σε όλα αυτά τα παιχνίδια, τα τελευταία που έχουμε χτίσει και ένα σερί όλο αυτό τον καιρό έχουμε την νοοτροπία και τον χαρακτήρα και αυτό νομίζω ότι στον αγωνιστικό χώρο φαινόταν. Πατούσαμε καλά ήμασταν έτοιμοι για αυτό το παιχνίδι. Είχαμε αυτοπεποίθηση. Οι στημένες φάσεις έπαιξαν το ρόλο τους, γιατί τα δύο γκολ που πετύχαμε προήλθαν από εκεί. Από την άλλη όμως ήταν δύσκολο να γίνει οργανωμένο παιχνίδι, γιατί δεν βοηθούσε ούτε το γήπεδο, ούτε οι καιρικές συνθήκες. Είχε πολύ αέρα, οπότε δεν μπορούσε να παιχτεί ένα καλό παιχνίδι, από άποψη ποιότητας ή θεάματος και για τον κόσμο και για εμάς. Ουσιαστικά θα κρινόταν και έτσι έδειξε στις στημένες φάσεις, γιατί και ο Ολυμπιακός Βόλου από στημένη φάση σκόραρε».

Μετά το αποτέλεσμα αυτό η Νίκη Βόλου βρίσκεται πλέον στην 3η θέση της βαθμολογίας. Θα μπορούσε να είχε πάει ακόμα καλύτερα η ομάδα;

«Εννοείται θα μπορούσε να πάει καλύτερα, αλλά για να βρίσκεται σε αυτή τη θέση, όπως στη ζωή έτσι και στο ποδόσφαιρο παίρνεις αυτό που αξίζεις. Σ΄όλη αυτή τη διαδρομή, όλων αυτών των μηνών, η ομάδα έπαιξε αρκετά παιχνίδια, με πολύ μεγάλα διαστήματα στη διάρκεια καλό ποδόσφαιρο και σε αρκετά παιχνίδια. Αλλά δεν πήραμε την ουσία, που στο τέλος η ουσία μετράει. Αυτό το έχουμε αλλάξει πλέον, εδώ και καιρό και έχουμε δει και σε παιχνίδια που δεν ήμασταν καλοί μπαίναμε για τη νίκη, κάτι που πλέον γίνεται και φαινόμενο. Δηλαδή έχει μπει η νοοτροπία και ο χαρακτήρας αυτός στην ομάδα. Στην αρχή δεν παίζαμε με αυτό το σκεπτικό. Παίζαμε και για να παίξουμε καλά, αλλά μην έχοντας στο μυαλό το αποτέλεσμα. Αυτό έχει αλλάξει σαν νοοτροπία και θεωρώ ότι έπαιξε πολύ μεγάλο ρόλο αυτό. Βέβαια αργήσαμε χάθηκαν κάποια παιχνίδια, αλλά όπως λέω όλο αυτό το διάστημα και μέχρι να τελειώσει το πρωτάθλημα, αυτό θα είναι μια παρακαταθήκη για τη νέα χρονιά για την Νίκη Βόλου».

Το γεγονός ότι αντιμετωπίζατε μια ομάδα όπως ο Ολυμπιακός Βόλου, η οποία βρίσκεται χαμηλά σον βαθμολογικό πίνακα ήταν κάτι που σας έκανε να είστε πιο υποψιασμένοι για αυτό το ματς;

«Υποψιασμένοι δεν θα έλεγα γιατί επειδή έχω παίξει και σ΄άλλα παιχνίδια, που ήταν ντέρμπι τοπικά δεν έπαιζε κανένα ρόλο η βαθμολογική θέση. Και αυτοί το ήξεραν και εμείς το είχαμε στο μυαλό μας. Όταν παίζεις τοπικά ντέρμπι και γενικά ντέρμπι, εκείνη τη στιγμή για τις ομάδες που συμμετέχουν σ΄αυτό το ντέρμπι, δεν παίζει καμιά σημασία ποιος είναι πιο πάνω, ποιος είναι πιο κάτω, τι έχει κάνει πιο πριν ή τι σερί είχαμε. Απλώς στον αγωνιστικό χώρο φαίνεται αυτός που είναι πιο καλός σαν ομάδα, πόσο δυνατός είναι, πόσο έτοιμος είναι και εμείς είχαμε μια διαφορά σε αυτό. Νομίζω ότι και στις μονομαχίες και σε θέμα προσωπικών φάσεων ήμασταν θεωρώ ένα επίπεδο παραπάνω, από τον αντίπαλο».

Μέχρι στιγμής η ομάδα έχει 4 συνεχόμενες νίκες. Μέχρι που μπορεί να φτάσει αυτό το σερί;

«Έμειναν άλλα έξι παιχνίδια, άμα μπορέσουμε να τα πάρουμε και τα έξι μέχρι το τέλος, αυτό θα επιδιώξουμε. Κοιτάμε ξεχωριστά ένα – ένα παιχνίδι. Έχουμε τέσσερα παιχνίδια σερί το ξέρουμε αλλά έχουμε και 8-9 ματς χωρίς ήττα. Χτίζουμε πάνω σε αυτό. Κοιτάμε το επόμενο παιχνίδι που παίζουμε την Τετάρτη με τον ΠΑΟΚ θέλουμε να κερδίσουμε κι αυτό και θα πηγαίνουμε ξεχωριστά ένα – ένα παιχνίδι να δούμε που θα μας οδηγήσει. Έχουμε το μομέντουμ, έχουμε τη νοοτροπία αυτή και τον χαρακτήρα και κοιτάμε ένα – ένα παιχνίδι ξεχωριστά, να μπορέσουμε όσο περισσότερα παιχνίδια να κερδίσουμε μέχρι το τέλος».

Τόσο στο παιχνίδι αυτό, όσο και στο παιχνίδι του πρώτου γύρου ήσουν αυτός που πέτυχε τα δύο γκολ που έδωσαν τη νίκη στην Νίκη Βόλου. Σημαίνει κάτι αυτό για εσένα ή όχι;

«Σημαίνει ότι είναι σημαντικά τα γκολ, γιατί από πίσω είναι τόσοι άνθρωποι, που περιμένουν αυτό το παιχνίδι πως και πως έχοντας και στο μυαλό μου ότι με ένα γκολ ή με νίκη, θα μπορώ να δώσω χαρά σε τόσο κόσμο που ζει για αυτό και αναπνέει για αυτό το παιχνίδι. Είναι μεγάλη ικανοποίηση, αλλά πάνω απ΄όλα πάντα το λέω αυτό δύο φορές μεγαλύτερη ικανοποίηση μου δίνει ότι κερδίσαμε. Μετράνε πιο πολύ σε ψυχολογικό τομέα, πιο πολύ σε θέμα ευχαριστίας προς τον κόσμο, για αυτό που συναντάμε αυτές τις μέρες. Γιατί κακά τα ψέματα φέτος, επειδή και η χρονιά, δεν κύλησε έτσι όπως θέλαμε ή σκεφτόμασταν. Ουσιαστικά μείναμε λίγο πίσω. Ο κόσμος λίγο ήταν μακριά από το γήπεδο και λόγω των μέτρων φυσικά. Αυτές τις μέρες βλέπουμε μια διαφορετική δράση από τον κόσμο και είναι πολύ ευχάριστο αυτό».

Φέτος για δεύτερη φορά στην καριέρα σου μετά την σεζόν 2009-10 αγωνίζεσαι στην Β΄ Εθνική. Πιστεύεις ότι το πρωτάθλημα έχει γίνει καλύτερο από τότε;

«Δυστυχώς για να πω την αλήθεια, τότε ήταν πιο δυνατές ομάδες. Πιο σκληρός ανταγωνισμός. Νομίζω ήταν καλύτερο τότε. Όπως και η Α΄ Εθνική σίγουρα ήταν καλύτερα τότε. Όσο περνάνε τα χρόνια, μακάρι να είναι κάθε χρόνο και καλύτερα, αλλά αυτό που συναντάω φέτος έχει αξιόλογους παίκτες, αξιόλογες ομάδες, αλλά τότε ήταν πιο σκληρός ο ανταγωνισμός. Οπότε ξεκάθαρα στο μυαλό μου, τότε ήταν πιο δύσκολα τα πράγματα και για να παίξει ένας παίκτης και για να πρωταγωνιστήσει μια ομάδα. Ήταν πολύ δυνατές ομάδες, πιο λίγες ομάδες φυσικά, κάτι που κάνει τον ανταγωνισμό πιο δύσκολο, οπότε ήταν διαφορετικό το επίπεδο».

Το ότι η Νίκη Βόλου έχει στον πάγκο έναν προπονητή έμπειρο, αλλά και γνώστη της κατηγορίας, όπως ο Αλέκος Βοσνιάδης έχει παίξει κι αυτό ρόλο στην πορεία της ομάδας;

«Φυσικά. Είναι πολύ σημαντικός ο ρόλος του προπονητή, πόσο μάλλον όταν γνωρίζει τα πράγματα, γνωρίζει την κατηγορία όσο λίγοι. Οπότε κι αυτό έχει παίξει το ρόλο του. Ουσιαστικά η ομάδα εδώ χτίστηκε το καλοκαίρι. Είναι καινούργια ομάδα, αυτό το ξέρουν όλοι που είμαστε στο σύλλογο. Ο προπονητής προσπάθησε να χτίσει πάνω σε έμπειρα παιδιά. Νομίζω ότι η ομάδα χρόνο με το χρόνο φαινόταν ότι θα δείξει και θα κάνει το σερί που δικαιούταν και μπορούσε να δείξει στο γήπεδο. Οπότε και με τον προπονητή που είπατε ήταν σημαντικός ο ρόλος αυτός. Έχει περάσει αυτό που ήθελε, την φιλοσοφία που ήθελε και ουσιαστικά με το δέσιμο των παικτών και την συνοχή που υπάρχει είναι επόμενο, να υπάρχουν και τα νικηφόρα αποτελέσματα».

Μετά την περίοδο 2014-15 το φετινό πρωτάθλημα γίνεται σε 2 ομίλους αντί για 1 που ήταν πέρυσι. Η άποψη σου ως προς αυτό…;

«Τις προηγούμενες χρονιές δεν το έζησα, απλώς παρακολουθούσα και είχα και κάποιους φίλους, που συμμετείχαν στις κατηγορίες αυτές. Θεωρώ ότι το περυσινό ήταν το πιο δυνατό πρωτάθλημα που έχει γίνει στη Β΄Εθνική και λογικό είναι όσο πιο λίγες ομάδες είναι τόσο μεγαλύτερος ο ανταγωνισμός. Οπότε και λιγότεροι παίκτες και πιο δυνατοί παίκτες. Είναι πολλά τα θετικά. Είμαι κάθετος σε αυτό έτσι κι αλλιώς, όσες φορές έχει γίνει συζήτηση σε αυτό. Όσοι συμμετέχουν σε αυτό είναι λογικό ένας όμιλος και με λιγότερες ομάδες ή και δύο όμιλοι με λιγότερες ομάδες, θα ήταν πιο καλό για το ποδόσφαιρο και για την κατηγορία».

Το επόμενο παιχνίδι της Νίκης Βόλου είναι απέναντι στον ΠΑΟΚ Β. Πως αισθάνεσαι για το γεγονός, ότι θα βρεθείς αντιμέτωπος, με την ομάδα στην οποία έκανες τα πρώτα σου ποδοσφαιρικά βήματα;

«Εντάξει παίξαμε και στο πρώτο παιχνίδι μαζί, μέσα στον ΠΑΟΚ Β. Ουσιαστικά από εκεί ξεκίνησα από την δεύτερη ομάδα του ΠΑΟΚ, αλλά δεν είναι το παιχνίδι που παίζεις με τον ΠΑΟΚ, που έχω αντιμετωπίσει στην Α΄Εθνική στο παρελθόν. Είναι διαφορετικό παιχνίδι. Πάλι είναι το σήμα του ΠΑΟΚ, πάλι είναι ο ΠΑΟΚ, πάλι είναι ο οργανισμός ΠΑΟΚ, αλλά είναι διαφορετικό παιχνίδι. Εμείς είμαστε καθαρά τώρα ομάδα Β΄ Εθνικής. Τα παιδιά τώρα μέσα από αυτή τη διαδικασία, που έχουν φτιάξει τις Β΄ ομάδες προσπαθούν να εξελιχτούν παίκτες. Οπότε δεν είναι ομάδα καθαρά Β΄ Εθνικής. Είναι ένα σωματείο που πιο πολύ θα κοιτάξει να εξελίξει παιδιά, παρά θα είναι μια ομάδα που είναι καθαρά Β΄ Εθνικής και θα έχει όλες αυτές τις συνθήκες που τηρεί ένα παιχνίδι της Β΄ Εθνικής. Για εμένα ουσιαστικά σαν συναίσθημα, σίγουρα μου δίνει χαρά που θα αντιμετωπίσω και έχω και αρκετούς φίλους – γνωστούς εκεί που δουλεύουν και στον οργανισμό, αλλά και στην Β΄ ομάδα του ΠΑΟΚ που θα είναι χαρά μου να τους ξαναβρώ».

Μέσα στα επόμενα χρόνια η Νίκη Βόλου μπορεί να επιστρέψει στα μεγάλα σαλόνια, απ΄όπου και απουσιάζει τα τελευταία χρόνια;

«Αυτό το έχω συναντήσει φέτος και βλέπω ανθρώπους, που έχουν μεράκι, έχουν θέληση, έχουν διάθεση να φτιάξουν τα πράγματα. Μέρα με τη μέρα, βδομάδα – βδομάδα, μήνα- μήνα υπάρχει εξέλιξη. Μπορεί να μην είναι σε γρήγορους ρυθμούς, αλλά φαίνεται ότι εξελίσσεται η ομάδα. Οπότε είμαι σίγουρος, αν όχι του χρόνου, τα επόμενα 2-3 χρόνια η ομάδα θα είναι στην Α΄Εθνική και αυτό έχω την πεποίθηση ότι θα συμβεί».

Αν δεν κάνω λάθος έχει αγωνιστεί και στο εξωτερικό. Εσένα πόσο σε βοήθησε σαν παίκτη να γίνεις καλύτερος…;

«Το εξωτερικό για εμένα ήταν η καλύτερη ποδοσφαιρική μου εμπειρία. Ήμουν στην Ουγγαρία δύο χρόνια. Η Ουγγαρία δεν είναι από τα τοπ πρωταθλήματα, αλλά αυτά που σου παρέχει άνετα το συγκαταλέγω μέσα στα 4-5 καλύτερα, ότι έχει να κάνει με συνθήκες εννοώ γιατί τα γήπεδα είναι γήπεδα Bundesliga, γήπεδα Premier League. Οι εγκαταστάσεις τους, τα προπονητικά τους. Εγώ ήμουν σε μια ομάδα, όπως η Κισβάρντα, η οποία αγωνιζόταν στην Α΄ Εθνική Ουγγαρίας που είχαμε 8 γήπεδα προπονητικά, είχαμε κλειστό. Σου παρείχε τα πάντα, να ασχοληθείς μόνο με το ποδόσφαιρο. Όσο καιρό ήμουν εκεί και μετά που έφυγα, γιατί όταν φεύγεις εκτιμάς περισσότερο ήταν ευλογία που βρέθηκα στο εξωτερικό και είδα όλο αυτό το πράγμα. Είναι χρόνια μπροστά σε θέμα οργάνωσης, γιατί έτσι είναι και σαν χώρα. Είναι όλα στη σειρά και εσύ μόνο μπαίνεις στο χόρτο και κάνεις το παιχνίδι σου. Δεν έχεις να σκεφτείς κάτι άλλο».

Μία από τις ομάδες που έχεις αγωνιστεί στην καριέρα σου, είναι ο ΠΑΣ Γιάννινα. Ποια είναι η άποψη σου για τον φετινό ΠΑΣ;

«Ο ΠΑΣ είναι μια ομάδα, που παίζει ποδόσφαιρο με πλάνο, που είναι πολύ σημαντικό τις σημερινές μέρες. Έχει ταυτότητα η ομάδα. Ξέρει τι θέλει μέσα στο γήπεδο. Έχει μεγάλη συνοχή, έχει δουλέψει πάρα πολύ και στον προπονητή της αξίζουν συγχαρητήρια. Οπότε δεν είναι έκπληξη αυτό που έχει συμβεί και γενικά η ομάδα του ΠΑΣ, γιατί την έχω ζήσει 4 χρόνια, η διοίκηση βοηθάει πάρα πολύ σε όλο αυτό που έχει γίνει. Εμπιστεύεται τα παιδιά που έχει εκεί. Εμπιστεύεται τους προπονητές, για αυτό και δεν θα δεις σπάνια αλλαγές προπονητών. Οπότε η ομάδα έχει την ταυτότητα της. Είναι μια πολύ σοβαρή ομάδα στην Α΄Εθνική και δίκαια είναι όλα αυτά τα χρόνια εκεί, εκτός από 1-2 παρενθέσεις».

Ο Αστέρας Τρίπολης, μια άλλη ομάδα που επίσης αγωνίστηκες στην Α΄Εθνική πιστεύεις ότι φέτος, θα μπορούσε να μπει στα πλέι οφ;

«Ο Αστέρας σίγουρα, θα μπορούσε να μπει στα πλέι οφ. Έπαιξε κι αυτός ένα διάστημα, με σερί αποτελεσμάτων, που απ΄ότι θυμάμαι δεν δεχόταν και γκολ. Ήταν δύσκολο να τον κερδίσει κάποιος. Γενικά ο Αστέρας είναι έτσι κι αλλιώς ομάδα, όλα αυτά τα χρόνια. Είναι τόσα χρόνια στην Α΄Εθνική. Τρομερά υπολογίσιμη από κάθε αντίπαλο, Βγάζει σεβασμό σε κάθε αντίπαλο. Καθαρή με υγεία ομάδα. Είναι ομάδα του πάνω γκρουπ. Οπότε για λόγο που δεν κέρδισε νομίζω ότι αυτό παίχτηκε στις λεπτομέρειες, γιατί ήταν κι άλλες δυνατές ομάδες, όπως ο ΠΑΣ Γιάννινα και ο ΟΦΗ».

Πιστεύεις ότι είναι καλό η επαρχία να αρχίσει να επιστρέφει στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο. Βλέπουμε ότι λείπουν ομάδες όπως η Δόξα Δράμας στην οποία αγωνίστηκε ή η Παναχαϊκή. Αυτό θα ήταν καλό να επιστρέψουν κάποια στιγμή και να αυξήσουν τον ανταγωνισμό;

«Αυτή είναι καλή ερώτηση… Μακάρι να γινόταν κάτι τέτοιο, γιατί το χρειάζεται και ο ποδοσφαιρικός χάρτης και ο κόσμος αυτό. Γίνεται μεγάλη διαφοροποίηση του ποδοσφαίρου, γιατί βλέπεις από άλλη κατηγορία πόλεων και ανθρώπων να μπορούν να σταθούν σε αυτό και θα ήταν μεγάλη ικανοποίηση και για το ποδόσφαιρο, αλλά γενικά και για αυτούς τους ανθρώπους που ζουν σε αυτές τις επαρχιακές πόλεις. Έχει μεγάλες ιστορικές ομάδες, που για κάποιους λόγους βρέθηκαν εκεί που βρέθηκαν. Μακάρι να μπορούσε να γίνει κάτι τέτοιο, αλλά όπως βλέπουμε η Α΄Εθνική έχει γίνει ένα κλειστό κλαμπ. Αυτό που μου έχει κάνει εντύπωση, το έζησα φέτος και δεν το κοιτούσα τα προηγούμενα χρόνια, γιατί αγωνιζόμουν στην Α΄Εθνική το να φτιάξουν 36 ομάδες και βγαίνει μισή ομάδα, γιατί ουσιαστικά οι πρώτοι δεν βγαίνουν κατευθείαν. Ουσιαστικά μισή ομάδα βγαίνει και να είναι στην Α΄Εθνική 14 και να πέφτει μία, αυτό δεν βοηθάει ούτε το ποδόσφαιρο, ούτε τους ίδιους. Άμα έπεφταν 3 σίγουρα θα ήταν πιο ανταγωνιστικό το πρωτάθλημα, Θα δυνάμωναν οι ομάδες που θα πήγαινα να σωθούν και οι ομάδες που είναι στο παραπάνω γκρουπ, θα υπήρχε μεγάλος ανταγωνισμός. Θα ερχόντουσαν πιο δυνατοί παίκτες και όλο αυτό το προϊόν, θα το ευχαριστιόταν και ο κόσμος. Τώρα αυτή τη στιγμή πέφτοντας μία ομάδα από την Α΄Εθνική βλέπουμε τα περισσότερα παιχνίδια να είναι «φιλικά». Δεν υπάρχει αυτό το κίνητρο. Ο κόσμος δεν νομίζω ότι χαίρεται με αυτό που βλέπει. Δυστυχώς την περίμενε αλλιώς, αυτή την αναδιάρθρωση, που θα βοηθούσε τους ίδιους πιο πολύ και τους ιδιοκτήτες των ομάδων, αλλά και γενικά το προϊόν σαν ποδόσφαιρο».

Για εσένα που έχεις παίξει και στις δύο κατηγορίες και σε αυτή την ηλικία, σε ποια είναι καλύτερα να αγωνίζεσαι. Στην Super League ή στην Super League 2…;

«Εννοείται στην Super League. Εξαρτάται το σώμα του καθενός, πόσο μπορεί να αντέξει και πόσο μπορεί να ανταπεξέλθει στις συνθήκες, γιατί η Α΄ Εθνική με την Β΄ έχουν διαφορές, σε θέμα έντασης και σε πολλά χαρακτηριστικά. Εγώ από την Κύπρο που ήμουν δυστυχώς, ενώ μιλούσα με 2-3 ομάδες, απλά μείναμε σε συζητήσεις για την Α΄Εθνική το καλοκαίρι. Φαινόταν ότι δεν θα προχωρούσαν και έτσι απευθύνθηκα σε ομάδα στην Β΄Εθνική. Βρέθηκε η Νίκη Βόλου και είπα ότι θα έχω στο μυαλό μου, ότι μέσα από αυτό, που θα μπορώ να βοηθήσω και εγώ στο γήπεδο, να διεκδικήσω αυτό που ήθελα. Να παίξω δηλαδή στην Α΄Εθνική, μέσω της Νίκης. Δυστυχώς, δεν συνέβη γιατί ακόμα αισθάνομαι πολύ καλά σωματικά. Προσέχω πολύ, αλλά ποτέ δεν ξέρεις θα δούμε τι θα γίνει στο άμεσο μέλλον».

Ο προπονητής σας είναι ένας από τους ανθρώπους, που θέλει να δουλεύει πολύ με Έλληνες παίκτες… Πιστεύεις ότι κι αν άλλοι ακολουθούσαν το παράδειγμα του, αυτό θα ήταν πολύ καλό για το ελληνικό ποδόσφαιρο…;

«Εξαρτάται. Τώρα με αυτό που έχουν κάνει την νέα διαδικασία στην Β΄ Εθνική, να παίζουν οι δεύτερες ομάδες, αυτό θα φανεί στα επόμενα χρόνια και θα είναι σίγουρα καλύτερο για το ελληνικό ποδόσφαιρο. Θα βγουν αρκετοί παίκτες, γιατί ψήνονται μπαίνουν σε καταστάσεις επαγγελματικού ποδοσφαίρου. Να παίζουν με άντρες. Εμείς που ήμασταν στην β΄ομάδα παίζαμε καθαρά με β ομάδες, οπότε αργούσες λίγο να εξελιχτείς και να μεγαλώσεις ποδοσφαιρικά, να ωριμάσεις. Αυτό θα βοηθήσει. Είναι ένας προθάλαμος, που στο τέλος θα κυλήσει ευχάριστα για το ελληνικό ποδόσφαιρο. Αυτό που έχει κάνει εδώ ο κύριος Βοσνιάδης, για το έχει κάνει σίγουρα του αποφέρει καρπούς, γιατί και η Β΄Εθνική, χωρίς να υπάρχει διάκριση ο Έλληνας, θα μπορέσει προσαρμοστεί πιο εύκολα σε ένα περιβάλλον απ΄ότι ο ξένος. Οπότε λογικό είναι κάποιος να διαλέγει αυτή τη φιλοσοφία, αλλά άμα υπάρχουν και ξένοι καλοί παίκτες, που είναι λίγοι καλοί ξένοι παίκτες, που μπορούν να ανταπεξέλθουν θα βοηθήσει και τους Έλληνες. Εξαρτάται τι ξένο φέρνεις ενώ στην Α΄Εθνική άμα θα φέρεις τον ξένο και εκεί παίζει αυτό το πράγμα. Άμα είναι ο ξένος του 8 και ο Έλληνας του 7, θα προτιμήσεις να κρατήσεις το 7. Άμα υπάρχει μεγαλύτερη διαφορά θα τον πάρεις τον ξένο. Το ότι έρχονται πολλοί ξένοι και είναι πάνω – κάτω στο ίδιο επίπεδο με των Ελλήνων, αυτό δεν χρειάζεται να γίνεται».

Μπορεί η Νίκη Βόλου να τερματίσει ψηλά φέτος και να βάλει μια παρακαταθήκη για του χρόνου;

«Αυτό είναι ο στόχος. Η ομάδα να τερματίσει όσο πιο ψηλά γίνεται. Είμαστε τρίτοι μαζί με άλλες δύο ομάδες, θα προσπαθήσουμε να μείνουμε εκεί. Τελειώνοντας πάντα το τέλος μένει σαν εικόνα σε πολύ κόσμο. Τελειώνοντας όσο πιο καλά γίνεται αυτό είναι παρακαταθήκη για του χρόνου και για την ομάδα, έχοντας αυτή τη νοοτροπία τελειώνοντας το πρωτάθλημα και για τους αντιπάλους, πως βλέπουν τη Νίκη Βόλου. Παίζει μεγάλο ρόλο σε πολλά στοιχεία. Οπότε υπάρχουν στόχοι δεν είναι ότι είμαστε αδιάφοροι. Έμειναν άλλα 6 παιχνίδια, θα προσπαθήσουμε να τα κερδίσουμε όλα, για να μείνουμε όσο πιο ψηλά γίνεται».

Πιστεύεις ότι η Β΄Εθνική μπορεί να ξαναγίνει όπως την έζησες εσύ τότε. Να ξαναεπιστρέψει σε αυτό το δρόμο ή το βλέπεις δύσκολο;

«Μακάρι να γίνει αυτό. Για να γίνει αυτό πρέπει να υπάρχει θέληση πρώτα. Αυτό που είχε γίνει τότε εκείνα τα χρόνια ήταν ένας όμιλος. Με αυτό πρέπει να ξεκινήσει πρώτα. Να είναι ένας όμιλος. Οι ομάδες άμα θέλουν να είναι και παραπάνω από το κανονικό αντί να είναι 14-15 να είναι 18 ή να είναι και 20. Τώρα όμως που ουσιαστικά η Β΄Εθνική είναι 34 ομάδες, αυτό δεν βοηθάει πολύ γιατί θα δεις πολλές ομάδες που είναι αδιάφορες, που δεν ήταν έτοιμες ούτε σε παικτικό υλικό, ούτε σε οικονομικό. Οπότε αυτό αποδυναμώνει το πρωτάθλημα».

Τον Απόλλωνα Σμύρνης, στον οποίο αγωνίστηκες για μικρό χρονικό διάστημα, πως τον βλέπεις. Μπορεί να πάει στο μπαράζ και να καταφέρει να σωθεί…;

«Ο Απόλλων Σμύρνης από αυτό που βλέπω έχει τόσους πολλούς παίκτες, που εμένα μου κάνει εντύπωση. Έχει πολύ ποιότητα, εμπειρία, καλές ηλικίες. Σε θέμα υλικού άνετα μπορεί να κρατηθεί στην κατηγορία. Δεν γνωρίζω τι γίνεται μέσα στα αποδυτήρια, τι ατμόσφαιρα υπάρχει. Τι δέσιμο υπάρχει μεταξύ των παικτών, γιατί είναι πολλοί καινούργιοι παίκτες και μεγάλο βάθος. Δεν ξέρω αν αυτό μπορεί να το διαχειριστεί κάποιος και αυτό είναι το δύσκολο κομμάτι σε μια ομάδα, πως θα το διαχειριστείς αυτό, για να μπορείς να το βγάλεις μέσα στον αγωνιστικό χώρο. Κατά τα άλλα σαν υλικό μπορεί να σωθεί. Έχει χρόνο και μπορεί να τα καταφέρει. Από εκεί και πέρα είναι πως θα το διαχειριστούν οι άνθρωποι της ομάδας. Να έχουν ένα δεμένο σύνολο και να έχουν αυτό τον χαρακτήρα που χρειάζεται να στο πούνε».

Ακολουθήστε το goalpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις