Λογαριασμοί ρεύματος: Έρχεται «πλαφόν» στη ρήτρα αναπροσαρμογής

Στη μέγγενη της ενεργειακής ακρίβειας συνεχίζουν να βρίσκονται νοικοκυριά και επιχειρήσεις, με τους λογαριασμούς ρεύματος να συνεχίζουν να έρχονται ολοένα και πιο φουσκωμένοι.

Εκτός από το αυξανόμενο κόστος λόγω κρίσης και πολέμου στην Ουκρανία, τα τιμολόγια παίρνουν την ανιούσα λόγω της ρήτρας αναπροσαρμογής που εκτοξεύει τα τελικά ποσά που καλείται να πληρώσει ο καταναλωτής.

Οπως έχει γράψει η «Η» οι αιτήσεις για διακανονισμό αυξάνονται συνεχώς, με χιλιάδες πολίτες να σπεύδουν να ρυθμίσουν τις οφειλές προς τους παρόχους.

Μέσα σε αυτό το ασφυκτικό περιβάλλον, η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε συνέχιση της επιδότησης στους καταναλωτές και τον Μάιο, με το μοντέλο των προηγούμενων μηνών.

Το τελικό ποσό θα εξαρτηθεί από το πού θα κλειδώσει η μέση τιμής της χονδρικής της ηλεκτρικής ενέργειας τον Απρίλιο, η οποία μέχρι στιγμής είναι χαμηλότερη από αυτή του Μαρτίου.

Παράλληλα η κυβέρνηση έχει προαναγγείλει ότι αν δεν υπάρξει ευρωπαϊκή λύση, απόφαση που θα συζητηθεί στην επερχόμενη Σύνοδο Κορυφής στις 30 και 31 Μαΐου, θα προχωρήσει σε εθνική παρέμβαση.

Πώς θα μπει πλαφόν στη ρήτρα αναπροσαρμογής

Για τον Ιούνιο και έπειτα το κυβερνητικό επιτελείο επεξεργάζεται σειρά προτάσεων. Το μοντέλο που προκρίνεται και αναμένεται να παρουσιαστεί τις επόμενες ημέρες στον πρωθυπουργό (ακόμα και σήμερα), προβλέπει επιβολή πλαφόν στην χονδρική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

Ειδικότερα το σχέδιο προβλέπει την επιβολή ανώτατου ορίου στο κόστος παραγωγής σε κάθε τεχνολογία ξεχωριστά (φυσικό αέριο, λιγνίτη, ΑΠΕ κλπ) και επιδότηση των ηλεκτροπαραγωγών για το κόστος που ξεπερνά το ανώτατο όριο για να καλυφθεί η διαφορά.

Στόχος είναι να αποκλιμακωθούν οι χονδρεμπορικές τιμές και να φτάσουν από τα περίπου 250 ευρώ που κινούνται τον Απρίλιο στα 100 ευρώ που ήταν ο μέσος όρος του περσινού καλοκαιριού. Συγκεκριμένα, τον περασμένο Ιούνιο η μηνιαία τιμή εκκαθάρισης τον Ιούνιο του 2021 διαμορφώθηκε σε 83,47€/mWH, τον Ιούλιο του 2021 σε 101,86€/mWH και τον Αύγουστο του 2021 σε 121,72€/mWH.

Με αυτή τη φόρμουλα η κυβέρνηση στοχεύει στο να φτάσει η τιμή που φτάνει στον καταναλωτή στα επίπεδα προ ενεργειακής κρίσης, δηλαδή περίπου 0,15 με 0,16 ευρώ την κιλοβατώρα. Τον Μάρτιο η μέση λιανική τιμή στην Ελλάδα ανήλθε σε 0,236 ευρώ/KWh με τη μέση χονδρεμπορική τιμή να κλείνει στα 272,68ευρώ/MWh.

Ουσιαστικά, με αυτό το σχέδιο μπαίνει φρένο και στο μεγάλο «βραχνά» των καταναλωτών, που δεν είναι άλλος από τη ρήτρα αναπροσαρμογής, η οποία ενεργοποιείται από τους παρόχους όταν η χονδρεμπορική τιμή ξεπερνά τη βάση που έχει θέσει ο καθένας ξεχωριστά (Κοντά στα 50€/mWH συνήθως).

Συνεπώς με το πλαφόν στη χονδρεμπορική μπαίνει και ανώτατο όριο στο ποσό που θα καλούνται να καταβάλλουν οι καταναλωτές ως ρήτρα αναπροσαρμογής, καθώς η τιμή της πρώτης δεν θα μπορεί να κλείσει πάνω από το «ταβάνι» που θα θέσει η κυβέρνηση και αντιστοίχως θα μπαίνει «κόφτης» στο ποσό της ρήτρας που φτάνει στον καταναλωτή.

Η πρόταση να αποζημιώνονται μόνο οι μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο δεν προχωρά, καθώς ελλοχεύει ο φόβος να αλλάξει «αύριο» η τεχνολογία που καθορίζει την τιμή εκκαθάρισης (πχ λιγνίτης).

Για 4-5 μήνες η εφαρμογή του σχεδίου

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Η», η κυβέρνηση προσανατολίζεται εφόσον καταλήξει στο παραπάνω σχέδιο να το εφαρμόσει για μια περίοδο 4-5 μηνών, σενάριο που κοστολογείται περί τα 2 δισ. ευρώ. Αντίθετα αποκλείεται η εφαρμογή του μέτρου για έναν χρόνο καθώς το κόστος διπλασιάζεται, ενώ το κυβερνητικό επιτελείο θέλει να έχει τα περιθώρια να επανεξετάσει την κατάσταση όπως θα έχει διαμορφωθεί τον ερχόμενο φθινόπωρο.

Σε κάθε περίπτωση, αναμένονται σήμερα και οι ανακοινώσεις της Eurostat για το έλλειμμα του 2021, οι οποίες θα πιστοποιούν και επίσημα την ανάπτυξη της περασμένης χρονιάς και θα διευκρινίζουν τι δημοσιονομικό χώρο ανοίγει το μικρότερο έλλειμμα. Ωστόσο σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η ετήσια παρέμβαση είναι εκτός συζήτησης με τα υφιστάμενα οικονομικά δεδομένα.

Ακολουθήστε το goalpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις