Από την Αγριά Βόλου στα Όσκαρ – Η ζωή του σπουδαίου Βαγγέλη Παπαθανασίου

Θλίψη έχει σκορπίσει η είδηση του θανάτου του Βαγγέλη Παπαθανασίου, του σπουδαίου έλληνα συνθέτη ο οποίος έγινε διάσημος με το όνομα Vangelis και υπήρξε πρωτεργάτης του ηλεκτρονικού ήχου. Ο εκλιπών βραβεύθηκε με Όσκαρ μουσικής για την ταινία «Οι δρόμοι της φωτιάς» το 1982.

 

Ποιος ήταν ο Βαγγέλης Παπαθανασίου

Γεννήθηκε στις 29 Μαρτίου του 1943 στην Αγριά Βόλου και, από την ηλικία των τεσσάρων ετών, ξεκίνησε να συνθέτει. Την πρώτη του δημόσια παράσταση ο Βαγγέλης Παπαθανασίου, την έδωσε στην ηλικία των έξι ετών και χωρίς να έχει καμία μουσική εκπαίδευση.

Παρά τις πιέσεις από τους γονείς και τους δασκάλους του, οι οποίοι τον προέτρεπαν να κάνει μαθήματα μουσικής, ο ίδιος ήταν αυτοδίδακτος. Ωστόσο, σπούδασε κλασική μουσική, ζωγραφική και σκηνοθεσία στην Ακαδημία Καλών Τεχνών στην Αθήνα.

Ο Βαγγέλης Παπαθανασίου θεωρείται πρωτεργάτης του ηλεκτρονικού ήχου, όμως, ο ιδιαίτερος ήχος του έχει επηρεάσει την ανάπτυξη πολλών και διαφορετικών μουσικών ειδών.

 

Στις αρχές της δεκαετίας του 1960, σχημάτισε το αρκετά δημοφιλές στην Ελλάδα συγκρότημα Forminx.

 

Το 1968 μετακόμισε στο Παρίσι όπου βρέθηκε με τον Ντέμη Ρούσο και, μαζί, σχημάτισαν τους Aphrodite’s Child.

 

Ο Βαγγέλης Παπαθανασίου συνεργάστηκε με την Ειρήνη Παππά στους δίσκους Ωδές (1979) και Ραψωδίες (1986), που περιέχουν διασκευές δημοτικών τραγουδιών και βυζαντινούς ύμνους, με τον Γιον Άντερσον του συγκροτήματος Υes στους δίσκους Shοrt Stοries (1979) και Τhe Friends οf Μr Cairο (1981), καθώς και με την ιταλίδα τραγουδίστρια Μίλβα στο L.Ρ. Τra du sοgni.

 

 

Το 1982 βραβεύτηκε με Όσκαρ για τη μουσική της ταινίας Chariots of Fire. Είχε, επίσης, γράψει μουσική και για άλλες, μεγάλες επιτυχίες του Χόλιγουντ, όπως τα  Blade Runner, 1492: Χριστόφορος Κολόμβος, Αλέξανδρος, Ελ Γκρέκο κ.ά.

 

Το 1997 σκηνοθέτησε την τελετή έναρξης του 6ου Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Ανοιχτού Στίβου της IAAF που πραγματοποιήθηκε στο Παναθηναϊκό Στάδιο της Αθήνας.

 

 

Το έργο του Μυθωδία επελέγη από τη NASA ως η επίσημη μουσική για την αποστολή της: 2001 Οδύσσεια στον Άρη, ενώ το 2002 δημιούργησε την επίσημη μουσική για το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου 2002 στις χώρες Κορέα – Ιαπωνία.

 

Όπως έγινε γνωστό πριν λίγο ο Βαγγέλης Παπαθανασίου, πέθανε την Τρίτη, 17 Μαΐου, μετά από νοσηλεία με κορονοϊό σε νοσοκομείο της Γαλλίας.

ethnos.gr

Ακολουθήστε το goalpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις