Στη μνήμη του Νίκου Μαλαβέτα: 78 χρόνια από την εκτέλεσή του

78 χρόνια πέρασαν, σαν χθες (21/5), από τη μέρα που ο Νίκος Μαλαβέτας εκτελέστηκε από τους Γερμανούς κατακτητές, κατά τα χρόνια της κατοχής, με τους “Malavetas” να τον μνημονεύουν, μέσω ανακοίνωσής τους.

Αναλυτικά:

“21-5-1944

Η εκτέλεση του ποδοσφαιριστή του Ολυμπιακού Βόλου Νίκου Μαλαβέτα για την αντιστασιακή του δράση από τις κατοχικές δυνάμεις και τους ντόπιους συνεργάτες τους.
Τον έπιασαν οι Ιταλοί την προηγούμενη μέρα, που γιόρταζε η νιόπαντρη γυναίκα του. Πήγε ως την κοντινή ταβέρνα του Τσουράπα και εκεί συνελήφθη. Μέσα στο 12ωρο τον οδήγησαν στην πλατεία Ελευθερίας και πήγαν να τον κρεμάσουν, χωρίς βέβαια να έχει καταδικαστεί από κάποιο δικαστήριο σε θάνατο! Συνέβη όμως τότε κάτι αναπάντεχο: Η αγχόνη, παρόλη την προσπάθεια των εγκληματιών, έσπασε τρεις συνεχόμενες φορές. Κι ενώ οι διεθνείς κανονισμοί λέγανε πως μετά τρεις προσπάθειες απελευθερώνεται ο μελλοθάνατος δίνοντάς του χάρη, ένας Έλληνας συνεργάτης των κατακτητών τον πυροβόλησε στο κεφάλι και τον άφησε νεκρό. Έμεινε εκεί κάποιες ώρες γυμνός, μέχρι που τον πήρε η οικογένειά του για την ταφή. Η εκτέλεση αυτή έκανε μεγάλη εντύπωση και γέμισε θλίψη τους Βολιώτες κι όχι μόνον, γιατί ο Νίκος ήταν αναγνωρισμένη ποδοσφαιρική φίρμα και γνωστός στην πόλη και γύρω, αλλά και για τον τρόπο εκτέλεσής του”.

Ακολουθήστε το goalpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις