Ψηφίστηκε ο νόμος Κοντονή, δεν πέρασαν οι απειλές της ΕΠΟ

Κατά πλειοψηφία ψηφίστηκε επί της αρχής και κατ’ άρθρο, μετά τα μεσάνυχτα το νομοσχέδιο του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού με τίτλο: «Αναγκαίες ρυθμίσεις για την εναρμόνιση της ελληνικής νομοθεσίας με τον νέο Κώδικα Αντιντόπινγκ του Παγκόσμιου Οργανισμού Αντιντόπινγκ και άλλες Διατάξεις».
Επί της αρχής «ναι» ψήφισαν…

…ο ΣΥΡΙΖΑ, το Ποτάμι, η Ένωση Κεντρώων και οι ΑΝ.ΕΛ.
«Παρών» ψήφισαν η Ν.Δ., η Χ.Α. η Δημοκρατική Συμπαράταξη και το ΚΚΕ.
Λίγο πριν την έναρξη της ψηφοφορίας ο υφυπουργός Αθλητισμού, Στ. Κοντονής υποστήριξε μεταξύ άλλων: «Εξυπηρετούσατε το σχέδιο να καταστραφεί και να κλείσει ο ΕΣΚΑΝ και γι’ αυτό δεν εναρμονιζόσασταν με τη WADA από το 2013. Δεν ψηφίζετε ούτε επί της αρχής. Δηλαδή αν ήσασταν κυβέρνηση θ’ αφήνατε τη χώρα εκτός Ολυμπιακών Αγώνων; Οι μέρες τις διαπλοκής στον αθλητισμό τελειώνουν, όπως τελειώνουν και οι οπαδικοί στρατοί. Υπήρχε πρόβλημα με τα πειθαρχικά όργανα της ΕΠΟ, μέχρι να μπουν τακτικοί δικαστές. Είμαστε υπερήφανοι γι’ αυτό το νομοσχέδιο».
Το μεσημέρι έγινε συζήτηση στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, όπου η ΕΠΟ εξέφρασε τις διαφωνίες της για τον οικονομικό έλεγχο των ομοσπονδιών πέραν των χρημάτων από τις κρατικές επιχορηγήσεις, τη δημιουργία πειθαρχικών οργάνων από τον ΕΣΚΑΝ, που θα εκδικάζουν υποθέσεις ντόπινγκ και κυρίως για την αναγνώριση του δικαιώματος των αποφοίτων των ΤΕΦΑΑ και πανεπιστημιακών σχολών της αλλοδαπής, να εργάζονται ως προπονητές, χωρίς να αποτελεί προϋπόθεση η εκπαίδευση και η πιστοποίηση από την ΕΠΟ.
Στο θέμα των προπονητών οι εκπρόσωποι της ΕΠΟ «έπαιξαν» και πάλι το χαρτί της πιθανής τιμωρίας του ελληνικού ποδοσφαίρου από τις FIFA και UEFA, το οποίο δεν απέδωσε.
Θέματα που αφορούν την ΕΠΟ έθεσαν τρεις
Η Ελ. Αυλωνίτου ζήτησε από τον κ. Κοντονή Να φέρει και τα άλλα άρθρα που έχει υποσχεθεί και να δεσμευτεί ότι οι εκλογές στις ομοσπονδίες θα γίνουν με το σύστήμα της απλής αναλογικής.
Ο Π. Κωνσταντινέας είπε: «Δίνουν1000 και 1500 ευρώ στη σχολή του Μπατάκη που έχει η ΕΠΟ για να γίνουν προπονητές. Να δείτε το θέμα του εκλογικού συστήματος των ομοσπονδιών και των ενώσεων κ. υπουργέ. Έχετε δεσμευθεί. Πιστεύω ότι δεν θα μας διαψεύσετε. Ας τελειώνουμε με τους δεινόσαυρους που λυμαίνονται τον αθλητισμό και το ποδόσφαιρο».
Τέλος ο Δ. Εμμανουηλίδης, βουλευτής Καβάλας του ΣΥΡΙΖΑ, είπε ότι η ΕΠΟ αναζήτησε στηρίγματα εξωσυνταγματικά που ελέγχονται για τη νομιμότητα των πράξεων των προέδρων τους.
Πηγή: soccerplus.gr