Άνετα το 1-0 ο Ολυμπιακός

Ο πρώτος τελικός τελείωσε πριν αρχίσει, το κουφάρι του φετινού Παναθηναϊκού έγινε παιχνιδάκι στα χέρια του… μέτριου σήμερα Ολυμπιακού που έφτασε ξεκούραστα στο 74-61, έκανε το 1-0 και πάει στο ΟΑΚΑ για να το τελειώσει.

Ένα δεκάλεπτο αρκούσε για να κάνει ο Ολυμπιακός το 1-0 στη σειρά των τελικών. Οι «ερυθρόλευκοι» ήταν καταιγιστικοί στην 1η περίοδο (+19), με τον Παναθηναϊκό να σημειώνει αρνητικό ρεκόρ στην ιστορία του στους τελικούς (4π.) και να μην μπορεί να γυρίσει ύστερα από αυτές τις μεγάλες διαφορές. Οι Πειραιώτες διατήρησαν εύκολα διαφορές μεταξύ των 15-20 πόντων και δεν ένιωσαν… πίεση από τους μπερδεμένους αντιπάλους τους, που δεν είχαν καθαρό μυαλό και δεν ήταν σε θέση να διεκδικήσουν τον πρώτο τελικό.

Οι παίκτες του Γιώργου Μπαρτζώκα έπαιξαν… τόσο όσο, «καθάρισαν» τα ριμπάουντ και μέσα από την πολύ καλή άμυνά τους «έγραψαν» το 1-0, προτού πάει η σειρά στο ΟΑΚΑ (14/6, 21:00). Πρωταγωνιστές των νικητών ήταν ο ασταμάτητος Μουσταφά Φαλ (14π., 10ρ.), ο πάντα σταθερός Σάσα Βεζένκοφ (12π., 10ρ.) και ο «μαέστρος» Κώστας Σλούκας (16π., 7ρ., 4ασ.).

Στην αντίπερα όχθη, το σύνολο του Γιώργου Βόβορα δεν πήρε σχεδόν τίποτα από τον Γιώργο Παπαγιάννη και τον Νεμάνια Νέντοβιτς και δεν είχε παίκτες να… τραβήξουν κουπί, πλην των Ιωάννη Παπαπέτρου (13π., 5ρ., 3ασ.) και Οκάρο Ουάιτ (13π.). Έτσι, οι «πράσινοι» δεν μπόρεσαν να κοιτάξουν στα μάτια τους αντιπάλους τους και στο τέλος απλά… γλίτωσαν τα χειρότερα, καθώς η διαφορά θα μπορούσε να ήταν μεγαλύτερη.

Να σημειωθεί πως το παιχνίδι άρχισε με μισή ώρα καθυστέρηση, λόγω δακρυγόνων που έπεσαν έξω από το ΣΕΦ, ενώ στο ματς υπήρχε και μια αδικαιολόγητη ένταση -κυρίως- μεταξύ του διδύμου Τάιλερ Ντόρσεϊ – Λευτέρη Μποχωρίδη.

Διαβασμένοι και κυρίαρχοι οι «ερυθρόλευκοι», εκτός… τόπου και χρόνου οι «πράσινοι»

Οι ορεξάτοι Πειραιώτες έκαναν κουμάντο από νωρίς (11-0 στο 5′) με τους φιλοξενούμενους να αρχίζουν το ματς με 0/8 εντός πεδιάς. Ο Νεμάνια Νέντοβιτς δεν είχε ρυθμό (0/5), ενώ ο Μουσταφά Φαλ ήταν ασταμάτητος (6π., 4ρ., 2ασ.) και έμοιαζε να μην έχει αντίπαλο μέσα στη ρακέτα (15-2 στο 7′). Σε γενικές γραμμές, οι «ερυθρόλευκοι» είχαν το καθαρό μυαλό να πάρουν ό,τι τους έδινε η αντίπαλη άμυνα κάνοντας επίδειξη δύναμης, ενώ το «τριφύλλι» ήταν εκτός… τόπου και χρόνου και στις δύο πλευρές του παρκέ (23-4 στο 10′). Παράλληλα, τα «τρικ» με το μαρκάρισμα του Σάσα Βεζένκοφ (6π., 6ρ.) δεν είχαν φέρει αποτέλεσμα. Προφανώς, οι μόλις 4π. (2/14 δίποντα, 0/4 τρίποντα) ήταν αρνητικό ρεκόρ στην ιστορία του Παναθηναϊκού σε τελικούς.

Ο εξαιρετικός Σλούκας «αναχαίτισε» την προσπάθεια αντεπίθεσης του «τριφυλλιού»

Η πιο αθλητική πεντάδα του Παναθηναϊκού έδωσε λύσεις με την επιθετικότητά της και η διαφορά μειώθηκε (29-19 στο 14′) με πρωταγωνιστή τον Οκάρο Ουάιτ (8π.). Ωστόσο, το ουσιαστικό παιχνίδι του εξαιρετικού Κώστα Σλούκα (10π., 6ρ., 2ασ.) ηρέμησε γρήγορα τον Ολυμπιακό, που έφτασε σε νέες μεγάλες διαφορές (36-19 στο 17′ με 7-0 σερί). Οι Παπαγιάννης – Νέντοβιτς ήταν πλήρως εξουδετερωμένοι (1/13 εντός πεδιάς συνολικά), οι άστοχοι «πράσινοι» έμοιαζαν με ομάδα σε περίοδο προετοιμασίας (4/21 δίποντα, 3/11 τρίποντα), δίχως αυτοματισμούς και ιδέες και ο «ερυθρόλευκος περίπατος» συνεχίστηκε (38-20 στο 20′). Να σημειώσουμε πως στο πρώτο μέρος οι παίκτες του Μπαρτζώκα είχαν +10 ριμπάουντ (26-16), ενώ φυσικά σούταραν με πολύ καλύτερα ποσοστά. Το δυσάρεστο, πάντως, ήταν πως ο Σακίελ ΜακΚίσικ είχε έναν τραυματισμό και δεν ήταν σε θέση να συνεχίσει.

«Αγκάλιασε» το 1-0 ο Ολυμπιακός χωρίς να πατήσει… τέρμα το γκάζι

Ο ανίκητος Φαλ «έγραψε» double score και +20 στο 21′ (40-20), με τις δύο ομάδες να παίρνουν κάπως βιαστικές επιλογές στη συνέχεια και τον Ολυμπιακό να διατηρεί το πολύ άνετο προβάδισμά του μέσα από την άμυνά του (45-25 στο 25′). Η απερισκεψία του Τάιλερ Ντόρσεϊ (αντιαθλητικό φάουλ στον Λευτέρη Μποχωρίδη) άναψε τα… αίματα, αλλά η ομάδα του Βόβορα συνέχισε να παίζει σαν υπνωτισμένη. Έτσι, «πράσινη» αντίδραση δεν βρέθηκε, με τον Κώστα Παπανικολάου να «βγάζει» τη φάση του αγώνα με ένα poster dunk πάνω στον Παπαπέτρου (54-32 στο 28′). Στο 30′ το σκορ ήταν 55-38, με τους πρωτοπόρους της regular season να έχουν «αγκαλιάσει» το 1-0 και μάλιστα χωρίς να πατήσουν… τέρμα το γκάζι.

Δεν απειλήθηκαν οι γηπεδούχοι και έφτασαν στην άνετη επικράτηση

Οι πρώτοι πόντοι του «Νέντο» (55-42) και του Σαντ Ρος (58-44) «ροκάνισαν» λίγο την απόσταση, αλλά ο κυρίαρχος Ολυμπιακός απάντησε με τρίποντα των Παπανικολάου – Σλούκα και ένα γκολ – φάουλ του Φαλ για το νέο +19 (64-33 στο 33′). Γεγονός είναι πως ο Γάλλος σέντερ έκανε ό,τι ήθελε στη ρακέτα (double – double) και οι Πειραιώτες δεν μπορούσαν να νιώσουν ότι απειλούνται, με τον Μπαρτζώκα να φρεσκάρει σιγά – σιγά την πεντάδα του (67-49 στο 35′). Πέραν του ΜακΚίσικ, πρόβλημα τραυματισμού φάνηκε να αντιμετωπίζει και ο Χάουαρντ Σαντ Ρος, που πάτησε άτσαλα στο 35′. Το παιχνίδι έγινε κάπως άναρχο με τον Παναθηναϊκό να ψάχνει τα τρίποντα για να επιστρέψει. Κάτι τέτοιο δεν μπορούσε να γίνει μέσα σε ένα τετράλεπτο, με τους «ερυθρόλευκους» να διατηρούν τα ηνία και να φτάνουν εύκολα στο 1-0 (74-61).

Τα Δεκάλεπτα: 23-4, 38-20, 55-38, 74-61.

Δείτε αναλυτικά τα στατιστικά της αναμέτρησης εδώ

Ακολουθήστε το goalpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις