Κικίλιας: «Αυτή είναι η διαφορά της αδειοδότησης για SL1 και SL2»

Στο ραδιόφωνο του Βόλος 98.6 FM και στην εκπομπή «CLASICΟ» φιλοξενήθηκε ο Γενικός Διευθυντής της ΠΑΕ Νίκη Βόλου, Ανδρέας Κικίλιας, με αφορμή την αδειοδότηση της ομάδας από την ΕΠΟ.

Αναλυτικά η συνέντευξη του Ανδρέα Κικίλια όπως αποδόθηκε από το goalpost.gr:

Για τα μηνύματα με τα εύσημα από τον κόσμο της ομάδας, για το γεγονός πως η Νίκη αποκτά αδειοδότηση για τρίτη, συνεχόμενη χρονιά: «Τα συγχαρητήρια καλό είναι να λέγονται, αλλά να λέγονται συλλογικά, για όλο το προσωπικό που ασχολείται με τον τομέα της αδειοδότησης. Δεν είναι ένας, δεν είναι ο Κικίλιας, είναι όλα τα παιδιά που δουλεύουν στο γραφείο, οι λογιστές, ο πρόεδρος, ο αντιπρόεδρος και τα μέλη της διοίκησης. Είναι πάρα πολλοί που συντελούν, για να βγει αυτό το αποτέλεσμα. Τρίτη χρονιά που η ομάδα αδειοδοτείται, που ο προπονητής θα κάνει τον σχεδιασμό του, αγωνιστικά, όπως πρέπει, είναι πολύ σημαντικό».

Για το αν οι ομάδες που δεν αδειοδοτήθηκαν, μπορούν να κάνουν σχετική έφεση, προκειμένου να αντιστραφεί το πρότερο αποτέλεσμα: «Οι αποφάσεις είναι σε πρώτο βαθμό, πράγμα που σημαίνει πως, όσες ομάδες πιστεύουν ότι δεν έγινε η σωστή εισήγηση για αυτές από την Επιτροπή, μπορούν κι έχουν δικαίωμα να κάνουν έφεση. Έχει να κάνει με το πόσο ελαστική μπορεί να γίνει η Επιτροπή. Αν μία ομάδα πληρώνει, δε χρωστάει, δεν έχει προσφυγές και μπορεί να έχει ξεφύγει μία δόση, παραδείγματος χάρη, στο ΙΚΑ που είναι 500-600 ευρώ, εκεί μπορεί να το προσπεράσουν.

Στην αδειοδότηση πάνε καθαρώς τυπικά, έστω κι ένα ευρώ να χρωστάς, θα πρέπει να το έχεις διακανονίσει ή να το έχεις πληρώσει. Οπότε, στο τέλος, μπορεί να υπάρξει μία ελαστικότητα. Όσο λιγότερες ομάδες έχεις με άδεια, τόσο μικρότερα προβλήματα υπάρχουν στο πρωτάθλημα. Αν μία ομάδα, βέβαια, έχει 1-2 εκατομμύρια “άνοιγμα”, δε μαζεύεται, δεν καλύπτεται. Όταν ξεκινάει το πρωτάθλημα, ο ΠΣΑΠΠ να είναι πραγματικά δίπλα στους ποδοσφαιριστές. Οι μη αδειοδοτημένες ομάδες, για να μην έχουν λάβει την άδεια, κάτι σημαίνει. Όταν μία ομάδα δεν έχει άδεια, πώς μπορεί να εγγυηθεί στον κάθε ποδοσφαιριστή ότι μπορεί να τον καλύψει, να τον πληρώσει;».

Για τη διαδικασία που ακολουθεί κάθε ομάδα, προκειμένου να αδειοδοτηθεί και ποια είναι η διαφορά της αδειοδότησης για SL1 και SL2: «Η διαδικασία αδειοδότησης είναι κάτι που έχει τεθεί σε ισχύ τα τελευταία χρόνια και προσπαθεί να εποπτεύσει κάπως τις ομάδες, να τις οδηγήσει σε έναν σωστό δρόμο, βάσει κάποιων προαπαιτουμένων, ανάλογα με την κατηγορία του κάθε σωματείου. Η αδειοδότηση γίνεται τον Φεβρουάριο. Αν βλέπεις στη βαθμολογία ότι έχεις τη βλέψη να ανέβεις στην Σούπερ Λιγκ 1, κάνεις αδειοδότηση για Σούπερ Λιγκ 1. Αν βλέπεις ότι και του χρόνου θα παίξεις στη Σούπερ Λιγκ 2, κοιτάς να λάβεις την αντίστοιχη άδεια. Οι διαφορές στις δύο άδειες δεν είναι ιδιαίτερα ουσιώδεις, το βασικό πράγμα που ελέγχεται, είναι το οικονομικό. Και για την παραπάνω κατηγορία, και για την κατηγορία που συζητάμε, γίνεται ο ίδιος έλεγχος.

Υπάρχουν, επίσης, και αθλητικά κριτήρια, όπως οι Ακαδημίες και τα τμήματα υποδομής, όπου στην άδεια για τη Σούπερ Λιγκ 2 είναι κάπως λιγότερα τα προαπαιτούμενα, σε σχέση με την πρώτη κατηγορία. Έτσι κι αλλιώς, όμως, η Νίκη έχει πλήρη ακαδημία, από Κ-8, μέχρι Κ-20. Στα διοικητικά κριτήρια, υπάρχει μεγάλη διαφορά στα κριτήρια, μεταξύ των δύο αδειών. Χρειάζονται περισσότερα γραφειοκρατικά στοιχεία, να έχεις οικονομικό διευθυντή, γραμματεία, υπεύθυνο τύπου, φυσικοθεραπευτές, φροντιστές.

Έχει νομικά κριτήρια, που είναι ίδια και στις δύο κατηγορίες. Έχει και τα κριτήρια υποδομής, τα γήπεδα που παίζεις και προπονείσαι. Αν τα οικονομικά κριτήρια, δεν είναι αυτά που πρέπει, δεν πρόκειται να αδειοδοτηθείς ποτέ και δεν έχεις και καμία τύχη στην έφεσή σου. Παράλληλα, στις διαφορές μεταξύ άδειας Σούπερ Λιγκ 1 και Σούπερ Λιγκ 2, το παράβολο της πρώτης είναι το διπλάσιο οικονομικά από τη δεύτερη.

Η Νίκη, τον περασμένο Φεβρουάριο, ήξερε ότι του χρόνου θα παίζει ξανά στη Σούπερ Λιγκ 2 και πήρε την αντίστοιχη άδεια. Αν του χρόνου διεκδικεί άνοδο και την κερδίσει, θα ξεκινήσει, τη νέα σεζόν, τις διαδικασίες για την άδεια της παραπάνω κατηγορίας. Το σημαντικότερο είναι πως η ομάδα είναι αδειοδοτημένη τρίτη χρονιά, γεγονός που σημαίνει πως είναι υγιής οικονομικά, αυτό είναι το σημαντικότερο. Παίρνουμε μία ανάσα και συνεχίζουμε με την άδεια της Επαγγελματικής Επιτροπής, η οποία έχει προθεσμία μέχρι τα μέσα Ιουλίου».

Για τις κυρώσεις που προβλέπονται για ομάδες που δεν αδειοδοτούνται: «Οι ομάδες έχουν δικαίωμα έφεσης. Αν κάνουν την έφεση και πάλι απορριφθεί, θα έχουν μία σειρά από κυρώσεις που έχουν να κάνουν με τις μεταγραφές, οι οποίες θα γίνονται μόνο με ηλικιακά κριτήρια για εκείνες. Μπορείς να πάρεις μόλις τρεις παίκτες άνω των 25 και πληρώνεις κι ένα πρόστιμο. Δεν προβλέπεται υποβιβασμός για τις ομάδες που δε λαμβάνουν άδεια».

Για την προθεσμία που λαμβάνει κάθε ομάδα, προκειμένου να καταθέσει φάκελο αδειοδότησης: «Αίτηση για αδειοδότηση κάνεις στα μέσα Φεβρουαρίου, δίνεις ορισμένα τυπικά έγγραφα, μέχρι το τέλος εκείνου του μήνα, και ο φάκελος διαμορφώνεται μέχρι τα τέλη του Μαρτίου, μέχρι 31 του μηνός. Βέβαια, φέτος πήραμε και παρατάσεις».

Ακολουθήστε το goalpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις