Κώδικας Δεοντολογίας: Αυτές είναι οι ποινές σε ομάδες για Στοιχηματισμό και χειραγώγηση αγώνα

Πέρασαν από το ΔΣ της Super League οι αλλαγές στον Κώδικα Δεοντολογίας για τις ποινές σε ομάδες για Στοιχηματισμό και  χειραγώγηση αγώνα. Αφαίρεση 10 βαθμών ή υποβιβασμός και παραγραφή στα πέντε χρόνια.

Αλλαγές στον Κώδικα Δεοντολογίας και συγκεκριμένα στα άρθρα 26-30 για τη χειραγώγηση ποινών με πιο ήπιες ποινές για τις ομάδες, προωθεί η Super League,  έπειτα από απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Παρασκευής και με αφορμή την πρόσφατη υπόθεση του Παναιτωλικού και τώρα η σκυτάλη περνάει στην ΕΠΟ που πρέπει να τις επικυρώσει.

Η πιο χαρακτηριστική περίπτωση είναι το άρθρο 27 το οποίο προβλέπει για την ομάδα που είναι υπαίτια για «προκαθορισμό αποτελέσματος αγώνα για στοιχηματικούς λόγους» υποβιβασμό. Η απόφαση είναι η προβλεπόμενη ποινή να είναι αφαίρεση έως 10 βαθμών ή υποβιβασμός.

Ακόμη, σύμφωνα με το άρθρο 26, παράγραφος 5… «τα πειθαρχικά αδικήματα της χειραγώγησης αγώνα, απόπειρας χειραγώγησης αγώνα ή όποιας άλλης δραστηριότητας σχετίζεται με τη χειραγώγηση αγώνα είναι απαράγραπτα». Η πρόταση είναι τα αδικήματα να παραγράφονται πέντε χρόνια μετά την τέλεση τους.

Σύμφωνα  με τις προτεινόμενες αλλαγές μια ομάδα θεωρείται υπαίτια:

«(α) σε κάθε περίπτωση εφόσον υπαίτιος της προσπάθειας ή επίτευξης των ανωτέρω είναι άμεσος ή έμμεσος μέτοχος ή κάτοχος δικαιωμάτων ψήφου με ποσοστό ανώτερο του 50%,

(β) κατά μαχητό τεκμήριο εφόσον υπαίτιο είναι μέλος του Δ.Σ. ή προπονητής ή διευθυντικό στέλεχος της ομάδας και

(γ) εφόσον υπαίτιος είναι οποιοσδήποτε άλλος αξιωματούχος της ομάδας, αν αποδειχθεί (κατά τον κανόνα του comfortable satisfaction) ότι οι πράξεις του εν λόγω προσώπου έγιναν με παρότρυνση ή εν γνώσει της ομάδας».

Επίσης στον Κώδικα σημειώνεται ότι αν δεν υπάρχει εμπλοκή αξιωματούχου της ομάδας τότε πρέπει να εμπλέκονται περισσότεροι του ενός ποδοσφαιριστή για να θεωρηθεί η ομάδα υπαίτια.  Η Λίγκα ζητάει να προστεθεί και ο όρος σύμφωνα με τον οποίο θα πρέπει να αποδειχθεί «ότι η ομάδα παρότρυνε αυτούς ή έστω τελούσε εν γνώσει των πράξεων τους».

Τέλος, στο άρθρο 29 για επηρεασμό για χειραγώγηση αγώνα να παραμείνει το πρόστιμο των 300.000 ευρώ για την ομάδα η ποινή όμως να είναι αφαίρεση 10 βαθμών ή υποβιβασμός και όχι μόνο υποβιβασμός.

Η ανακοίνωση της Λίγκας:

Το Δ.Σ. αποφάσισε ομόφωνα να εισηγηθεί προς την ΕΠΟ τροποποίηση των άρθρων 26-30 του Κώδικα Δεοντολογίας.

sdna.gr

Ακολουθήστε το goalpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις