Πολεμικό τελεσίγραφο Τουρκίας: “Αποστρατιωτικοποίηση νησιών ή πόλεμος” – Τελείωσε η διπλωματία

Πολεμικό τελεσίγραφο στην χώρα μας έθεσε η Τουρκία δια στόματος του Αντιπροέδρου της χώρας, Φουάτ Οκτάι.  Η Άγκυρα απείλησε ανοιχτά την Ελλάδα με πόλεμο σημειώνοντας πως είτε θα υπάρξει αποστρατιωτικοποίηση νησιών ή αμφισβήτηση της κυριαρχίας τους «και όπου πάει» υπενθυμίζοντας την Κύπρο το 1974 και την Μικρασιατική Καταστροφή.

Είναι πλέον φανερό πως ο χρόνος της διπλωματίας έχει σχεδόν τελειώσει. Δεν υπάρχει τίποτα προς συζήτηση με αυτή την Τουρκία. Αυτό τονίζει και ο ίδιος ο Οκτάι.

Αναλυτικά τι λένε οι Τούρκοι:

Τουρκικό πολεμικό τελεσίγραφο – Τι λένε για τα νησιά

“Η Λωζάνη έχει όρο αποστρατιωτικοποίησης. Οι Συνθήκες του 1946 έχουν ίδιους όρους. Είναι βλακεία να θεωρούν πως θα ερμηνεύουν τους όρους των Συνθηκών όπως εκείνοι επιθυμούν και η Τουρκία θα το δέχεται. Η Τουρκία δεν υπάρχει περίπτωση να το αποδεχθεί.

Η Τουρκία κάνει υπομονή εδώ και 100 χρόνια, από την Συνθήκη της Λωζάνης και μετά, και ότι τα νησιά πρέπει αποστρατικοποιηθούν. Η Ελλάδα ή θα κάνει αυτό που πρέπει ή υπάρχει και η ιστορία στις αρχές του 20 αιώνα.

Υπάρχει και η πρόσφατη ιστορία όπως στην Κύπρο. Η Ελλάδα ή θα αποστρατικοποιήσει τα νησιά ή η Τουρκία θα αρχίσει να αμφισβητεί την κυριαρχία τους. Θα κάνουμε αυτό, θα τα αμφισβητήσουμε και όπου φτάσει αυτό».

Ο αντιπρόεδρος του Ερντογάν μίλησε ειδικά για το Καστελόριζο λέγοντας ότι η Ελλάδα στρατιωτικοποιεί νησιά “κάτω από τη μύτη μας αυτό και αυτό είναι απειλητικό για εμάς, δεν θα το ανεχθούμε και δεν υπάρχει περίπτωση η Τουρκία να μην απαντήσει σε αυτήν πράξη της Ελλάδος».

“Για την Τουρκία είναι ιδιαίτερα ενοχλητική η προσέγγιση της Ελλάδας, στο θέμα του επίμονου αιτήματος μας στην “αποστρατιωτικοποίηση” των νησιών, και ότι συμπεριφέρεται με την λογική “αυτά τα νησιά είναι δικά μου και κάνω ό,τι θέλω””.

“Είναι φανερό τι κάναμε στις αρχές του 1900 με τον αγώνα της ανεξαρτησίας μας όταν πήγαν να κάνουν πράγματα. Τα 100 χρόνια δεν είναι μεγάλο χρονικό διάστημα στην ιστορία των εθνών. Ζήσαμε με την Κύπρο και αυτή είναι πιο πρόσφατη μνήμη” ανέφερε ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας και πρόσθεσε:

“Ευελπιστούμε η Ελλάδα σύντομα να βάλει μυαλό, και την προειδοποιούμε μην επηρεαστεί από τους άλλους. Αυτοί είναι που θα την εγκαταλείψουν πρώτοι.

Έρχεται από απόσταση 600 χιλιομέτρων και στο Καστελόριζο, που βρίσκεται ακριβώς δίπλα μας σε απόσταση δύο χιλιομέτρων, μιλάει για παραβίαση εναέριου χώρου και με νευρικό τρόπο παραβιάζει τον εναέριο χώρο μας. Η Τουρκία δεν μπορεί να αποδεχθεί τέτοια προσέγγιση”.

Ο Τούρκος αντιπρόεδρος κατέληξε λέγοντας:

“Τα νησιά θα αποστρατιωτικοποιηθούν, σε διαφορετική περίπτωση θα ξεκινήσει η αμφισβήτηση της κυριαρχίας τους.

Ως Τουρκία θα το κάνουμε αυτό. Θα το αμφισβητήσουμε. Κι όπου φτάσει αυτή η αμφισβήτηση της κυριαρχίας. Αυτό εξαρτάται από την Ελλάδα και η Ε.Ε. πρέπει να δει αυτό το λάθος”.

Επίσης, αναφέρθηκε και στην Κύπρο, δηλώνοντας:

«Η ΕΕ έκανε λάθος και στην Κύπρο. Κάναμε υπομονή 46 χρόνια ότι μπορεί να βρεθεί λύση στο νησί. Λένε για τους Τούρκους ότι είναι μειονότητα αλλά δεν υπάρχει μειονότητα».

Η Τουρκία θα θέσει θέμα «παράνομης κατοχής νησιών» στο ΝΑΤΟ

Έτοιμη να τραβήξει κι άλλο το σκοινί φαίνεται πως είναι η Άγκυρα, υιοθετώντας ένα νέο ακόμα πιο εξωφρενικό αφήγημα κατά της Ελλάδος, περί «παράνομης κατοχής νησιών».

Σύμφωνα με την φιλοκυβερνητική εφημερίδα Yeni Safak, ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, ετοιμάζεται να θέσει στο ΝΑΤΟ ζήτημα παράνομης κατοχής νησιών από τη χώρα μας.

«Ένα άλλο θέμα που θα φέρει ο Ερντογάν στην ατζέντα της Συνόδου του ΝΑΤΟ είναι η παράνομη κατοχή των νησιών από την Ελλάδα. Ο Ερντογάν θα φέρει στην ατζέντα την παράνομη στρατιωτικοποίηση των νησιών», αναφέρει το δημοσίευμα, όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στην Τουρκία, Μανώλης Κωστίδης.

Δείτε το βίντεο

Ακολουθήστε το goalpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις