Super League: Πρόγραμμα «βουνό» μέχρι τη διακοπή 20 ματς σε 85 ημέρες (το καλεντάρι)

Το πιεσμένο λόγω Μουντιάλ καλεντάρι προκάλεσε συμφόρηση ημερομηνιών και οι διεθνείς παίκτες ενδέχεται να παίξουν 22 αγώνες σε λιγότερο από τρεις μήνες.
  • ΤΟ ΚΑΛΕΝΤΑΡΙ ΜΕΧΡΙ ΤΗ ΔΙΑΚΟΠΗ ΓΙΑ ΤΟ ΜΟΥΝΤΙΑΛ

Τις ημερομηνίες της νέας σεζόν έκανε σήμερα (13/7) γνωστές η Super League και οι ομάδες έχουν μπροστά τους ένα πρόγραμμα «βουνό», χωρίς η τελευταία έκφραση να αποτελεί κάποιου είδους δημοσιογραφική «κορώνα».

Πόσο δε όταν η UEFA έχει προγραμματίσει και οι έξι αγωνιστικές των ομίλων στις διοργανώσεις της να έχουν γίνει πριν την τελική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου, άρα με την είσοδο του 2023 θα έχουμε τις νοκ άουτ φάσεις, ενώ αμέσως μετά την πρεμιέρα της Super League θα διεξαχθούν τα Play Offs σε Champions League, Europa League και Confrerence League.

Θέλετε και το… κερασάκι στην τούρτα; Στα τέλη Σεπτεμβρίου θα γίνουν τα δύο τελευταία παιχνίδια στα groups του Nations League, οπότε υπάρχουν επιπλέον αναμετρήσεις για τους διεθνείς ποδοσφαιριστές και κακά τα ψέμματα… κάπου χάνεται η μπάλα.

Τι σημαίνει τώρα όλο αυτό; Οποια ελληνική ομάδα (ΟλυμπιακόςΠΑΟΚ, ΑρηςΠαναθηναϊκός) μπει σε ευρωπαϊκό όμιλο θα δώσει 20 επίσημα ματς από τις 20 ή 21 Αυγούστου μέχρι και τις 12 ή 13 Νοεμβρίου, δηλαδή σε απόσταση «χοντρικά» 85 ημερών. Αυτά αντιστοιχούν σε 13 πρωταθλήματος και επτά ευρωπαϊκά και αν γίνουν οι σχετικές διαιρέσεις θα δούμε ότι κατά μέσο όρο θα παίζει κάθε 4,5 ημέρες, ενώ οι παίκτες της που καλούνται στα αντιπροσωπευτικά τους συγκροτήματα μπορεί να φτάσουν ακόμη και τις 22 συμμετοχές!
...

Οχι ότι για του μη-Ευρωπαίους το πρόβλημα είναι μικρότερο αφού θα έχουν 13 αγώνες σε 85 ημέρες, αλλά για τους εκτός συνόρων εκπροσώπους μας μεγεθύνεται υπερβολικά. Αλλωστε θα πρέπει να έχουμε κατά νου ότι δεν είναι απλά… άντε μαζευόμαστε και παίζουμε, αλλά υπάρχουν μετακινήσεις ενώ τα περισσότερα από τα 20 αυτά παιχνίδια θα είναι στα «κόκκινα».

Ας το δούμε ένα κλικ πιο αναλυτικά. Το διάστημα που διαπραγματευόμαστε (20/8-13/11) περικλείσει 12 εβδομάδες εντός των οποίων παρατηρούνται ισάριθμα «κενά» Σαββατοκύριακα όπου εκτός απρόοπτου θα γίνουν αντίστοιχες αγωνιστικές για τη Super League, ενώ ένα είναι «κλεισμένο» για τις Εθνικές Ομάδες (βγαίνει 13 γιατί η μέτρηση ξεκινά από Σαββατοκύριακο και τελειώνει σε Σαββατοκύριακο).

Από εκεί και πέρα υπάρχουν και 12 μεσοβδόμαδα, Τετάρτες όπως λέμε σε απλά ελληνικά, εκ των οποίων τα επτά είναι «κλειδωμένα» από την UEFA (έξι για τους ομίλους και η ρεβάνς των Play Offs) κάτι που σημαίνει πως ακόμη και μία ομάδα μας να έχει προχωρήσει στην Ευρώπη αυτόματα δεν θα μπορεί να γίνει πρωτάθλημα σε αυτά.

Τα δύο εκ των πέντε που «περισσεύουν»… πάνε στις Εθνικές, ένα επειδή οι διεθνείς θα έχουν ήδη συγκεντρωθεί στα αντιπροσωπευτικά τους συγκροτήματα και το άλλο γιατί έχουν οριστεί παιχνίδια (π.χ. η Ελλάδα θα υποδεχθεί τη Βόρειο Ιρλανδία την Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου), οπότε υπάρχουν μόνο τρία κενά για την εμβόλιμη που θέλουμε στην Ελλάδα ώστε στις 13 Νοεμβρίου να τελειώσει ο πρώτος γύρος της regular season. Πιο συγκεκριμένα στα τέλη του Αυγούστου, στις 19/20 Οκτωβρίου ή στις 9/10 Νοεμβρίου.

Η ουσία πάντως είναι ότι όλα τα clubs θα βιώσουν μία πρωτόγνωρη κατάσταση, ενώ όσα προκριθούν σε ευρωπαϊκό όμιλο (μακάρι για τη χώρα μας να είναι και οι τέσσερις εκπρόσωποί μας εκεί) θα παίζουν non stop, χωρίς αυτό να καθιστά υπερβολή. Είπαμε σε 85 ημέρες θα έχουν 20 ματς και οι διεθνείς ίσως φτάσουν τα 22. Το νούμερο είναι τεράστιο.

Κλείνοντας ας σταθούμε και σε 1-2 λεπτομέρειες που πάντως μπορεί να αποδειχθούν σημαντικές. Με βάση την προκήρυξη του πρωταθλήματος αγώνες μπορούν να οριστούν Παρασκευές και Δευτέρες, οπότε οι ημερομηνίες που σας παραθέτουμε παρακάτω ενδέχεται να διαφοροποιηθούν (για τα Σαββατοκύριακα είναι οι δύο και για μεσοβδόμαδα οι τρεις).

Την ίδια στιγμή μπορεί κάποιος εύλογα να αναρωτηθεί τι θα συμβεί εφόσον υπάρξουν αναβολές λόγω Covid-19, αφού κακά τα ψέμματα παρατηρείται έκρηξη των κρουσμάτων. Αρχικά να ευχηθούμε όλοι να είναι καλά και να μην ανιχνευτεί έστω μισό θετικό δείγμα και όλα τα παιχνίδια να γίνουν κανονικά όποτε οριστούν όμως το πρόβλημα υπάρχει και καλούμαστε να ζήσουμε μαζί του, οπότε και είναι πιθανό να προκύψουν αναβολές. Εφόσον έχετε διαβάσει τα παραπάνω γίνεται εύκολα αντιληπτό πως κενή ημερομηνία, κυρίως για τους «Ευρωπαίους», δεν υπάρχει ούτε για… δείγμα ή τουλάχιστον είναι ελάχιστες, κάτι που δυσχεραίνει την όλη κατάσταση.

Θεωρητικά κατά τη διάρκεια της τελικής φάσης του Παγκοσμίου Κυπέλλου δεν δύναται να γίνει παιχνίδι, όμως υπάρχει «παράθυρο» πως εάν το Δ.Σ. της διοργανώτριας αρχής το αποφασίσει τότε μπορεί το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα να οριστεί κάποιο που αναβλήθηκε ή διακόπηκε αφού υπάρχουν και άλλοι, πλην κορονοϊού, αστάθμητοι παράγοντες (π.χ. κακοκαιρία). Ετσι εάν κριθεί απολύτως αναγκαίο και φυσικά οι συνθήκες το επιτρέπουν, ίσως έχουμε δράση και κατά τη διάρκεια του Μουντιάλ.

ΤΟ ΚΑΛΕΝΤΑΡΙ ΜΕΧΡΙ ΤΗ ΔΙΑΚΟΠΗ ΓΙΑ ΤΟ ΜΟΥΝΤΙΑΛ

20-21/8: Εναρξη πρωταθλήματος, αγώνες Σαββατοκύριακο
23-25/8: Play offs Champions League, Europa League, Conference League
27-28/8: Αγώνες Σαββατοκύριακο
31/8-1/9: Κενό μεσοβδόμαδο
3-4/9: Αγώνες Σαββατοκύριακο
6-7-8/9: 1η Αγωνιστική Ομίλων Champions League, Europa League, Conference League
10-11/9: Αγώνες Σαββατοκύριακο
13-14-15/9: 2η Αγωνιστική Ομίλων Champions League, Europa League, Conference League
17-18/9: Αγώνες Σαββατοκύριακο
20-21/9: Μεσοβδόμαδη πρόσκληση για Εθνικές ομάδες
24/9: Κύπρος-Ελλάδα
27/9: Ελλάδα-Β. Ιρλανδία
1-2/10: Αγώνες Σαββατοκύριακο
4-5-6/10: 3η Αγωνιστική Ομίλων Champions League, Europa League, Conference League
8-9/10: Αγώνες Σαββατοκύριακο
11-12-13/10: 4η Αγωνιστική Ομίλων Champions League, Europa League, Conference League
15-16/10: Αγώνες Σαββατοκύριακο
18-19-20/10: Κενό μεσοβδόμαδο
22-23/19: Αγώνες Σαββατοκύριακο
25-26-27/10: 5η Αγωνιστική Ομίλων Champions League, Europa League, Conference League
29-30/10: Αγώνες Σαββατοκύριακο
1-2-3/11: 6η Αγωνιστική Ομίλων Champions League, Europa League, Conference League
5-6/11: Αγώνες Σαββατοκύριακο
8-9-10/11: Κενό μεσοβδόμαδο
12-13/11: Λήξη πρώτου γύρου, αγώνες Σαββατοκύριακο

gazzetta.gr

Ακολουθήστε το goalpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις