Για την πρόκριση στο γεμάτο “Καραϊσκάκη” ο Ολυμπιακός κόντρα στη Μακάμπι

Μετά από σχεδόν ενάμιση μήνα προετοιμασίας, οκτώ φιλικά και ένα επίσημο παιχνίδι έφτασε η ώρα της αλήθειας και του πρώτου “τελικού” για τον Ολυμπιακό στη νέα περίοδο.

Η πειραϊκή ομάδα καλείται να ξεπεράσει το εμπόδιο της Μακάμπι Χάιφα στο γεμάτο -από ερυθρόλευκους οπαδούς- Γεώργιος Καραϊσκάκης την Τετάρτη (27/7, 22:00, COSMOTE SPORT 1), παίρνοντας την πρόκριση στον 3ο προκριματικό γύρο του Champions League, στον οποίο θα συναντήσει τον Απόλλωνα Λεμεσού.

Ύστερα από το 1-1 του πρώτου αγώνα στο Ισραήλ, στον οποίο ο Ολυμπιακός ισοφαρίστηκε στις καθυστερήσεις του ματς, οι ερυθρόλευκοι θέλουν μόνο νίκη στο Νέο Φάληρο, όπως φυσικά και η Μακάμπι, καθώς ως γνωστό δεν προσμετράται από πέρυσι το εκτός έδρας γκολ. Η πειραϊκή ομάδα πλήρωσε ακριβά την περασμένη περίοδο αυτή την αλλαγή του κανονισμού στα ματς με τη Λουντογκόρετς (1-1 στο Καραϊσκάκης, 2-2 στη ρεβάνς στη Βουλγαρία, αλλά αποκλεισμός στη συνέχεια στα πέναλτι) και πλέον, λογικά, το πάθημα έχει γίνει μάθημα.

Οι οιωνοί πρόκρισης επί της Μακάμπι

Ο Ολυμπιακός, με τον Μαρτίνς στον πάγκο του, μετρά οκτώ προκρίσεις και μόνο έναν αποκλεισμό στα προκριματικά του καλοκαιριού και αυτόν στα πέναλτι, σε εκτός έδρας ματς. Τώρα, οι ερυθρόλευκοι παίζουν την πρόκριση στο Καραϊσκάκης, στο σπίτι τους, μπροστά στον κόσμο τους και εκεί τα πράγματα είναι διαφορετικά.

Η πειραϊκή ομάδα έχει μόνο προκρίσεις στα εντός έδρας παιχνίδια ρεβάνς στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, όταν στον πρώτο εκτός έδρας αγώνα της είχε αναδειχθεί ισόπαλη.

Συγκεκριμένα, ο Ολυμπιακός μετά το 1-1 με τη Σέλτικ, επικράτησε 2-0 των Σκωτσέζων στο Καραϊσκάκη για το Κύπελλο Πρωταθλητριών, το 1974.

Έπειτα από το 0-0 με τον Άγιαξ στο Άμστερνταμ, η πειραϊκή ομάδα επιβλήθηκε 2-0 των Ολλανδών στο ΟΑΚΑ για το Κύπελλο Πρωταθλητριών, το 1983.

Μετά από το 2-2 με τη Φερστ Βιέννα στη Βιέννη, ακολούθησε το 1-1 στο Φάληρο, με τους Ερυθρόλευκους να παίρνουν την πρόκριση με το εκτός έδρας γκολ στο Κύπελλο UEFA, το 1989. Και έπειτα από το 0-0 με την Σλόβαν, στη Μπρατισλάβα, ο Ολυμπιακός συνέτριψε 4-0 τους Τσέχους στο Καραϊσκάκη για τα προκριματικά του Champions League, το 2019.
Τα μυστικά της πρόκρισης

Σε κάθε περίπτωση, ο Μαρτίνς και οι παίκτες της πειραϊκής ομάδας διαθέτουν τη γνώση και την εμπειρία από τέτοιου είδους παιχνίδια όπως αυτό με τη Μακάμπι Χάιφα και υπάρχει πάθος και πίστη στο Ρέντη ότι θα καταφέρουν να πετύχουν τον στόχο τους.

Οι ερυθρόλευκοι διαθέτουν μεγαλύτερη ποιότητα και βάθος στο ρόστερ τους, αλλά θα χρειαστεί να παρουσιάσουν διαφορετικό πρόσωπο απ΄ ότι στον πρώτο αγώνα στο Ισραήλ. Θα πρέπει να εμφανιστούν πιο πιεστικοί, κυριαρχικοί στο παιχνίδι τους, συγκεντρωμένοι και αποφασισμένοι για τη νίκη και, παράλληλα, να περιορίσουν τα λάθη στην άμυνα.

Οι ποδοσφαιριστές του Ολυμπιακού θα πρέπει να έχουν την κατοχή της μπάλας και να πιέσουν πιο ψηλά τους αντιπάλους τους, κάτι που δεν συνέβη στο πρώτο ματς, να εκμεταλλευτούν τις στημένες φάσεις και να είναι αποτελεσματικοί στην τελική προσπάθεια. Παράλληλα, θα χρειαστεί να είναι πιο συμπαγείς ανασταλτικά, να μην δώσουν χώρο στη Μακάμπι να βρει διαδρόμους από τον άξονα και να απειλήσει, όπως στο πρώτο παιχνίδι.
Τα πλάνα του Μαρτίνς και η πιθανή ενδεκάδα

Σχετικά με την ενδεκάδα, ο Μαρτίνς προσανατολίζεται να παρατάξει τον Ολυμπιακό με τον Βατσλίκ κάτω από τα δοκάρια, τον Βρσάλικο δεξιά στην άμυνα, τον Ρέαμπτσιουκ αριστερά, τον Μανωλά με τον Σισέ στο κέντρο της άμυνας, τον Εμβιλά και τον Μαντί Καμαρά στις θέσεις των κεντρικών χαφ, μπροστά τους τον Ζινκερνάγκελ, τον Μασούρα και τον Αμπουμπακάρ Καμαρά και στην κορυφή της επίθεσης τον Ελ Αραμπί.

Θέση στο αρχικό σχήμα, διεκδικούν τόσο ο Κανέ όσο και ο Τικίνιο, οι οποίοι τα είχαν πάει καλά στο πρώτο παιχνίδι στο Ισραήλ. Έτοιμοι να προσφέρουν είναι επίσης (πιθανότατα προερχόμενοι από τον πάγκο) ο Αγκιμπού Καμαρά, ο Παπασταθόπουλος και ο Μπουχαλάκης. Όπως, βέβαια, κι ο Βαλμπουενά, ο οποίος δεν είχε παίξει ούτε λεπτό στον πρώτο αγώνα με τη Μακάμπι Χάιφα.

Πηγή: sport24

Ακολουθήστε το goalpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις