Καλύτερος ο Άρης, προκρίθηκε η Μακάμπι

Πάλεψε, έδειξε ότι μπορούσε, αλλά δεν τα κατάφερε ο Άρης! Οι Θεσσαλονικείς επικράτησαν 2-1 υποδεχόμενοι τη Μακάμπι Τελ Αβίβ για τον 3ο προκριματικό γύρο του Europa Conference League, ωστόσο μετά το και το εις βάρος τους 2-0 από το πρώτο ματς, γνώρισαν τον αποκλεισμό.

Η ομάδα του Μπούργος ήταν ανώτερη σχεδόν καθ’ όλη τη διάρκεια του παιχνιδιού. Ωστόσο, όχι μόνο δεν εκμεταλλεύτηκε τις πολλές της ευκαιρίες και τον παίκτη παραπάνω από το 58′ (κόκκινη Γκλάζερ), αλλά δέχθηκε κι ένα φτηνό γκολ. Μάλιστα, ήταν και η μοναδική φάση που δεν λειτούργησε καλά σε αμυντικό επίπεδο, δείχνοντας σαφής βελτίωση σε σχέση με τον αγώνα στο Ισραήλ (όπως φυσικά και στον παραγωγικό τομέα).

Ο Γκρέι άνοιξε το σκορ με εκτέλεση πέναλτι στο 60′, φτάνοντας τα πέντε γκολ με τους Θεσσαλονικείς. Ο Ζάχαβι ισοφάρισε στο 74′, με τον Ντουκουρέ να διαμορφώνει το τελικό 2-1 στο 81′Δοκάρι για τον Άρη στο 25′ με απευθείας εκτέλεση φάουλ από τον Πάλμα.

Στο… μυαλό των κόουτς:

Ο Χερμάν Μπούργος παρέταξε τον Άρη με σύστημα 4-2-3-1 και δύο αλλαγές σε σχέση με το πρώτο ματς. Συγκεκριμένα, οι Οντουμπάτζο και Πάλμα πήραν τις θέσεις των Εμπακατά και Ματέο Γκαρσία, αντίστοιχα. Ο Κουέστα ήταν στην εστία, με τους Οντουμπάτζο, Φαμπιάνο, Μπράμπετς και Πίρσμαν να αποτελούν την αμυντική τετράδα από δεξιά προς τα αριστερά. Δίδυμο στα χαφ ήταν οι Ντουκουρέ με Νταμπό, με τον Μανσίνι να κινείται στο αριστερό άκρο της μεσοεπιθετικής γραμμής, τον Ιτούρμπε στο δεξί και τον Πάλμα σε ελεύθερο ρόλο αλλά και αρκετά κοντά στον μοναδικό προωθημένο, Γκρέι.

Από την άλλη ο Βλάνταν Ίβιτς επέλεξε το 5-4-1 για τη Μακάμπι, με τον Πέρετζ να είναι κάτω από τα δοκάρια. Οι Νιρ Μπιτόν, Γεϊνί και Σαμπορίτ ήταν τα τρία στόπερ. Ο Ζεράλδες πήρε τη δεξιά πλευρά της άμυνας, ο Χοζές την αριστερή, ενώ οι Κούβας, Φαν Όφερεμ, Γκλέιζερ και Κανιτσόβσκι ήταν στη μεσαία γραμμή, από δεξιά προς τα αριστερά. Στην κορυφή τοποθετήθηκε ο Γιοβάνοβιτς.

Άρης-Μακάμπι Τελ Αβίβ: 2-0

Το ματς:

Ο Άρης ανέλαβε εξαρχής την πρωτοβουλία των κινήσεων. Ωστόσο, στην προσπάθειά του να ανεβάσει τις γραμμές του στο ξεκίνημα, άφηνε κάποια κενά πίσω, τα οποία όμως δεν εκμεταλλεύτηκαν οι φιλοξενούμενοι. Οι «κίτρινοι» είχαν την πρώτη τελική στο 9′, με το σουτ που έπιασε εκτός περιοχής ο Ντουκουρέ, το οποίο μπλόκαρε ο Πέρετζ. Το τελείωμα του Κούβας στο 13′ δεν ανησύχησε τον Κουέστα, ο οποίος έδειχνε έτοιμος όποτε χρειαζόταν.

Σιγά-σιγά ο Άρης -που επιχειρούσε κυρίως από τα αριστερά με τους Πίρσμαν και Μανσίνι και με κάθετες μεταβιβάσεις– άρχισε να ανεβάζει ρυθμούς. Η πρώτη μεγάλη ευκαιρία των γηπεδούχων σημειώθηκε στο 23′, με τον Μανσίνι να πιάνει σουτ από δύσκολη γωνία και την μπάλα να φεύγει παράλληλα με την εστία. Στην εξέλιξη της φάσης η ομάδα του Μπούργος κέρδισε φάουλ σε πολύ καλό σημείο, λίγα μέτρα από το ημικύκλιο της μεγάλης περιοχής. Την εκτέλεση ανέλαβε στο 25′ ο Πάλμα, ο οποίος έστειλε την μπάλα στο οριζόντιο δοκάρι!

Οι φίλοι του Άρη είχαν μπει από το πρώτο λεπτό στην «εξίσωση» του ματς. Ωστόσο, όσο έβλεπαν την ομάδα τους να πιέζει, ανέβαζαν και οι ίδιοι παλμούς όλο και πιο πολύ. Οι «κίτρινοι» έφτιαχναν τη μία φάση μετά την άλλη. Στο 27′ ο Γκρέι βρήκε αέρα στο γύρισμα που του έγινε από δεξιά, ενώ στο 28′ ο Πέρετζ μπλόκαρε το μακρινό σουτ του Οντουμπάτζο, ο οποίος είχε και ένα επικίνδυνο γύρισμα στο 42′.

Άρης-Μακάμπι Τελ Αβίβ: 2-0

Το σύνολο του Άρη ήταν σαφώς βελτιωμένο αμυντικά σε σχέση με το πρώτο παιχνίδι, με το αποτέλεσμα του πρώτου μέρους να το αδικεί βάσει των ευκαιριών που είχε. Ουσιαστικά απειλήθηκε μόνο στις αρχές και στο φινάλε του ημιχρόνου, με τον Πίρσμαν να έχει δύο καίριες επεμβάσεις στις καθυστερήσεις, στο σουτ εκτός περιοχής του Ζεράλδες και κυρίως σε σέντρα από τα αριστερά, ύστερα από καλή ανάπτυξη της Μακάμπι.

Χωρίς αλλαγές ξεκίνησαν το δεύτερο μέρος οι δύο τεχνικοί. Δίχως κάτι το ιδιαίτερο στα πρώτα λεπτά, για να φτάσουμε στο 54′ και τον… χαμό! Ο Γκλέιζερ ανέτρεψε (έσπρωξε από πίσω) τον Ιτούρμπε, στην προσπάθεια του τελευταίου να σκοράρει. Ο Τζον Μπίτον έδωσε -σωστά- την παράβαση μεν, με πολλή καθυστέρηση δε. Μάλιστα, αρχικά έδειξε την κόκκινη στον Νιρ Μπίτον, διορθώνοντας το λάθος του ύστερα από συνεννόηση με τον βοηθό του. Την εκτέλεση ανέλαβε στο 60′ ο Γκρέι (αρχικά φάνηκε να την πήρε ο Νταμπό) στέλνοντας την μπάλα στη δεξιά γωνία και τον Πέρετζ στην απέναντι για το 1-0.

Άρης-Μακάμπι Τελ Αβίβ: 2-0

Άρης-Μακάμπι Τελ Αβίβ: 2-0

Πλέον, ο Άρης ήταν μπροστά στο σκορ, με αριθμητικό πλεονέκτημα και πίεζε. Οι δύο τεχνικοί προχώρησαν σε διπλές αλλαγές, με τους Καμάτσο και Μανού Γκαρθία να περνούν αντί των Νταμπό και Ιτούρμπε (ο Μανού Γκαρθία έπαιξε στα χαφ δίπλα στον Ντουκουρέ και ο Καμάτσο στην αριστερή πτέρυγα), ενώ οι Ζάχαβι και Γκολάσα αντί των Γιοβάνοβιτς και Κούβας, αντίστοιχα.

Οι «κίτρινοι» όχι μόνο δεν εκμεταλλεύτηκαν άμεσα τον παίκτη παραπάνω, αλλά στο 74′ προέβησαν σε παιδαριώδες λάθος στην αμυντική τους λειτουργία: Τρομερή «τρύπα» στην άμυνα του Άρη, ο Ζάχαβι βγήκε σε θέση τετ-α-τετ με τον Κουέστα και πλάσαρε ψύχραιμα για το 1-1.

Έκτοτε οι γηπεδούχοι άρχισαν να πιέζουν στο φουλ! Στο 80′ ο Γκρέι βρέθηκε μια… ανάσα από το γκολ, αλλά δέχθηκε το «στοπ» στο τετ-α-τετ με τον Πέρετζ, ενώ στα καπάκια καθυστέρησε και ο Πάλμα που πήρε το «ριμπάουντ». Μόλις στο επόμενο λεπτό, ο Άρης έφτασε στο 2-1. Ο Γκρέι βρήκε με υπέροχο τακουνάκι τον Ντουκουρέ, ο οποίος σκόραρε από κοντινή απόσταση. Καταλυτικές οι μεταβιβάσεις του Μανού Γκαρθία στις παραπάνω φάσεις.

Στο 85′ ο Πάλμα έπιασε «οβίδα» από το όριο της μεγάλης περιοχής, με την μπάλα να «γλύφει» το δεξί δοκάρι, ενώ στο 87′ ο Γκρέι, που έφυγε από οριακή θέση, έπιασε γυριστή κεφαλιά που μπλόκαρε ο Πέρετζ. Στα τελευταία λεπτά ο Άρης είχε κατασκηνώσει στο απέναντι μισό, χωρίς όμως να βρει τη φάση που έψαχνε, με το 2-1 να μένει μέχρι και το φινάλε.

Οι συνθέσεις των δύο ομάδων:

Άρης (Χερμάν Μπούργος): Κουέστα – Οντουμπάτζο, Φαμπιάνο, Μπράμπετς, Πίρσμαν – Ιτούρμπε (68′ Μανού Γκαρθία), Ντουκουρέ (90’+5′ Ντιόπ), Νταμπό (68′ Καμάτσο), Μανσίνι (78′ Ματέο Γκαρσία) – Πάλμα (90’+6′ Χατζηιωάννου), Γκρέι.

Στον πάγκο για τους γηπεδούχους έμειναν: Καρακασίδης, Σιαμπάνης, Εμπακατά, Μαζικού, Τανούλης, Παναγίδης, Σγουρός.

Μακάμπι Τελ Αβίβ (Βλάνταν Ίβιτς): Πέρετζ – Ζεράλδες, Νιρ Μπιτόν, Γεϊνί, Σαμπορίτ – Κούβας (66′ Γκολάσα), Φαν Όφερεμ (90′ Ρίκαν), Γκλέιζερ, Κανιτσόβσκι (90’+1′ Νταν Μπίτον), Χοζές (78′ Καντίλ) – Γιοβάνοβιτς (66′ Ζάχαβι).

Στον πάγκο για τους φιλοξενούμενους έμειναν: Τενενμπάουμ, Ναχμίας, Πέριτσα, Άλμογκ, Παρφέ, Ρεβίβο, Γκλοχ.

Διαιτητής: Τζον Μπίτον (Σκωτία)
Βοηθοί: Ντάνιελ ΜακΦάρλεϊν και Ντάγκλας Πότερ
4ος διαιτητής: Στιβ ΜακΛίν

Ακολουθήστε το goalpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις