Λύγισε στη ματσάρα του Βελιγραδίου η Εθνική

Η Εθνική δεν τα κατάφερε κόντρα στην Σερβία, γνωρίζοντας την ήττα με 100-94 στην παράταση σε ένα παιχνίδι διαφήμιση του μπάσκετ. Η ομάδα του Δημήτρη Ιτούδη, δεν τα παράτησε ποτέ, παρόλο που έχασε ενέργεια και… βάθος με τον τραυματισμό του Κώστα Αντετοκούνμπο στις αρχές του δεύτερου δεκαλέπτου.

Στο πρώτο παιχνίδι της στην δεύτερη φάση των προκριματικών για το Παγκόσμιο Κύπελλο, η “Επίσημη Αγαπημένη” δεν τα κατάφερε στο Βελιγράδι κόντρα στην Σερβία, γνωρίζοντας την ήττα με 100-94. Κορυφαίος για την Ελλάδα ο Γιάννης Αντετοκούνμπο με 40 πόντους (ρεκόρ με την “γαλανόλευκη”), ενώ για τους “πλάβι”   Νίκολα Γιόκιτς έκανε την διαφορά με 29 πόντους, 8 ριμπάουντ και 6 ασίστ.

Ο αγώνας

Με το μαχαίρι στα δόντια, μπήκε η Σερβία στο παιχνίδι με τον Βασίλιε Μίτσιτς να είναι σεληνιασμένος και να σημειώνει 9 πόντους σε 3 λεπτά με τους γηπεδούχους να προηγούνται με 11-4. Η Ελλάδα, με τους Γιάννη και Κώστα Αντετοκούνμπο κατάφερε γρήγορα να επιστρέψει στο παιχνίδι και με τρίποντο του Παπανικολάου να προηγηθεί με 18-17. Έκτοτε, οι δύο ομάδες πήγαιναν χέρι – χέρι στο σκορ. Η παρουσία του Μιλουτίνοβ ήταν καθοριστική με την ομάδα του Πέσιτς να παίρνει και πάλι το προβάδισμα με τέσσερις πόντους, 26-22. Το δεκάλεπτο έκλεισε με buzzer beater τρίποντο του Γιάραμαζ που διαμόρφωσε το 31-25.

Η έναρξη του δεύτερου δεκαλέπτου θύμιζε το πρώτο. Οι Σέρβοι, μπήκαν πιο δυνατά και με τους Κάλινιτς, Γιάραμαζ και Γκούντουριτς να σκοράρουν ανέβασαν την διαφορά τους στους 9, 37-28 στο 12′. H ομάδα του Δημήτρη Ιτούδη, είχε και πάλι τις “απαντήσεις” και με διαδοχικά μακρινά σουτ των Ντόρσεϊ, Θανάση Αντετοκούνμπο και Σλούκα πέρασε μπροστά με 42-40 στο 16′. Ωστόσο, η Σερβία, πάρα πολύ γρήγορα κατάφερε με ένα 11-0 σερί να πάρει και πάλι τα ηνία και να κλείσει το ημίχρονο προηγούμενη με 51-44.

Κάθε αρχή δεκαλέπτου σήμανε και ανάκτηση καλής διαφοράς για τους “πλάβι”, οι οποί με τον Γιόκιτς να πετυχαίνει 7 συνεχόμενους πόντους, πήραν ξανά διψήφιο προβάδισμα 60-50 στο 23′. Γιάννης και Ντόρσεϊ “απάντησαν” με ένα 5-0 μειώνοντας για την Ελλάδα σε 60-55. Η ομάδα του Πέσιτς, έπαιζε πιο συγκεντρωμένα, είχε καθαρό μυαλό στις επιθέσεις και εκμεταλλεύτηκε τα πολλά φάουλ που είχε η Εθνική. Στο 30′ το σκορ ήταν στο 70-63.

Στο τελευταίο δεκάλεπτο, η Εθνική βελτίωσε την άμυνα της (δέχθηκε μόλις 9 πόντους σε 7 λεπτά) και με τους Γιάννη και Θανάση Αντετοκούνμπο να “χτυπούν” στο ανοικτό γήπεδο κατάφερε να μειώσει την διαφορά στους 3 πόντους, 79-76 4 λεπτά πριν το τέλος του παιχνιδιού. Στο τελευταίο τρίλεπτο, το παιχνίδι ήταν συγκλονιστικό. Μεγάλα σουτ των Γιάραμαζ, Γιόκιτς, αλλά και “απαντήσεις” από Καλάθη και Ντόρσεϊ. Η Σερβία, προηγούνταν με 3, αλλά στα 11” ο Ντόρσεϊ ισοφάρισε σε 87-87. Οι “πλάβι” δεν ευστόχησαν στην τελευταία τους προσπάθεια και το παιχνίδι οδηγήθηκε στην παράταση.

Στο έξτρα πεντάλεπτο, οι δύο ηγέτες των ομάδων πήραν τις προσπάθειες. Ο Νίκολα Γιόκιτς με τέσσερις συνεχόμενους πόντους ανέβασε την διαφορά στους 6, 95-89, αλλά η “απάντηση ” ήταν άμεση από τον Γιάννη και την Ελλάδα μειώνοντας σε 95-92.

Ο MVP

O Νίκολα Γιόκιτς, έκανε την διαφορά. Ο “Joker” ήταν εξαιρετικός, “μιλώντας” στα καίρια σημεία. Ο ηγέτης της Σερβίας σταμάτησε στους 29 πόντους, μάζεψε 8 “σκουπίδια” ενώ μοίρασε και 6 ασίστ, συγκεντρώνοντας 28 στο σύστημα αξιολόγησης.

Τα δεκάλεπτα: 31-25, 51-44, 70-63, 87-87 (κ.α), 100-94 (παρ)

Ακολουθήστε το goalpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις