Τα highlights από την πρόκριση στα πέναλτι του Ολυμπιακού (video)

Ο Ολυμπιακός λύγισε τον Απόλλωνα Λεμεσού με 3-1 στα πέναλτι (1-1 κδ, 1-1 παράταση) και MVP τον Βατσλίκ, κερδίζοντας πάλι στη… ρώσικη ρουλέτα και εξασφάλισε παρουσία στους ομίλους του Europa.

Πήρε τον Ολυμπιακό απ’ το χέρι και τον έστειλε στους ομίλους του Europa League ο Βατσλίκ. Οι Πειραιώτες λύγισαν τον Απόλλωνα Λεμεσού στα πέναλτι (1-1 κ.δ, 1-1 παράταση), όπου επικράτησε 3-1, χάρη στον Τσέχο τερματοφύλακα, ο οποίος είχε τρεις αποκρούσεις στην ψυχοφθόρο διαδικασία.

Οι Πειραιώτες άνοιξαν το σκορ μόλις στο 2’ με τον Μασούρα από γύρισμα του, είχαν δοκάρι με τον Κούντε στο 70’, ενώ γενικότερα σπατάλησαν σημαντικές ευκαιρίες για να τελειώσουν την πρόκριση. Ο Πίττας τους τιμώρησε στο 90’ (ενώ δύο λεπτά νωρίτερα είχαν παραλίγο να γίνει το 2-0), εκμεταλλευόμενος την αδράνεια στην «ερυθρόλευκη» άμυνα και οδήγησε το παιχνίδι στην παράταση.

Εκεί δεν άλλαξε κάτι, πλην της αριθμητικής ισορροπίας. Αφού ο Μπα αποβλήθηκε στο 100’ με δεύτερη κίτρινη, κάνοντας ακόμη δυσκολότερο το έργο των Πειραιωτών, οι οποίοι, πάντως, δεν «πληγώθηκαν» από το συγκεκριμένο μειονέκτημα και οφείλουν πολλά στον Βατσλίκ για το γεγονός ότι θα παίξουν στο Europa League. Αφού είχε προηγηθεί η πρόκριση επί της Σλόβαν στην Μπρατισλάβα, όπου και πάλι μίλησε στα πέναλτι.

Η διαδικασία των πέναλτι

Εμβιλά, 1-0
Χάμπος, απόκρουση Βάτσλικ
Ντε Λα Φουέντε, 2-0
Πίττας, 2-1
Άβιλα, 3-1
Ονγκέντα, απόκρουση Βάτσλικ
Ραντζέλοβιτς, απόκρουση Γιοβάνοβιτς
Μπα, απόκρουση Βάτσλικ

Στο μυαλό του κόουτς
Με σύστημα 4-2-3-1, τον Χουάνγκ βασικό, αλλά και τον Μασούρα παρέταξε τον Ολυμπιακό ο Κορμπεράν. Ο Βατσλίκ σταθερά κάτω από τα δοκάρια. Άβιλα, Μπα, Σισέ και Ρέαμπτσιουκ ήταν η τετράδα στην άμυνα από τα δεξιά προς τα αριστερά. Εμβιλά και Κούντε ήταν τα δύο χαφ, με τους Μασούρα και Ζινκερνάγκελ να είναι στα «φτερά» και τον Χουάνγκ σε ρόλο οργανωτή πίσω από τον Ελ Αραμπί.

Με 4-4-2 ξεκίνησε τον Απόλλωνα ο Καταλά. Ο Γιοβάνοβιτς ήταν κάτω από τα δοκάρια. Μαυρίας, Πεϊμπερνές, Ρομπέρζ και Καμάς η τετράδα στην άμυνα. Σαχάρ και Κολ τα δύο χαφ, με τους Φέλιξ και Πίττα να βρίσκονται στα άκρα, ενώ Ντιγκινί και Χέντι στη γραμμή κρούσης.

Το ματς
Καλύτερο σενάριο δεν θα μπορούσε να περιμένει στο ξεκίνημα του αγώνα ο Ολυμπιακός, ο οποίος δεδομένα θα έψαχνε ένα γρήγορο γκολ απέναντι σε έναν αντίπαλο, ο οποίος έδειξε ότι δεν ήταν πρόθεσή του να μείνει πίσω. Το πέτυχε με το «καλημέρα» και μάλιστα δίχως να ιδρώσει. Μετά από μακρινή μπαλιά του Σισέ, ο Μαυρίας έδιωξε άτσαλα και ουσιαστικά έκανε «δώρο» στον Ρέαμπτσιουκ, ο οποίος γύρισε για τον Μασούρα που πλάσαρε άνετα για το 1-0 στο 2’. Ήταν η δεύτερη ασίστ του Μολδαβού σε αυτό το ζευγάρι, αφού είχε φτιάξει και το 0-1 για τον Χουάνγκ πριν μια εβδομάδα. Πλέον, ο Ολυμπιακός είχε τη δυνατότητα να ράψει το παιχνίδι στα μέτρα του από πολύ νωρίς.

Αν και ο Απόλλων δεν έδειξε να πτοείται ιδιαίτερα από το γρήγορο γκολ που δέχθηκε. Ο Μαυρίας δοκίμασε το πόδι με εκτός περιοχής σουτ στο 8’ και ο Βατσλίκ μπλόκαρε. Η επόμενη καλή στιγμή του Ολυμπιακού σημειώθηκε στο 15’, όπου θα μπορούσε να γίνει το 2-0, με τον Μασούρα να σεντράρει και τον Ελ Αραμπί να μην τα καταφέρνει από κοντά. Ακόμα πιο επικίνδυνη ήταν η φάση δύο λεπτά μετά, με τον Άβιλα να μπουκάρει από τα δεξιά και πιθανόν να αιφνιδιάζεται από το γεγονός ότι δεν βρέθηκε αντίπαλος στο διάβα του, ενώ στο γύρισμα που έκανε δεν βρήκε συμπαίκτη. Εκείνο ήταν ένα καλό διάστημα για τους «ερυθρόλευκους», οι οποίοι είδαν τον Σισέ να βρίσκει δίχτυα στο 18’, αλλά ορθώς δεν υπήρξε γκολ λόγω offside. Μετά από ωραία κυκλοφορία της μπάλας, ο Κούντε έκανε γλυκό σουτ και ο Γιοβάνοβιτς έδιωξε σε κόρνερ (έφευγε ξεκάθαρα εκτός η μπάλα) στο 22’.

Ο Ολυμπιακός είχε το προβάδισμα, είχε ευκαιρίες, αλλά υπήρχε μπόλικος δρόμος στον αγώνα. Τα αβίαστα λάθη δημιουργούσαν κινδύνους για την «ερυθρόλευκη» άμυνα, ενώ επιθετικά μπορεί να έβρισκε φάσεις και μετά το γκολ, αλλά του έλειψε στο πρώτο μέρος η ουσία μετά το 1-0. Μπορεί να μην είχε πολλές τελικές στο α’ ημίχρονο ο πρωταθλητής Κύπρου, με τη διπλή προσπάθεια του Φέλιξ στο 27’ να είναι μια από αυτές, αλλά οι Πειραιώτες αντιμετώπιζαν προβλήματα στη γρήγορη μετάβαση. Η φάση στην οποία καρδιοχτύπησε η ομάδα του Κορμπεράν έγινε στο 37’, όταν ο Ρέαμπτσιουκ δεν έβαλε καλά το πόδι του στο γέμισμα του Μαυρία και αφενός φλέρταρε με αυτογκόλ, αφετέρου θα μπορούσε με προβολή κάποιος παίκτης των φιλοξενούμενων να δημιουργήσει προβλήματα.

Ολυμπιακός-Απόλλων 1-1 κδ, 1-1 παράταση, πέναλτι

Ένα παρόμοιο ξεκίνημα στο β’ μέρος θα ήταν ευχής έργον για τον Ολυμπιακό, αλλά όχι μόνο δεν βρήκε το γκολ, δεν κατάφερε να πιέσει τον Απόλλωνα, ο οποίος επέστρεψε πιο αποφασισμένος από τα αποδυτήρια. Σταδιακά, έδωσε περισσότερο χώρο στον κυπριακό σύλλογο ο πρωταθλητής Ελλάδος. Πιθανόν λόγω πλάνου, αλλά συνέβη σε μεγαλύτερο βαθμό λόγω και έλλειψης δυνάμεων, όπως και επειδή φαίνεται ότι του λείπει ένα καλό αποτέλεσμα. Ωστόσο, τη μεγάλη ευκαιρία την είχε ο Ολυμπιακός στο πρώτο διάστημα του β’ μέρους. Ο Ραντζέλοβιτς έφυγε ωραία στην αντεπίθεση στο 61’, αλλά άργησε να δώσει την μπάλα θέλοντας να σιγουρέψει τη σέντρα και όταν το έκανε ο Ελ Αραμπί έκανε κεφαλιά πάνω στον Γιοβάνοβιτς.

Έτσι κύλησε μέχρι το τέλος το ματς. Οι Πειραιώτες πόνταραν πολύ στην κόντρα επίθεση και στον Ραντζέλοβιτς. Ο Σέρβος από τη μια ήταν ο πιο επικίνδυνος παίκτης των «ερυθρόλευκων», από την άλλη του έλειψε η απλότητα στο παιχνίδι του. Μια από τις φάσεις που στοίχισαν πολύ στον Ολυμπιακό σημειώθηκε στο 77’, με τον Ελ Αραμπί να σερβίρει στον Μασούρα, ο οποίος αστόχησε από εξαιρετική θέση. Ο Απόλλων προειδοποίησε στο 83’, με το δυνατό σουτ του Γιάνγκα έξω από την περιοχή, που έστειλε την μπάλα λίγο έξω.

Μια ανάσα από το 2-0 και με τη μισή και παραπάνω πρόκριση έφτασε ο Ολυμπιακός στο 88’, όταν ο Βαλμπουενά γέμισε και η μπάλα δεν πέρασε τη γραμμή με έναν μαγικό τρόπο, αφού ο Σισέ δεν πρόλαβε για λίγο να τη φτάσει. Δύο λεπτά μετά ήρθε η τιμωρία από τον Απόλλωνα στον Ολυμπιακό. Για το γεγονός ότι δεν τελείωσε το παιχνίδι και επειδή αδράνησε και πάλι η άμυνά του. Ο Καμάς έκανε το γύρισμα, ο Ντε λα Φουέντε έχασε τον παίκτη, ενώ Σισέ και Μπα δεν κατάφεραν να καθαρίσουν τη φάση στην καρδιά της άμυνας, με αποτέλεσμα ο Πίττας να σκοράρει από κοντά.

Ολυμπιακός-Απόλλων 1-1 κδ, 1-1 παράταση, πέναλτι

Η παράταση ξεκίνησε με μια τεράστια ευκαιρία για τον Ολυμπιακό, με τον Ελ Αραμπί να μην καταφέρνει και πάλι να σκοράρει από καλή θέση, κερδίζοντας το κόρνερ. Το παιχνίδι στράβωσε πολύ για τους Πειραιώτες, αφού στο 100’ αποβλήθηκε με δεύτερη κίτρινη ο Μπα.

Πάντως, στη συνέχεια της παράτασης δεν υστέρησε, παίζοντας με ψυχή και καλύτερα σε σχέση με ένα σημαντικό μέρος του β’ ημιχρόνου, στο οποίο δεν είχε αριθμητικό μειονέκτημα. Ο Απόλλων δεν έδειξε διάθεση να βγει μπροστά και ουσιαστικά στο β’ μέρος του εξτρά μισάωρου οι δύο ομάδες έδειξαν να συμβιβάζονται με την ιδέα των πέναλτι, όπου «μίλησε» ο Βατσλίκ.

Ολυμπιακός (Κ. Κορμπεράν): Βατσλίκ – Άβιλα, Μπα, Σισέ, Ρέαμπτσιουκ – Κούντε (84’ Αγκ. Καμαρά), Εμβιλά – Μασούρας (84’ Ντε Λα Φουέντε), Χουάνγκ (79’ Βαλμπουενά), Ζινκερνάγκελ (55’ Ραντζέλοβιτς) – Ελ Αραμπί (102′ Μανωλάς)

 

Στον πάγκο: Τζολάκης, Μπουχαλάκης, Χασάν, Ανδρούτσος, Βρουσάι, Κούτρης, Ροντρίγκες

Απόλλων Λεμεσού (Ντ. Καταλά): Α. Γιοβάνοβιτς – Μαυρίας, Πεϊμπερνές, Ρομπέρζ, Καμάς – Σαχάρ (67’ Μπα), Κολ (81’ Κυριάκου), Φέλιξ (67’ Ονγκεντά), Πίττας – Ντιγκινί (81’ Γιάνγκα, 97’ Καμπράλ), Χέντι (57’ Ζραντί)

Στον πάγκο: Λοΐζου, Δημητρίου, Β. Γιοβάνοβιτς, Αρτυματάς, Παναγιώτου, Πινακάς
Διαιτητής: Σάντρο Σάρερ (Ελβετία)
Βοηθοί: Γιόνας Έρνι, Γιαν Κόμπελ (Ελβετία)
4ος: Φεντάι Σαν (Ελβετία)

Ακολουθήστε το goalpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις