Η “μάχη” για τον πρώτο σκόρερ του Ευρωμπάσκετ – Γιάννης, Βεζένκοφ και οι άλλοι

Από το 1991 στη Ρώμη που ο Νίκος Γκάλης τα κατάφερε για τέταρτη και τελευταία φορά, αφού έκτοτε δεν αγωνίστηκε ξανά με την Εθνική ομάδα, ποτέ άλλοτε Έλληνας παίκτης αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ σε EuroBasket. Είτε γιατί το γαλανόλευκο σύνολο υπερτερούσε του ατόμου είτε γιατί το σκορ μοιραζόταν μεταξύ διάφορων παικτών είτε γιατί δεν υπήρχε στο ρόστερ μια τέτοια μηχανή παραγωγής πόντων, ουδείς είχε επαναλάβει το τεράστιο επίτευγμα του θρυλικού Νικ.

Ίσως τα δεδομένα αλλάξουν εφέτος, καθώς οι πιθανότητες να συμβεί στην τρέχουσα διοργάνωση είναι πολλές πια, ιδίως όσο ο Γιάννης Αντετοκούνμπο καταβροχθίζει τα ατομικά ρεκόρ του, θυμίζοντας ξεκάθαρα παίκτες άλλων εποχών και άλλου μπάσκετ.

Ο Greak Freak ήταν τουλάχιστον απολαυστικός απέναντι στην Ουκρανία, γκρεμίζοντας με την απόδοσή του τις αντίπαλες ελπίδες για την πρωτιά του Γ’ ομίλου. Οι 41 πόντοι που σημείωσε ήταν η κορυφή που δεν είχε φτάσει άλλος Έλληνας τον 21ο αιώνα και την οποία στο παρελθόν είχαν πατήσει μονάχα ο Γιώργος Κολοκυθάς και, φυσικά, ο Γκάλης.

Πλέον ο μεγάλος σταρ της Εθνικής ηγείται της λίστας των σκόρερ, με 31.0 πόντους ανά παιχνίδι, έχοντας μάλιστα εξασφαλίσει διαφορά από τους δύο άλλους, βασικούς, διεκδικητές του τίτλου.

Βεζένκοβ η πραγματική απειλή

Αυτός που τον ακολουθεί και δείχνει να τον απειλεί περισσότερο είναι ο Σάσα Βεζένκοβ. Ο Βούλγαρος φόργουορντ του Ολυμπιακού κάνει ένα εκπληκτικό τουρνουά στην Τιφλίδα με 43% στο τρίποντο και μετά τους 28 πόντους απέναντι στη Γεωργία ανέβασε τον προσωπικό μέσο όρο στους 27.0 (όντας παράλληλα πρώτος ριμπάουντερ με 12.0 με τον Αντετοκούνμπο πέμπτο).

Σε απόλυτο αριθμό έχει τους περισσότερους από κάθε άλλον (108), αλλά έχει αγωνιστεί σ’ ένα ματς παραπάνω, αφού ο Γιάννης προφυλάχθηκε απέναντι στους Βρετανούς. Λογικά δηλαδή Βεζένκοβ θα πρέπει να οδηγήσει τη Βουλγαρία στη φάση των νοκ άουτ για να έχει περισσότερες πιθανότητες να προλάβει.

Ο άλλος του… βάθρου είναι ο Φινλανδός Λάουρι Μάρκανεν, ο οποίος είναι εξίσου σπουδαίος μέχρι τώρα, αλλά όχι σε βαθμό που να φτάνει τα κατορθώματα των άλλων δύο. Ο ηγέτης των Λύκων έχει ως τώρα 25.5 πόντους και θα πρέπει ν’ αυξήσει κατά πολύ την παραγωγικότητά του για να καλύψει το κενό που τον χωρίζει από τον Αντετοκούνμπο.

Στο προηγούμενο EuroBasket πρώτος σκόρερ ήταν ο Γκόραν Ντράγκιτς με 24.3 πόντους. Ο Ραντιβόι Κόρατς και ο Νίκος Γκάλης είναι οι μοναδικοί με τέσσερις τίτλους, ο Ντιρκ Νοβίτσκ και ο Πάου Γκασόλ ακολουθούν με τρεις.

Είναι βέβαιο πως για τον Γιάννη το χρυσό μετάλλιο και ο τίτλος του MVP θα μετρούν πολύ περισσότερο.

Πηγή: sport24

Ακολουθήστε το goalpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις