Τέλος εποχής στη Βρετανία – Πέθανε η βασίλισσα Ελισάβετ

Τέλος εποχής στη Βρετανία. Η βασίλισσα Ελισάβετ πέθανε σε ηλικία 96 ετών, ύστερα από συνεχή προβλήματα υγείας.

Η Ελισάβετ ήταν η βασίλισσα της Βρετανίας και περισσότερων από 12 άλλων χωρών από το 1952. Μεταξύ άλλων είναι αρχηγός του κράτους του Καναδά, της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας.

Ανέβηκε στον θρόνο μετά τον θάνατο του πατέρα της, βασιλιά Γεωργίου Στ΄, στις 6 Φεβρουαρίου 1952. Ήταν μόλις 25 ετών. Στέφθηκε βασίλισσα τον Ιούνιο, στην πρώτη στέψη που μεταδόθηκε τηλεοπτικά και αποτέλεσε μια πρόγευση του πώς θα ήταν η ζωή των μελών των βασιλικών οίκων υπό τη συνεχή παρακολούθηση των μέσων ενημέρωσης. Την εποχή εκείνη, η Βρετανία διατηρούσε ακόμη μεγάλο μέρος της αυτοκρατορίας της. Έβγαινε από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο αλλά οι «τάξεις» και τα «προνόμια» κυριαρχούσαν ακόμη στην κοινωνία, ενώ τα δελτία στα τρόφιμα δεν είχαν ακόμη καταργηθεί.

Ο Ουίνστον Τσόρτσιλ ήταν ο πρώτος πρωθυπουργός της βασιλείας της. Ο Ιωσήφ Στάλιν ήταν τότε ηγέτης της Σοβιετικής Ένωσης, ο Χάρι Τρούμαν ήταν πρόεδρος των ΗΠΑ, ο Πόλεμος της Κορέας μαινόταν. Η Λιζ Τρας είναι η 15η πρωθυπουργός με την οποία συνεργάζεται η Ελισάβετ στη μακροχρόνια θητεία της.

Η Ελισάβετ έμεινε χήρα μετά τον θάνατο του συζύγου της, πρίγκιπα Φίλιππου, τον Απρίλιο του 2021, λίγο πριν συμπληρώσει έναν αιώνα ζωής.

Η μετά την Ελισάβετ εποχή αναμένεται περίπλοκη με τον Κάρολο, η δημοτικότητα του οποίου δεν είναι αντίστοιχη με εκείνη της μητέρας του, στον θρόνο. Οι Βρετανοί, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, θα προτιμούσαν τον γιο του, πρίγκιπα Ουίλιαμ και τη σύζυγό του Κέιτ.

ertnews.gr

Ακολουθήστε το goalpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις