Βελιτζέλος: “Ο Αγροτικός Αστέρας είναι στη Super League 2”

Στην εκπομπή “Primo Secondo” του “City of Primo 106.1” μίλησε ο νέος προπονητής του Αγροτικού Αστέρα, ο Κώστας Βελιτζέλος, που αντικατέστησε τον Κώστα Γαλτσίδη, συμπλήρωσε μια εβδομάδα προπονήσεων και προετοιμάζει την ομάδα, αγωνιστικά στο γήπεδο αλλά και σε επίπεδο επιλογών “χτισίματος” δυνατού ρόστερ, για τη συμμετοχή στη Σούπερ Λιγκ 2 (αναμένοντας και την τυπική επικύρωση μέσω σχετικής απόφασης).

Ο Θεσσαλονικιός τεχνικός, που ακόμα δούλεψε σε Αστέρα Βλαχιώτη (μέχρι πρότινος), Ρόδο, Νίκη Βόλου, Αναγέννηση Επανομής, Μακεδονικό, ΑΠΕ Λαγκαδά, Άρη Παλαιοχωρίου, Αλμυρό, αναφέρθηκε στην… εκνευριστική και επιζήμια κωλυσιεργία για την ανακοίνωση της κατηγορίας συμμετοχής των “πράσινων” και με τη… βούλα, τη βεβαιότητά του ότι ο Αστέρας θα είναι στη νέα Σούπερ Λιγκ 2, ενώ έκανε αναφορά και σε ζητήματα προετοιμασίας, σχεδιασμού, αρχικών στοχεύσεων και μεταγραφών.

Αναλυτικά οι τοποθετήσεις του:

Για την καθυστέρηση στη λήψη αποφάσεων από τους αρμόδιους για την τύχη των “σταχυοφόρων”, παρότι μπαίνουμε στο τρίτο δεκαήμερο του Σεπτέμβρη:

“Εύχομαι όχι μόνο ο Αγροτικός Αστέρας, γενικά το ελληνικό ποδόσφαιρο να δει άσπρη μέρα. Ειδικά η Β΄ Εθνική, που για 6η συνεχόμενη χρονιά ζει το ίδιο δράμα, με καθυστερήσεις σε αποφάσεις, μήνα Σεπτέμβριο να μη ξέρουμε ποιες ομάδες θα είναι στην κατηγορία και τον αριθμό που θα έχουν οι όμιλοι. Και πριν που παρακολουθούσα κάποια πράγματα και γνώριζα, τώρα έχω μάθει και λεπτομέρειες, είναι αδιανόητο να μην έχει βγει απόφαση. Στην Ελλάδα δυστυχώς συμβαίνουν πράγματα που ταλαιπωρούν άπειρο κόσμο, χωρίς να αντιλαμβάνονται οι αρμόδιοι την επέκταση όλων όσων συμβαίνουν. Φτάσαμε να λέμε… κάθε χρόνο και χειρότερα, είναι τρομερό. Απ΄ όσο παρακολουθώ, σε καμία προηγμένη χώρα ποδοσφαιρικά, ακόμα και σε μέτριες χώρες ποδοσφαιρικά, δε συμβαίνει αυτό, υπάρχει ένας προγραμματισμός που ακολουθείται και πλην ελαχίστων περιπτώσεων που να καθυστερούν λίγο κάποια πρωταθλήματα, ξεκινούν. Εδώ είναι τρομερό, ασύλληπτο, είναι 6η συνεχόμενη χρονιά”.

Για το κλίμα και την ατμόσφαιρα που κυριαρχεί στον Αστέρα και το αν υπάρχει πληροφορία για το πότε ανακοινώνεται εντέλει κάποια απόφαση: 

”Οποιαδήποτε πληροφορία σε εισαγωγικά και να υπάρχει, νομίζω οτι έχει χαθεί η εμπιστοσύνη, μετά από τόσες… Δευτέρες-Τετάρτες-Παρασκευές αναμονής των αποφάσεων. Αν δεν ανακοινωθεί επίσημα να τελειώνει, οποιαδήποτε πληροφορία δε θα αξιολογηθεί, αν δεν υπάρχει το οριστικό αποτέλεσμα, το οποίο θεωρείται δεδομένο. Παρόλα αυτά, αυτό που συνάντησα στην ομάδα αρχικά ήταν ένα άδειασμα των ανθρώπων, μια πνευματική κόπωση. Από την άποψη οτι ο τόσος καιρός ταλαιπωρίας δε τους έχει αφήσει ήσυχους να δουν την επόμενη μέρα. Αυτό που κέρδισαν μέσα στο γήπεδο να το απολαύσουν και να ξεκινήσει ο σχεδιασμός, με ό,τι αυτό έχει να κάνει, από τα γύρω-γύρω της ομάδας. Ομολογώ οτι αυτή τη σχεδόν μια βδομάδα που είμαστε μαζί, έχουν γίνει αρκετά πράγματα, σε σχέση με το πως ήμασταν και το πως είμαστε, από το οργανωτικό και το λειτουργικό. Πράγμα που δείχνει ως ένα βαθμό το τι όρεξη υπάρχει στο να γίνουν πράγματα. Για να τρέξουν όλα όπως πρέπει, πρέπει να είναι οριστικές οι αποφάσεις, για να μπορούν αυτοί οι άνθρωποι να δουν την επόμενη μέρα όπως πρέπει”.

Για το τι εννοεί το “αποτέλεσμα είναι δεδομένο” για την κατηγορία συμμετοχής: 

“Αυτό το οποίο γνωρίζω είναι οτι το μητρώο έληγε 31 Δεκεμβρίου, η πρώτη έναρξή του. Ο Αστέρας, όπως οι… 9.5 στις 10 ομάδες της Γ΄ Εθνικής δε το είχαν προλάβει αυτό. Ο Αστέρας στις αρχές Ιανουαρίου είχε καταθέσει τα χαρτιά του, στην πρώτη παράταση που δόθηκε κιόλας. Έχει ξεμπερδέψει με αυτό. Είναι εγγεγραμμένος με συγκεκριμένο αριθμό μητρώου μέσα. Η υπόθεσή του, τα χαρτιά του, τα πάντα, όλα τελείωσαν σε εύλογο χρονικό διάστημα. Από εκεί και μετά, δόθηκε και δεύτερη παράταση. Αυτή την παράταση δεν την εκμαίευσε ο Αστέρας με κάποιο τρόπο, είναι παράταση του Υπουργείου. Όταν λοιπόν το αρμόδιο όργανο που ζητάει το μητρώο, δίνει από μόνο του παράταση και εσύ πληροίς πλέον τις προϋποθέσεις και είσαι εντός της παράτασης που έχει δοθεί, αν μη τι άλλο θεωρείσαι νομότυπος. Τώρα για ποιο λόγο υπόκειται ο Αστέρας σε όλη αυτή την κατάσταση, τι να πω. Υπάρχουν ομάδες που και εκείνες έχουν ανέβει, και εκείνες δεν ήταν εγγεγραμμένες στο μητρώο, εγγράφηκαν μετά από τον Αστέρα, αλλά τα πάντα είναι νομότυπα, γιατί δεν τέθηκε θέμα ένστασης ενάντιά τους. Αυτό δείχνει και το βαθμό, για το για ποιο λόγο δεν έχει βγει απάντηση μέχρι τώρα. Δε μπορεί να είναι αυτό καθ΄ αυτό, μόνο τα χαρτιά, αλλά όλο το κλίμα που επικρατεί”.

Για το πως κυλά, προχωρά και εξελίσσεται ο σχεδιασμός εν μέσω αβεβαιότητας, αν επηρεάζει την προετοιμασία και το σχεδιασμό των μεταγραφών και αν χάνονται ευκαιρίες ενίσχυσης:

“Ο ποδοσφαιριστής και ο οποιοσδήποτε, για να πειστεί με τα όσα συμβαίνουν στο ελληνικό ποδόσφαιρο, να συμφωνήσει και να υπογράψει σε μια ομάδα, χωρίς να έχει τελεσιδικήσει σε ποια κατηγορία θα αγωνιστεί, αντιλαμβάνεστε οτι αυτό από μόνο του είναι αρκετά δύσκολο, να καταφέρεις να πείσεις τον ποδοσφαιριστή. Παρόλα αυτά, από την ημέρα που ανέλαβα έχουν γίνει πάρα πολλές επαφές. Ήξερα αρκετούς ελεύθερους ποδοσφαιριστές, ξέρω πως είναι η ποδοσφαιρική πιάτσα, ποια παιδιά ήταν απέξω. Υπάρχουν αρκετές επαφές που είναι οριακά στο να τελεσιδικήσουν και να προχωρήσει η διαδικασία, εφόσον βγει η απόφαση. Θεωρώ οτι ήταν μια μεταβατική εβδομάδα, υπήρχαν αρκετά παιδιά που είχαν ξεκινήσει προετοιμασία με τον προηγούμενο συνάδελφο και την ομάδα, μπήκαμε σε μια διαδικασία να τα αξιολογήσουμε, αν μπορούσαν κάποια παιδιά ή όχι να είναι σε αυτό το επίπεδο. Την επόμενη εβδομάδα θεωρώ οτι θα είναι ένα επίπεδο πάνω σε όλα, και σε λειτουργία και σε επίπεδο προπόνησης. Και θεωρώ οτι τη μεθεπόμενη εβδομάδα, πλέον θα έχουμε ένα αρκετά μεγάλο κομμάτι του ρόστερ, να έχουμε συμπληρώσει πάνω από το 70-80%”.

Για τις πρώτες εντυπώσεις του στον Αγροτικό και αν είναι αντιπροσωπευτικές, από τη στιγμή που δεν υπάρχει ανακοίνωση της απόφασης: 

“Περάσαμε σε έργα. Δε μπορούσαμε να κάνουμε προπόνηση σε ποδοσφαιριστές επιπέδου Β Εθνικής, χωρίς να έχουν γίνει πράγματα, που πηγαίνοντας κάποιος στο γήπεδο να μην αντιλαμβάνεται οτι είναι επαγγελματίας. Δε γίνεται να λέμε οτι είμαστε Β΄ Εθνική και η προπόνησή μας να είναι…. Χωρίς αυτό να σημαίνει κάτι, δε θέλω να προσβάλλω κανένα, αλλά δε μπορείς να πηγαίνεις στο γήπεδο και να μη σέβεσαι τον εαυτό σου, οτι είσαι στη Β΄ Εθνική και κάποια πράγματα είναι το μίνιμουμ που μπορείς να έχεις σε αυτή την κατηγορία. Αυτά τα πράγματα έχουν γίνει, το μίνιμουμ δηλαδή υπάρχει. Προς τιμήν των ανθρώπων έχουν γίνει πράγματα που παραπέμπουν στο επίπεδο της Β’ Εθνικής. Και συνεχίζουμε. Αυτά τα οποία βλέπω να τρέχουν οι άνθρωποι, δεξιά και αριστερά για να προλάβουν να οργανώσουν, θα είναι ένα αρκετά καλό επίπεδο λειτουργίας, είτε έχει να κάνει με γήπεδα, με το δικό μας το γήπεδο, με υλικά κλπ”.

Για το μήνυμά του στον κόσμο του Αστέρα, αν θα είναι ανταγωνιστικός σε περίπτωση Σούπερ Λιγκ 2, παρότι πιέζει ο χρόνος και προλαβαίνει να καλύψει σταδιακά το μειονέκτημα σε προετοιμασία και οριστικοποίηση ρόστερ: 

“Θεωρώ οτι θα είμαστε και όχι αν θα είμαστε. Η ομάδα είναι στην κατηγορία. Το μήνυμα που έχω να περάσω στους ανθρώπους του Αστέρα και γενικά του ποδοσφαίρου της Θεσσαλονίκης είναι ας μην βιαστούν να κρίνουν γενικά, ας μας… ζυγίσουν, να μας δουν στην αρχή. Και μετά με αυτό που θα δουν, σιγά-σιγά να τους προσελκύσουμε και στο γήπεδο για να παρακολουθήσουν οτι ο Αστέρας όντως θα είναι ένα ανταγωνιστικό σύνολο και θα σταθεί στο επίπεδο της κατηγορίας που ανήκει. Σίγουρα θέλει πάρα πολλή δουλειά και υπομονή, που ο κόσμος δε την έχει. Εμείς οφείλουμε όμως να την έχουμε, γνωρίζοντας το που βρισκόμαστε και το πού πατάμε. Θεωρώ οτι θα τους τραβήξουμε όλους σιγά-σιγά, γιατί ο Αστέρας είναι από τα πιο ιστορικά σωματεία στη δυτική Θεσσαλονίκη, έχει αρκετό κόσμο και νομίζω οτι αρκετοί θα θελήσουν να έρθουν να δουν αυτό που γίνεται στην ομάδα, μετά από κάποιο χρονικό διάστημα”.

Για τα φιλικά και το πλάνο ενόψει επίσημων αγώνων, όπως και το αν τους ανησυχεί η καθυστέρηση στον προγραμματισμό και αποτελεί ελαφρυντικό- δικαιολογία ενόψει της έναρξης πρωταθλήματος:

“Τα φιλικά αργούν, μετά τις 25 Σεπτέμβρη θα αρχίσουμε δειλά-δειλά να κάνουμε κάποια φιλικά. Προτιμώ από το να κάψω ή να χάσω ποδοσφαιριστές, παίζοντας ένα φιλικό, μικρότερης σημασίας σε σχέση με την ουσία, να το κάνω στο γήπεδο, κάνοντας προπόνηση. Παρά πηγαίνοντας να δω ένα φιλικό. Για να βγάλεις χρήσιμα συμπεράσματα, πρέπει να έχεις μια συγκεκριμένη αθλητική βάση. Αν δεν την έχεις αυτή, κινδυνεύεις να χάσεις τους ποδοσφαιριστές. Οπότε προτιμώ να μη χάσω ποδοσφαιριστές, να τους έχω αθλητικά έτοιμους τη στιγμή που πρέπει και ας έχω παίξει και 1-2 φιλικά λιγότερα. Αν πούμε οτι ο Αστέρας που θα ξεκινήσει 20 Σεπτεμβρίου να σχηματίζει ρόστερ, οτι θα είναι ο ίδιος με τη Λάρισα ή τη Νίκη Βόλου, που είναι από 1 Αυγούστου, καταλαβαίνετε οτι αγωνιστικά η ομοιογένεια που έχουν σχηματίσει αυτές οι ομάδες, σε σχέση με εμάς, σίγουρα θα έχει διαφορά. Τώρα εμείς είμαστε στο μηδέν, αυτοί σε ένα αρκετά υψηλό ποσοστό. Θα προσπαθήσουμε αυτή τη διαφορά όσο το δυνατόν να την κλείσουμε. Είναι απλή λογική αυτό, στο ποδόσφαιρο δε γίνονται όλα πατώντας ένα κουμπί. Συγκεκριμένες διεργασίες θέλει, για να κάνεις την προπόνηση, το ένα, το άλλο, για να φτάσεις την Κυριακή στο επίπεδο να δεις αυτό που πρέπει. Θέλει πολλές Κυριακές για να το δεις αυτό. Σκεφτείτε αυτοί οι άνθρωποι δουλεύουν εδώ και τόσο καιρό, έχουν περάσει πολλές Κυριακές, όχι μόνο σε φιλικά και προπονητικές μονάδες, έχουν δημιουργήσει μια κατάσταση. Δε μπορεί λοιπόν ο Αστέρας ξαφνικά να το καλύψει αυτό το κενό πατώντας ένα κουμπί. Θέλει τον ανάλογο χρόνο, ταχύρυθμα μεν, τον θέλει δε”.

Για το προφίλ των παικτών που συζητούν για να ενταχθούν στους “πράσινους” ενόψει Σούπερ Λιγκ 2:

“Δε θέλω να προχωρήσω σε ονοματολογία αυτή τη στιγμή, ούτε αν υπάρχουν γνωστοί ή όχι από προηγούμενες συνεργασίες. Κοιτάζουμε παιδιά που να μπορούν να ανταποκριθούν στο επίπεδο. Όχι μόνο τους έμπειρους, τους μεγάλους. Η ομάδα θα σχηματιστεί και με έμπειρους που να μπορούν να πατήσουν στην κατηγορία και να αγκαλιάσουν τους νεαρούς φιλόδοξους, που έχει η ομάδα και θα στελεχωθεί και με κάποια παιδιά που είναι πιο νεαροί και έχουν παίξει στην κατηγορία, για να μπορέσουμε να βγάλουμε το αποτέλεσμα που θέλουμε”.

soccerpractor.blogspot

Ακολουθήστε το goalpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις