Νίκη “από ατσάλι”, πρόκριση στα πέναλτι μέσα στο Καυτανζόγλειο!

Σε ένα παιχνίδι απαγορευτικό για καρδιακούς, η Νίκη Βόλου πήρε παλικαρίσια πρόκριση στην τέταρτη φάση του Κυπέλλου Ελλάδας, στο Καυτανζόγλειο Στάδιο, επί του Ηρακλή, στη διαδικασία των πέναλτι, με σκορ 5-4 (καν. διάρκεια 0-0) – Κέρδισαν και τον Κακουλίδη οι Βολιώτες που αρνήθηκε πεντακάθαρο πέναλτι του Βιτλή πάνω στον Κάσσο στο 19′, ματς “γκραν γκινιόλ” με πολλές εντάσεις και δύο αποβολές των γηπεδούχων στην παράταση – “Πρωταγωνιστές” στη “ρώσικη ρουλέτα” των πέναλτι Μορέιρα και Μπάγιτς.

Η διάταξη της Νίκης

Σε σχηματισμό 3-6-1 και “γεμάτο” άξονα παρέταξε την ομάδα του, στο πρώτο επίσημο παιχνίδι της σεζόν, ο Αλέκος Βοσνιάδης. Ο Βλάντιμιρ Μπάγιτς ήταν κάτω από τα δοκάρια, με την τριάδα στα στόπερ να απαρτίζεται από τους Γρομητσάρη (δεξιά), Δεληζήση (κέντρο) και Ανδρέου (αριστερά). Ως μπακ-χαφ αγωνίστηκαν οι Δημητρίου (αριστερά) και Κάσσος (δεξιά). Στη μεσαία γραμμή βρίσκονταν τέσσερις ποδοσφαιριστές και συγκεκριμένα οι Κυριακίδης, Τσουκαλάς, Γαβριηλίδης και Παναγιωτίδης, σε σχηματισμό “τετραγώνου”, με τους δύο πρώτους να έχουν, κυρίως, ανασταλτικό ρόλο και τους δύο τελευταίους να έχουν περισσότερο δημιουργικούς προσανατολισμούς. Ο Αντόνιο Ροχάνο αγωνίστηκε, μόνος του, στην κορυφή της επίθεσης της Νίκης.

Το ματς

Το παιχνίδι ξεκίνησε σε απόλυτα αναγνωριστικό τέμπο, με τις δύο ομάδες να ψάχνουν τα πατήματά τους, να αδυνατούν να διατηρήσουν την κατοχή της μπάλας, για λογαριασμό τους, και να αναλώνονται σε πολλές προσωπικές μονομαχίες και δυνατά μαρκαρίσματα. Ενδεικτικό του τελευταίου είναι πως το μεγαλύτερο διάστημα του πρώτου δεκαλέπτου πέρασε με ποδοσφαιριστές των δύο ομάδων να… κείτονται στο χορτάρι, λόγω κάποιων μικροτραυματισμών, στο πλαίσιο του “σκληρού” στιλ παιχνιδιού που εκτυλισσόταν.

Στη συνέχεια, η Νίκη ήταν η πρώτη που επιχείρησε να “πατήσει” την μπάλα και να κυκλοφορήσει ορθολογικά, εξέλιξη που έφερε και την πρώτη τελική προσπάθεια της αναμέτρησης στο 16′. Ο Δημητρίου έγινε αποδέκτης της μπάλας από τα αριστερά, απέφυγε με την ταχύτητά του τον Τόμας κι επιχείρησε τη σέντρα, με τον Ροχάνο, από το σημείο του πέναλτι, να επιχειρεί, με τη μία, ένα σουτ, το οποίο πέρασε πολύ ψηλά, άουτ.

Η Νίκη συνέχισε να “πατά” καλύτερα στον αγωνιστικό χώρο του Καυτανζογλείου και, τρία λεπτά αργότερα, έφτασε κοντά στο να ανοίξει το σκορ, με τον διαιτητή Κακουλίδη να της στερεί, όμως, τη δυνατότητα να το πετύχει. Στο 19′, συγκεκριμένα, ο Κυριακίδης βρήκε, με καταπληκτική μπαλιά στην “πλάτη” της άμυνας του Ηρακλή, τον Κάσσο, ο οποίος μπήκε στην περιοχή από τα δεξιά, με τον Βιτλή να τον “γκρεμίζει” καταφανέστατα και τον “ρέφερι” από την ΕΠΣ Θράκης να “κλείνει τα μάτια” σε πεντακάθαρο πέναλτι υπέρ των Βολιωτών.

Στο 26′, ήρθε η πρώτη τελική προσπάθεια και για τον Ηρακλή. Ύστερα από μία βαθιά μπαλιά προς την περιοχή της Νίκης, Γρομητσάρης και Τόμας διεκδίκησαν την κεφαλιά, με την μπάλα να “στρώνεται”, στο ύψος του ημικυκλίου της μεγάλης περιοχής, στον Άλεξιτς, ο οποίος επιχείρησε ένα μονοκόμματο σουτ, το οποίο πέρασε ψηλά και μακριά από τα δοκάρια του Μπάγιτς.

Όσο τα λεπτά περνούσαν, τόσο η Νίκη εδραίωνε την αγωνιστική της κυριαρχία στο γήπεδο, κυκλοφορώντας όμορφα την μπάλα κι επιχειρώντας να δημιουργήσει συνεχώς νέες προϋποθέσεις για ένα γκολ. Ο κακός αγωνιστικός χώρος, όμως, σε συνδυασμό με τις πολλές διακοπές, κατά την εξέλιξη της αναμέτρησης, να μη δίνουν τον απαραίτητο ρυθμό στο ματς και πολλά λεπτά του πρώτου 45λεπτου να περνούν, δίχως κάτι αξιόλογο μπροστά στα “καρέ” των δύο ομάδων.

Η καλύτερη στιγμή της αναμέτρησης, μέχρι εκείνο το χρονικό σημείο, ήρθε για τη Νίκη, στο 42′ κι ήταν και η τελευταία αξιοσημείωτη στιγμή ενός μετριότατου ποιοτικά πρώτου μέρους. Οι παίκτες των Βολιωτών κυκλοφόρησαν την μπάλα, με τον Δημητρίου, από τα αριστερά, να πραγματοποιεί μία πολύ όμορφη σέντρα, με στόχο το δεύτερο δοκάρι, εκεί που ο Κάσσος ανενόχλητος στόπαρε κι “εκτέλεσε” με το δεξί, αλλά τους αμυντικούς του Ηρακλή να προλαβαίνουν τον μπακ-χαφ της Νίκης και να βάζουν την κόντρα στο σουτ του, με την μπάλα, στη συνέχεια, να απομακρύνεται.

Η επανάληψη ξεκίνησε με τον Ηρακλή να παίρνει τα “ηνία” της αναμέτρησης και να προσπαθεί να μπει μπροστά στο σκορ, βάζοντας πολλή ενέργεια και πάθος στο παιχνίδι του. Η “έκρηξη” των γηπεδούχων έφερε τη μεγαλύτερη ευκαιρία τους στο παιχνίδι, στο 49′. Ύστερα από όμορφη κάθετη πάσα του Πατράλη, ο Άλεξιτς βρέθηκε σε θέση τετ-α-τετ με τον Μπάγιτς, με τον πορτιέρε της Νίκης να πραγματοποιεί μεγάλη επέμβαση, στη δεξιά του γωνία, απομακρύνοντας το σουτ του επιθετικού του Ηρακλή, με την μπάλα, στη συνέχεια, να απομακρύνεται σε πλάγιο από τους αμυντικούς της βολιώτικης ομάδας. Τρία λεπτά αργότερα, ο Ηρακλής απείλησε ξανά τα “καρέ” της Νίκης, με τον Μανουσάκη, σε πρώτη φάση, να μπαίνει στην περιοχή από τα δεξιά και να επιχειρεί ένα σουτ, το οποίο κόντραρε στα σώματα των αμυντικών, με την μπάλα να “στρώνεται” εκ νέου, εντός περιοχής, στον Άγγελο Παπαστεριανό, ο οποίος σούταρε ξανά, με την μπάλα να βρίσκει ξανά σε παίκτες της Νίκης και να απομακρύνεται.

Ήταν προφανές πως ο Ηρακλής είχε στα πόδια του το “μομέντουμ” της αναμέτρησης, στο δεύτερο μέρος, με τη Νίκη, για αρκετά λεπτά, να αναζητά ηρεμία και λύσεις στο παιχνίδι της, δίχως να το καταφέρνει με επιτυχία. Στο 69′ οι γηπεδούχοι έχασαν κι άλλη ευκαιρία με τον Μελούνοβιτς, ο οποίος έγινε αποδέκτης της μπάλας από τον νεοεισελθόντα Γιουμπιντάνα, εκτός περιοχής, επιχειρώντας ένα τεχνικό σουτ, το οποίο απομάκρυνε με γροθιές, σε κόρνερ, ο Μπάγιτς.

Το “κρεσέντο” του Ηρακλή έλαβε τέλος, η Νίκη βρήκε την ευκαιρία να ισορροπήσει και σπατάλησε τη δική της πρώτη καλή στιγμή στο δεύτερο ημίχρονο, στο 75′. Οι παίκτες του Αλέκου Βοσνιάδη συνδυάστηκαν όμορφα στη μεσαία γραμμή, με τον Γρομητσάρη να πραγματοποιεί, σε ρόλο ακραίου μπακ, ένα πολύ όμορφο overlap στον κενό χώρο, από τα δεξιά, να γίνεται αποδέκτης της μπάλας και να επιχειρεί μία σέντρα, με την κεφαλιά του Γαβριηλίδη, που “πάτησε” περιοχή, να περνά λίγο δίπλα από το δεξί κάθετο δοκάρι της εστίας του Βελλίδη. Τρία λεπτά αργότερα, η Νίκη έχασε μεγάλη ευκαιρία να προηγηθεί στο σκορ. Ο Κάσσος έγινε αποδέκτης της μπάλας από τα δεξιά, επιχείρησε μία σέντρα, με στόχο το δεύτερο δοκάρι, εκεί που ο νεοεισελθών Αναστασίου επιχείρησε ένα μονοκόμματο, παράλληλο γύρισμα προς τη μικρή περιοχή του Βελλίδη, με τον Άγγελο Παπαστεριανό να διώχνει, με προβολή, παρακινδυνευμένα σε κόρνερ.

Η εικόνα του παιχνιδιού, στο τελευταίο κομμάτι του 90λεπτου, έμοιαζε με εκείνη στην αρχή του. Συγκεκριμένα, υπήρξαν συνεχόμενες εναλλαγές παιχνιδιού, πολλή ένταση, δυνατά μαρκαρίσματα και καθόλου ουσία. Στο πρώτο λεπτό των καθυστερήσεων, από τα συνολικά δύο που υπέδειξε ο διαιτητής της αναμέτρησης, καταγράφηκε η τελευταία τελική προσπάθεια της κανονικής διάρκειας της αναμέτρησης, με τον Ροχάνο να μπαίνει στην περιοχή, από τα δεξιά, και να επιχειρεί, υπό πίεση, ένα σουτ, το οποίο μπλόκαρε σταθερά ο πορτιέρε του Ηρακλή, Βελλίδης.

Η παράταση

Στην αρχή της παράτασης, ο Ηρακλής είχε σπουδαία ευκαιρία για το 1-0. Ο Γιουμπιτάνα επιχείρησε μια φαλτσαριστή σέντρα από τα δεξιά, με Μπάγιτς και Δεληζήση ανενόχλητοι να μην μπορούν να συνεννοηθούν και τον τελευταίο να “πιάνει” μια κεφαλιά προς τα πίσω και την μπάλα να φεύγει λίγα εκατοστά από το δεξί κάθετο δοκάρι της εστίας του.

Το ματς ήταν “ροντέο”, παρά τον “έξτρα” χρόνο και την όποια κούραση, γεγονός που ευνοούσε τους γηπεδούχους, οι οποίοι φαινόταν πως έχουν περισσότερη ενέργεια κι έχασαν κι άλλη ευκαιρία στο 94′, με τον Γιουμπιντάνα να κερδίζει, με “υποψία” φάουλ, την προσωπική μονομαχία με τον Γρομητσάρη να μπαίνει στην περιοχή από τα αριστερά και να πραγματοποιεί την παράλληλη μπαλιά, με τον Μελούνοβιτς να μην προλαβαίνει, για εκατοστά, να σπρώξει την μπάλα στα δίχτυα. Εννιά λεπτά αργότερα, σπαταλήθηκε η σπουδαιότερη στιγμή για γκολ στο ματς, από πλευράς Ηρακλή. Ύστερα από προσωπική ενέργεια του Γιουμπιντάνα, εντός περιοχής της Νίκης, η μπάλα έφτασε στα πόδια του Πατράλη, ο οποίος με σουτ του, από το ύψος της μεγάλης περιοχής κι από τον άξονα, έστειλε την μπάλα στο δεξί κάθετο δοκάρι της εστίας του Μπάγιτς.

Έξι λεπτά μετά το ξεκίνημα του δεύτερου ημιχρόνου της παράτασης, ήρθε η φάση που άλλαξε τις ισορροπίες στο υπόλοιπο του παιχνιδιού. Ο Τζιώρας παλικαρίσια, ύστερα από προσωπική του ενέργεια, εξέθεσε την άμυνα του Ηρακλή, επιτέθηκε κατά μέτωπο, με τον Άγγελο Παπαστεριανό να τον ανατρέπει, πριν μπει στην περιοχή, με τον διαιτητή να δείχνει στον αρχηγό του Ηρακλή δεύτερη κίτρινη κάρτα και αποβολή, αφήνοντας με δέκα παίκτες τους γηπεδούχους. Την εκτέλεση του φάουλ που κέρδισε ο Τζιώρας, ανέλαβε ο Κυριακίδης, με το σουτ που επιχείρησε, στην κλειστή γωνία του Βελλίδη, να μπλοκάρεται από τον πορτιέρε του Ηρακλή. Στο 118′, δύο λεπτά πριν τη λήξη των 120 λεπτών, ο Ηρακλής έμεινε με εννιά ποδοσφαιριστές, με τον Γιουμπιντάνα να παρεμποδίζει την εκτέλεση πλαγίου του Κάσσου και να αντικρίζει κι αυτός τη δεύτερη κίτρινη κάρτα του από τον Κακουλίδη. Δυστυχώς, για την ομάδα του Αλέκου Βοσνιάδη, όμως, το σημαντικό αριθμητικό πλεονέκτημα της Νίκης διήρκεσε ελάχιστα λεπτά, με τον Ηρακλή να διαχειρίζεται έξυπνα, με συνεχόμενες πτώσεις ποδοσφαιριστών του, την εις βάρος του κατάσταση, με την αναμέτρηση να οδηγείται στη διαδικασία των πέναλτι.

Τα πέναλτι πρόκρισης της Νίκης

Το πρώτο πέναλτι εκτελέστηκε από τον Χρήστο Τζιώρα, με τον Βελλίδη να τον “ψαρώνει” και να αποκρούει την μπάλα, στη δεξιά του γωνία. Μελούνοβιτς, Τσουκαλάς, Ντάμιαν Σίλβα, Κυριακίδης, Τόμας και Κάσσος ευστόχησαν, με τον Βασίλη Βιτλή, από πλευράς Ηρακλή, με το σκορ στο 3-3 να στέλνει την μπάλα στο οριζόντιο δοκάρι της εστίας του Μπάγιτς. Μέτσε και Πατράλης ευστόχησαν για το 4-4, με τη διαδικασία να οδηγείται στον “ξαφνικό θάνατο”, εκεί που ο Μπρούνο Μορείρα ευστόχησε και ο Μπάγιτς έπιασε το πέναλτι του Χρουσιέλ για το τελικό 5-4 και την πρόκριση της βολιώτικης ομάδας, η οποία πανηγυρίστηκε έξαλλα από σύσσωμη την ομάδα και τους δεκάδες οπαδούς της Νίκης που ταξίδεψαν στη Θεσσαλονίκη.

Ηρακλής (Γεωργιάδης): Βελλίδης, Μανουσάκης (70′ Τότσκα – 115′ Κωστούλας), Πανάγου, Παπαστεριανός Α., Xρουσιέλ, Βιτλής, Μελούνοβιτς, Πατράλης, Δόρης (96′ Σίλβα), Άλεξιτς (66′ Γιουμπιτάνα), Τόμας

Νίκη Βόλου (Βοσνιάδης): Μπάγιτς, Ανδρέου, Γρομητσάρης, Δεληζήσης, Κάσσος, Δημητρίου (70′ Αναστασίου), Κυριακίδης, Παναγιωτίδης (70′ Μέτσε), Γαβριηλίδης (98′ Μορέιρα), Τσουκαλάς, Ροχάνο (106′ Τζιώρας)

Ακολουθήστε το goalpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις