Μπαλτάκος: Η κυβέρνηση θέλει να ελέγξει το ποδόσφαιρο

Έναν υψηλό προσκεκλημένο είχε η ΕΠΣ Θεσσαλίας. Στα γραφεία της βρέθηκε ο πρόεδρος της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας Τάκης Μπαλτάκος που παραχώρησε και συνέντευξη Τύπου. Για μία ακόμη φορά καταφέρθηκε κατά του περιβόητου μητρώου της ΓΓΑ, ενώ ανέλυσε και τα πεπραγμένα της διοίκησής του.

Τον κ. Μπαλτάκο υποδέχθηκε ο πρόεδρος της ΕΠΣΘ Μίλτος Καλόγηρος, που τον παρουσίασε στους εκπροσώπους του Τύπου. Στην αρχική του τοποθέτηση ο πρόεδρος της ΕΠΟ αποκάλυψε ότι τα σωματεία θα ενισχυθούν με ποσό τέσσερις φορές μεγαλύτερο σε σχέση με την περσινή χρονιά, ενώ για το μητρώο της ΓΓΑ δεν…μάσησε τα λόγια του τονίζοντας ότι αποτελεί προσπάθεια της κυβέρνησης να ελέγξει τον χώρο του ποδοσφαίρου. Αναλυτικά, τα όσα είπε:

«Όταν λέμε ΕΠΟ εννοούμε δύο πράγματα. Το ένα είναι το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο που είναι το πραγματικό ποδόσφαιρο, οπότε μέλημά μας είναι η προαγωγή και ανάπτυξή του.  Το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο είναι ένα μαζικό, λαϊκό, αθλητικό κίνημα και αφορά εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους σε όλη τη χώρα.

Το δεύτερο είναι η Εθνική ομάδα. Η ΕΠΟ έχει τη δική της ομάδα και δεν μπορεί να ασχολείται με τους συλλόγους ή τις ΠΑΕ, αλλά με την Εθνική που ανήκει σε όλους τους Έλληνες.

Έτσι, η ΕΠΟ έχει σκοπό να ενισχύει τις Ενώσεις διότι δεν «επικοινωνεί» με τα ίδια τα σωματεία. Αυτά ανήκουν στις Ενώσεις και εκείνες στην ΕΠΟ. Φέτος με ορισμένες ενέργειες που κάναμε θα πάρουν οι ΕΠΣ ποσό τετραπλάσιο σε σχέση με πέρυσι. Επίσης, η ΕΠΟ έχει την ευθύνη 19 Εθνικών ομάδων, 14 ανδρών από την παιδική και πάνω και πέντε των γυναικών.

Για να πετύχουμε τους στόχους μας χρειάζονται πόροι. Για λόγους που δεν είναι της παρούσης η ΟΥΕΦΑ δεν είχε δώσει στην ΕΠΟ χρήματα από τα τηλεοπτικά της Εθνικής τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Ωστόσο, «ελευθέρωσα» τα χρήματα και για να γίνει αυτό έπρεπε να λήξει η επιτροπεία της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας στην Ελληνική, κάτι που έγινε την πρώτη ημέρα που έγινα πρόεδρος. Τα χρήματα αυτά ήταν 12 εκατομμύρια ευρώ και ήδη εισπράξαμε τα μισά. Περιμένουμε τρία εκατομμύρια τον Νοέμβριο και άλλα τόσα στον Ιανουάριο. Με τα χρήματα αυτά θα κάνουμε πολλά πράγματα και όπως προείπα τα σωματεία θα πάρουν ποσό τουλάχιστον τετραπλάσιο από πέρυσι.

Όσον αφορά τη διαιτησία, για μας είναι δευτερεύον θέμα. Πρέπει να οργανωθεί καλύτερα η διαιτησία. Έχουμε ξένο αρχιδιαιτητή. Αλλάξαμε τον προηγούμενο διότι υπήρχαν παράπονα από ομάδες. Υπάρχει και μία διένεξη με τη Σούπερ Λιγκ σχετικά με την επαγγελματική διαιτησία την οποία θα επιλύσουμε.

Επίσης, μας απασχόλησε πολύ το θέμα του μητρώου της ΓΓΑ. Είναι μία προσπάθεια της κυβέρνησης να ελέγξει τον ποδοσφαιρικό χώρο. Το μητρώο πετυχαίνει η αδειοδότηση των ομάδων να γίνεται από το κράτος. Αυτό αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία, κυριολεκτικά για το βιβλίο Γκίνες. Θέλει το κράτος να αποφασίζει ποια ομάδα από τη Θεσπρωτία π.χ. θα παίζει και κυρίως θα ψηφίζει στις εκλογές.

Γι’ αυτό και πολεμήσαμε το μητρώο. Πιστεύω ότι μετά την ταλαιπωρία των ερασιτεχνικών ομάδων με τη διακοπή η κυβέρνηση έκανε μία υποχώρηση και δέχθηκε να παίξουν οι ομάδες που έκαναν αιτήσεις. Κάναμε και εμείς λίγο πίσω και έτσι παίζει το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο».

Ακολούθως, ο Τάκης Μπαλτάκος απάντησε σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων. Μεταξύ άλλων μίλησε για τα κάτωθι θέματα:

Για ποιο λόγο δεν έχουν αρχίσει πρωταθλήματα όπως της Γ’ Εθνικής και των Γυναικών: «Τα πρωταθλήματα αυτά δεν έχουν αρχίσει εξ αιτίας δικαστικών αποφάσεων. Στην Ελλάδα ακόμη και τώρα περιμένουμε αποφάσεις για την προηγούμενη περίοδο. Αυτό είναι εξωπραγματικό. Γι’ αυτό και στην επόμενη καταστατική γενική μας συνέλευση θα περάσω διάταξη όπου θα αναφέρεται ότι δικαστικές αποφάσεις της ΕΠΟ δεν θα εφαρμόζονται αν υπερβαίνουν την 30η Ιουνίου που λήγει η εκάστοτε περίοδος. Εδώ ακόμη περιμένουμε την απόφαση για την ένσταση του Πανδραμαϊκού από την προηγούμενη σεζόν.

Επίσης, θα βάλουμε στο καταστατικό διάταξη που θα αναφέρει ότι μία δίκη που αφορά αγωνιστικό θέμα θα πρέπει να γίνεται δύο ημέρες μετά την προσφυγή της ομάδας και σε τρεις ημέρες να βγαίνει απόφαση, αφού δεν θα δίνεται αναβολή σε δικηγόρους. Έτσι, απόφαση θα έχουμε εντός πενθημέρου».

Για τις κινήσεις που θα κάνει η ΕΠΟ αν η κυβέρνηση επιμείνει στις κυρώσεις σε σωματεία που δεν θα ενταχθούν στο μητρώο της ΓΓΑ: «Κατ’ αρχήν, για φέτος έχουμε τελειώσει διότι δεν θα υπάρξει κάποια αλλαγή. Για το επόμενο καλοκαίρι θα πρέπει να δούμε τι γίνεται. Εμείς έχουμε τονίσει ότι για την ΕΠΟ το θέμα του μητρώου δεν έχει κλείσει. Αντιθέτως, το ανοίγουμε τώρα. Πρώτα από όλα έχουμε δικαστήριο στις 29/11, αφού προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας τέσσερα σωματεία από τα Δωδεκάνησα. Τα σωματεία αυτά έχουν τεράστιο πρόβλημα με το μητρώο που τους υποχρεώνει να έχουν προπονητή. Ποιος, όμως θα πάει να δουλέψει σε ένα νησί όπως η Τήλος ή η Σύμη; Η ΕΠΟ συνεχίζει την προσπάθεια κατά του μητρώου με τρόπο θεσμικό και νόμιμο».

Για το πως η ΕΠΟ θα προστατέψει το αυτοδιοίκητό της από τις παρεμβάσεις του κράτους: «Το αυτοδιοίκητο της ΕΠΟ είναι στην ουσία αυτοδιοίκητο όλων των σωματείων. Στο άρθρο 12 του συντάγματος λέει ότι το δικαίωμα του συνέρχεσται και συνεταιρίζεσται  ισχύει για όλα τα σωματεία. Δεν μπορεί η κυβέρνηση να παρεμβαίνει στα εσωτερικά ενός σωματείου και να λέει π.χ. ότι «δεν θα γράφεις πάνω από 50 μέλη γιατί έτσι θέλω εγώ». Μόνο στο ποδόσφαιρο θίγεται το αυτοδιοίκητο του σωματείου που λέγεται ΕΠΟ ή ΕΠΣ διότι οι κυβερνήσεις θέλουν να παρεμβαίνουν για τους δικούς τους λόγους.

Έτσι, προσφύγαμε στο Συμβούλιο της Επικρατείας και ελπίζουμε ότι θα δεχθεί να μην μπορεί το κράτος να επιλέγει ποια σωματεία θα έχουν δικαίωμα να αγωνίζονται και ποια όχι. Η ΦΙΦΑ και η ΟΥΕΦΑ δεν έχει παρέμβει γιατί την έχουμε κουράσει από το 2016 και μετά. Τώρα που βγήκαμε από την επιτροπεία προσπαθούμε να λύσουμε μόνοι τα προβλήματά μας».

Για την επαγγελματική διαιτησία: «Είμαι υπέρ της επαγγελματικής διαιτησίας αλλά με την αυτονόητη προϋπόθεση ότι αυτό θα οργανωθεί από την ΕΠΟ. Αυτό προβλέπουν τα καταστατικά, τόσο της ΦΙΦΑ και της ΟΥΕΦΑ, όπως και το δικό μας. Η ΦΙΦΑ έχει 211 ομοσπονδίες και σε καμία από αυτές δεν έγινε ότι εδώ, δηλαδή να περάσει νόμο ο υπουργός ότι λέει ότι η κυβέρνηση θα οργανώσει την επαγγελματική διαιτησία. Μα τότε ποιος θα ορίζει τους διαιτητές; Ο υπουργός μήπως; Αδιανόητο να διοργανώσει την επαγγελματική διαιτησία το κράτος. Μόνο η ΕΠΟ είναι υπεύθυνη».

Για το γεγονός ότι οι ξένοι ποδοσφαιριστές έχουν κατακλύσει την Σούπερ Λιγκ και είναι αρκετοί ακόμη και στη Γ’ Εθνική, στερώντας χώρο από τους Έλληνες: «Ευρωπαϊκή Ένωση σημαίνει ότι ο Βέλγος, ο Γάλλος, ο Έλληνας λογίζονται γενικά ως Ευρωπαίοι και έχουν τα ίδια δικαιώματα. Αυτό είχε ξεκινήσει τη δεκαετία του ’90 με τον νόμο Μποσμάν. Αν εμείς βγάλουμε διάταξη και πούμε ότι κάθε ομάδα θα πρέπει να έχει στην ενδεκάδα συγκεκριμένο αριθμό Ελλήνων τότε αυτό θα κοντράρει το ευρωπαϊκό δίκαιο».

Για το αν η Εθνική ομάδα θα ξαναπαίξει στον Βόλο: «Ο Βόλος έδωσε τις εξετάσεις του και πήρε άριστα. Θα γινόταν εδώ και το ματς με την Β. Ιρλανδία αλλά αρνήθηκαν οι αντίπαλοι. Είχαν αυτό το δικαίωμα από την ΟΥΕΦΑ διότι το γήπεδο βρίσκεται σε απόσταση μεγαλύτερης της μιάμισης ώρας από το πλησιέστερο αεροδρόμιο ή λιμάνι. Έχουμε πρόθεση να ορίσουμε κάποιο από τα επόμενα παιχνίδια της Εθνικής στο Βόλο. Το θέλει και ο προπονητής αυτό, αλλά μένει να το δεχθούν και οι αντίπαλοι».

Πηγή: e-thessalia.gr

Ακολουθήστε το goalpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις